Kunstner Unni Askeland

Beilerne står i kø: – Mennene banker på, sier Unni Askeland

Kunstneren Unni Askeland setter alltid familien først. Hjemme i huset på Kløfta er dørene alltid åpne og barn og barnebarn er bestandig velkommen.

<b>HJEM, KJÆRE HJEM: </b>Unni bor i en gammel sveitservilla på Kløfta. Hennes store drøm er å få råd til å renovere huset.
HJEM, KJÆRE HJEM: Unni bor i en gammel sveitservilla på Kløfta. Hennes store drøm er å få råd til å renovere huset. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Jeg er en godt voksen dame som kan si og gjøre så å si hva jeg vil, sa kunstneren Unni Askeland (61), etterfulgt av den lett gjenkjennelige rå latteren da vi møtte henne tidligere i år.

Med sine modige kunstprosjekter og sitt frittalende vesen har hun skapt overskrifter i flere tiår.

Starten av 2024 ble intet unntak da Unni var én av 12 deltagere i TV 2s «Farmen kjendis».

– Akkurat nå har jeg det ganske bra, men jeg er litt tommelomsk av all viraken rundt min person de siste ukene. Jeg har ikke fått til å gå inn i kunstprosjektet mitt eller å jobbe. Det har tatt tid og krefter fra meg, selv om det er gøy, poengerer hun under intervjuet og setter seg til rette i godstolen på kjøkkenet hjemme på Kløfta.

Glad i yngre menn

Daglige nakenbad og uttalelser som at hun er glad i yngre menn, har fått mange til å sperre opp øynene, men ikke minst beilerne til å stå i kø.

– Mennene banker på. Jeg kan jo ikke dy meg fra å si sånne ting. I dag fikk jeg en snap fra «Ung mann 18». Det kommer ikke på tale, men en ung mann i 30-årene kan jeg leve med, sier blondinen og ler godt.

<b>KREATIVT KAOS:</b> TV-profilens hjem er fylt til randen med kunst, klenodier og bøker. Unni trives godt på kjøkkenet og inviterer gjerne familie og venner på middager.
KREATIVT KAOS: TV-profilens hjem er fylt til randen med kunst, klenodier og bøker. Unni trives godt på kjøkkenet og inviterer gjerne familie og venner på middager. Foto: Svein Brimi

Yves Saint Laurent-leppestiften farer over de fyldige leppene og maler dem i den karakteristiske rødfargen hun alltid bruker.

Husets mange rom er fylt til randen med kunst og gode minner. Beilere til tross – er det virkelig plass til en mann mellom alt nipsen? Unni himler overdrevent med øynene.

– Jeg har plass til en mann som kan bidra. Som kan oppmuntre meg, ta med meg ut, reise på turer med, ha romantiske kvelder, dype samtaler og god sex. Jeg vet jeg er storforlangende, men hvis det ikke er sånn, så orker jeg ikke. Jeg vil ikke ha noen som blir en belastning. Det må være noen som gjør meg glad.

– Går du på dates?

– Jeg hadde nettopp en date. Det var veldig hyggelig, og vi har kontakt ennå. Jeg skal faktisk på en ny date i morgen.

Les også: Ektemannen falt for datterens venninne: – Klart det var et sjokk

Hylles for kropps-positivitet

På «Farmen kjendis» fremmet Unni kroppspositivisme. Under oppholdet raste hun ned i vekt. Det skulle hun gjerne ha vært foruten.

– Jeg gikk ned mellom femten og tyve kilo under oppholdet på gården. Jeg likte det ikke i det hele tatt. Underhudsfettet ble borte. Puppene og rumpa ble ikke det samme. Det var direkte ukomfortabelt, så nå har jeg spist meg opp igjen. Nå er jeg deilig, konstaterer hun og ler.

Unni er takknemlig for å ha fått så mange hyggelige tilbakemeldinger etter det populære TV-programmet.

– Jeg leser ikke kommentarfelt, det orker jeg ikke. Men jeg har fått veldig mange fine meldinger. Spesielt fra andre damer som er glade for at jeg tar opp kampen mot kroppshysteriet.

Les også: (+) Jeg forlot familien for en 15 år yngre elsker

<b>SPRUDLENDE DAME:</b> Unni har et bibliotek i andre etasje hjemme på Kløfta. Der sitter hun ofte og skriver dikt. 
SPRUDLENDE DAME: Unni har et bibliotek i andre etasje hjemme på Kløfta. Der sitter hun ofte og skriver dikt.  Foto: Svein Brimi

Familiekjær kunstner

Unni har fire barn og fem barnebarn. Familien Askeland trives best når de kan tilbringe tid sammen, og barnebarnet Isolde (12) er med på intervjuet med sin elskede «Mimmi».

– Jeg har vært her veldig mye i oppveksten, og det er alltid trygt og fint å komme hit. Mimmi er veldig omsorgsfull. Hun viser det ikke alltid foran alle andre, men når du kjenner henne, er hun alltid der for deg, og det er alltid godt å få en klem av henne, forteller Isolde.

<b>HJERTEVENNER</b>: Kunstneren Unni Askeland og barnebarnet Isolde har et veldig nært og varmt forhold.
HJERTEVENNER: Kunstneren Unni Askeland og barnebarnet Isolde har et veldig nært og varmt forhold. Foto: Svein Brimi

Den reflekterte 12-åringen forteller at bestemoren gir henne mange gode livsråd.

– Jeg er veldig glad i henne, og hun er et stort forbilde i livet mitt.

Før finalefesten til «Farmen kjendis» var det Isolde som sminket Unni. Da Her og Nå besøkte henne, fikk kunstneren også bistand av kyndige hender.

– Det var så gøy å se Mimmi på «Farmen Kjendis». Se bare hva hun får til! Jeg er veldig stolt over henne.

– Var det noe som gjorde deg flau?

– Jeg ble flau over at hun røk ut da hun skulle koke et bløtkokt egg. Det er jo «bonjour», liksom. Mimmi koker jo bløtkokte egg hver dag …

Les også: «Nå er det 50 meter til softis!» ropte Unni Askeland til barnebarnet. Så smalt det

<b>TRIVDES PÅ FARMEN»: </b>Unni var én av 14 deltagere i årets «Farmen kjendis».
TRIVDES PÅ FARMEN»: Unni var én av 14 deltagere i årets «Farmen kjendis». Foto: TV 2

Stolt bestemor

Kunstneren føler seg også heldig som har en så nær relasjon til barnebarnet.

– Vi har et veldig bra forhold. Det er åpent og godt. Vi stoler på hverandre og har det fint.

Hun er full av lovord når hun snakker om Isolde.

– Hun er vakker, intelligent og interessant. Du blir veldig framifrå når du vokser opp som enebarn og har smarte foreldre og omgangskrets.

<b>GOD HJELP: </b>Unnis barnebarn Isolde, synes det er morsomt å hjelpe bestemoren med å gjøre seg klar til fest. Før finalefesten var det 12-åringen som sminket kunstneren.
GOD HJELP: Unnis barnebarn Isolde, synes det er morsomt å hjelpe bestemoren med å gjøre seg klar til fest. Før finalefesten var det 12-åringen som sminket kunstneren. Foto: Svein Brimi

Unni kommer på et godt eksempel på akkurat dét.

– I sommer leste hun Shakespeare på engelsk fordi hun kjedet seg … Jeg sa: «Hæ, på engelsk?». «Ja, han skrev jo på engelsk», svarte hun da.

Latteren runger igjen gjennom rommet. 12-åringen har vært med mormoren i atelieret mange ganger, samt malt mye selv. Men hun er soleklar på at hun ikke vil bli kunstner.

– Nei, min plan er å studere juss og bli advokat, svarer hun kontant.

– Er det fordi du har sett hvor tøft det har vært for Unni?

– Det tror jeg. Jeg elsker kunst, men jeg tenker at det er noe jeg kan drive med på fritiden.

Les også: Björg Thorhallsdottir: – Plutselig ser jeg Tolli sitte livløs oppi baljen

<b>FORBILDE: </b>Isolde forteller at Unni er et stort forbilde for henne. Helt siden hun ble født, har hun vært veldig ofte hjemme hos Mimmi.
FORBILDE: Isolde forteller at Unni er et stort forbilde for henne. Helt siden hun ble født, har hun vært veldig ofte hjemme hos Mimmi. Foto: Svein Brimi

Kjemper for tilværelsen

For Unni har lidenskapen for kunsten vært større enn frykten for en skakkjørt økonomi.

– Jeg må kjempe for pengene. Alt er usikkert. Får jeg betalt lånet denne måneden?

– Er du mye bekymret for det økonomiske?

– Nei, jeg kan ikke være det. Jeg må bare jobbe på og ta en dag om gangen.

Kråkeslottet på Kløfta har tidligere vært en ærverdig sveitservilla.

– Tenk deg den dagen jeg dør … Kanskje noen kjøper huset og pusser det opp, så blir det akkurat så fint som det jeg drømmer om, sier hun, og det er mulig å spore litt vemod i den ellers så muntre stemmen.

I fjor vinter fikk Unni vannlekkasje i atelieret på Jessheim. Et hundretalls verk ble vannskadet.

– Det tok over et halvt år å tørke opp. Kunsten er ødelagt og muggen. Jeg hadde dessverre ikke råd til å ha forsikring, sukker hun.

<b>I ATELIERET: </b>I fjor vinter fikk kunstneren vannlekkasje i atelieret. Mange av verkene ble totalskadet. Nå jobber hun iherdig med en ny bildekolleksjon.
I ATELIERET: I fjor vinter fikk kunstneren vannlekkasje i atelieret. Mange av verkene ble totalskadet. Nå jobber hun iherdig med en ny bildekolleksjon. Foto: Svein Brimi

Som tidligere nevnt, er 61-åringen vant til å brette opp ermene. Hun gir sjelden eller aldri opp.

– Nå jobber jeg med ti store formater. Bildene er to ganger to meter. Det er et arbeid jeg begynte med for to år siden, og jeg tror det kan bli fint.

Les også: (+) Stesønnene mine tok alt da Johan døde. De ruinerte meg

Stort savn

På flygelet i stua står et stort portrett av Unni og Ari Behn. Kunstnerduoen var bestevenner og savnet er enormt.

– Fest blir aldri det samme etter at Ari gikk bort. Det er kjedelig nå. Vi hadde det alltid så morsomt i hverandres selskap.

Ari kalte Unni sin andre kone. De var svært viktige for hverandre, både privat og innen kunsten. Ved flere anledninger lagde de bilder sammen og holdt felles utstillinger.

<b>GODE MINNER:</b> På Unnis flygel er det en samling av bilder av nære og kjære. Sentralt står bildet av henne og Ari. 
GODE MINNER: På Unnis flygel er det en samling av bilder av nære og kjære. Sentralt står bildet av henne og Ari.  Foto: Svein Brimi

– De tingene jeg gjorde sammen med Ari, gjorde meg glad. Det har alltid vært interessant å være sammen med ham.

Blikket blir brått alvorlig.

– Vi ble kritisert for arbeidet vårt. At vi var for kommersielle, men etter hans død ble jeg kontaktet av folk i bransjen som da anerkjente det. Han måtte dø for å bli hyllet. Hvorfor er det sånn?

<b>BESTEVENNER:</b> Unni Askeland og Ari Behn var bestevenner. Etter hans død har Unni kjent på et enormt savn. – Å gå på fest blir aldri like morsomt igjen, forteller hun. Her er duoen sammen med fotografen Per Heimly i 2013.
BESTEVENNER: Unni Askeland og Ari Behn var bestevenner. Etter hans død har Unni kjent på et enormt savn. – Å gå på fest blir aldri like morsomt igjen, forteller hun. Her er duoen sammen med fotografen Per Heimly i 2013. Foto: Marit Hommedal/NTB

Les også: Kronprins Haakon åpner opp: – Ari var veldig god med Marius

Skaper debatt

Unni Askeland har ti års høyere kunstutdannelse, og hun har hatt en rekke separatutstillinger og deltatt på Høstutstillingen, Østlandsutstillingen og Norske Bilder. Til tross for dette, føler hun ikke at hun har fått den anerkjennelsen hun fortjener.

– Jeg har lang utdannelse, holder utstillinger og er dyktig, men jeg får aldri noe kred.

I 2008 kjøpte Nasjonalmuseets direktør Allis Helleland inn fire store malerier, 60 filmstills og en video for 600 000 av Unni, mot innkjøpskomiteens anbefaling. Dette skapte stor debatt og Unni forteller at hun fikk hard medfart.

– Jeg ble virkelig hundset rundt da. Jeg har blitt trakassert i media flere ganger, men jeg takler det fint. Jeg ler av det og fortsetter videre. Kanskje det er derfor jeg er her på jorda? For å skape debatt? smiler Unni Askeland til Her og Nå.

Denne saken ble første gang publisert 22/07 2024, og sist oppdatert 22/07 2024.

Les også