Fanny og Lars Helge Birkeland
– Jeg måtte legge ned litt jobb for å få ham
For tre år siden avsluttet Fanny og Lars Helge Birkeland skiskytterkarrieren. I stedet satset de på sommer og jordbærdyrking. Det er et valg som falt i smak også hos datteren Sylvia.
Det er en av disse skikkelig varme «smeigedagene». I sommersola rødmer jordbærene raskere enn jordbærbonden rekker å plukke dem. 10–15 tonn skal det bli før sesongen er over.
Flyttet til Lillesand
De to verdensmesterne i skiskyting hadde fått nok av «evig» vinter og snø – og hva er da mer naturlig enn å gå til den andre ytterligheten: Å flytte til Lillesand, byen som (nesten) topper listen over steder med flest soltimer om sommeren.
Helt tilfeldig er det ikke at det ble jordbærdyrking og Lillesand. Lars Helge (36) kommer fra en jordbærfamilie i Birkenes – nabokommunen til Lillesand – der ekteparet og lille Sylvia har bosatt seg.
– Sørlandet er perfekt for meg. Jeg er egentlig ikke så glad i snø og vinter, kommer det overraskende fra Fanny (36), og legger til:
– Vi har fått våre mil på ski. Lars Helge er fornøyd med å ha funnet drømmestedet bare ei drøy mil fra foreldrenes gård i Birkenes. Gården er overtatt av Lars Helges søster og svoger, men noen av nabogårdene leier villig ut jord til jordbærprosjektet.
I tre år har skiskytterparet bodd ved Sangereidkilen i Lillesand. Kilen ligger bare noen hundre meter fra båtfolkets Karl Johan, Blindleia, men den fem mål store eiendommen er skjermet og idyllisk – og har selvsagt både strandlinje og båthus.
Les også: Aksel Lund Svindals nye lidenskap: – Det ødelegger ikke for mye av familietiden
Jordbær til hele landet
Selv om de bare har tre års fartstid som jordbærbønder, har Lars Helge vokst opp med de søte bærene som levebrød for familien. Riktignok ikke bærproduksjon, men produksjon av jordbærplanter.
Faktisk står gården på Mollestad i Birkenes for levering av 98 prosent av de norske jordbærplantene som dyrkes over det meste av landet vårt.
– Jordbærdyrking og skiskyting har noe felles; Du må legge ned et solid grunnarbeid for å lykkes. Likevel er det vanskelig å spå utfallet. Det er mye som kan gå galt – ting du ikke har kontroll på, som været for eksempel. Vi er vant til å måtte leve med risiko for at ikke alt går etter planen – og vi liker å jobbe hardt, sier Fanny, som har både VM-gull (2016) og OL-sølv (2014) på merittlisten.
– Og så er det deilig å være mye ute og i aktivitet, skyter Lars Helge inn – som også har OL-sølv (2018) og VM-gull (2019).
Alle medaljene er tatt som deltagere på det norske stafettlaget, men kongepokalene som det også er blitt et par av, er vunnet på individuelle distanser.
Les også: Tora Bergers nye liv: – Jeg har aldri angret på valget
Termin i august
Aktivitet mangler det ikke på hos familien Horn Birkeland.
Halv seks kommer «vekkerklokka» Sylvia inn til foreldrene. Da er det rett i åkeren for Lars Helge. Jentene i familien kan ta det litt mer med ro med frokost og litt kos før mamma sykler Sylvia i barnehagen – på vei til sin egen jobb som administrativ leder for et tannlegekontor i sentrum. På ettermiddag og kveld er Fanny salgs- og markedssjef for jordbærproduksjonen.
– Juni og juli kan bli veldig hektisk. På vinteren er det mye roligere, sier Fanny, som bare har uker igjen før hun skal ut i mammaperm.
I slutten av august kommer det nemlig en liten lillebror i familien – og selv om treåringen Sylvia lover å hjelpe til, er hun vesentlig mer opptatt av Bamsefar i lia, Klatremus – og ikke minst tante Sofie fra Kardemomme by.
– Hun er en liten tante Sofie. Hun er god på rydding, røper mamma Fanny.
Sylvia er også den beste reklameplakaten for pappas jordbær. Treåringen gyver løs på jordbærene og kan henrykt spise både en og to kurver om dagen.
Les også: (+) Gro Hammerseng-Edin: – Jeg elsket å være mamma, men jeg kjente også litt på misunnelsen
Jakten på kjærligheten
Nå har ikke de tidligere skiskytterne lagt selve børsa helt på hylla. Begge liker jakt, og om høsten skyter de både rein, hjort og elg.
Hvem som er best til å jakte vites ikke, men Fanny måtte legge inn en skikkelig «jaktstart» for å få Lars Helge på kroken for 15 år siden.
– Tiril (Eckhoff red.anm.) og jeg ble invitert på middagsdate i «bokollektivet» Lars Helge var en del av på Lillehammer, og egentlig visste jeg ikke hvem vi skulle på besøk til. Men det viste seg å være en ganske hyggelig fyr, men litt sørlands-treg når det kom til romantikk. Så da måtte jeg legge ned litt jobb for å få ham. Men det var han som fridde – og det på skikkelig romantisk vis, sier Fanny og ler.
– Ja, det stemmer at jeg måtte ha en dytt eller to før jeg skjønte at Fanny var drømmedama, innrømmer Lars Helge.
Det hører med til kjærlighetshistorien at da Fanny kom på besøk til Lars Helges barndomshjem første gang, hadde han glemt å fortelle henne at han skulle i bryllup den helgen. Så da ble Fanny igjen alene med «svigers».
– Vi ble godt kjent – og vi har et veldig fint forhold, understreker Fanny.
Og det er ingen dum idé å ha et godt forhold til svigers. Med familieforøkelse nær forestående kan det sikkert bli behov for barnevakt. Fannys foreldre bor i Oslo og har litt for lang vei til at de kan steppe inn på sparket.
Og hva lillebror skal hete? Nei, det vil de ikke røpe.
– Vi må se ham først. Se hvilket navn som passer, sier de to 36-åringene samstemt.