NRKs kanalvert Silje Skjemstad Cruz
– Skjebnen ville at det ble oss
Da Silje og Marcel møttes igjen etter 20 år, ble de kjærester.
Silje Skjemstad Cruz (51) ser du ofte på NRK TV som kanalvert. Hun kom ved en tilfeldighet inn i NRK-universet i 2005, etter å ha vært skuespiller i flere år.
– Jeg har trivdes fra første øyeblikk og synes jobben er like viktig i dag som da jeg startet. Vi kommer rett inn i stua og blir en fast følgesvenn for veldig mange. Jeg tror vi er selskap for mange der ute hver eneste dag, sier Silje.
Hun er for TV-seerne kjent for sitt vennlige smil og rolige vesen. De egenskapene kommer godt med i bijobben som treningsinstruktør hjemme på Nesodden utenfor Oslo. Her har Silje gruppetimer hver uke – og ventelistene er lange.
– Mitt store ønske når det kommer til trening er å dele treningsglede; at alle skal få oppleve gledene, oppturene og ikke minst alle fordelene ved trening og fysisk aktivitet.
– For meg er trening og fysisk aktivitet ren glede. Å hindre meg i å trene er som å hindre meg i å leke. Det er moro, det gir overskudd og ikke minst det er «medisin» i hverdagen. Denne erfaringen ønsker jeg å dele. Trening skal være lystbetont, forteller Silje.
Jobber som treningsinstruktør
Hun begynte så smått som treningsinstruktør allerede i tenårene, ved siden av at hun selv konkurrerte aktivt innen turn og løping. Det falt naturlig for Silje å ta utdannelse i Idrettsfag på Idrettshøyskolen etter videregående – rett og slett fordi hun vil få mest mulig kunnskap om trening som hadde gitt henne så mye glede.
– Jeg er opptatt av funksjonell trening – av en sunn kropp og god helse, ikke av å se perfekt ut. Selvfølgelig liker også jeg å se sunn og sprek ut – og jeg er som de fleste andre litt forfengelig, men det viktigste er å ha en kropp som virker.
– Kroppen min skal i minst mulig grad bestemme over meg: Jeg ønsker selv å bestemme hvilke aktiviteter jeg kan være med på. Veldig mange voksne kropper kan gjøre langt mer enn de tror, men det krever «vedlikehold» og trening for å holde maskineriet i gang, forteller Silje.
Hun bruker trening aktivt i forbindelse med jobben i NRK.
– Om jeg står fast, ikke klarer å bestemme meg for hvilken historie jeg skal velge, hvilken retning jeg skal gå når jeg skal lage en trailer til et program, da kan jeg ta meg en tur. Og etter å ha satt kroppen i gang og latt hodet få fri, faller historien på plass underveis på turen eller når jeg vender tilbake til skrivebordet, sier Silje.
Les også: (+) Jenny Jenssen avslører sin slankemeny: – Dette spiser jeg nå
Tøffe perioder
Treningen har vært til nytte også når livet har bydd på utfordringer.
– Da har jeg kommet meg ut, eller i aktivitet, og fått senket skuldrene. Det hjelper meg nå, og det har hjulpet meg gjennom tøffe prosesser også tidligere, som da jeg ble skilt i mitt første ekteskap.
– Min far døde i vinter. Han hadde Parkinson med demenssymptomer. Han hadde vært syk i flere år og den siste tiden bodde han på sykehjem. Samtidig var min mor alvorlig kreftsyk og det er hun fortsatt. Alle som er, eller har vært, pårørende over lang tid, vet at det er krevende. I hele denne perioden har jeg brukt trening aktivt, sa Silje da Her og Nå møtte henne i våres.
Hun har sine røtter fra Røros – og er ikke så rent lite stolt av det. Sist høst arrangerte Silje en kulturell treningshelg her.
– Jeg liker å leve og nyte, gjøre ting i fellesskap. Trene og spise god mat i hyggelig lag, helst på Røros som har en fantastisk kulturarv å ta vare på, sier Silje.
Les også: NRK-Silje: – Vi tok igjen romansen 20 år senere
Ektemannen Marcel Da Cruz
Hjemme på Nesodden bor Silje med ektemannen Marcel Da Cruz (52) og datteren Signe (21).
Silje og Marcel ble kjærester i 2013 og giftet seg to år senere. De møttes første gang på Idrettshøgskolen da de var 19–20 år. Allerede den gang hadde de et godt øye til hverandre, uten at det ble noe mer. Studier brakte dem til forskjellige steder i verden; Silje til Bergen og Marcel til USA.
– I 2013 fikk jeg en idrettsskade, og jeg visste at Marcel var dyktig på rehabilitering av muskelskader. Jeg tok kontakt, og det førte til at vi kort tid etterpå ble sammen. Du kan si at vi tok igjen romansen 20 år senere, forteller Silje og smiler.
Marcel, med familiegrener fra Brasil og Kapp Verde, driver ikke bare og kurerer idrettsskader. Han har i flere år vært fysisk trener for tennisspilleren Casper Ruud (25), en jobb han fremdeles gleder seg over å ha.
Silje og Marcel deler lidenskapen for fysisk aktivitet, men det er lidenskapen for hverandre som er det viktigste i forholdet.
– Jeg er heldig som har Marcel. Vi er en god match, og det gjør oss trygge på hverandre. Skjebnen ville at det ble oss, sier Silje mens Marcel holder rundt sin kjære.