Arv etter skilsmisse
Kan eksmannen ha krav på pensjonen min?
Ja, når du dør, kan han ha krav på pensjon fra deg, selv om det er lenge siden dere skilte dere. Det bekrefter advokaten. – Dette kan du gjøre om du vil forhindre det, forklarer han.
Spørsmål:
Hei!
Søsteren min døde nylig. Hun var gift med en mann i 12 år, men de ble skilt da de begge var 46 år. Senere fant hun seg en ny mann, som hun var samboer med i nesten 30 år.
Nå hører jeg barna hennes fortelle at eksmannen hennes har rett på pensjonen hennes. Det kan vel ikke stemme?
Hun har jo ikke hatt noe med mannen å gjøre på 30 år!
Jeg er selv skilt, men har ingen ny mann. Jeg har ikke så lyst at min eksmann eventuelt skal arve meg. Er det noe jeg kan gjøre for å forhindre det?
Hilsen søsteren
Svar:
Hei!
Det finnes situasjoner hvor en tidligere ektefelle kan ha krav på pensjon fra sin eks. Men her er det viktig at begrepsbruken er riktig. For det første må det skilles mellom pensjon fra folketrygden (NAV) og andre pensjonsordninger.
I tillegg er det ofte ikke snakk om «arv» i begrepets rette forstand, men en tilleggsytelse fra pensjonsgiveren.
Pensjon fra folketrygden (NAV)
NAV utbetaler pensjon i dødsmåneden, men deretter stanser pensjonsutbetalingene. Pensjonen som mottas i dødsmåneden, går inn i dødsboet, og fordeles etter arvelovens regler.
Tidligere ektefelle vil ikke få noe av dette.
Tidligere hadde NAV noe som het Gjenlevendepensjon. Det var en ekstra ytelse man kunne søke om som gjenlevende ektefelle – også som fraskilt ektefelle.
Gjenlevendepensjon er faset ut, og i stedet kan man nå få noe som kalles Omstillingsstønad. NAV kaller det «hjelp til selvhjelp i en omstillingsfase», og det kan gis i en avgrenset periode etter dødsfallet.
For at en fraskilt ektefelle skal ha krav på Omstillingsstønad, kan han eller hun ikke ha giftet seg på nytt, eller fått felles barn med en ny samboer.
Om man har rett på Omstillingsstønad eller ikke, beror på en rekke vilkår. Blant annet så har en person som enten tjener mer enn kr 652 410 i året, eller mottar alderspensjon, ikke rett på Omstillingsstønad fra NAV.
Andre pensjonsordninger
Flere private og offentlige pensjonsspareordninger har noe som kalles etterlattepensjon. Dette kan tilfalle fraskilt ektefelle, så fremt han eller hun ikke har giftet seg på nytt.
Vilkårene for dette kan variere fra ordning til ordning. Men det vanligste er at ekteskapet må ha vart i minst 10 år, og at den gjenlevende var minst 45 år ved skilsmissen.
Statens pensjonskasse og Kommunal Landspensjonskasse (KLP) har slike ordninger. Det har også de fleste av de private pensjonsspareordningene.
I din søsters tilfelle virker det som om eksmannen i utgangspunktet er innenfor reglene; de var gift i mer enn 10 år, og han var minst 45 år ved skilsmissen.
Egen avtale ved skilsmisse
Hva kan man så gjøre for å forhindre at tidligere ektefelle får rett på etterlattepensjon?
Det enkleste er at man avtaler i skilsmisseoppgjøret at ingen av ektefellene har krav på dette fra hverandre. Da har man frafalt sin rett og kan ikke kreve etterlattepensjon senere.
En slik avtale trenger ikke inngås ved skilsmissen, den kan også inngås senere.
Det er den muligheten du har. Du kan avtale med din eks at dere begge frafaller rett på etterlattepensjon. Men det er viktig å huske på at det går begge veier. Skulle han dø først, har du da mistet din mulighet til å få ektefellepensjon fra ham.
Hilsen advokat Anders G. Haug
Les flere ekspertsvar om samliv her.