Lillebjørn Nilsen (1950-2024)
Ekskona Kari Svendsen åpner opp: – Dødsfallet kom ikke uventet
Artisten Lillebjørn Nilsen smilte med øynene og ble hørt av en hel nasjon med sin lavmælte stemme. Kari Svendsen har mange gode minner om mannen hun i sin tid var gift med.
– Det er kjempetrist og vemodig. Vi har alle mistet en stor og viktig person i Musikk-Norge, sier visesanger Kari Svendsen (73).
Lillebjørn Nilsen (73) gikk ut av tiden 27. januar. Den folkekjære artisten var kjent for visetekster til ettertanke, men som også førte til munterhet.
Sanger som «Tanta til Beate», «Stilleste gutt på sovesal 1» og «Bysommer» fra 80- og 90-tallet, ble spilt i de tusen hjem landet over.
Ble skilt i 1978
– Lillebjørn hadde en helt spesiell stil som var lett å kjenne igjen. Jeg skal være en av dem som skal holde visene hans i hevd, sier Kari til Her og Nå.
Hun og Lillebjørn var ungdomskjærester og giftet seg senere. Paret ble imidlertid skilt og gikk hver til sitt i 1978.
Lidenskapen for visesang levde videre hos begge etter bruddet.
– Jeg hadde god kontakt med Lillebjørn i tiden før han døde. Dødsfallet kom ikke uventet etter lang tids sykdom. Hans bortgang berører veldig mange, både hans nærmeste familie, venner og artistkolleger, forteller Kari.
Både hun og Lillebjørn har hele livet vært opptatt av sin fødeby.
– Lillebjørn ga oss Oslo-folk en helt ny måte se hovedstaden på. Hvem kunne vel tro det gikk an å lage en vise om «Alexander Kiellandsplass»? Lillebjørn var unik som tekstforfatter, og det gjorde at han ble satt pris på. Jeg vet Lillebjørn verdsatte høyt å få St. Hallvard-medaljen, som er den høyeste utmerkelsen i Oslo by. Det gjorde ham stolt, forteller Kari.
Det vanket flere medaljer på den markante visesangeren. Prøysenprisen, seks Spellemannpriser, blant annet hedersprisen, og i 2022 ble han utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats for visekulturen.
– Alt dette vitner om en stor visesanger som traff folks hjerter. Hans gjendikting av «Barn av regnbuen» fra 1973 er fantastisk, sier Kari.
Mange husker Lillebjørn sin rørende fremføring av sangen under en markering i Oslo i 2012, året etter terroren som rammet landet vårt.
Les også: Trond Myhre minnes Tore Skoglund: – Tore var ikke redd for å snakke makta midt imot
Gitarkameratene
Lillebjørn gjorde seg tidlig bemerket langt utover Oslos grenser. Han dannet Gitarkameratene sammen med Øystein Sunde (76), Jan Eggum (72) og Halvdan Sivertsen (74).
Halvdan mimrer tilbake til noen magiske øyeblikk.
– Når vi i «Gitarkameratene» spilte «Tanta til Beate», og Lillebjørn sang, sto vi andre tre der med frydefull gåsehud og visste at vi var med på noe stort, uttalte Halvdan til media da dødsfallet ble kjent, og la til at det er «en trist og rar dag». Det sluttet Øystein Sunde og Jan Eggum seg raskt til.
Lillebjørn markerte seg også i visegruppen «Ballade». Den dannet han i 1977 sammen med Åse Kleveland, Lars Klevstrand og Birgitte Grimstad.
Gruppen holdt sammen i tre år, musikken var i skjæringspunktet mellom visetradisjon og moderne popmusikk, i retning The Beatles.
– Det var definitivt et preg av The Beatles. Lillebjørn elsket den musikken, men han var klar på at det skulle synges på norsk. Lillebjørn tolket teksten og oversatte. Jeg var forarget over å skulle synge pop. Jeg kom fra en klassisk familie der pop ikke sto høyt i kurs, forteller Birgitte Grimstad (88) og ler hjertelig.
Hun traff Lillebjørn siste gang i september i fjor. Da feiret musikkgruppen «På stengrunn» 50 år. Lillebjørn var tidligere med i gruppen som består av blant andre Steinar Ofsdal og Lars Klevstrand.
– Det var en flott markering, og jeg er glad Lillebjørn var med oss den kvelden. Vi husker alle at Lillebjørn var tro mot sitt eget språk og sang aldri på engelsk, forteller Lars Klevstrand (74).
Les også: (+) Liv Ullmann og Kari Simonsen: – Vi er de eneste som er igjen
«Ballade»
Åse Kleveland (74) forteller om en strålende tid med «Ballade».
– Vi ble godt ristet sammen etter å ha skapt ting og reist landet rundt. Det var en fantastisk morsom tid. Lillebjørn skrev tekster, mens Lars hadde ansvaret for å utvikle de ulike stemmene. Vi var et bra team, forteller Åse til Her og Nå.
Hun sier det var fornøyelig å se Lillebjørn komme opp med de mest elleville tekster.
– Han hadde en egen evne til å konsentrere seg. For oss andre så det nesten ut som om han trakk noe over hodet mens han fordypet seg – før han kom tilbake og spurte om vi kunne bruke det. Jeg ser utvilsomt tilbake på «Ballade» som en flott tid. Vi kom tett på musikken og hverandre, sier Åse.
Hun mottok budskapet om Lillebjørns bortgang med vemod, men er samtidig trygg på at hans arv vil leve videre gjennom sangene.
– Det er få som etterlater seg en så rik arv, elsket av så mange. Det varmer oss som var så glad i Lillebjørn, sier Åse.
Hun lot seg imponere av Lillebjørns evne til å være både følsom og grundig.
– Han var en mester til å lese stemninger og formulere dem i ord og tone, enten det var politiske eller elleville viser. Når Lillebjørn synger, er det som om han sitter tett inntil deg. Han har en varm farge på stemmen som er unik, beskriver Åse.
Les også: Yngvar Nummes bortgang: – Nå er det bare meg og Svein Helge igjen
Døtrene Siri og Sara
Det politiske Norge gjør seg også sine refleksjoner om bortgangen til en ruvende skikkelse i Artist-Norge.
– Lillebjørn Nilsens musikk blir stående lenge etter hans tid. Hans musikk og varme stemme har gitt glede og trøst til flere generasjoner, mens gitarboken har vært startskuddet for mang en fersk musikerspire. Mine tanker går til de pårørende, sier kulturminister Lubna Jaffery i en uttalelse.
Lillebjørn bodde hjemme helt til det siste. Han etterlater seg kona Mairead Imlach (59), som han giftet seg med sommeren 2018, og døtrene Siri Nilsen (38) og Sara Nilsen (30).
Eldstedatteren Siri er musiker og låtskriver. Hun har vise på repertoaret sitt, og har tidligere holdt konsert med pappa Lillebjørn.
– Gitarkameratene lagt ned
Fredag 9. september ble Lillebjørn Nilsen bisatt i Oslo rådhus. Så mange mennesker møtte opp for å delta i bisettelsen at ikke alle slapp inn.
Blant gjestene var Nilsens kompanjonger i Gitarkameratene deltok naturlig nok og spilte Lillebjørn Nilsens lystige klassiker «Se alltid lyst på livet» for å hedre sin avdøde kamerat.
Ifølge VG var det helt stille da de gikk frem.
– Vi hadde et motto i gitarkameratene; én gang gitarkamerat, alltid gitarkamerat. Vi skrev det på plater, sa Halvdan Sivertsen, før han slo fast at Gitarkameratene nå definitivt var lagt ned.
– Gitarkameratene ble aldri offisielt lagt ned. I dag er gitarkameratene offisielt lagt ned.