Hvem trenger Syden når man har ferieparadis i egen hage?

Den norske familien oppfylte drømmen: – Vi har klare regler

Familien Bjørnerud trenger verken hytte eller sydentur. Isteden gravde de ut basseng og gjorde hagen i Hokksund til et perfekt feriested for store og små.

<b>FERIESTEMNING:</b> Med eget, oppvarmet basseng i hagen ser familien ingen grunn til å reise noe sted for å nyte sommeren. Isteden er hagen blitt et populært sosialt samlingspunkt for venner og barnas lagkamerater.
FERIESTEMNING: Med eget, oppvarmet basseng i hagen ser familien ingen grunn til å reise noe sted for å nyte sommeren. Isteden er hagen blitt et populært sosialt samlingspunkt for venner og barnas lagkamerater. Foto: Jeanette Bækkevold
Sist oppdatert

Plask! Lyden av Martin (11) som nettopp har tatt en sprelsk salto ut i bassenget, vitner om sommer og badeliv.

Sola skinner, og mamma Caroline Bjørnerud (39) serverer litt frisk frukt før også hun tar en avkjølende dukkert.

Ferien har ikke startet for hele familien riktig ennå, men det er ikke mange ukene til også Othilie (8) og Gunnar (6) og pappa Kjetil Bjørnerud (40) også skal kunne nyte fine og solrike dager i hagen her hjemme på Røren i Hokksund.

Gammelt hus på flyttefot

Eneboligen familien bor i, var opprinnelig et gammelt laftet hus som sto i Darbu, omtrent en mil unna. Men det ble flyttet hit til Røren for omtrent 100 år siden.

Da Carolines besteforeldre flyttet inn på 1950-tallet, var dette en firemannsbolig med to leiligheter oppe og to nede.

<b>MARTIN OG MAMMA:</b> På de varmeste sommerdagene elsker både Martin, mamma Caroline og resten av familien å kjøle seg ned litt. Og med oppvarmet basseng går det også an å ta en dukkert på de ikke fullt så varme dagene.
MARTIN OG MAMMA: På de varmeste sommerdagene elsker både Martin, mamma Caroline og resten av familien å kjøle seg ned litt. Og med oppvarmet basseng går det også an å ta en dukkert på de ikke fullt så varme dagene. Foto: Jeanette Bækkevold

I årenes løp tok de over hele huset, og etter at morfar døde, ble mormor boende her alene fram til rundt 2010.

Deretter sto huset tomt i noen år, før det ble bestemt at Caroline og Kjetil kunne få kjøpe det. Kjetil som er tømrer, har gjort mesteparten av arbeidet selv.

– Han har virkelig gjort en kjempejobb, sier Caroline som er jurist og som hadde fullt opp med å aktivisere de tre barna mens Kjetil jobbet med huset.

I tillegg bidro hun med sjauing og maling, og det var noen hektiske år mens huset sakte, men sikkert ble et moderne hjem for familien.

Les også (+): Søsknene er ikke på talefot. Hva gjør man når han arver hytta, og hun annekset?

Nå eller aldri

Deretter kunne de gå løs på uteområdene. Et gammelt uthus som var blitt skakt og skjevt, valgte de å rive for å sette opp et nytt. Og det var i forbindelse med dette de benyttet anledningen til å bygge basseng.

<b>PERGOLA:</b> Under pergolaen står det møbler fra Møbelringen. Lampene, som opprinnelig var blå, har Caroline kjøpt på Kid og spraylakkert svarte.
PERGOLA: Under pergolaen står det møbler fra Møbelringen. Lampene, som opprinnelig var blå, har Caroline kjøpt på Kid og spraylakkert svarte. Foto: Jeanette Bækkevold

– Jeg er oppvokst med basseng i hagen, riktignok ikke oppvarmet, men bade om sommeren kunne vi, og det ønsket jeg her også, forteller Caroline.

<b>BASSENG:</b> Da det gamle uthuset skulle rives og et nytt settes opp, og da benyttet familien anledningen til å grave ut basseng også. Det nye uthuset har både trimrom og hobbyrom, og i motsatt ende er det garasje.
BASSENG: Da det gamle uthuset skulle rives og et nytt settes opp, og da benyttet familien anledningen til å grave ut basseng også. Det nye uthuset har både trimrom og hobbyrom, og i motsatt ende er det garasje. Foto: Jeanette Bækkevold

– Da uthuset skulle rives, måtte vi ha gravemaskin her uansett, og da tenkte vi: «Skal vi grave ut til basseng i samme slengen? Det er nå eller aldri», sier hun.

<b>MORMORS HUS:</b> Carolines mormor bodde i huset fram til rundt 2010. Deretter sto det tomt noen år, før Caroline og Kjetil kjøpte det og skapte et nydelig hjem, så vel inne som ute.
MORMORS HUS: Carolines mormor bodde i huset fram til rundt 2010. Deretter sto det tomt noen år, før Caroline og Kjetil kjøpte det og skapte et nydelig hjem, så vel inne som ute. Foto: Jeanette Bækkevold

Plass til basseng var det i alle fall, for hele baksiden var en eneste stor gressplen, og fortsatt er det plen og plass nok til både trampoline, sklie og «vanlig» hageliv.

Og ettersom det praktisk nok ligger en fotballbane på den andre siden av gjerdet og en lekeplass i barnehagen rett ved siden av, var det absolutt greit å gjøre den ene delen av hagen til badeområde.

Les også: Slik får du basseng i hagen – og tabbene du bør unngå

Klare regler

– Å ta morgenbad er så deilig! Jeg har gode minner fra barndommens basseng, det var et samlingspunkt, selv om vannet var kaldt, minnes Caroline.

<b>SPISEPLASS:</b> Uteområdet med bassenget brukes også til barnebursdager så vel som avslutning med fotballaget. Det store spisebordet har Kjetil laget, mens stolene er kjøpt på Ikea.
SPISEPLASS: Uteområdet med bassenget brukes også til barnebursdager så vel som avslutning med fotballaget. Det store spisebordet har Kjetil laget, mens stolene er kjøpt på Ikea. Foto: Jeanette Bækkevold

– Nå er det hagen vår som er blitt et samlingspunkt for barna og deres venner, sier Caroline, som har satt noen klare regler for besøk.

<b>STUP:</b> Hvem trenger å reise bort på ferie når man kan gå noen meter ut i hagen og stupe ned i vannet? På det dypeste er det to meter ned til bunnen.
STUP: Hvem trenger å reise bort på ferie når man kan gå noen meter ut i hagen og stupe ned i vannet? På det dypeste er det to meter ned til bunnen. Foto: Jeanette Bækkevold

– Vennene som kommer hit må enten kunne svømme eller ha med seg en voksen, jeg kan ikke ha ansvar for alle barna som kommer hit. Og en regel til: Ser vi ikke noe til dem i vinterhalvåret, trenger de ikke komme hit om sommeren, heller.

<b>SOLSENGER:</b> Ved bassengkanten er det deilig å kunne legge seg ned på solsengene, som er kjøpt på Bohus.
SOLSENGER: Ved bassengkanten er det deilig å kunne legge seg ned på solsengene, som er kjøpt på Bohus. Foto: Jeanette Bækkevold

Les også: Ingen var interessert i den bratte og «umulige» tomten, heller ikke Gro og Øystein. Trodde de ...

Alternativ til hytte

Både Martin, Othilie og Gunnar er blitt svært så trygge i vannet etter de første årene med basseng i hagen.

– De er aktive og koser seg i vannet, og jeg kan fint slappe av med en bok ved siden av bassenget og likevel følge med. Det er sommerferie for meg, bare å sitte der og nyte.

<b>KLATRERE:</b> På noen av stolpene i pergolaen har Caroline plantet humle og villvin. I hjørnet foran gjerdet vokser en hjortesumak.
KLATRERE: På noen av stolpene i pergolaen har Caroline plantet humle og villvin. I hjørnet foran gjerdet vokser en hjortesumak. Foto: Jeanette Bækkevold

Mye av jobben med å bygge bassenget gjorde Kjetil selv, men helt gratis kan man vel likevel ikke si at det var.

<b>DUSJ:</b> Ved den ene enden av bassenget er det bygget et teknisk rom som også fungerer som bod. Utedusjen er fra Hansgrohe.
DUSJ: Ved den ene enden av bassenget er det bygget et teknisk rom som også fungerer som bod. Utedusjen er fra Hansgrohe. Foto: Jeanette Bækkevold

– Det kostet jo en del, men det var en god og riktig investering for oss. Jeg tror det er lett å tenke at basseng i hagen er så veldig luksus, men tenk på hva en hytte koster, da! Det er dette som er «hytta» vår, og vi trenger jo ikke engang reise på sydentur når vi har dette.

Denne saken ble første gang publisert 12/07 2024, og sist oppdatert 25/07 2024.

Les også