Trine Hattestad

– Det var et sjokk

Trine Hattestad følte seg frisk og rask da en tilfeldig mammografi avslørte at den tidligere spydkaststjernen hadde fire svulster i brystet.

<b>TØFF KAMP:</b> Livet ble snudd på hodet da Trine Hattestad rett før jul i 2017 fikk vite at hun hadde fire kreftsvulster i det ene brystet. 
TØFF KAMP: Livet ble snudd på hodet da Trine Hattestad rett før jul i 2017 fikk vite at hun hadde fire kreftsvulster i det ene brystet.  Foto: Lasse Eriksson
Først publisert

Det er 24 år siden Trine Hattestad (58) tok sitt etterlengtede OL-gull i Sydney, og i 2000 la hun spydet på hylla etter en karriere med opp- og nedturer. Blant annet måtte hun kjempe for å renvaske seg etter å ha blitt feilaktig utestengt på grunn av doping.

I nyere tid har firebarnsmoren hatt en mye tøffere kamp å konsentrere seg om. 14 dager før julaften i 2017 fikk hun beskjeden om at hun hadde fått kreft.

– Da jeg ble innkalt til mammografi som 51-åring, tenkte jeg ikke over at noe kunne være galt. Men fire små svulster ble oppdaget, fortalte hun senere til NRK.

Mammografiprogrammet sørget for at svulstene ble oppdaget tidlig.

– Det var egentlig en helt vanlig rutinekontroll. Jeg følte meg helt fin, men så viste det seg plutselig at jeg hadde kreft. Det var et sjokk, har hun forklart til Fredriksstad Blad.

Les også: Trine Hattestad: – Kroppen er merket for resten av livet

<b>PÅ SAMME LAG:</b> I 2020 var Trine og datteren Julie TV-aktuelle med «Familiens ære» på NRK. 10 år tidligere var hun også med i «Mesternes mester», der hun havnet på 3. plass.
PÅ SAMME LAG: I 2020 var Trine og datteren Julie TV-aktuelle med «Familiens ære» på NRK. 10 år tidligere var hun også med i «Mesternes mester», der hun havnet på 3. plass. Foto: Morten Bendiksen

Tøff cellegift

I januar 2018 ble det høyre brystet hennes operert bort. Deretter begynte hun på cellegiftbehandling for å minske sjansene for spredning. Det ble fire runder med den tøffe giften.

– Det var steintøft. Det er ingen grunn til å legge skjul på noe. Men jeg gjorde noe viktig samtidig som jeg var skikkelig dårlig. Jeg valgte å trene. Det hjalp meg veldig til å komme meg gjennom den tøffe perioden. Endorfinene som kom av treningen og den gode selvfølelsen, bidro til å holde motet oppe, fortalte Trine til Dagbladet i 2019.

Cellegiften gjorde også at hun mistet sitt kjente varemerke: Det lange håret.

– Det var rart for meg som hadde hatt hår til nesten ned på rumpa å miste alt sammen, men det grodde heldigvis ut igjen. Men håret betyr jo lite mot det å være frisk. Det viste seg å være en arvelig variant av sykdommen jeg har fått. Mormoren min fikk det samme. Hun ble ikke mer enn 49 år gammel, forteller hun i dag til Dagbladet.

<b>MISTET MANKEN:</b> Selv om hun gikk på cellegift, sluttet ikke Trine å trene underveis i sykdomsperioden. I 2018 mistet hun alt håret før det begynte vokste ut igjen.
MISTET MANKEN: Selv om hun gikk på cellegift, sluttet ikke Trine å trene underveis i sykdomsperioden. I 2018 mistet hun alt håret før det begynte vokste ut igjen. Foto: Line Møller

Nå er håret tilbake, og formen er fin, men Trine synes det er en stor påkjenning å vente på svar på prøver når hun har vært til årlige kontroller.

– Jeg er jo redd for å få kreft igjen. Og jeg kjenner at kroppen ikke er tyve år gammel lenger. Jeg har operert knærne to ganger, og det piper når jeg går gjennom sikkerhetskontrollen på Gardermoen nå!

Les også: (+) Øystein vet at samtalen med kona kan være hans siste. Da han legger på, ringer telefonen igjen

<b>SVINGTE SEG: </b>I 2007 var Trine med i den tredje sesongen av «Skal vi danse», men røk ut av konkurransen i uke 3.
SVINGTE SEG: I 2007 var Trine med i den tredje sesongen av «Skal vi danse», men røk ut av konkurransen i uke 3. Foto: Morten Bendiksen

OL i Barcelona 1992

Allerede som 15-åring var Trine Norges beste spydkaster. Til sammen har hun blitt norgesmester hele 14 ganger.

Hun debuterte i OL i Los Angeles i 1984, og var deretter med i Seoul i 1988, Barcelona i 1992, Atlanta i 1996 og Sydney i 2000.

<b>NEDTUREN: </b>Da «alle» ventet at Trine bare skulle hente gullet under OL i Barcelona, skuffet hun med en 5. plass.
NEDTUREN: Da «alle» ventet at Trine bare skulle hente gullet under OL i Barcelona, skuffet hun med en 5. plass. Foto: Erik Berglund

Forventningene var store før OL i Barcelona, men Trine slet fælt med konkurransenerver.

– Jeg husker veldig godt OL i Barcelona i 1992. Da jeg bare skulle reise dit og hente gullet. Jeg hadde vært så god på trening og i konkurranser. Men så ble jeg lammet av frykt. Kraften var borte. Jeg fikk knapt opp et kast på over 63 meter. En femteplass var ikke akkurat det jeg hadde drømt om, har hun tidligere fortalt til Dagbladet.

I 1996 sikret hun seg en OL-bronse i USA, men det var altså først i hennes femte og siste OL at hun endelig kapret gullet.

<b>BEST DA DET GJALDT:</b> På forhånd hadde Trine sagt at mesterskapet i Sydney ble hennes siste OL. Hun kronet avslutningen med både gull og ny olympisk rekord.
BEST DA DET GJALDT: På forhånd hadde Trine sagt at mesterskapet i Sydney ble hennes siste OL. Hun kronet avslutningen med både gull og ny olympisk rekord. Foto: Cornelius Poppe

Hun sjokkerte konkurrentene med å sette ny olympisk rekord allerede i sitt første kast!

– Det var skikkelig deilig å endelig klatre helt til topps, 16 år etter mitt første OL, forteller hun til Dagbladet nå 24 år senere.

<b>GULLJENTA: </b>Etter 16 år og fem OL kunne Trine endelig sette tennene i det gjeveste metallet etter å ha imponert alle i Sydney.
GULLJENTA: Etter 16 år og fem OL kunne Trine endelig sette tennene i det gjeveste metallet etter å ha imponert alle i Sydney. Foto: NTB

Bare noen uker senere satte hun også ny verdensrekord i sitt aller siste kast på Bislett stadion, og hun avsluttet derfor karrieren helt på topp.