Therese Johaug

– Jeg blir hysterisk, mens Nils Jakob roer ned

Therese Johaug har hatt mange jern i ilden de siste årene. I tillegg til å satse mot comeback i VM på hjemmebaren neste år, debuterer «Duracell-kaninen» nå også som realitydeltager.

<b>MANN OG KONE</b>: På nyttårsaften i fjor var det duket for en heidundrende bryllupsfeiring på Røros da Therese Johaug og Nils Jakob Hoff giftet seg.
MANN OG KONE: På nyttårsaften i fjor var det duket for en heidundrende bryllupsfeiring på Røros da Therese Johaug og Nils Jakob Hoff giftet seg. Foto: Ole Martin Wold / NTB
Sist oppdatert

Det er drøyt to år siden Therese Johaug (36) meddelte at langrennskarrieren var over. 5. mars 2022 gikk hun det som man antok var hennes siste verdenscuprenn hjemme i Holmenkollen. Tårene rant i strie strømmer da hun vant rennet etter 15 år i verdenstoppen.

I de to årene som har gått, har kvinnen fra Dalsbygda overhodet ikke hvilt på de berømte laurbærene. Allerede kort tid etter at hun la skiene på hylla, begynte hun å jobbe intenst med en bok sammen med NRK-journalisten Anders Skjerdingstad.

I oktober samme år kom «Hele historien» i salg. Det ble en personlig biografi om hennes opplevelser fra karrieren.

Like etter at hun hadde debutert som forfatter, ble hun også NRKs nye langrennsekspert i verdenscup- og VM-sendinger.

Og nylig annonserte Therese at hun gjør comeback som langrennsløper på øverste nivå, slik mange har lurt på om hun ville gjøre.

– Jeg ønsker å gi drømmen om VM på hjemmebane en sjanse, sa Johaug i en pressemelding fra Skiforbundet da nyheten sprakk.

Hun synes det frister veldig å gå verdens første femmil for kvinner – på hjemmebane.

<b>VEMODIG FARVEL:</b> 5. mars 2022 gikk Therese det som alle trodde var hennes siste verdenscuprenn. Det skjedde på hjemmebane i Holmenkollen, og hun vant overlegent på tremila. På vei til mål strømmet tårene. 
VEMODIG FARVEL: 5. mars 2022 gikk Therese det som alle trodde var hennes siste verdenscuprenn. Det skjedde på hjemmebane i Holmenkollen, og hun vant overlegent på tremila. På vei til mål strømmet tårene.  Foto: Lise Åserud

Treningstur med Johaug

Therese ønsker også å lære andre hvordan de skal trene. Flere ganger har hun arrangert Johaug Recharge i samarbeid med reiseoperatøren Apollo. Treningsturene har gått både til øyene Limnos i Hellas og Fuerteventura i Spania i tillegg til Hemsedal.

Målet har vært å ha det moro, bli motivert og lære av hverandre

– Og komme hjem med masse overskudd og gnist, som Johaug tidligere uttalte i en pressemelding.

Allerede mens karrieren var på topp, startet Therese flere businesser. I 2012 startet hun klesmerket Johaug, som lager fargerikt treningstøy til kvinner. Klesmerkets visjon er å levere verdens mest feminine, hardcore treningstøy.

Da langrennskarrieren ble lagt midertidig på hylla, fikk hun bedre tid til å involvere seg mer i sitt eget klesmerke.

– Jeg har ikke prioritert skole i livet mitt, og nå har jeg en sjanse til å tilegne meg ny kunnskap og ferdigheter, forklarte hun den gangen til magasinet Shape Up.

Hun ønsket å sette seg inn i de ulike områdene innenfor Johaug-merkevaren, som markedsføring, administrering, design og eCom.

Bare noen måneder før hun la skiene på hylla i 2022, startet hun også opp et annet merke. Care by Therese Johaug er en velvære- serie med såpe, bodylotion, deodorant, fotkrem og sjampo. Produktene skal være dedikert til å pleie hud i et nordisk klima, og alt skal være 100 prosent vegansk og inneholde en høy andel naturlige ingredienser.

Les også: Therese Johaug åpner opp om egen psykiske helse

<b>FORFATTER:</b> Allerede høsten 2022 ga Therese ut sin første bok. I «Hele historien» forteller hun om både oppturer og nedturer gjennom karrieren.
FORFATTER: Allerede høsten 2022 ga Therese ut sin første bok. I «Hele historien» forteller hun om både oppturer og nedturer gjennom karrieren. Foto: Hanna Johre

Treningsprosjektet Sunn og sterk

Også den siste tiden har Therese funnet stadig nye ting å engasjere seg i. I fjor startet hun PowHer sammen med de tidligere langrennsprofilene Marthe Kristoffersen (35) og Anna Haag (38).

Sammen ville de blant annet jobbe for å få flere kvinnelige trenere og flere kvinner i lederroller i idretten.

– Vi ønsker å heve kompetansen blant mannlige trenere om hvordan man snakker med yngre jenter. De skal ikke være redde for hva de skal si. Jeg brenner veldig for langrenn, jeg kjenner det mer og mer etter at jeg la opp. Jeg har lyst til å være med de yngre, sa Therese til VG da.

Therese har også startet treningsprogrammet Sunn og sterk, der deltagerne, uavhengig av tidligere treningsbakgrunn, har henne som coach.

Thereses mål er at treningsglede og fysisk overskudd skal bli en del av deltagernes hverdag, og har fulgt opp underveis i treningen med sine tips og triks.

Hun har lyst til å dele sin erfaring fra toppidrettslivet, men også fra hennes nye hverdag, for at flere som sliter med å få kabalen til å gå opp, skal få verktøy til å nå sine mål.

Les også: (+) Maren Lundbys nye liv: – Jeg skifter nesten personlighet

<b>TV-EKSPERT:</b> Høsten 2022 ble Therese også presentert som NRKs nye langrennsekspert.
TV-EKSPERT: Høsten 2022 ble Therese også presentert som NRKs nye langrennsekspert. Foto: Heiko Junge

Deltar i «Jaget»

I tillegg til alle jobboppdragene, har Therese jo også hatt det travelt privat. På nasjonaldagen i fjor ble hun mamma til Kristin. På nyttårsaften samme år kunne hun også føre opp «kone» som ny sivilstatus.

Den tidligere roeren Nils Jakob Hoff (39), som også er kjent som vinner av «Mesternes mester», og Therese har vært kjærester siden 2014.

Nå skal de to oppleve noe helt nytt sammen, for før sommeren kom nyheten om at ekteparet skal være med i den andre sesongen av «Jaget» på TVNorge.

– Dette er jo et spennende og kult program hvor man får gjøre noe man aldri har gjort før, og forhåpentligvis ikke skal gjøre i fremtiden heller, sa Therese til TV 2.

<b>PÅ RØMMEN:</b> I høst får du se Therese i hennes realitydebut. I «Jaget» på TVNorge skal hun prøve å holde seg skjult for etterforskerne i 10 dager sammen med ektemannen Nils Jakob.
PÅ RØMMEN: I høst får du se Therese i hennes realitydebut. I «Jaget» på TVNorge skal hun prøve å holde seg skjult for etterforskerne i 10 dager sammen med ektemannen Nils Jakob. Foto: Warner Bros. Discovery Norge

Til Nettavisen fortalte paret at de ser frem til en liten pause fra en ellers hektisk hverdag.

– Det er litt av det som lokket oss, at vi skal få litt tid sammen. Det har vært mye jobb og veldig hektisk i det siste, så noen dager sammen bare oss to blir veldig fint, sa Nils Jakob.

Les også: (+) Therese Johaug: – Vi hadde nok ikke så god råd da jeg vokste opp

<b>BLIR JAKTET PÅ:</b> Therese og ektemannen skal konkurrere mot Tshawe Baqwa og Jorun Stiansen, Herman Tømmeraas og Josefine Frida Pettersen og Thomas Numme og Geir Aker i den nye sesongen av «Jaget».
BLIR JAKTET PÅ: Therese og ektemannen skal konkurrere mot Tshawe Baqwa og Jorun Stiansen, Herman Tømmeraas og Josefine Frida Pettersen og Thomas Numme og Geir Aker i den nye sesongen av «Jaget». Foto: Warner Bros. Discovery Norge

Mini-bryllupsreise

Therese kaller det for en mini-bryllupsreise, men det blir nok ingen rolige hvetebrøds-dager under innspillingen.

– Vi har fått mye trening i stressmestring det siste året, så jeg tror ikke dette kommer til å rokke ved oss som par. Men det blir helt garantert en god del stressende situasjoner som vi må forholde oss til, sa Nils Jakob i pressemeldingen.

De to vet at det er rake motsetninger som utfyller hverandre.

– Nils Jakob er veldig avslappet, mens jeg fungerer som energiboost. På den annen side blir jeg hysterisk, mens Nils Jakob roer ned situasjonen, så jeg tror vi har en god balanse, sier Therese.

Denne saken ble første gang publisert 01/09 2024, og sist oppdatert 01/09 2024.

Les også