Langtidsvarsel for sommeren 2024

Vi har en våt og kald tid i vente – men så skjer det noe

Om du ikke har planlagt ferien ennå, er det bare å løpe til sjefen snarest. I hvert fall hvis du vil treffe det beste været.

<b>FUKTIG UKE:</b> Denne uken preges fortsatt av fuktig vær over hele landet. Ettermiddagen tirsdag 18. juni ser det ut til at det aller mestre av landet dekkes av et regnvått teppe.
FUKTIG UKE: Denne uken preges fortsatt av fuktig vær over hele landet. Ettermiddagen tirsdag 18. juni ser det ut til at det aller mestre av landet dekkes av et regnvått teppe. Foto: Meteorologisk Institutt
Først publisert Sist oppdatert

I år kom sommeren tidlig. Mai var en fantastisk måned med varmt og tørt vær.

Landet sett under ett, endte mai måned 4 grader over normalen, som er en tangering av rekordvarme mai 2018.

Men så kom juni, og den har ikke vært like hyggelig for alle som ønsker seg sol og varme.

– Vi er inne i en periode hvor lavtrykkene har dominert, noe som har gitt oss ustabilt vær med regnbyger og noen steder også med torden, oppsummerer energimeteorolog Beathe Tveita i Stormgeo.

Finn frem sydvesten

Noe trøst er det heller ikke å finne hos Meteorologisk institutt, i hvert fall ikke på kort sikt.

Selv om vi bare så vidt har passert midtveis i måneden, har det kommet mer nedbør frem til nå, enn det normalt kommer i løpet av hele juni.

<b>VELDIG VÅTT:</b> Illustrasjonen viser hvor mye mer nedbør det har vært til nå, ca. midtveis i måneden, sammenlignet med normalen for hele juni.
VELDIG VÅTT: Illustrasjonen viser hvor mye mer nedbør det har vært til nå, ca. midtveis i måneden, sammenlignet med normalen for hele juni. Foto: Meteorologisk institutt

På Meteorologisk instititts målestasjon i Flekkefjord har det kommet mer enn dobbelt så mye nedbør i første halvdel av måneden, enn det som er normalt for hele! Og det stopper ikke her.

«Finn frem sydvesten og støvlene, og husk: Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær», tvitrer meteorologene på X (tidl. Twitter).

– Været denne uken ser ut til å bli ganske vått over hele landet, med mye bygeaktivitet, utdyper statsmeteorolog Karen Jarstø Ervik ved Meteorologisk Institutt.

Lokalt kan det selvsagt være litt varierende, men når det store bildet skal males, så er det med vannfarger.

– Det er lavtrykkene som kommer til å dominere over hele Norge de kommende dagene, og vi får en blanding av bygeaktivitet og frontaktivitet, sier Ervik.

Hun forklarer at sistnevnte gir mer heftig og kontinuerlig nedbør, mens byger jo går av og på.

Les også (+): Grunneier nekter å løse inn festetomta. Hva gjør jeg?

Et høytrykk på lur

Ifølge energimeteorolog Beathe Tveita i Stormgeo kan det se bedre ut hvis vi løfter blikket en smule og ser litt lenger frem.

– Denne uken er lavtrykkspreget, men når vi kommer et stykke ut i neste uke og nærmer oss slutten av juni, ser det ut som et høytrykk bygger seg opp fra sør, sier hun.

Det kan bety at været bedrer seg allerede mot slutten av neste uke. Tveita presiserer at det kan komme litt nedbør av og til, særlig på Vestlandet og i kyststrøkene lenger nordover i landet, mens hun er mest optimistisk på Østlandets vegne.

Når vi kommer til månedsskiftet, er hun optimist.

– Ved inngangen til juli får vi en høytrykksrygg som holder lavtrykkene på avstand, og da får vi varmt og tørt vær, sier hun.

<b>JULI:</b> Første uken i juli (gjennomsnittet for 1.–8. juli) kan by på varmere vær enn normalt for store deler av landet, ifølge det europeiske væresenteret ECMWF.
JULI: Første uken i juli (gjennomsnittet for 1.–8. juli) kan by på varmere vær enn normalt for store deler av landet, ifølge det europeiske væresenteret ECMWF. Foto: ECMWF

Les også: Dette er noen av Norges giftigste planter

Så snur det igjen

Værmessig ligger det altså an til en fin avslutning på juni og en god inngang til juli.

– Dette gjelder for hele landet, men usikkerheten er størst lengst vest, for det er der lavtrykkene ligger – vest for oss. Derfor kan det bli litt mer ustabilt og skiftende i ytre deler av landet, langs kysten, sier Tveita.

Når finværet først slår til, er det ingen tid å miste, for i andre uken av juli ser det ut til at lavtrykkene gjør comeback.

– Det ser altså ut til å bli en bra avslutning på juni og begynnelse på juli, med stigende temperaturer og oppholdsvær. Og så er det litt usikkert når det snur igjen, sier energimeteorolog Tveita i Stormgeo.

Om du klarer å sikre deg et par ferieuker rundt månedsskiftet juni–juli, er altså sjansene størst for at du kan nyte gode dager utendørs.