«Sommerhytta»-dommer Lars Fossum og kona Tonje

– Lars betyr alt for meg

Lars og Tonje møttes da hun var 18 år og han 27. – Vi har det aldri kjedelig sammen, sier «Sommerhytta»-dommeren til Her og Nå.

<b>LYKKELIG</b>: Tonje og Lars Fossum har vært sammen i 25 år og er skjønt enige om at de er heldige. De elsker livet til sjøs, men har også stor respekt for havet.
LYKKELIG: Tonje og Lars Fossum har vært sammen i 25 år og er skjønt enige om at de er heldige. De elsker livet til sjøs, men har også stor respekt for havet. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Som type er jeg nok en som ser meg litt over skulderen og lager scenarioer for hva som kan gå galt. Hvis noe skjer vil jeg være i forkant, sier snekker og dommer i TV 2-suksessen «Sommerhytta», Lars Fossum (53), til Her og Nå.

– Skal vi gå om bord? Dere kan gå over her, eller på siden. Det er nok minst sjanse for å havne i vannet der, inviterer han og peker mot den 39 fot store seilbåten som ligger og speiler seg i vannet på Kongen Marina i Oslo denne solfylte maidagen.

Kjærester i 25 år

– Jeg elsker å seile, men samtidig er jeg «livredd» for sjøen og havet. I møte med havet kan man føle seg ganske liten og redd, og jeg er ingen tøffing. Jeg har respekt for hvor fort det kan gå galt – og jeg har ingen illusjon om at det ikke kommer til å skje meg, forklarer Lars.

Det er kanskje ikke rart 53-åringen bekymrer seg heller.

– Det har blitt noen ulykker, erkjenner han og himler med øynene.

<b>LIDENSKAP:</b> Lars tilbringer mye tid på sjøen, både med og uten Tonje. I sommer skal han seile langs kysten og til Shetland sammen med to venner.
LIDENSKAP: Lars tilbringer mye tid på sjøen, både med og uten Tonje. I sommer skal han seile langs kysten og til Shetland sammen med to venner. Foto: Svein Brimi

Mens vi venter på at kona Tonje skal komme syklende til marinaen, forteller han om ulykken som kunne satt en stopper for de 25 årene ekteparet har tilbrakt sammen. En hendelse som satte en støkk i Lars, for alltid.

– Vi skulle flytte en seilbåt. Tonje kjørte jolla som skjøv, og jeg styrte seilbåten, forteller Lars.

<b>POPULÆR DOMMER:</b> Lars har vært dommer og ekspert i «Sommerhytta» siden oppstarten på TV 2 i 2017.
POPULÆR DOMMER: Lars har vært dommer og ekspert i «Sommerhytta» siden oppstarten på TV 2 i 2017. Foto: TV 2

Seilbåten brøytet seg vei gjennom isflak og den mørke vintersjøen da det plutselig gikk galt.

– Bak meg ser jeg båten med Tonje gå rundt. Jolla fortsetter fremover med full gass mens hun ligger igjen i vannet. Det tok et par minutter før jeg kom meg bort til henne – da var hun så sliten og nedkjølt at hun ikke hadde krefter igjen, forteller Lars og tar en pause før han fortsetter:

– Når slike ting skjer, er det først etterpå skrekken kommer. Da jeg hadde fått henne i trygghet, begynte jeg å skjelve. Da kjente jeg at dette kunne gått fryktelig galt, minnes Lars.

Les også: Årets «Sommerhytta»-deltakere gruer seg til dette

Kona Tonje Fossum Svendsen

Mens Lars forteller, hopper en smilende mørkhåret kvinne om bord i seilbåten. Tonje Fossum Svendsen (43) er lektor på videregående, forfatter av lærebøker i psykologi, mor, og kona til Lars.

Snart legger hun til historien at hun allerede på den tiden, ikke lenge etter at hun først møtte Lars, hadde full tillit til ham.

– Da jeg falt i vannet, ble jeg litt redd, men så tenkte jeg «Lars kommer og redder meg». Jeg orket ikke å svømme. Jeg klarte det ikke. Det er skremmende hvor fort man mister kreftene når vannet er kaldt. Jeg var helt slapp da han dro meg opp, erindrer Tonje.

<b>SEILE-GLEDE:</b> Tonje hadde aldri seilt før hun møtte Lars. Nå elsker hun det, men helst om sommeren. Lars seiler hele året. 
SEILE-GLEDE: Tonje hadde aldri seilt før hun møtte Lars. Nå elsker hun det, men helst om sommeren. Lars seiler hele året.  Foto: Svein Brimi

25 år, to barn og utallige seilturer senere står ekteparet støtt sammen, både på fast grunn og i den gyngende sjøen.

– Vi er ganske stolte over å holde sammen, det er mange rundt oss som skiller seg. Noe riktig har vi gjort, oppsummerer Lars og smiler til Tonje som nikker istemmende.

Det var i 1999 – Tonje var 18 år og russ. Hun var ute med en venninne da hun la merke til en kjekk mann ved nabobordet. Mannen het Lars, var 27 år og snekker. Det ingen av dem visste var at denne kvelden ville stake ut en ny kurs i livet for dem.

– Jeg husker at jeg tenkte litt på aldersforskjellen, men jeg skjønte fort at han var for bra til at jeg kunne la ham gå.

– Jeg synes også hun var ung, så jeg var spent på hvordan det ville bli, men i dag ser det lovende ut, ler Lars spøkefullt.

Les også: (+) Jeg forlot familien for en 15 år yngre elsker

<b>FULL KLAFF:</b> Tonje og Lars møttes på et utested på Grünerløkka i Oslo i 1999. Tonje er opprinnelig fra Trondheim, men hun og familien flyttet til Nittedal utenfor Oslo da hun var 16 år. 
FULL KLAFF: Tonje og Lars møttes på et utested på Grünerløkka i Oslo i 1999. Tonje er opprinnelig fra Trondheim, men hun og familien flyttet til Nittedal utenfor Oslo da hun var 16 år.  Foto: Privat

Melkesjokolade og kaffekopp

Å leve sammen, å vokse sammen er ikke bare enkelt. Tonje og Lars har likevel klart nettopp det: Å holde samtalen i gang, å ha det gøy – de lærer av hverandre, de lytter og gir hverandre frihet.

– Lars er den rolige, den trygge, som det alltid er godt å komme hjem til og være hos. Lars betyr alt for meg. Han er familiens anker og den klokeste fyren jeg vet om. Han er uselvisk og opptatt av mennesker rundt seg. Den omsorgen han har for andre, er nydelig, sier Tonje.

<b>TRYGT: </b>Tonje beskriver Lars som familiens anker. Bildet er fra bryllupet deres i 2006.
TRYGT: Tonje beskriver Lars som familiens anker. Bildet er fra bryllupet deres i 2006. Foto: Privat

– Men det er vel ikke bare rosenrødt?

Tonje ler før hun svarer.

– Vi har utviklet oss i samme takt. Vi har våre egne hobbyer, men det er mange ting vi liker å gjøre sammen. Vi går på ski, vi leser og diskuterer bøker, vi seiler. Selv om Lars seiler mer enn det jeg gjør, forteller Tonje og tar en pause før hun tar sats og forteller mer om ekteskapet:

– Hver morgen kommer han inn med en liten melkesjokoladebit og en kaffekopp til meg. Det har han gjort hver dag i alle år. Han tar også ansvar for rydding hjemme. Det var noe vi kranglet om i begynnelsen.

– Jeg er den som roter, og han rydder. Han er mer opptatt av orden enn jeg er, men han maser ikke på meg. Han har erkjent at det er hans behov, ikke mitt, forteller Tonje og bekrefter dermed at det er relativt rosenrødt.

Les også: «Sommerhytta»-Helene og Henrik: – Jeg gikk på en liten smell

<b>ROT: </b>– Jeg er mer ryddig av meg enn Tonje. Jeg tror jeg har det litt rotete oppi hodet, så jeg blir roligere av å rydde og ha orden. Jeg tror Tonje har det ganske ryddig oppi hodet, så det kan godt flyte litt, sier Lars.
ROT: – Jeg er mer ryddig av meg enn Tonje. Jeg tror jeg har det litt rotete oppi hodet, så jeg blir roligere av å rydde og ha orden. Jeg tror Tonje har det ganske ryddig oppi hodet, så det kan godt flyte litt, sier Lars. Foto: Svein Brimi

«Sommerhytta» på TV 2

– Nå sier kona veldig mye fint om deg, deler vi med Lars som står ved roret.

– Ja, vi har blitt enige om å snakke hverandre opp, svarer han og ler.

<b>FORNØYD:</b> – Jeg er veldig fornøyd med kona mi. Jeg sier det innimellom til henne. Jeg gleder meg til årene som kommer, sier Lars.
FORNØYD: – Jeg er veldig fornøyd med kona mi. Jeg sier det innimellom til henne. Jeg gleder meg til årene som kommer, sier Lars. Foto: Svein Brimi

– Hvordan er livet med Tonje?

– Det betyr mye at hun har holdt ut med meg. Hun godtar at jeg bruker mye tid, energi og ressurser på denne båten. Jeg føler meg heldig, men det er også viktig for meg at hun har det bra.

– Det ligger noe i uttrykket, «happy wife, happy life». Det er vanskelig å ha det bra, hvis ikke Tonje er fornøyd. Når det gjelder rot, så finnes det viktigere ting i livet enn å ha en ryddig kjøkkenbenk, sier Lars.

Lars holder roret – rolig, trygt og stødig. De som kjenner han fra «Sommerhytta» på TV 2, ville gjenkjent ham her også. Tilsynelatende blottet for stress – tilsynelatende like tilfreds på sjøen som i ekteskapet.

<b>DOMMER:</b> I «Sommerhytta» vurderer Lars innsatsen til de fire parene som kniver om å vinne årets utgave.
DOMMER: I «Sommerhytta» vurderer Lars innsatsen til de fire parene som kniver om å vinne årets utgave. Foto: TV 2

– Jeg er overbevist om at jeg har truffet den beste dama. Hun er raus, tålmodig, snill og morsom. Nylig fylte faren til Tonje 70 år, da takket jeg ham for oppdragelsen til Tonje og for det gode forholdet hun har til sin far. Det sies at det smitter. Har man et godt forhold til faren sin, er det lettere å få tillit til andre menn. Jeg tror det ligger noe der, sier Lars.

<b>TV-GJENGEN: </b>Her er årets «Sommerhytta»-dommere sammen med programleder Cathrine Fossum (t.v.), Aina Sollie Steen, Espen Skarphagen og Lars Fossum.
TV-GJENGEN: Her er årets «Sommerhytta»-dommere sammen med programleder Cathrine Fossum (t.v.), Aina Sollie Steen, Espen Skarphagen og Lars Fossum. Foto: TV 2

Men det er et område paret ikke er like kompatible, og det synes Lars er helt greit.

– Det er aldri kjedelig sammen med Tonje, vi har alltid en utvikling. Hun er populær i vennegjengen og går under navnet «Fest-Tonje», mens jeg er «Kjipe-Lars». Når Tonje klatrer opp på bordet for å danse, pleier jeg å pakke sammen for å legge meg, sier Lars og ler.

– Men han rydder først, legger Tonje til med et smil.


Denne saken ble første gang publisert 02/06 2024, og sist oppdatert 02/06 2024.

Les også