TEST AV MYGGMIDLER
Dette er myggmidlene som virker best
En av tre er svært plaget av myggen. Bladet Villmarksliv har spurt leserne sine om hvilket myggmiddel de mener virker best på en skala fra én til seks. Ett middel får over fem i rangering.

Klasking, banning og desperat vifting med både bein og armer, er sikre kjennetegn på at sommeren er her – og myggen med den.
Villmarkslivs lesere har testet ti ulike myggmidler – og kommet med sine beste tips.
Det er konsentrasjonen av virkestoffene som har noe å si for effekt og varighet av virkningen til myggmiddelet.
Slik er undersøkelsen foretatt
Alle Villmarkslivs lesere har blitt tilsendt en spørreundersøkelse, der de ble spurt om blant annet hvilke erfaringer de har med 23 konkrete myggmidler. Til sammen kom det 295 svar.
De som bekreftet at de hadde brukt et gitt myggmiddel, fikk også gi det myggmiddelet en karakter. I denne saken har vi kun tatt med midlene som skåret best i undersøkelsen.
Produkter som var brukt av ti prosent eller færre, ble ikke tatt med. Dette gjaldt totalt fem produkter.
Hør Podkasten Villmarksliv: Slik fungerer virkestoffene i myggmidlene

Så til testen. Her er resultatene:
Centaura

Denne sprayen fra Boehringer Ingelheim scorer aller høyest blant Villmarkslivs lesere i vår undersøkelse. Det er riktignok bare drøyt 13 prosent som har sagt de har erfaring med denne myggsprayen, men de er til gjengjeld godt fornøyd.
Den kan ikke bare brukes på mennesker, men også hest og hund. Den skal beskytte mot mygg, flått og fluer. Den kan også brukes på tekstiler, og skal ikke sette merker på lær og tekstiler.
Pris: 209 kr
Størrelse: 250 ml
Pris per liter: 836 kr
Virkestoff: 20 % Icaridin
Varighet: Opp til 11 timer
Poeng fra Villmarkslivs lesere: 5,18 - testvinner!
Les også: Slik blir du kvitt mygg og knott
Termacell Packpacker
Termacell lager flere ulike myggjagere der gass varmer opp en pute innsatt med et myggmiddel. På den måten lages en «giftsky» i et område rundt myggjageren.
Drøyt 23 prosent av Villmarkslivs lesere har prøvd denne typen myggjager. De er så fornøyd med løsningen at denne varianten havner på en annenplass i vår undersøkelse over middel og metoder som virker mot mygg.

Backpacker-versjonen skrus på en vanlig turgasspatron. Da får men tilgang til et relativt rimelig driftsmiddel. 100 gram gass holder til 90 timer. Putene skiftes når de blir hvite. De skal normalt vare i minst fire timer. Vår erfaring er at denne løsningen fungerer godt, og er en fin måte for å bruke opp «restegassbokser».
Pris: 499 kr
Pris puter: ca. 20 kr/pute
Varighet pute: 4 timer
Virkestoff: Allethrin
Poeng fra Villmarkslivs lesere: 4,93
Les også: Slik håndterer du giftige insektsstikk på barn
Mygga spray myggmelk
Mygga er et produkt som har vært lenge på det norske markedet, og er godt kjent av våre lesere. Versjonen med 50 prosent DEET er brukt av 20,5 prosent av våre lesere, som plasserer denne varianten på en tredjeplass over de myggmidlene de har best erfaring med.

Søsterproduktet Mygga Roll-On med 20 prosent DEET, som vi også spurte om, viser hvor kjent Mygga er i Norge.
Hele 65,5 prosent av de spurte har brukt den noe svakere Roll-On-varianten, som for øvrig får 4,05 poeng fra våre lesere.
Det er altså den kraftigere varianten med 50 % DEET som scorer best blant Mygga-produktene i vår undersøkelse. Denne varianten er en myggmelk som påføres ved hjelp av en pumpe.
Pris: 225 kr
Størrelse: 75 ml
Pris per liter: 2998,6 kr/liter
Virkestoff: DEET
Varighet: 9 timer
Poeng fra Villmarkslivs lesere: 4,7
Les også: (+) Soleklar testvinner: Dette er den beste turskoen til lette turer
Mygga Roll-On
65,5 prosent av våre lesere har forsøkt denne Roll-On-versjonen av Mygga med 20 prosent DEET. Roll-On er en påføring som primært er tiltenkt bar hud. Vår erfaring er at det kan være en ok måte å «etterfylle» myggmiddel på utsatte steder, som armer, ankler, hals og nakke.
Ulempen med denne varianten er at glassflasken gjør den for tung til å ta med på langtur.

Pris: 139 kr
Størrelse: 50 ml
Pris per liter: 2780 kr/liter
Virkestoff: DEET, 20 %
Varighet: 7 timer
Poeng fra Villmarkslivs lesere: 4,05
Les også: (+) Arkitekten som tegnet hytta til Max Manus gjorde en kjempetabbe
Djungelolja
Noen vil kanskje huske noen år tilbake, da Djungelolja i amerikansk utgave vant en test her i Villmarksliv. Mange av våre lesere har hvert fall kjennskap til dette produktet.
Hele 45,6 prosent av de som har svart, har brukt dette produktet og gir det jevnt over en god karakter.
Jungeloljen finnes også i en variant som Roll-On med 20 % DEET, men denne er det kun 12 prosent som har prøvd – og den får en noen lavere karakter. Varianten vi omtaler her er en liten og lett plastflaske, noe som gjør den perfekt på langtur.

Pris: 59 kr
Størrelse: 40 ml
Pris per liter: 1475 kr/liter
Virkestoff: DEET, 20 %
Varighet: 8 timer
Poeng fra Villmarkslivs lesere: 4,27
Autan Tropical
Sprayflaske med relativt god lukt med virkestoffet Icaridin. Denne skal ikke brukes på barn under 3 år og man skal heller ikke spraye i hendene til barn.

Spray fungerer godt, siden den kommer lett til over alt – inkludert i hår og klær. Middelet skal kun brukes en gang per dag.
Pris: 139,9 kr
Størrelse: 100 ml
Pris per liter: 1399 kr/liter
Virkestoff: Icaridin, 16 %
Varighet: Opp til 6 timer
Poeng fra Villmarkslivs lesere: 4,03
Myggolf myggservietter
Hele 41 prosent av våre lesere har brukt disse velkjente myggserviettene fra Myggolf.
Virkningen er leserne våre litt mindre imponert over – og det ender med terningkast tre. Serviettene kan brukes på hud, på klær og i håret.
Vår erfaring er at serviettene er gode å bruke rundt hals og i ansiktet, siden man lettere unngår å få myggmiddelet i øynene eller nær munnen

Pris: 99 kr
Størrelse: 10 servietter per pakke
Pris per liter: 9,9 kr per serviett
Virkestoff: Saltidin, 13 %
Varighet: Ikke oppgitt
Poeng fra Villmarkslivs lesere: 3,18
Les også: (+) Alma bar på en grusom historie
Djungelolja rollon
Jungelolje eller Djungelolja fås også som roll-on. Det er en hensiktsmessig påføringsmetode for å supplere utsatte steder som håndledd, ankler og rundt halsen.

Det er kun 13 prosent som svarer at de har testet denne varianten.
Pris: 79 kr
Størrelse: 60 ml
Pris per liter: 1316 kr/liter
Virkestoff: DEET, 20 %
Varighet: Ikke oppgitt
Poeng fra Villmarkslivs lesere: 3,96
Myggolf
Dette er et produkt mange av Villmarkslivs lesere har stiftet bekjentskap med. Hele 38 prosent svarer at de har brukt dette produktet. Virkestoffet er saltidin, noe som gjør at Myggolf kan brukes på barn. Liten og lett flaske, som er lett å bruke på tur.
Pris: 119 kr
Størrelse: 50 ml

Pris per liter: 2380 kr/liter
Virkestoff: Saltidin, 13 %
Varighet: Ikke oppgitt
Poeng fra Villmarkslivs lesere: 3,96
Myggspiral
Nesten samtlige (85 %) av Villmarkslivs lesere har brukt den klassiske myggspiralen, men den scorer bare litt over middels på virkning med en svak firer.

Myggspiralen er lett å bruke og vår erfaring er at en «spiral» varer lenge. Bør ikke brukes innendørs, i telt eller andre steder med dårlig lufting.
Pris: 99 kr
Størrelse: 10 stk. i en pakning
Pris: 9,9 kr/spiral
Virkestoff: Allethrin
Varighet: Ikke oppgitt
Poeng fra Villmarkslivs lesere: 3,54
Les også: (+) Rundt omkring i Norge finnes tusenvis av hemmelige hytter
Klær mot mygg får tommel opp
Det finnes klær innsatt med myggmiddel. Drøyt én av fem lesere har prøvd denne typen «insektklær». Vi har spurt om sokker, bukse, skjorte, halstørkle og caps/hatt. Blant de som har prøvd denne typen produkter, svarer faktisk to av tre at de er fornøyd eller godt fornøyd.
Klær må av og til vaskes, og denne typen insektbeskyttelse på klær vil avta litt etter hver vask. Et tips er å sjekke hvor mange vask plagget du vurderer å kjøpe tåler før myggbeskyttelsen er helt ute.