Toppen Bech (1939-2024)

– Jeg ville aldri hatt dette livet om det ikke var for Toppen

Fargerike Finn Schjøll ville forblitt ukjent om ikke Toppen Bech hadde lokket ham inn i et NRK-studio. Det ble starten på et unikt vennskap, fylt av nærhet – også når livet røynet på.

<b>TOPPEN BECH:</b> - Toppen så det beste i alle mennesker og behandlet alle likt. Det var umulig å ikke bli glad i henne, sier Finn.
TOPPEN BECH: - Toppen så det beste i alle mennesker og behandlet alle likt. Det var umulig å ikke bli glad i henne, sier Finn. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

En beveget Finn Schjøll (75) minnes TV-personligheten Toppen Bech (84) med stort vemod.

– Jeg følte meg trist da telefonen kom fra datteren til Toppen om at hun hadde gått bort. Vi knyttet et nært bånd gjennom 40 år. Det gjorde at vi kunne dele alt når livet føltes krevende for en av oss. Vi var der for hverandre og vek aldri unna når det var utfordrende, forteller Finn til Her og Nå.

Gikk bort 5. februar

Det falt naturlig for Finn å besøke Toppen hver eneste uke, etter at hun ble syk for en stund siden. Han tok toget fra hjemmet sitt i Åsgårdstrand i Vestfold og til Oslo, der Toppen bodde.

– Siste gangen jeg så henne var tidlig i november. Få dager senere ble ektemannen min Knut alvorlig syk, og jeg ble forhindret fra å dra på besøk, forteller Finn.

<b>5. FEBRUAR:</b> Toppen Beck døde 5. februar etter lengre tids sykdom, få uker før hun ville ha fylt 85 år.
5. FEBRUAR: Toppen Beck døde 5. februar etter lengre tids sykdom, få uker før hun ville ha fylt 85 år. Foto: Svein Brimi

Toppen, som døde 5. februar, ble en folkekjær programleder for flere ulike TV-sendinger på NRK. Mange husker henne fra serien «Herskapelig», som handlet om norske storgårder og herskapshus.

Serien ble produsert fra 1997 til 2006, men gikk i reprise i flere år med oppdaterte opplysninger som Toppen la inn.

– Jeg har jo alltid vært en romantiker på alle plan. Jeg har alltid interessert meg for arkitektur, så det var liksom å lage en bildebok og å fortelle historier. Jeg er veldig opptatt av kulturarven vår. Den er viktig, og jeg er jo en folkeopplyser. En helt alminnelig folkeopplyser, sa hun om «Herskapelig» i NRK Radio-programmet «Holm» i 2019.

<b>HERSKAPELIG</b>: Det er slik mange husker Toppen - i staselige omgivelser i NRK-serien "Herskapelig".
HERSKAPELIG: Det er slik mange husker Toppen - i staselige omgivelser i NRK-serien "Herskapelig". Foto: NRK

Finn mener sin gode venninne var helt unik.

– Toppen var perfeksjonist i alt hun gjorde, enten hun var på TV eller helt privat. Hun var født med en sånn nådegave som hun foredlet og utviklet i rollen som programleder. Mange trodde hun var så veldig fin på det. Sannheten er at Toppen var totalt ujålete og med et hjerte for alle, både de nære og de fjerne.

– Alle mennesker var akkurat like viktige for Toppen. Det gjorde hennes naturlige tilstedeværelse helt unik, forteller Finn før han fortsetter:

– Hun var sine venners venn. Vi var heldig vi som var hennes venner. Det henger sammen med at Toppen var heldig med seg selv; hun var skapt med en varm og ekte personlighet i alt hun sa og gjorde. Det kom aldri et ord ut av hennes munn uten at det hadde vært innom både hjertet og hjernen, sier Finn.

Les også: Finn Schjøll: – Jeg svarte at det ikke kunne gå, jeg var jo homofil. Da sa Toppen det peneste noen har sagt til meg i hele mitt liv

<b>FINN SCHJØLL: </b>Finn og Toppen ble kjent med hverandre på 80-tallet, da de begge jobbet i NRK.
FINN SCHJØLL: Finn og Toppen ble kjent med hverandre på 80-tallet, da de begge jobbet i NRK. Foto: Svein Brimi

Hylles av Finn Schjøll

Toppen var i mange år journalist i Aftenposten. Hun ble ansatt i NRK i 1984, og var en av programlederne i TV-programmet «Unnskyld at jeg spør» sammen med blant andre Kari Storækre (73).

Åpner opp om tøffe tak i familien: – Det gikk hardt inn på alle
Pluss ikon
Åpner opp om tøffe tak i familien: – Det gikk hardt inn på alle

Det tok ikke lang tid før hennes blide åsyn ble å se i «Frokost-TV», som ble sendt mellom 1983 og 1993. De første årene med Toppen, Knut Bjørnsen, Brita Blomquist og Terje Sølsnes som programledere.

Tidlig hadde Toppen lagt merke til den sjarmerende blomsterhandleren Finn, som hadde kjappe replikker for dem som var innom butikken han drev. Hun og Brita Blomquist spurte om Finn ville bli en del av «Frokost-TV». Tanken var at han skulle øse av sine kunnskaper, med et språk som trollbandt TV-seerne. Finn takket nei, men Toppen klarte å overtale ham.

<b>FROKOST-TV: </b>Finn hadde tenkt å takke nei til jobben i NRKs "Frokost-TV". Toppen, med drahjelp fra Brita Blomquist, overtalte ham.
FROKOST-TV: Finn hadde tenkt å takke nei til jobben i NRKs "Frokost-TV". Toppen, med drahjelp fra Brita Blomquist, overtalte ham. Foto: NTB

– Jeg sa til Toppen og Brita at de ikke kunne ha meg, jeg var jo homofil. Da sa Toppen det peneste noen har sagt til meg i hele mitt liv: «Det vet vi, men det er deg vi vil ha». Det livet jeg har hatt, ville jeg aldri hatt om det ikke var for Toppen. Hun var min mentor og en av mine aller, aller beste venner, forteller Finn.

Han dukket opp med en blomsterbukett på NRK-skjermen første gang i 1987, og ble raskt kalt for Blomster-Finn, før han senere gikk til «God morgen Norge» på TV 2. Han var stolt da Toppen i 2008 utga boken «Skikk og bruk».

<b>KVINNERS HELSE</b>: "1,6 millioner-klubben" setter fokus på kvinners helse. I 2011 var grunnlegger Alexandra Charles (t.v.) på besøk i Oslo, hvor Mari Maurstad, Wenche Myhre, Lill Lindfors og Toppen Bech var til stede.
KVINNERS HELSE: "1,6 millioner-klubben" setter fokus på kvinners helse. I 2011 var grunnlegger Alexandra Charles (t.v.) på besøk i Oslo, hvor Mari Maurstad, Wenche Myhre, Lill Lindfors og Toppen Bech var til stede. Foto: Tom Hansen

– Selvfølgelig var det Toppen som klarte å oppdra en hel nasjon. Det bidro til å forandre oss alle. De yngste lærte å spise med kniv og gaffel, samtidig som hun tonet ned en litt stiv skikk ved barnedåp og brylluper. Hun tilpasset vår skikk til en ny tid. Det gjorde Toppen på ujålete vis, men likevel med stil, minnes 75-åringen.

Les også: Elsa Lystad (1930-2003): – Elsa kom ikke fra et møblert hjem

Kollega Terje Sølsnes

Tidligere programleder og kanalvert i NRK, Terje Sølsnes (78), kjenner på et stort savn etter bortgangen til Toppen. De to jobbet sammen, og utviklet et nært vennskap etter at de begge sluttet i NRK.

– Jeg besøkte henne halvannen uke før hun gikk bort. Da smilte og sang hun for meg, forteller Terje.

<b>TERJE SØLSNES: </b>Tidligere NRK-kollega Terje Sølsnes besøkte Toppen kort tid før hun gikk bort og beskriver henne som et medmenneske som behandlet alle med like stor respekt og verdighet.
TERJE SØLSNES: Tidligere NRK-kollega Terje Sølsnes besøkte Toppen kort tid før hun gikk bort og beskriver henne som et medmenneske som behandlet alle med like stor respekt og verdighet. Foto: NTB

Han minnes den tidligere kollegaen som et medmenneske som behandlet alle med like stor respekt og verdighet. Tidligere NRK-programleder Dan Børge Akerø (73) omtaler Toppen Bech som en pioner.

– Det hun gjorde var skikkelig pioneraktig og annerledes enn veldig mange av mine kollegaer i den tiden gjorde. Som journalist var hun interessert i lage fine ting som andre ikke tenkte på, eller slapp til på, sier Dan Børge til NRK og legger til:

– Det var jo selvfølgelig alltid hyggelig å være sammen med henne på jobb. Hun var helt strålende. Jeg så henne aldri i dårlig humør.

Les også: (+) Etter den dype sorgen, tok livet en ny vending for Terje Sølsnes

<b>ERIK BYE:</b> Sammen med Erik Bye ledet Toppen Bech programmet "Den blå timen" på NRK i 1985 og 1986.
ERIK BYE: Sammen med Erik Bye ledet Toppen Bech programmet "Den blå timen" på NRK i 1985 og 1986. Foto: HM Arkiv

Stolt bestemor

Selv om de fleste forbinder Toppen med «frokost-TV» og «Herskapelig», laget hun også flere andre programmer for NRK. Hun ledet «Den blå timen» med Erik Bye, og reiste verden rundt og laget TV med programmene «Magiske Kenya», «I Jorsalfars fotspor», «Brød, vin og siesta» og «Santiago de Compostela».

Journalistikken var en viktig del av livet til hennes, men ingenting kunne toppe gleden over å bli mormor. Hun fikk barnebarn da hun var 66 år gammel.

<b>HÅKON LANGBALLE:</b> Toppen var gift med Håkon Langballe. Her er ekteparet på en filmpremiere i 2016.
HÅKON LANGBALLE: Toppen var gift med Håkon Langballe. Her er ekteparet på en filmpremiere i 2016. Foto: NTB

– Jeg er en moderne mormor, i den forstand at jeg ser nødvendighetene i at jeg er der for dem, men samtidig skal jeg leve mitt eget liv ved siden av. Likevel trives jeg så utrolig godt sammen med dem at jeg vil være med dem store deler av tiden. Jeg synes jo at jeg har hatt et rikt og spennende liv, men dette – dem – topper alt det, sa hun om barnebarna til VG i 2016.

Toppen, som egentlig heter Ellen Åse Bech Langballe, ble i 2008 tildelt Kongens fortjenstmedalje i gull. Hun etterlater seg datteren Alexandra Bech Gjørv, sønnen Nicolai Bech, tre barnebarn og ektemannen Håkon Langballe (86).