Været i fellesferien

Slik blir været i Norge og Europa i juli: Meteorolog kommer med advarsel

I følge meteorologens prognoser har vi ikke bare godt være i vente. Og noen steder bør du rett og slett ikke oppholde deg for lenge.

JULI: Oversikten viser sannsynligheten for at juli blir varmere enn normalt. Varselet gjelder for kommende uke. Sør-Europa har så langt hatt høyere temperaturer enn meteorologene varslet i juni.
JULI: Oversikten viser sannsynligheten for at juli blir varmere enn normalt. Varselet gjelder for kommende uke. Sør-Europa har så langt hatt høyere temperaturer enn meteorologene varslet i juni. Foto: ECMWF
Først publisert Sist oppdatert

I juni kunne vi skryte av noen varme, sommerlige dager. Meteorologen er ikke like optimistisk til juliværet i Norge.

– Starten på fellesferien er lavtrykkspreget. Lavtrykk gir gjerne skyer og nedbør. Det blir dermed ustabilt vær i hele Norge fremover, sier vakthavende statsmeteorolog Eirin Walstad Ristesund.

Ristesund ser ingen tegn til høytrykksituasjon, og vi kan derfor se for oss nedbør litt av og på en stund fremover.

Hun understreker at desto lenger frem i tid vi går, desto usikrere blir værprognosene.

– Mye kan endre seg fremover. Men jeg ser ingen signaler som tyder på at det blir stabile værforhold. Været vil generelt være varierende, sier hun.

Ustabil sommer

Vakthavende statsmeteorolog Eirin Walstad Ristesund
Vakthavende statsmeteorolog Eirin Walstad Ristesund Foto: Privat

De som skal på Norges-ferie, kan dessverre ikke juble over en varm og tørr sommer. Mer tyder på en typisk norsk sommer, med litt ustabilt vær, og med noen solskinnsdager innimellom.

Meteorologen påpeker at i løpet av de neste dagene vil lavtrykkene stort sett kommer fra øst, som kan gi en del mer nedbør på steder som ikke er så vant med mye regn.

Tradisjonen tro vil Østlandet få mer oppholdsvær enn Vestlandet, Trøndelag og langs kysten. Østlandet får det beste sommerværet.

Meteorologen trekker frem et lyspunkt i den kommende værsituasjonen.

– Det ser ikke ut som at det vil bli noen spesielle lave temperaturer fremover. Temperaturen skal generelt litt opp. Østlandet vil oppleve å ha rundt 20 grader, også vil det være gradvis kjøligere opp mot nord. Sørlandet kan forvente rundt 20-25 grader fremover, sier Ristesund.

– Vi vil nok ikke se de samme tendensene høye temperaturer i Tromsø. Det var en veldig spesiell situasjon i Tromsø i juni. Men jeg ser at det kan tyde på å bli opp mot 20 grader innimellom i nord. Jeg ser ikke en langvarig tropevarme, legger hun til.

Klimaforsker Eirik Kolstad, ser i sine langtidsprognoser at august kan bli varmere enn normalt, enn at juli blir det. Han legger også føringer for at det kan være mer nedbør enn normalt i sør-Norge.

VARME: Det er sørlige Europa som får det meste av varmen i juli.
VARME: Det er sørlige Europa som får det meste av varmen i juli.

Ristesund vil ikke uttale seg om været i august fordi det er vanskelig å forutse været så langt frem i tid.

– Mye kan endre seg på disse ukene fremover, sier hun.

Les også: Norgesferiens elitedivisjon

Råder alle å sjekke værmeldingen jevnlig

Ristesund kommer med tydelig råd til alle som skal ut i naturen.

Her er den amerikanske modellens varsel for temperaturavvik fra normalen: I gjennomsnitt gir modellsimuleringene til NCEP opptil én grad varmere enn normalt i det meste av Norge, og noe varmere lengst i nord.
Her er den amerikanske modellens varsel for temperaturavvik fra normalen: I gjennomsnitt gir modellsimuleringene til NCEP opptil én grad varmere enn normalt i det meste av Norge, og noe varmere lengst i nord. Foto: NCEP

– På grunn av den lavtrykkspregede værsituasjonen fremover, kan det oppstå en del vind. Risikoen er størst ved Trøndelag og sørover. Det tyder på rolig og sommerlige vindforhold med det første, men det kan endre seg. Det kan oppstå kuling, og jeg vil derfor oppfordre alle som skal ut på båt, på telt, på fjelltur eller lignende, å sjekke været i forkant. Spesielt på grunn av de ustabile værforholdene.

Ristesund ser ingen tegn til et utpreget uvær de neste to ukene.

– I Nord-Norge er det kanskje litt som tyder på at vi går inn i en ustabil periode, med litt mer vind og nedbør enn ellers i landet. Men det er ingenting som blinker fare for torden og lyn for meg nå. Situasjonen er «bra». De neste dagene er temperaturene kanskje litt lave, men den vil hente seg opp til «normalen», informerer hun.

– Jeg oppfordrer alle som er glad i sol og varme å nyte de fine dagene som er i sommer. Denne sommeren gir ingen garanti på det langvarige godværet. Hiv deg ut i båten, på stranda eller campingplassen når det er fint vær, for det vil være godvær, det vil bare ikke være stabilt og langtidsværende, legger hun til.

Det er også sendt ut farevarsel for skogbrann i Telemark og østlige deler av Agder.

– Skogbrannfare oppstår når det ikke har regnet på en stund. Vegetasjonen blir tørrere og mer lettantennelig. Dersom det er vind i tillegg, øker faren, en skogbrann kan spre seg raskt i tørt terreng dersom det blåser. Skogbrannfaren vedvarer til det kommer en del nedbør. En tommelfingerregel er at det må komme 10 mm nedbør over et større område for at brannfaren skal avta betydelig, informerer Ristesund.

For de som skal til utlandet er håpet større for varmere og stabilt vær

Hetebølge i Spania og Portugal

Hun advarer sterkt mot høye temperaturer i Portugal og Spania.

– Spania og Portugal får en hetebølge de neste dagene. Det vil bli opp imot 40 grader. De som er mest utsatt er i de vestlige delene av Spania, men også portugiserne vil oppleve svært høye temperaturer, selv om de vil få litt mer kaldt luft fra Atlanterhavet enn det spanjolene får, sier Ristesund.

HETEBØLGE: Skjermdump fra Yr.no viser de varme temperaturene som kan forventes i Seville i Spania de kommende dagene.
HETEBØLGE: Skjermdump fra Yr.no viser de varme temperaturene som kan forventes i Seville i Spania de kommende dagene. Foto: Skjermdump Yr.no

Spanias meteorologiske institutt AEMET har sendt ut et sterkt farevarsel til innbyggerne.

Den høyeste registrerte temperaturen på søndag var 43 grader, som ble målt ved Guadalquivir-elven nær Sevilla i Sør-Spania og i Badajoz, vest i landet, skriver Spanias meteorologiske institutt AEMET.

– Denne varmen ser ut som kan fortsette de neste to ukene. Det er en veldig uvanlig situasjon for Spania. Det forventes at det kan bli opp mot 46 grader noen steder, sier Ristesund.

Sevilla, Madrid, Salamanca og Granada, er byer som er utsatt for høy temperatur i Spania.

– Det ser ikke like varmt ut på østkysten, i de typiske norske feriebyene, påpeker Ristesund.

Danmark

– Det er et høytrykk som bygger seg opp over Storbritannia som vil være til fordel for Danmark. Det ser derfor ut som at Danmark er preget av stabilt og tørt vær de kommende ukene, informerer Ristesund.

Du kan forvente over 20 grader over hele Danmark. Værvinnere i Danmark er stedene i sørøst i landet.

– Dersom man skal til steder som København og Odense for eksempel, så har man mest sannsynlig godt vær i vente. Vi har generell litt ustabil værsituasjon i verden, så man skal ikke utelukke litt nedbør iblant. Men det ser ut til å være ganske stabilt og fint, sier meteorologen.

SOMMER: Noen steder får det hett i sommer. I Norge får vi mer vanlig vær, i følge meteorologen.
SOMMER: Noen steder får det hett i sommer. I Norge får vi mer vanlig vær, i følge meteorologen. Foto: Getty Images

Les også (+): «Line, vi må snakke om ferien. Det blir ikke som det pleier», sa han. Så kom sannheten

Fare for hetebølge i Storbritannia

Dette høytrykket over Storbritannia utgjør en mulig risiko for hetebølge med «rekordtemperatur» i flere byer i sørøst i Storbritannia.

Met office har sendt ut gult farevarsel om høye temperaturer i de kommende ukene. Neste uke kan gradestokken gå over 40 grader for første gang i britisk historie. Den høyeste temperaturen som hittil er registrert i Storbritannia, var 38,7 grader i Cambridge i 2019.

Italia, Frankrike og Kroatia

– I disse landene ser det ut som at det blir en vanlig sommer. Der været er varmt, tørt og stabilt.

– I vest-Frankrike ser det ut til å bli høye temperaturer, men ikke i den grad som i Portugal og Spania. Det samme høytrykket som gir stabilt vær i Danmark de neste dagene, drar med seg den varme lufta fra den Iberiske halvøyen nordover til Frankrike og sør-England. De ligger inn i den samme luftmassen som Spania og Portugal. De vil kjenne litt på de høye temperaturene, men ikke i like høy grad ettersom luften avkjøles litt på turen nordover over havet.

– I Nord og i kystlinjen i Kroatia er det en del vind. Dette kan være til hinder for dem som er på båt, men ellers kan det oppfattes som en litt kjøligere kuling for de som steker i sommervarmen. Vinden vil ikke vedvare i lang periode.

Les også: Så mye sol tåler barna

Hellas

– I Hellas ser det ut som at det blir fint vær. Men det ser ut som at det kan komme litt uvær og torden fremover, men ikke i den grad at det bør ødelegge ferien.

– Perioder med torden, spesielt om ettermiddagen, er svært vanlig i Sør-Europa om sommeren. Tordenværet de får der nede er som regel mye mer spektakulært enn vi opplever her hjemme. Det ser ikke ut som at det kommer noe uvær som er veldig uvanlig eller som utpeker seg, sier Risteund.