HVoRDAN VELGE UTEGULV - pris utegulv:

Velg riktig utegulv: Dette må du tenke på

Utegulvet skal helst være både pent, praktisk og lettstelt. Det må tåle vind og vær, og gjerne være godt å gå på med bare føtter. Her får du vite gulvenes egenskaper og cirka pris før du bestemmer deg!

DET RIMELIGSTE UTEGULVET: Trykkimpregnerte terrassebord er det rimeligste alternativet, og fortsatt det vanligste. Selv om trykkimpregnerte bord ikke regnes som særlig miljøvennlig, har produktene blitt mindre skadelige med årene. Du må regne med årlig vedlikehold i form av beising og oljing. Vær oppmerksom på at gulvet kommer i flere klassesorteringer, der klasse 1 er den beste. Her vises trykkimpregnert terrassegulv fra Moelven, ca. kr 14 per løpemeter.
Publisert

I tillegg til at utegulvet skal være fint og funksjonelt, har budsjett sitt å si. Valg av underlag er avhengig av flere faktorer, og som regel må det gjøres noen kompromisser, sier hagedesigner Yvonne Dengin.

De fleste ønsker et utegulv som krever minst mulig vedlikehold, er hennes erfaring. I tillegg bør man ta hensyn til miljø og bærekraft.

Behov og stil

– Jeg pleier å starte med det praktiske og det estetiske. Hva skal utegulvet brukes til, og hva passer best til huset og omgivelsene? Materialene bør kle husets stil og hagens utforming, så det blir en estetisk helhet, sier Dengin.

Hun mener du gjerne må blande ulike materialer, men at det kan være lurt å begrense seg.

– Å gjenta de samme materialene flere steder knytter områdene sammen. Er det brukt stein på fasaden, eller er det synlige fjellknauser på tomten, er det fint å la det danne utgangspunkt for valg av stein andre steder i uteområdet. Vurder også om det er hensyn som må tas til terrenget på tomten. Er det skrått terreng og terrassen skal ha flere nivåer, er det vesentlig enklere og rimeligere å bruke tre fremfor betong.

UTEROMSEKSPERT: Yvonne Dengin er hagedesigner, foredragsholder og hagebokforfatter, dengindesign.no og @underkastanjetreet på Instagram.

Miljøvennlige valg

Dengin er opptatt av miljø og bevaring av natur, og hun velger selv konsekvent bærekraftige og klimavennlige materialer og løsninger.

– Det beste er om du kan gjenbruke materialer du har, kjøpe brukt eller velge noe som enkelt kan resirkuleres, fremfor noe som blir avfall på sikt. Skal du kjøpe nytt, så velg miljøsertifiserte, fornybare og gjerne kortreiste materialer, råder hun.

GOD KOMBINASJON: Hvorfor velge mellom plen, treplatting og naturstein når det blir så fint å kombinere? Med en variasjon av ulike materialer skaper du også spenning i uterommet, og de ulike underlagene er med på å markere soner i hagen. Her ses blant annet Oppdal bruddheller,
fra kr 530, og tråkkheller, ca. kr 300, Minera Skifer.

Verdt å huske på

Overvann er også noe du bør tenke på før du går i gang. Du bør unngå store områder med tette flater. Gulvets underlag er dessuten et avgjørende element:

– Et skiferdekke lagt på komprimert grus får du til halve prisen av skifer limt på støpt betong. Du unngår tett flate, og skiferen kan tas opp og gjenbrukes, men du må regne med mer vedlikehold da det på sikt vil vokse gress og ugress i fugene, sier Dengin.

LØSE HELLER: Løsrevne heller i hagen inviterer til bevegelse. Skikken kommer opprinnelig fra Asia, og gangveier ble først brukt i Zen-hager. En spennende måte å legge fliser på, gjerne i kombinasjon med større plattinger. De runde, keramiske flishellene Pas Japonais kommer i flere størrelser, fra kr 2350, bella.no.

Ta varige valg

Husk også at det som er billigst i innkjøp ikke nødvendigvis er det rimeligste på sikt. Dengin er ikke i tvil om hva hun selv anbefaler:

– Velg noe som er varig og koster litt mer fremfor noe som er kortvarig og koster mindre. Økonomi og vedlikehold henger gjerne sammen: Jo billigere gulv, desto mer vedlikehold bør du regne med.

Dengin er hovedkilde til den videre guiden over hvilke ulike typer utegulv som finnes på markedet og hva man bør være klar over om gulvtypene.

TREGULV:

Dette er de vanligste typene tregulv du kan velge i

Tre er i de fleste tilfeller bærekraftig og fornybart. Det har kortere levetid enn stein, men kan vare lenge ved riktig montering og behandling.

Tregulv kan legges «flytende» på et underlag av pukk, eller monteres på fundamenterte stolper. Treterrasser uten støpt underlag påvirkes ikke av overvann.

Trykkimpregnert

Terrrasebord (av furu) hvor impregneringsmidler er presset inn under trykk er motstandsdyktig mot råte og sopp. Det er rimelig, men ikke miljøvennlig. Defineres som farlig avfall og kan ikke brennes. Fra ca. kr 12 per lm.

Les også: (+) Slik laget Marita drømmehagen for 20 000 kroner

Royalimpregnert

Terrassebord produsert av trykkimpregnert furu etterkokt i løsemiddelfri olje har lang levetid. Det gir ikke farlig avfall eller forurensing. Produksjonsprosessen har lite utslipp. Dyrere enn vanlig trykkimpregnert tre, men rimeligere enn andre vedlikeholdsfrie treprodukter. Leveres i flere dimensjoner og farger. Fra ca. kr 30 per lm.

Termotre

Som oftest furu eller ask prosessert med en kombinasjon av temperatur og vanndamp, som forbedrer treets råte- og værbestandighet og gjør det mer stabilt. Vedlikeholdsfritt og miljøvennlig, samt får fin grå patina. Fra ca. kr 70 per lm.

TERMOFURU: Termofuru er laget av kvalitetsfuru som har gjennomgått en miljøvennlig varmebehandlingsprosess. Det gir treverket en rekke nye egenskaper, som økt tverrstabilitet, mindre sprekk og flising. Et terrassegulv i termofuru vil kreve minimalt med vedlikehold og skal ha svært god holdbarhet. Her terrasse i termofuru fra Moelven, ca. kr 93 per løpemeter.

Kebony

Hardt, holdbart, svanemerket og patentert trebehandlingsprosess utviklet i Norge. Vedlikeholdsfritt treverk med egenskaper og stabilitet som hardtre. Utvikler sølvgrå patina og har lang holdbarhet. Fås i flere ulike overflater og dimensjoner. Fra ca. kr 80 per lm.

LEKTEGULV: MøreRoyals Concice Collection er tilpasset moderne arkitektur med rette linjer og skarpere kanter. Concise fasadelekter har høy kvalitet og er egnet til både til rekkverk og til å bryte opp fasader. Tilgjengelig i tre ulike profiler og syv ulike dimensjoner. Her ses Concice lektegulv i fargen grå, 34 x 45 cm, fra ca. kr 20 per løpemeter.
KEBONY: Kebony er laget av FSC-sertifisert furu behandlet med biobasert, fornybart innsatsstoff, som skal gjøre treverket holdbart, hardt og stabilt. Kebony har lang garanti mot råte og er vedlikeholdsfritt, men må som alt treverk vaskes ved behov. Et holdbart og bærekraftig valg.
Her hos hageprofil Hanne Holsted på Høyenhall i Oslo, med terrassebordet Kebony Character.
Fra ca. kr 85 per løpemeter.

Accoya

Modifisert, miljøvennlig trevirke av Radiata-furu fra New Zealand. Overlegent på stabilitet og varighet, samt har 50 års garanti mot sopp og råte. Ubehandlet vil materialet gråne og få sølvgrå patina. Kan beises. Fra ca. kr 240 per lm.

Komprimert bambus

Svært slitesterkt gulv med lite bevegelse i materialet. Vedlikeholdsfritt, men må oljes for å beholde den mørke fargen. Miljøvennlig, men ikke kortreist. Fra ca. kr 180 per lm.

Kompositt

En blanding av tre og delvis resirkulert plast. Vedlike-holdsfritt, lang levetid. Kan ikke resirkuleres, ender til slutt som brennbart avfall. Fra ca. kr 200 per lm.

Les også: Gro Anita og Stig Roar byggetuterom fra scratch– resultatet tarpusten fra de fleste

MEGAWOOD: Megawood er et terrassegulv i kompositt med børstet overflate. Her får man den lune trefølelsen, men unngår oppsprekking og flising. Megawood fra Fritzøe Engros, fra ca. kr 300 per løpemeter. 
FIBERON: Komposittbord av rundt 94 % resirkulert trefiber og polyetylen, med en patentert PermaTech®-overflate, som skal gjøre bordene svært motstandsdyktige mot flekker, falming og solbleking. Krever ingen etterbehandling, kun rengjøring ved behov. Her Fiberon fra Fritzøe Engros, fra kr 225 per løpemeter. 

STEIN OG FLIS:

Dette er de vanligste utegulvene i stein og flis

Vakkert, varig og tidløst – og mulighetene er mange!

SKIFER

Sterkt, robust og tidløst. Organisk bruddskifer eller stramme rektangler? Limt på betong eller legges på grus? Valget bør henge sammen med ønsket uttrykk, og hva som passer hus og lommebok. Et støpt dekke er vedlikeholdsfritt, mens skifer på løsmasser drenerer vann. Løse heller er enklere å gjenbruke i fremtiden. Fra ca. kr 1200 per kvm.

SKIFER: Skifer er slitesterkt, tidløst og vedlikeholdsfritt og manges foretrukne valg til uteplassen. Norsk skifer er dessuten et bærekraftig materiale med lav miljøbelastning, som både kan gjenbrukes og resirkuleres. Her er det brukt en kombinasjon av Lys Oppdal bruddskifer,
fra ca. kr 385 per kvm, og skiferfliser, ca. kr 2045 per kvm, Minera Skifer.

GRANITT

Granittheller fås i et stort utvalg av formater, farger, overflater/strukturer og tykkelser. Kan brukes på terrasser og kjøreområder, limt på betong eller frilagt på komprimert grus. Robust og med lang levetid. Kan gjenbrukes og kjøpes brukt. Fra ca. kr 500 per kvm.

BETONG

Ubehandlet betongdekke er robust og røft, noe mange med moderne boliger ønsker seg. Betong-produkter som heller og belegningsstein har tatt over for naturstein på mange uteplasser. Det er enkelt å legge og rimelig, har lang levetid og kan gjenbrukes, men får ikke samme patina som naturstein.

BETONG: Betongheller gir en lettstelt og robust uteplass. Her er det brukt overflatebehandlet betonghelle Helle Kritt, fra kr 800 per kvm, Asak Miljøstein.

PLASSTØPT BETONG

Støpt betonggulv uten toppdekke er i tiden. Leveres med flere overflater. Børstet gir en sklisikker overflate, stålglattet eller slipt gir en mer elegant og finere overflate, men blir glatt ved vann og is. Trenger lite vedlikehold og har lang levetid, men kan få flekker.

Kan ikke tas opp og gjenbrukes, men knust betong kan resirkuleres. Fra ca. kr 300 per kvm.

FROSTSIKRE FLISER

Flislagte gulv er fint, praktisk og krever lite vedlikehold. Fliser for utendørsbruk skal være slitesterke, frostsikre og med minimalt vannoppsug, under 0,5 %. Flislagte gulv kan bli glatte i kontakt med snø og vann, det er derfor viktig å velge skliklasse R10. Mørke fliser kan bli svært varme i solen. Store variasjoner i pris, fra ca. kr 500 per kvm.

PORCELLENATOFLIS: Neo Granito Impala egner seg godt til utvendig bruk. Den finnes i flere farger og formater, her som 120 x 120 cm, fra ca. kr 1160, Modena.

MARKTEGL

Laget av leire som brennes ved meget høy temperatur, som gir lang holdbarhet. Brukes som vanlig belegningsstein, men gir et mer eksklusivt inntrykk. Slitesterkt og frostsikkerhet, miljøvennlig, kan gjenbrukes, lite vedlikehold. Suger lite vann og gir lite grobunn for mose og alger. Etterfylling av fugesand anbefales. Leveres i mange ulike farger og formater. Fra ca. kr 600 per kvm.

Andre muligheter til utegulv:

BELEGNINGSSTEIN I BETONG: Gulv av belegningsstein brukes mest i innkjørsler som alternativ til asfalt, men kan også brukes på gangveier og terrasser. Belegningsstein slipper mer vann gjennom fugene og er et bedre alternativ enn støpt betong, eller asfalt, hvis overvann er en utfordring.

Det finnes egne produkter kalt drenstein, som er et godt alternativ og er kjøresterke, med stort utvalg av formater og farger. Kan gjenbrukes og kjøpes brukt. Vedlikeholdskrevende, trenger etterfylling av fugesand og fjerning av ugress i fugene, alger og mose på overflaten. Fra ca. kr 125 per kvm.

SINGEL: Hagesingel eller natursingel er knust stein fra sandtak, tatt ut og sortert etter størrelse. Brukes ofte som toppdekke på gangveier og i innkjørsler. Singel kan gi hagerommet et mykt og uformelt preg. Lagt på riktig måte trenger det ikke bli mye vedlikehold. Fra ca. kr 150 per kvm.

INNGANGSPARTI: Som en markering eller overgang mellom gang og parkering har man her brukt en kombinasjon av brostein og belegingsstein. Det gir både ulike soner og variasjon i uttrykket.

BROSTEIN/GATESTEIN: Leveres i flere formater. Trenger noe vedlikehold, som etterfuging med fin grus og ugressfjerning i fuger. Ujevn overflate, ikke egnet til møblering med bord og stoler. Tidløs kvalitet. Robust og lang levetid. Kan gjenbrukes og kjøpes brukt. Pris fra ca. kr 400 per kvm.

TIL BALKONGEN: Ikea Runnen gulvplate, 30 x 30 cm, tåler å ligge ute. Ca pris 299 for en pakke med 9 plater.
PLAST: Bergo gulvfliser i hardplast er veldig lett å legge, og bytte ut, om det skulle trenges. Flisene egner seg til balkong, terrasse, garasje, våtrom, badstue, svømmebasseng, garderober og mye mer. Flisene har et låsesystem med innebygget ekspansjonskompensasjon, som gjør det lett å montere gulvet i rom hvor temperaturen varierer, ca. kr 400 per kvm, Bergo.

Tips til gulv på balkongen

Også på balkongen vil vi gjerne ha fint gulv. Her er ikke mulighetene de samme som på terrasser på bakkeplan. Det kan være utfordrende å legge tredekke på grunn av høyden og tykkelsen på dekket.

Treplatting med lekter bygger 8–10 cm. Legger man limte fliser på balkongen, kan det bli liggende vann. Det finnes gode og rimelige alternativer, som kunstgress og teppegulv, som du enkelt kan legge selv.

Tynne balkongfliser kan være et godt alternativ. Se etter produkter som drenerer vann og kan tas opp og gjenbrukes.