Det gode livet på Sørlandet

Skiskytterparets drømmested: – Vi har fått både hytte og hus i ett

Etter å ha lagt børse og ski på hylla var ikke ekteparet Fanny Horn Birkeland og Lars Helge Birkland i tvil: Snø hadde de fått nok av. Det måtte bli Sørlandet. Og jordbær.

<b>LARS HELGE OG FANNY:</b> Sylvia (snart ett år) er familiens selvsagte midtpunkt – og iherdig prøvesmaker på jordbærene som mamma og pappa produserer og selger.
LARS HELGE OG FANNY: Sylvia (snart ett år) er familiens selvsagte midtpunkt – og iherdig prøvesmaker på jordbærene som mamma og pappa produserer og selger. Foto: Synnøve Skeie Fosse
Først publisert

Godværsskyer seiler over himmelen. Sola er varm. Makrellen er så doven at den ikke gidder å bite. Langs bryggene slentrer smilende turister med is i hånda og god tid. Det er høysommer på Sørlandet.

Fanny Horn Birkeland og ektemannen Lars Helge Birkeland har ikke tid til hverken is eller å slenge på brygga. Paret er nemlig nybakte jordbærbønder, jordbærsesongen er på sitt absolutte høydepunkt, og kilometervis med jordbærrader står klare til innhøsting.

Paret tar sikte på å levere 10–15 tonn til kundene i løpet av noen hektiske juliuker. Og jordbær er ferskvare. Det er bare å stå på.

Om avstanden mellom vintervær i milevis av preparerte løyper med snø, og jordbær og sommer på Sørlandet kan synes en smule lang, var det ikke helt tilfeldig at det ble jordbærdyrking eks-skiskytterne forsøkte seg på. Lars Helge kommer fra en jordbærfamilie i Birkenes, nabokommunen til Lillesand, der ekteparet og lille Sylvia (ett år) har bosatt seg.

<b>SØRLANDSIDYLL: </b>Fanny var lei av vinter og snø. Lars Helge ville gjerne hjemover til Sørlandet. Begge drømte om sjøutsikt, båthus og strandlinje. I Lillesand – et par–tre åretak fra Blindleia – fant de det de lette etter.
SØRLANDSIDYLL: Fanny var lei av vinter og snø. Lars Helge ville gjerne hjemover til Sørlandet. Begge drømte om sjøutsikt, båthus og strandlinje. I Lillesand – et par–tre åretak fra Blindleia – fant de det de lette etter. Foto: Synnøve Skeie Fosse

– Både foreldrene mine og svogeren min dyrker jordbærplanter som de selger til jordbærbønder over hele landet. Jeg har riktignok ikke dyrket jordbær før, men jeg vet i det minste hva plantene trenger, smiler Lars-Helge.

Født: 8. mars 1988

Alder: 34 år

Høyde: 1,74 m

Fra: Oslo

Bosted: Lillesand

Yrke: Tidligere skiskytter. Jobber nå i Orienteringsforbundet.

Ektefelle: Lars Helge Birkeland

Barn: Sylvia (1)

Se mer

Født: 11. februar 1988

Alder: 34 år

Høyde: 1,91 m

Bosted: Lillesand

Yrke: Tidligere skiskytter. Jobber nå som jordbær-bonde.

Ektefelle: Fanny Horn Birkeland

Barn: Sylvia (1)

Se mer

Før fruen skyter inn:

– Det er noe ved dette som er felles med skiskyting: Du må legge ned et solid grunnarbeid for å lykkes. Likevel er det vanskelig å spå utfallet. Det er mye som kan gå galt – ting du ikke har kontroll på, som været for eksempel. Vi er vant til å måtte leve med risiko om at ikke alt går etter planen, og vi liker å jobbe hardt, sier Fanny.

– Og så er det deilig å være mye ute og i aktivitet, skyter Lars Helge inn.

Bor i Lillesand

I ett år har det meritterte skiskytterparet bodd ved Sangereidkilen i Lillesand. Kilen ligger bare noen hundre meter fra båtfolkets Karl Johan, Blindleia, men den fem mål store eiendommen er skjermet og idyllisk.

– Sørlandet er perfekt for meg. Jeg er egentlig ikke så glad i snø og vinter, kommer det overraskende fra Fanny, som legger til:

– Vi har fått våre mil på ski. Lars Helge er fornøyd med å ha funnet drømmestedet bare noen kilometer unna foreldrenes gård i Birkenes.

– Det var først da jeg traff Tobias at jeg fikk lyst på barn
Pluss ikon
– Det var først da jeg traff Tobias at jeg fikk lyst på barn

Det har blitt mange mil på snødekke både under konkurranser og trening for dem begge. Lars Helge var bare ni år da han etter mye masing fikk begynne med skiskyting. Fanny var ikke stort eldre, selv om hun i tillegg gikk både langrenn og drev med orientering. Begge er del av en søskenflokk der alle drev idrett.

– Hvorfor skiskyting?

– Skiskyting som sportsgren har en x-faktor andre idretter mangler. Det er spenningen. Alt kan snu på standplass.

Fanny var kanskje det største talentet av de to, men slet ofte på standplass. For ektemaken var det omvendt. Lars Helge var en av skiskyttersirkusets mest treffsikre skyttere, men ikke alltid rask nok i sporet. Likevel ble det både kongepokaler, krystallkuler og OL- og VM-medaljer på de to.

<b>VINNERE:</b> Fanny var kanskje det største talentet, men hodet sviktet for ofte på standplass. Lars Helge var den beste skytteren, men ikke alltid rask nok i sporet til å nå helt til topps individuelt. Begge har vært med å ta VM-gull for Norge i stafett.
VINNERE: Fanny var kanskje det største talentet, men hodet sviktet for ofte på standplass. Lars Helge var den beste skytteren, men ikke alltid rask nok i sporet til å nå helt til topps individuelt. Begge har vært med å ta VM-gull for Norge i stafett. Foto: Synnøve Skeie Fosse

Fannys gjeveste sportsminne er uten tvil stafettgull på hjemmebane i Holmenkollen i 2016. Holmenkollen er bokstavelig talt hjemmebane for jenta som representerer Oslo skiskytterklubb. Foran familie, venner, lagkamerater, Kongen – og titusenvis av andre heiende tilskuere, gikk hun andreetappen på Norges gullag. Da Marte Olsbu Røiseland passerte målstreken fem små sekunder foran forhåndsfavoritt Frankrike, kokte det på tribunene. Det endte med både kongeklem og gulljakker på stafettjentene.

For Lars Helge er stafettgullet fra Östersund en «høydare». Etter flere mesterskap som reserve fikk han endelig plass i kvartetten som skulle ut og revansjere en elendig åttendeplass fra VM to år tidligere. Ikke bare ble det gull på Birkenes-gutten, som gikk førsteetappe, men han fikk også best etappetid av de fire gullvinnerne.

Men det som tar størst plass i troférommet hjemme i Lillesand, er et elghode – en åttetagger skutt av Lars Helge som 17-åring, alene på post for første gang.

Les også: Aksel Lund Svindal: – Føler at brikkene har falt litt på plass

Jakten på kjærligheten

Jakt har vært Lars Helges lidenskap siden han som liten gutt fulgte i fotefarene til farfar gjennom skogene hjemme på Mollestad i Birkenes. Men da tiden var inne for å jakte på kjæreste, var han på defensiven. Det var Fanny som var den ivrigste «jegeren».

Litt usikker på om han skulle tørre å date kjendis-landslagsløperen, takket Lars Helge, den gang på rekruttlandslaget, nølende ja.

– Egentlig var det en felles bekjent som foreslo at vi to skulle på date. Jeg visste ikke hvem Lars Helge var, men på date ville jeg jo.

Fanny ler – igjen. Latteren sitter løst rundt hagebordet før Lars Helge innrømmer:

– Jo, jeg trengte visst en liten dytt.

<b>BRYLLUP:</b> Det var Fanny som måtte være den ivrigste «jegeren» i starten av forholdet, men det var Lars Helge som gikk på kne og fridde på ferie i USA. Bryllupet feiret de Bykle i Setesdal, der familien til Lars Helge har en gammel veiløs gård med tilhørende jaktterreng. 
BRYLLUP: Det var Fanny som måtte være den ivrigste «jegeren» i starten av forholdet, men det var Lars Helge som gikk på kne og fridde på ferie i USA. Bryllupet feiret de Bykle i Setesdal, der familien til Lars Helge har en gammel veiløs gård med tilhørende jaktterreng.  Foto: Privat

Siden 2009 har de to holdt sammen. I 2015 ble det giftermål i Bykle gamle kirke. To år senere droppet Fanny toppidrettskarrieren etter åtte sesonger på elitelandslaget, mens Lars Helge tok farvel med det han omtaler som sin «første kjærlighet» i fjor.

I oktober 2021 kom lille Sylvia til verden. Eventuell rastløshet etter mange år med rigide treningsregimer, holdes godt i sjakk av den aktive, blide lille kroppen.

Les også: Marit Bjørgen måtte holde forholdet til skikollegaen hemmelig

<b>DATTEREN SYLVIA:</b> I tillegg til å ta seg av Sylvia, selvsagt også med god innsats fra pappaen, jobber Fanny for orienteringsforbundet. Hun er også ansvarlig for markedsføring og salg av familiens jordbærproduksjon.
DATTEREN SYLVIA: I tillegg til å ta seg av Sylvia, selvsagt også med god innsats fra pappaen, jobber Fanny for orienteringsforbundet. Hun er også ansvarlig for markedsføring og salg av familiens jordbærproduksjon. Foto: Synnøve Skeie Fosse

Fjellhytte på Borelid

Selv om de til tider kan savne vinnergleden og lagkamerater fra skiskyttermiljøet, savner de ikke reisedager og å pakke og bo i en bag halve året.

– Minst av alt savner jeg iskalde fingre etter skytetrening i regnvær, sier Lars Helge.

Skulle savnet etter snø og skiløyper bli for stort, er familien Birkelands fjellhytte på Bortelid bare halvannen times kjøretur unna.

Konkurranseinstinktet holder de ved like gjennom brettspill, men ikke så altfor ofte. Mannen i huset skal være en særdeles dårlig taper.

I sportsvogna har lille Sylvia våknet fra middagsluren sin og er klar for «action». Litt misfornøyd grynter hun når hun oppdager at mamma og pappa er opptatt med voksenprat, men humøret stiger merkbart når hun får en bolle med jordbær og hele plenen å boltre seg på.

Med frydefulle hvin stapper hun den lille neven resolutt i bollen, og snart er hele nedre del av ansiktet jordbærrødt. Ettåringen har allerede fått sin første sykkel og foreldrene håper at hun vil bli glad i å være aktiv – som dem – men helst ikke innen skiskyting.

– Hun må få velge selv, men jeg kan ikke akkurat si at jeg ser frem til hutrende opphold med kikkert på standplass, sier mammaen.

Les også: (+) Allerede som tenåring bestemte Gunhild Stordalen seg for ikke å få egne barn

<b>GULLET:</b> Med fare for å bruke en forslitt klisjé: Sylvia, som feirer sin første bursdag i oktober, er uten tvil det beste gullet skiskytterparet har fått så langt.
GULLET: Med fare for å bruke en forslitt klisjé: Sylvia, som feirer sin første bursdag i oktober, er uten tvil det beste gullet skiskytterparet har fått så langt. Foto: Synnøve Skeie Fosse

Sesongarbeidere

– Dere kan ikke leve av jordbærdyrking hele året?

– Nei, Lars Helge har jobbet for et lokalt laftefirma og bygde hytter i vinter. Hva det blir denne vinteren, får vi se. Selv jobber jeg for Orienteringsforbundet, sier Fanny.

– Dere ville ikke fortsette i skiskyttermiljøet som trenere?

– Jeg fikk tilbud om å være trener i Kina, men akkurat da passet det dårlig. Vi får se hva fremtiden bringer, sier Lars Helge, som ikke er helt avvisende til å prøve seg som trener.

Fanny har prøvd seg som trener. Med sine egne krav til trenerne friskt i minne, ser hun ikke helt for seg at hun vil like det presset.

– Jeg tror ikke jeg har den tålmodigheten som kreves, sier hun.

De omtaler seg som mosjonister, men trener minst tre ganger i uka. I garasjen har de bygd treningsrom.

Sommerettermiddagen er i ferd med å bli svalere. Solgangsbrisen rusker litt i busker og blomster. Fanny tar en liten avstikker ned til en av jordbærselgerne. Det er hun som er markedsfører og administrator. Lars Helge tar seg av det praktiske. De mange timene i åkeren har gitt ham farge på både ben og armer. Nå gleder de seg begge til sesongkjøret er over og de kan nyte litt av Sørlandssommeren i roligere tempo.

– Lillesand blir ikke litt smått og rolig for ei Oslo-jente?

– Absolutt ikke. Jeg elsker å bo her. Vi har fått både hytte og hus i ett, sier hun og ser ned på båthuset og bryggeanlegget. Før hun fortsetter:

– Det er kort avstand til både by og fjell, og turen inn til Oslo er bare drøye tre timer. Vi drømte om å finne oss en plass som denne, ett eller annet sted ved sjøen mellom Arendal og Kristiansand. At det ble Lillesand, er bare kjekt.

<b>JAKT:</b> Både Fanny og Lars Helge elsker jakt. Naturopplevelsen, spenningen og fullstendig avkobling er det som frister. 
JAKT: Både Fanny og Lars Helge elsker jakt. Naturopplevelsen, spenningen og fullstendig avkobling er det som frister.  Foto: Privat

Les også: (+) Jeg sørget og trengte trøst. Svaret fra mannen min var sjokkerende

Utfyller hverandre

Det er Fanny som står for mesteparten av pratingen med Lars Helge som bisitter. «Energisk, spontan og sosial. Veldig lite bekymret» slik blir hun beskrevet av ektefellen. Det er Fanny som er sjefen på kjøkkenet, og ofte møtes Lars Helge av den liflige duften av gjærbakst når han kommer hjem.

På landslaget ble han mobbet av de andre gutta fordi han ble så bortskjemt av fruen.

– Fanny, hvordan vil du beskrive Lars Helge?

– Perfeksjonist. Reflektert. Alt som kommer ut av ham, er troverdig og reflektert, mens jeg er mer spontan og snakker før jeg tenker meg om.

Fanny ler. Igjen.

Selv om de gleder seg til å nyte noen sommeruker, ser de frem til høsten og storviltjakt. Elgjakten byr på både naturopplevelser og spenning – og ikke minst skyting på et litt større mål enn en mandarinstor blink.

– Å gå på jakt er å være fullstendig til stede der og da. Du er veldig i situasjonen. For oss er det hvile.

– Men hvis dere skal slappe helt av da?

– Da er det seriemaraton på Netflix og smågodt i sofaen.

De ser på hverandre og ler.