80-årsjubilanten Sverre Anker Ousdal

– De syntes det var overraskende at jeg hadde klart å ha henne så lenge hjemme

Det er imot hans natur å være skuespiller, men likevel ble Sverre Anker Ousdal blant landets største stjerner. Og da synet nesten forsvant fra én dag til en annen, fortsatte han i yrket sitt.

<b>SPILTE SAMMEN:</b> Kjersti Holmen og Sverre spilte mot hverandre en rekke ganger, og i 2006 dro de på Riksteatret-turné med «Til døden skiller oss ad». I 2021 døde Kjersti, bare 65 år gammel.
SPILTE SAMMEN: Kjersti Holmen og Sverre spilte mot hverandre en rekke ganger, og i 2006 dro de på Riksteatret-turné med «Til døden skiller oss ad». I 2021 døde Kjersti, bare 65 år gammel. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Publisert

18. juli runder Sverre Anker Ousdal 80 år. At mannen fra Flekkefjord skulle bli en av Norges fremste skuespillere, var overhodet ikke gitt. At han ble skuespiller, er faktisk en ren tilfeldighet!

Han strøk i matematikk på gymnaset, og orket ikke tanken på å ta opp faget. Dermed sto han igjen med kun to alternativer som ikke krevde gymnaspoeng.

– Jeg fant ut at ville jeg videre uten artium, hadde jeg to valg: Teaterskolen eller NIKE-batteriet i Forsvaret. Tilfeldighetene ville at det var opptaksprøve på teaterskolen først. Der het det at de krevde ingen spesielle forutsetninger utover et kunstnerisk talent. Det var det iallfall ikke noen som hadde sagt at jeg ikke hadde, fortalte han til VG.

Han kom rett inn på den berømte Statens teaterhøgskole og gikk i klasse med kjente navn som Per Jansen og Stein Winge.

– Av natur er jeg ikke skuespiller. Jeg motarbeider min natur hver gang. Det byr meg imot å stå på en scene, det koster meg sånn. Det har jeg tenkt mange ganger. Jeg er vel mer vaktmesteren med piassavakost, sa han i samme VG-intervju.

<b>UNGE STJERNER: </b>I 1970 ble Sverre (t.v.) ansatt på Nationaltheatret. To år senere spilte han i Oscar Wilde-stykket «Hvem er Ernest» sammen med Anne Marit Jacobsen, Anne Marie Ottersen og Geir Børresen.
UNGE STJERNER: I 1970 ble Sverre (t.v.) ansatt på Nationaltheatret. To år senere spilte han i Oscar Wilde-stykket «Hvem er Ernest» sammen med Anne Marit Jacobsen, Anne Marie Ottersen og Geir Børresen. Foto: NTB

Kongelig utmerkelse

Sørlendingen debuterte på Den Nationale Scene i 1965, og fem år senere ble han fast ansatt ved Nationaltheatret. Han har spilt i stykker som «Macbeth», «Vildanden», «Gjengangere», «Dødsdansen» og «Et dukkehjem».

Han spilte også i filmer som «Orions belte», «Kristin Lavransdatter» og «Mio, min Mio» samt TV-serier som «Grenseland» og «Blodsbånd». Mange små og store vil også huske ham godt som den ene halvdelen av Klabb og Babb og ikke minst den norske stemmen til Postmann Pat på Barne-TV.

<b>SANG MED SISSEL:</b> I 1988 hadde artisten Sissel Kyrkjebø og Sverre hovedrollene i musikalen «Sound of Music» på Chateau Neuf.
SANG MED SISSEL: I 1988 hadde artisten Sissel Kyrkjebø og Sverre hovedrollene i musikalen «Sound of Music» på Chateau Neuf. Foto: Karina Jensen/Aftenposten/NTB

Han som ikke helt liker å stå på scenen, fikk likevel en høythengende utnevnelse av kong Harald (87) tilbake i 1997. Da ble Sverre Anker Ousdal hedret til ridder av 1. klasse av St. Olav Orden for sin innsats for norsk scenekunst.

– Jeg vil gjerne takke hans majestet kongen personlig for utmerkelsen – hvis jeg får tid. For sikkerhets skyld vil jeg samtidig spørre ham om denne tildelingen er korrekt, sa han under overrekkelsen på Nationaltheatret.

– Da Ellen Horn ringte og fortalte om utnevnelsen, tenkte jeg: Det er skjult kamera på gang, kanskje «Komplottet» fra TV. Jeg sa til henne at det bare er eldre skuespillere som får en slik utnevnelse. Men da svarte Ellen: «Men du er jo en gammel mann, Sverre.» Ja, jeg er kanskje det, humret Ousdal, ifølge NTB.

<b>IMPONERT:</b> – Sverre er i besittelse av en slags urkraft, og har et imponerende pågangsmot, skrøt Ellen Horn i Klasse-kampen da Sverre fylte 75 år. Her er de to skuespillerne i forbindelse med Liv Ullmanns 80-årsfeiring på Nationaltheatret i 2018.
IMPONERT: – Sverre er i besittelse av en slags urkraft, og har et imponerende pågangsmot, skrøt Ellen Horn i Klasse-kampen da Sverre fylte 75 år. Her er de to skuespillerne i forbindelse med Liv Ullmanns 80-årsfeiring på Nationaltheatret i 2018. Foto: Frode Hansen/VG

Les også: Kristoffer Joner møtte veggen: – Jeg var ikke meg selv

Mistet synet

Skuespilleren har opplevd noen svært tøffe tak de siste årene. I 2008 avslørte en rutinesjekk at han var alvorlig syk. Skuespilleren hadde fått leverkreft og måtte gjennom en omfattende levertransplantasjon.

Operasjonen gjorde ham kreftfri, men samtidig gikk noe veldig galt underveis. Skuespilleren fikk en skade på synsnerven. Trolig fikk nerven bak øyet for lite surstoff under det lange inngrepet.

– Jeg leste uten briller den ene kvelden – i en alder av 64 år brukte jeg ikke briller. Den neste våkner jeg opp etter en operasjon og er blind. Det var ikke øynene mine som hadde vært syke, fortalte han til VG i 2013.

Etter noen dager i stummende mørke kunne han etter hvert se litt lys og skygger, men ikke noe mer enn det. Han fryktet at karrieren var over. Han fikk god støtte av venner, familie og samboeren, skuespilleren Kjersti Holmen.

– Kjersti var en veldig fin støtte. Hun var helt overbevisende når hun sa: «Dette klarer du». Det var jo en veldig alvorlig sykdom jeg hadde. Men ekte entusiasme, det merker du veldig fort. Når det er med ekthet ordene sies, fortalte han til VG.

Flere år senere valgte han å gå til søksmål, og han ble tilkjent 300 000 kroner i erstatning. Skuespilleren er likevel ikke bitter. Han mener at hvis han ikke hadde blitt operert den gangen, hadde han ikke levd lenger.

– Det er dette som er å leve. Du skal krysse gata hver eneste dag, og da kan det skje noe. Det er ingen som har begått en bevisst feil som gjorde at det ble slik. Andre opplever mord og forbrytelser, som gjør at man kanskje kan tenke slik. Men det har ikke hendt meg, forklarte han til Dagbladet i 2020.

Les også: (+) Da far ble dement, røpte han sannheten om familien vår

<b>LANDSTRYKERE:</b> Sammen med Øivind Blunck sjarmerte Sverre som de to landstrykerne Klabb og Babb på Barne-TVmidt på 1970-tallet. Serien ble sendt i reprise en rekke ganger på 1970- og 1980-tallet.
LANDSTRYKERE: Sammen med Øivind Blunck sjarmerte Sverre som de to landstrykerne Klabb og Babb på Barne-TVmidt på 1970-tallet. Serien ble sendt i reprise en rekke ganger på 1970- og 1980-tallet. Foto: NRK

Mistet samboeren Kjersti Holmen

Han kunne ikke lese lenger, og manusene fikk han andre til å lese inn for seg på en båndopptager.

– Jeg er sterkt svaksynt, ser ikke ansiktet på motspilleren min, men er så gammel at jeg vet hvordan han ser ut når han skjeller meg ut. Generelt er synet avhengig av hvordan lysforholdene er. Jeg går eller tar trikken til jobb, har han fortalt til VG.

Bil måtte han slutte å kjøre, men det han savner aller mest ved å ikke kunne se ordentlig lenger, er å kunne følge den yngre gardes utvikling.

– Jeg savner å se barnebarna mine vokse opp, å se ansiktene på dem. Det synes jeg er veldig trist at jeg ikke kan, se dem nært. Det savner jeg.

<b>I PAPPAS FOTSPOR:</b> Mads Ousdal har også blitt en fremtredende skuespiller i Norge. I 2000 spilte han mot faren for første gang. I «Lang dags ferd mot natt» på Nationaltheatret spilte de også far og sønn. Sverre er også pappa til Steffen og Sara.
I PAPPAS FOTSPOR: Mads Ousdal har også blitt en fremtredende skuespiller i Norge. I 2000 spilte han mot faren for første gang. I «Lang dags ferd mot natt» på Nationaltheatret spilte de også far og sønn. Sverre er også pappa til Steffen og Sara. Foto: Terje Bendiksby/NTB

Gradvis oppsto også andre vanskeligheter privat. Hans mangeårige samboer Kjersti Holmen ble rammet av Alzheimers sykdom. På grunn av det dårlige synet tok det lang tid før Sverre skjønte hva som var i ferd med å skje. Andre mennesker kunne se endringene i Kjerstis ansikt og uttrykk.

– På slutten måtte jeg gi henne fra meg. Det var ganske hardt. Da husker jeg noe de sa til meg på Hukommelsesklinikken på Ullevål sykehus. De sa at de syntes det var overraskende at jeg hadde klart å ha henne så lenge hjemme. Jeg var jo blind, og hun var veldig preget på slutten. Det var en trøst at jeg ikke kunne holdt henne hjemme lenger enn jeg gjorde. Jeg trøster meg med det, fortalte han til VG rett før jul i fjor.

Den folkekjære skuespilleren døde på Økernhjemmet i 2021.

Les også: (+) Søsteren åpner opp om Kjersti Holmens tragiske bortgang: – Alt var bare svart, vondt og helt ufattelig

Fyller 80 år

I 2014, da Sverre Anker Ousdal var 70 år, hadde han sin siste forestilling på Nationaltheatret. Etter «Kong Lear» ble han pensjonist og koste seg med snekkerarbeid på hytta på Lista.

<b>JUBILANT</b>: Sverre Anker Ousdal hadde egentlig gått av med pensjon, men spilte likevel forestillingen «Jordbærstedet» på Nationaltheatret i 2023 og 2024.
JUBILANT: Sverre Anker Ousdal hadde egentlig gått av med pensjon, men spilte likevel forestillingen «Jordbærstedet» på Nationaltheatret i 2023 og 2024. Foto: Mimsy Møller/Samfoto

I 2023 og i 2024 var pensjonisten likevel tilbake på Nationaltheatrets hovedscene. Han klarte ikke å si nei da Kjersti Holmens nevø, regissøren Johannes Holmen Dahl (39), spurte om han ville spille rollen som Isak Borg i «Jordbærstedet».

– Nå skal jeg spille 15 oppføringen av «Jordbærstedet» av Ingmar Bergman frem til 14. februar. Da er det slutt. Det blir siste forestilling for meg. Jeg fyller 80 år til sommeren, og det er på tide å gi seg. Jeg jo nesten blind også, det er krevende på scenen, fortalte han til Avisen Agder i januar i år.


Denne saken ble første gang publisert 18/07 2024.

Les også