PODCAST MED SIV JENSEN:

Siv Jensen: – Dette har såret meg mest

Siv Jensen åpner opp om om oppveksten, fremtidsplanene og tanken på å få barn.

I TENKEBOKSEN: Siv Jensen vet ennå ikke hva fremtiden bringer. Hun vil være sikker på at hun velger riktig retning før hun hopper ut i yrkeslivet igjen.
I TENKEBOKSEN: Siv Jensen vet ennå ikke hva fremtiden bringer. Hun vil være sikker på at hun velger riktig retning før hun hopper ut i yrkeslivet igjen. Foto: Story House Egmont
Først publisert Sist oppdatert

– Som offentlig person må du tåle at folk ikke liker deg, sier og skriver ting om deg som du ikke liker å høre eller lese.

Det sier Siv Jensen (51) i Kamilles podkast «Summa Summarum».

– Jeg er veldig sårbar. Og veldig følsom.

Til tross for et tøft ytre, har altså den tidligere Frp-toppen også en sårbar side, og forteller at hun har blitt såret flere ganger.

Men etter flere år i rampelyset, har hun lært seg å skille mellom Frp-Siv og privat-Siv. Det har vært viktig for henne.

– Som offentlig person må du tåle at folk ikke liker deg, sier og skriver ting om deg som du ikke liker å høre eller lese. Det jeg blir sår for, er når folk trekker Private-Siv ut i det offentlige rom og karakteriserer meg uten å ha fletta peiling på hvem jeg er. Da blir jeg lei meg, sier hun og utdyper hva som sårer mest:

Siv Jensen (51)

Utdannet økonom ved Norges Handelshøyskole

Hun var Norges finansminister i Erna Solbergs regjering fra 2013 til 2020.

Holdt nylig sin avskjedstale som partileder i Fremskrittspartiet

– Når vilt fremmede får seg til å si ting om mitt privatliv som de ikke har forutsetning for å mene noe om.

Tid til familien

I disse dager står Siv Jensen i et gigantisk veiskille i livet. Fra å vie all sin tid til jobben som partileder i Fremskrittspartiet, har hun nå rolige dager – og endelig tid stressfrie frokoster, kvalitetstid med familien og lange turer med valpen Karma.

– Dette var jo en av grunnene til at jeg ville gjøre noe annet nå, forteller hun til programleder Kjersti Kvam og psykolog Ragnhild Bang Nes i podkasten.

Da valget om å slutte som partileder var tatt, har hun kun sett fremover.

– Jeg skrudd sammen sånn at når jeg har tatt en beslutning, da ser jeg meg ikke tilbake. Jeg dveler ikke ved det. Da retter jeg i stedet blikket fremover.

Om fremtiden

51-åringen har foreløpig ikke funnet ut av hva hun skal gjøre i årene som kommer. Hun vil tenke seg godt om før hun hopper inn i en ny jobb.

NY HVERDAG: Siv Jensen har fått langt mer fritid og kan gå mye turer sammen med hunden Karma.
NY HVERDAG: Siv Jensen har fått langt mer fritid og kan gå mye turer sammen med hunden Karma. Foto: Morten Bendiksen / Her og Nå

– Det handler ikke bare om å ha råd til å kjøpe mat, men å finne noe meningsfullt å fylle tiden med. Men aller først skal jeg ha en periode der jeg ikke gjør så mye, fordi jeg har jobbet så vanvittig mye gjennom så mange år. Jeg skal lene meg tilbake, slappe litt av og ta tiden til hjelp. Ikke minst skal jeg bruke masse tid med den lille skjønne valpen min. Det er jo helt fantastisk å kunne gjøre det.

Hun gleder seg til å få mer tid med de hun er glad i, til å hente nevøen i barnehagen og spise middag med familien.

– Venner og familie har vært veldig forståelsesfulle og rause, men nå er det min tur til å gi litt tilbake. Nå vil jeg ikke gå glipp av mer. Jeg vil tilbringe mer tid sammen med familie og venner.

Men en tidig pensjonisttilværelse frister i hvert fall ikke. Siv ser for seg å jobbe lenge, akkurat som sin mor.

– Jo nærmere premiere jeg kommer, jo mer sårbar blir jeg
Pluss ikon
– Jo nærmere premiere jeg kommer, jo mer sårbar blir jeg

– Det at mamma fremdeles jobber i en alder av 80 år, tror jeg er en av grunnene til at hun er så sprek som hun er. Jeg tror det henger sammen det å være fysisk aktiv og det å ha noe å bryne hjernen sin på.

<b>SCENESKIFTE: </b>Partileder Siv Jensen etter at hun ble takket av som partileder av den nye lederen Sylvi Listhaug under Fremskrittspartiets digitalt landsmøte på Gardermoen i mai i år. Nå grubler Jensen på hva hun skal jobbe med de neste årene.
SCENESKIFTE: Partileder Siv Jensen etter at hun ble takket av som partileder av den nye lederen Sylvi Listhaug under Fremskrittspartiets digitalt landsmøte på Gardermoen i mai i år. Nå grubler Jensen på hva hun skal jobbe med de neste årene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Oppvokst i skobutikk

51-åringen beskriver barndommen som trygg og lykkelig. Foreldrene hennes drev skobutikk på Majorstuen i Oslo. Faren var sjefen på lageret, moren styrte regnskapet. Familien på fem bodde i etasjen over butikken og Siv syntes det var veldig spennende å komme hjem fra skolen og gå ned i butikken til foreldrene.

– Den stoltheten jeg kjente på den dagen de slapp meg løs foran kasseapparatet var helt ubeskrivelig, sier Siv i podkasten. Hun lærte tidlig at man må skape verdier før man kan bruke det.

– Jeg lærte tidlig om betydningen av penger at de bare ikke daler ned fra himmelen, men at man må jobbe for det. Det mener jeg er sunne verdier som jeg har tatt med meg hele veien.

Les også: Thomas Numme fikk klar beskjed av datteren

Mistet faren da hun var 20 år

Foreldrene ble etter hvert skilt, men hun har ingen vonde følelser knyttet til det. Foreldrene gjorde det beste ut av situasjonen. Faren var syk lenge, før han døde da Siv var 20 år.

– Mamma var på reise, så jeg var barnevakt for søsteren min. Jeg husker at jeg bråvåknet den natten han døde og satte meg opp i sengen med en sånn sorg i hjertet. Og så ringte telefonen.

Sivs far var død. Sorgen har hun hatt med seg hele voksenlivet.

– Jeg har egentlig savnet ham hele livet. Det har vært så innmari mange ting som har skjedd i mitt liv etter at han døde som jeg så gjerne skulle dele med han.

Dette har som kjent ikke vært den eneste sorgen i Siv Jensens liv. For et par år siden døde svogeren Nicolai Roan av hjernekreft, og søsteren Nina ble alenemor for sønnen Eik.

– Det å bearbeide sorg er veldig individuelt. Søsteren min og jeg takler sorg helt forskjellig - og det må man ha respekt for. Det har vært godt for meg å være der i hennes sorgbearbeiding, for den har vært utømmelig, sier hun og legger til;

– Det er fortsatt uvirkelig at han ikke er med oss lenger.

Bare noen dager etter begravelsen måtte Siv reise til Arendalsuka for å holde partilederdebatt.

– Det er noe av det vanskeligste jeg har gjort. Det var så tungt, men samtidig så måtte jeg bare hente styrke og kraft for å prestere. Man er alltid sliten etter en partilederdebatt, men da var virkelig batteriet helt flatt, forteller hun i podkasten.

Les også: – Tuva Fellman: Det har vært veldig hardt

Må hente styrke

Siv Jensen er vant til å måtte hente styrke når det stormer rundt henne. Det hjelper å ha en positiv innstilling til det livet har å by på.

– Jeg må jo innrømme at jeg alltid jeg har hatt en positiv holdning til livet. Mitt livsmotto er «ny dag, nye muligheter» - og det har jeg sagt til meg selv hver morgen når det har stormet som verst - og når arbeidsdagene har vært lange og strie.

– Jeg tror jo på at man kan forme sin egen holdning til ting. Hvis man står opp og bestemmer seg for at humøret er dårlig, ja da blir det en dårlig dag. Men hvis man bestemmer seg for å se etter mulighetene og det som er positivt vil dagen bli mye bedre.

KNAKK SAMMEN I LATTER: Det ble flere latterkuler underveis i podcasten Summa Summarum.
KNAKK SAMMEN I LATTER: Det ble flere latterkuler underveis i podcasten Summa Summarum.

Mammadalt

51-åringen har et tett bånd til moren, Monica Kjelsberg. Helt fra Siv var liten har hun vært en «mammadalt». Hun hang «alltid» på moren sin, ville være der hun var.

– Jeg ville gjøre alt det hun gjorde. Sminket hun seg, så skulle jeg gjøre det. Lagde hun middag, skulle jeg hjelpe til. Da sto jeg på krakk ved siden av henne. Hun har fortalt meg at jeg kunne lage hvit saus før jeg var fem år, forteller Siv i podkasten.

Noe ungdomsopprør var det lite av hjemme på Majorstua. Moren la til rette for at Siv skulle få ha sosialt samvær og inviterte stadig hjem vennene til de tre søsknene.

– Vi hadde et veldig åpent hjem og det gjorde at behovet for å ha hemmeligheter ikke var så stort. Men det er klart, jeg også gjemte de første ølene jeg fikk kjøpt på et trygt sted så hun ikke skulle se det, ler Siv. Fremdeles snakker hun med moren på telefonen minst én gang om dagen.

– Det har jeg gjort helt siden jeg ble voksen. Hun er en kul dame og jeg veldig glad i henne. Hun betyr alt for meg.

Familiebåndene er sterke. Sammen med de nærmeste kan Siv slappe av og være seg selv – fullt og helt.

– Man kan ikke velge sin familie, den er man jo født inn i. Jeg er så heldig at jeg har en familie som også er mine beste venner. Jeg mener at jeg har et stort privilegium i det.

Håvard Tjora: – Jeg sa litt på spøk at enten blir vi skilt, eller så står vi nærmere hverandre etterpå

Tok beslutninger

I ungdomstiden var Siv den typiske initiativtageren. Når beslutninger skulle tas, hadde hun ikke behov for å se saken an eller diskutere i det uendelige.

– «Skal vi gjøre det eller skal vi ikke», litt mer der var jeg, forteller hun.

Siden har det gått slag-i-slag. Frp-toppen vokste ikke opp med noen politikerdrøm, hun studerte i stedet økonomi og drømte om å starte egen bedrift. Men da hun var ferdig utdannet, var landet i økonomisk krise og det var vanskelig å få lån. Siv begynte som reklameselger med provisjonslønn.

– Det er ganske tøft å leve av de salgene du til enhver tid får til, sier hun i podkasten.

Hun hadde allerede meldt seg inn i Fremskrittspartiet og holdt på med litt politikk på fritiden. Timingen var god bystyregruppen til Fremskrittspartiet i Oslo lurte på om hun ønsket å jobbe der.

– Jeg kastet meg på muligheten og ble rådgiver der. Jeg jobbet både med næringspolitikk og byutvikling og etter at jeg stilte som kandidat til kommunevalget i 1995, begynte ballen å rulle fortere.

Les også: Bent Høie har masse mose i hagen – og elsker det

Forsonet seg med å være barnløs

Som 27-åring ble Siv Jensen stortingsrepresentant og deretter ble hun partileder for Fremskrittspartiet.

– Jeg har hatt et kjempespennende liv så langt. Som politiker har jeg fått lov å oppleve ting som jeg aldri ville kommet i befatning med ellers. Men når du velger én ting eller én vei, så velger du samtidig bort noe annet. Samtidig har jeg ikke ofret noe. Dette har vært helt frivillig hele tiden og jeg har hele tiden visst at jeg kan slutte om jeg ikke vil mer.

En av tingene det ikke har vært plass til i Sivs liv er barn. Det vil si, det har aldri vært et bevisst valg å ikke få barn, men sånn ble det bare ikke.

– Ting har ikke truffet samtidig inn i livet mitt og jeg har slått meg til ro med det. I en periode av livet mitt tenkte jeg at jeg jo kommer dit på et eller annet tidspunkt. Men plutselig var det forbi. Sånn ble det.

– Jeg kan ikke få barn lenger, og det forholder jeg jeg nøkternt til. Jeg går veldig opp i andres barn og det har jeg stor glede av.

Du kan høre podcasten Summa Summarum her

NB: Klikk.no og Kamille er begge eid av Story House Egmont