Akkurat nå: Gult farevarsel for regn

Her kan det dumpe ned 40 tonn vann på tomten din

Meteorologene venter enorme nedbørsmengder over Sør-Norge i dag og har sendt ut gult farevarsel. Kommer det 40 mm nedbør i løpet av noen få timer, betyr det at 40 tonn vann styrter ned over en vanlig hustomt.

<b>FARE:</b> Blått betyr vått vær over store deler av Sør-Norge, med mye nedbør på kort tid.
FARE: Blått betyr vått vær over store deler av Sør-Norge, med mye nedbør på kort tid. Foto: Meteorologisk institutt
Først publisert Sist oppdatert

Onsdag 10. juli blir en særdeles våt affære i Sør-Norge. Fra morgenen ventes det 30–40 mm regn på 6 timer, og lokalt kan det bli enda mer. I ytre strøk er det også utrygt for torden.

1 mm regn blir til én liter vann pr. kvadratmeter. Ganger du dette opp, betyr farevarselet at det kan komme mellom 30 og 40 tonn med vann ned på en vanlig hustomt på ett mål (1000 kvadratmeter).

Og når det styrter ned like mye på nabotomta – og på alle tomter så langt øyet rekker, betyr det enorme mengder vann på kort tid som skal finne veien ned mot havet.

Beveger seg raskt

– Det er lenge siden det har regnet så mye på så kort tid, konstaterer vakthavende meteorolog Charalampos Sarchosidis ved Meteorologisk institutt.

Onsdagen blir altså en særdeles fuktig dag for store deler av Sør-Norge, og da særlig på Sør- og Østlandet. De største nedbørsmengdene holder seg sør for Mjøsa.

– Det er en front som sveiper over Sør-Norge, og den har allerede passert Sørlandet, hvor 20–32 mm nedbør er blitt observert, kunne han fortelle da vi snakket med ham onsdag formiddag.

– Det positive er altså at været beveger seg raskt over Østlandet. Det kraftigste regnet kommer ikke her til lands, det verste kommer over Sverige, så vi slipper egentlig billig unna, sier Sarchosidis.

Les også (+): Kapteinen på D/S Norge trodde passasjerene ville se den mytiske øya – det endte med katastrofe

– Vær obs

Farevarselet som ble sendt ut, varslet om 30–40 mm nedbør i løpet av en sekstimersperiode. Sarchosidis tror vi «slipper unna» med rundt 30 mm, altså i nedre del av det som skal til for å utløse et gult farevarsel.

– Vi er i hvert fall langt unna oransje eller rødt farevarsel. For at vi skal sende ut gult varsel, er definisjonen at det skal komme minst 30 mm nedbør over en sekstimersperiode, sier han og legger til:

– Dette er hva vi før kalte et obs-varsel, som altså betyr at folk må være obs på at det kommer mye nedbør, og ta sine forholdsregler deretter. Mange steder vil nok de største konsekvensene være trafikale, sier meteorolog Charalampos Sarchosidis, men legger til at vi selvsagt må ta de vanlige forholdsreglene ellers også, som å sørge for at takrenner og nedløpsrør er tette og at de vanlige vannveiene holdes åpne.

Les også: Trikset som redder blomstene dine fra å tørke ut i ferien

Følg med på trafikken

Jeanette Andresen er trafikkoperatør i Statens vegvesen ved Vegtrafikksentral øst, som har ansvar for Oslo, Akershus, Østfold og Innlandet.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

– Det har ikke skjedd noe på veiene ennå, som vi har fått melding om, sier hun onsdag morgen.

– Det er litt vått, men akkurat hvor mye regn som kommer, det kan være veldig lokalt, påpeker hun.

– Med så store vannmengder som er varslet for i dag, kan vi forvente at det blir problemer på veiene?

– Vi vet jo ikke hva som kommer til å skje. Generelt er det den enkelte førers ansvar å kjøre etter forholdene. Blir det mye regn lokalt, kan det gi overvann og fare for vannplaning. Men trafikk er ferskvare, sier trafikkoperatør Andresen.

Hennes beste tips er å følge med på nettstedet 175.no eller laste ned appen Vegvesen trafikk.

Les også: Hit reiser kongeparet på sommerferie

Oppdaterte råd og reiseruter

– Der kan du hele tiden få oppdatert trafikkinformasjon om eventuelle veistengninger eller om det oppstår skader på veinettet Skal du ut på reise, kan du legge inn en rute fra A til B og få opp alle meldinger, og du kan også se på web-kameraer på strekningen, sier hun.

I tillegg til farevarselet for regn, la meteorologene fra Meteorologisk institutt også ut gult farevarsel om vindkast i Rogaland og Hordaland på onsdag. Fra tidlig formiddag var det ventet sterk kuling fra øst til sørøst, med lokalt kraftige vindkast på 25–28 meter pr. sekund (90–100 km/h), særlig i indre strøk.

I høyfjellet var det ventet svært kraftige vindkast, noe som selvsagt også kan gi konsekvenser for trafikken. Vinden var ventet å avta tidlig onsdag ettermiddag.

<b>FØLG MED:</b> Mye vind på formiddagen, onsdag 10. juli, det kan påvirke trafikken særlig i høyfjellet. Trafikk er ferskvare, så følg med fortløpende på oppdaterte meldinger fra Statens vegvesen hvis du skal på tur, lyder rådet derifra.
FØLG MED: Mye vind på formiddagen, onsdag 10. juli, det kan påvirke trafikken særlig i høyfjellet. Trafikk er ferskvare, så følg med fortløpende på oppdaterte meldinger fra Statens vegvesen hvis du skal på tur, lyder rådet derifra. Foto: Meteorologisk institutt

Trafikkoperatør Andresen i Statens vegvesen råder alle som planlegger en reise, å installere den nevnte appen.

– Bruker du appen, kan du også få push-varsler om ting som skjer på strekningen du legger inn, sier hun.

Litt lysere tider

– Vi venter at regnet gir seg på ettermiddagen. Dessverre kan jeg ikke love at sola følger etter, det blir nok en del skyer fremdeles, sier vakthavende meteorolog Sarchosidis ved Meteorologisk institutt.

De kommende dagene ser det imidlertid bedre ut.

– Det blir mye finere vær i Sør-Norge på torsdag og fredag denne uken, og sola kommer til å skinne. Skyfritt blir det ikke, men noe sol og litt varmere. Lørdag blir det regn igjen, men i mer moderate mengder, sier han.

På X (tidligere Twitter) skriver Sarchosidis’ kolleger ved Meteorologisk institutt at gradestokken ennå ikke har bikket 25 grader noe sted, så langt i juli. Men på fredag kan det skje.

<b>VARMERE:</b> Fredag 12. juli kan det bli godt og varmt, ifølge meteorologene.
VARMERE: Fredag 12. juli kan det bli godt og varmt, ifølge meteorologene. Foto: Meteorologisk institutt

Kartet viser i gult og oransje de områdene som har størst sjanse å komme over 23 grader, og kanskje bikker noen også 25, og dermed kvalifiserer seg til å kalles høysommerdag?