«16 ukers helvete»-gjengen
Se bildene: Slik så kjendisene ut etter «16 ukers helvete»
Alle de seks deltagerne oppnådde fantastiske resultater, men samtlige innrømmer overfor Her og Nå å ha jukset et par ganger underveis i det 16 uker lange trenings- og kostholdsregimet.
Her får du svar på hva gjengen fra årets 16 ukers helvete egentlig synes om prosessen, om de nådde målet sitt – og hva de jukset med underveis!
Les også: Martin Johnsrud Sundby advarer mot treningstabber
1. Steffen Iversen
– Hva var utgangspunktet ditt?
– Formen var OK da vi startet, men jeg hadde ikke vært på et treningsstudio på over ti år. Det ble en litt brå slutt på treningen da jeg la opp som fotballspiller, og det har blitt mest gåturer de siste årene.
– Hvordan var prosessen, og hva var mest utfordrende?
– Jeg hadde veldig mye energi de første fire ukene, men fikk en nedtur de neste fire. Det var nok på grunn av kostholdet, jeg spiste rett og slett for lite mat i forhold til hvor mye jeg trente. Det justerte vi etter åtte uker og da kom energien tilbake.
Født: 10. november 1976
Alder: 46 år
Yrke: Fotballtrener og tidligere fotballspiller
Fra: Oslo
Barn: To barn
– Så det var rett og slett litt helvete i starten, men etter å ha fått et spark i rumpa og hodet på plass, har det egentlig bare vært morsomt. Jeg synes ikke det var så vanskelig å forholde seg til hverken treningen eller kostholdet.
– Har du jukset underveis?
– Jukset? Tja. Jeg har hatt noen små «knekker», men da har jeg trent litt ekstra i etterkant. Hvis jeg har fått i meg noen ekstra kalorier, har jeg lagt til 20–30 minutter ekstra på gåturen. Så du kan si litt juks, men jeg kompenserte for det i form av trening. I desember ble det forresten kanskje en ekstra juletallerken eller to.
– Oppnådde du målet ditt?
– Målet mitt var å komme i gang med treningen igjen og få tilbake treningsgleden. Det var det jeg håpet på, og det har fungert helt optimalt for min del. Nå synes jeg det er artig å gå i treningsstudio, det er ikke et ork lenger.
– Det kribler litt i kroppen hvis jeg ikke har trent styrke på en dag eller to. Jeg er sikker på at jeg skal opprettholde det. Jeg kommer nok til å spise litt mer og treningsmengden vil gå litt ned, men jeg kommer til å gå tur hver dag og trene minimum tre dager i uken i helsestudio. Jeg hadde ikke et mål om å gå ned i vekt. Men man vet jo at ved å ha et sunt kosthold og trene, så går vekten ned. Det har den gjort. Jeg har fått bort en del av fettet og forhåpentligvis bygd muskler i stedet. Dette har fungert helt perfekt for meg.
2. Trine Haltvik
– Hva var utgangspunktet ditt?
– Da vi startet, var jeg veldig motivert og gledet meg til å komme i form. Jeg har hatt en del plager både i skuldre og knær. I forbindelse med overgangsalderen har det lagt seg litt vekt rundt magen, og den ville jeg gjerne få bort. Jeg har alltid likt å trene, men jeg så frem til å lære mer om hvordan jeg kan trene smartere. Min motivasjon var også å lære noe som jeg kanskje kunne bruke på elevene mine.
Født; 23. mars 1965
Alder: 57 år
Yrke: Håndballspiller
Ektefelle: Eskil Berg Andreassen
Barn: Katinka Haltvik, Celine Berg Andreassen og Kristian Haltvi
– Hvordan var prosessen, og hva var mest utfordrende?
– Det mest utfordrende har vært maten, på grunn av jobben. Jeg hadde et spisevindu på åtte timer og lunsjen skulle gjerne være varmmat. At det første måltidet på dagen var varmt, slet jeg litt med.
– Maten krevde også mye planlegging, noe jeg syns var litt vanskelig. Det var mest utfordrende å kutte ut pizza, spaghetti og lasagne. Men egentlig har det gått over all forventning. Jeg har spist mye kylling, men også unt meg biff. Når jeg har spist biff, har jeg kuttet ut poteter og sauser og bare spist salat ved siden av.
– Har du jukset underveis?
– Ja, jeg har jukset, absolutt. Jeg røk på vin i et 50-årslag. Jeg har også spist litt smågodt. Etter at jeg kom cirka halvveis i programmet og hadde godt ned de kiloene jeg ønsket, har jeg slappet litt mer av. Jeg har spist litt grøt, knekkebrød, og brød. Kostholdet har blitt mer normalt, men jeg tror jeg skal fortsette slik som dette. Jeg skal være streng i ukedagene og heller kose meg i helgene.
– Oppnådde du målet ditt?
– Jeg føler at jeg absolutt har nådd målene mine. Jeg har lært masse, og jeg merker innsatsen veldig godt på kroppen. Før spiste jeg altfor mye karbohydrater. Etter at jeg la om kostholdet, har jeg mindre vondt, både i skuldre og knær. Jeg har fått bort det rundt magen, jeg har blitt sterkere og i bedre form.
– Jeg har også blitt bitt av treningsbasillen – jeg har alltid synes det har vært gøy å trene, men jeg har ikke trent på denne måten. Treningene her har vært mer planlagte, og jeg har blitt mer bevisst med tanke på styrketrening. Nå kan jeg også løpe en mil på under én time. Det hadde jeg aldri trodd jeg skulle klare. Jeg er egentlig kjempefornøyd.
3. Jonathan Romano
– Hva var utgangspunktet ditt?
– Da jeg startet, var kanskje kroppen på sitt verste noensinne. Jeg klarte så vidt to armhevinger. Gå-turer var tungt og vanskelig. Jeg hadde nok vent meg til å gi meg selv for mange belønninger i løpet av dagen – i form av både godteri, restaurantspising og vindrikking. «16 ukers helvete» kom til meg på helt riktig tidspunkt i livet.
Alder: 47 år
Yrke: Kokk
Bosted: Oppegård
Ektefelle: Anne Lene Navarsete Romano
Barn: Julie Navarsete Romano og Sarah Romano
– Hvordan var prosessen, og hva var mest utfordrende?
– Prosessen har vært veldig tøff og utfordrende, men også ekstremt givende. Det har vært en del nedturer, men på slutten kom det veldig mange oppturer. Både hodet og kroppen må gjennom en prosess, og det tok litt tid. Det klarte jeg å jobbe meg igjennom, og jeg er veldig stolt av hva jeg har oppnådd. Jeg synes maten har vært det vanskeligste å gjennomføre. Det å skjønne hva mat gjør med kroppen sett opp mot treningsinnsats for eksempel. Det at jeg skal fylle på med én type mat før trening, og en annen etter trening, synes jeg er veldig utfordrende.
– Jeg har vært flink til å høre på mentorene, Martin og Anette. Det tror jeg har vært lurt. Drømmen hadde vært å kunne gjøre hva jeg vil og spise det jeg ønsker syv dager i uken. Men det forstår jeg at ikke er forenelig med en sunn kropp og livsstil. Jeg er så takknemlig for hjelpen fra produksjonen og støtteapparatet. Det har gitt meg så mye inspirasjon, og jeg kommer definitivt til å fortsette.
– Har du jukset underveis?
– Jeg må innrømme at jeg har tatt noen feilsteg underveis. Jeg var i San Sebastian i Spania. Det var herlig, men farlig, det er en av de beste matdestinasjonene i verden. Der gikk jeg på en smell. Jeg har også vært i 40-årslag, 50-årslag og på nabofester. Og da har jeg drukket vin, selv om vi egentlig ikke skulle drikke alkohol.
– Oppnådde du målet ditt?
– Målet mitt var først og fremst å klare å komme gjennom de 16 ukene, det klarte jeg. Så var det å følge kostholdsplanen, det klarte jeg. Jeg har også hatt som mål å løfte tyngre og komme i bedre form, og det har jeg klart. Jeg regnet nesten med at jeg ville gå ned i vekt, og det har jeg gjort. Men nå som jeg har gått ned i vekt, kommer forfengeligheten. Jeg har fått mye løs hud, så nå er neste målsettingen å få strammet opp det før sommeren. Det tror jeg at jeg fikser. «16 ukers helvete» har gitt gode resultater, men kanskje det viktigste for meg er å inspirere andre. Det har jeg fått veldig mange hyggelige tilbakemeldinger på. Familien min har også forandret livsstil på grunn av dette, til og med de på jobben har endret livsstil.
Les også: Jonathan Romanos oppgjør med seg selv: – Jeg tok ikke nok hensyn. Det preget henne i flere år
4. Jenny Jenssen
– Hva var utgangspunktet ditt?
– Målet mitt var å bli sterkere, mer utholdende og få bedre kondis. Jeg ville ikke vite hva jeg veier, men jeg fikk vite hva jeg har gått ned. Jeg ville ikke fokusere på et tall på vekten, jeg vil fokusere på hvordan jeg føler meg.
Født: 22. februar 1964
Alder: 59 år
Yrke: Artist
Barn: Tilje Jenssen-Søreng (16)
Ektefelle: Tor Søreng (66
– Da vi startet, hadde jeg vondt i bekkenet, vondt i knærne, dårlig kondis og konstant halsbrann. Jeg er snart 60 år. Det er grunnlaget man legger nå som kanskje gjør at man som 90-åring kommer seg lettere inn og ut av en bil. Man må tenke litt fremover. Jeg ble mamma i godt voksen alder – jeg var nesten 43 år da Tilje kom til verden. Jeg har så lyst til å være en mamma med mye energi, og hvis jeg skulle få barnebarn, ønsker jeg å være en mormor som kan leke med barnebarna.
– Hvordan var prosessen, og hva var mest utfordrende?
– Først sa jeg nei, men fastlegen min var fast bestemt på at jeg skulle bli med. Jeg vurderte å bytte lege, men så tok jeg allikevel en prat med produksjonsselskapet. Det var tøft til å begynne med. Det var en trang fødsel. Da vi startet, trodde jeg egentlig ikke formen var så dårlig som den var, men jeg hadde blodsmak i munnen uansett hva jeg gjorde. Jeg følte jeg gikk rundt og var sliten og andpusten hele tiden. Men nå kaller jeg ikke det for «16 ukers helvete», jeg kaller det for «16 ukers himmel». For da jeg var kommet gjennom de tre-fire første ukene, startet himmelen for meg. Det var da jeg skiftet tankesett og innså at jeg ikke gjorde dette for noen andre enn meg selv.
– Nå har jeg blitt så giret på å trimme at jeg synes det er deilig, ikke minst følelsen du sitter igjen med etterpå. Jeg er gjerne på trim to ganger om dagen. Til å begynne med, da Martin (Johnsrud Sundby journ.anm.) fortalte om da han var toppidrettsutøver og våknet på morgenen og gledet seg til å løpe opp en slalåmbakke, så jeg på ham og sa: «stakkars deg, du er syk i hodet». Men nå tror jeg har blitt «syk» i hodet selv, for nå er jeg like giret på å trimme. Maten har ikke vært noe problem, jeg er glad i sunn mat og glad i grønnsaker.
– Har du jukset underveis?
– Det har vært dager hvor jeg har vært på turné der jeg ikke har rukket å gå turer, men da har jeg sett på det jeg gjør på scenen som trimmen. Der hopper og spretter jeg rundt. Jeg har også unt meg noen glass rødvin nå på slutten.
– Oppnådde du målet ditt?
– Ja! Jeg føler meg så bra. Kondisen er bedre og jeg føler meg sterkere. Halsbrannen er borte, bekkenproblemene er borte og knærne er fine igjen. Blodtrykket som var altfor høyt, selv med medisiner, er perfekt. Fastlegen min sa at han aldri har målt så bra blodtrykk på meg noensinne. Jeg har ikke vært blodgiver på mange år på grunn av det høye blodtrykket. Nå har jeg blitt blodgiver igjen, det betyr så mye for meg. Det er helt utrolig hva man kan oppnå på 16 uker. Jeg er lettere i kroppen, i bedre form, jeg har til og med fått en annen holdning. Jeg er veldig glad det har vart i 16 uker, det gjør at de gode vanene fester seg.
– Da vi startet, tenkte jeg at 16 uker er jo halve livet mitt. Men nå som det er over, synes jeg det har gått fort. Jeg tenker ikke at nå kan jeg endelig spise sjokolade. Jeg har ikke lyst på det engang. Men det er ikke til å stikke under stol at det har kostet. Jeg har svettet, kastet opp og omtrent grått blod. Og derfor skal jeg kjempe for å holde det slik. Jeg skal ikke tillate meg selv å bli i så dårlig form igjen. Hele familien har minket, Tor har jo gått ned 18 kilo, bare ved å hekte seg på. Datteren vår Tilje er glad i salater og spør om å få det i lunsjpakken. Det har gjort noe med hele familien, til og med hunden vår er i bedre form og får flere turer. Det høres sikkert ut som jeg er nyfrelst, men det føles også litt sånn.
5. Mads Clemmetsen
– Hva var utgangspunktet ditt?
– Utgangspunktet mitt var at jeg var veldig dårlig trent, men samtidig sterk. Jeg er håndverker og har styrke på grunn av det. Men jeg hadde veldig dårlig kondis. Det er det som er gøyest å se at har endret seg.
– Hvordan var prosessen, og hva var mest utfordrende?
Kjent som: MadsPusserOpp
Alder: 27 år
Yrke: Håndverker
Kjæreste: Helene Celine Sjøberg
– Prosessen har vært beinhard, et rent helvete. Det vanskeligste har vært å kombinere det med jobb. Jeg driver for meg selv. Jeg kjøper, pusser opp og selger boliger. Jeg tok over en bolig på 200 kvadratmeter med hybel i begynnelsen av september. Jeg har pusset opp hele boligen mens jeg har vært med på «16 ukers helvete». Så kombinasjonen av det, «16 ukers helvete» og innspilling av «Rydderevolusjonen» på TV 2 samtidig, har vært litt mye. Det å kombinere en livsstilsendring med den hverdagen du allerede har, er det vanskeligste.
– Jeg har sovet 4–5 timer i gjennomsnitt fordi jeg ikke har hatt tid til mer. Kostholdet har også vært vanskelig. Trening tar mye tid, men når det kommer til kosthold, gjelder det å planlegge, ha vilje og være sterk nok til å motstå det usunne. Jeg har klart den biten hundre prosent. Det beste har vært å se resultatene, men også å bli kjent med denne gjengen. Det har vært fantastisk å bli trent av Martin Johnsrud Sundby og veiledet av Anette Skarpaas Ramm. Jeg har fått mye god hjelp av dem, mye mer enn jeg hadde forestilt meg.
– Har du jukset underveis?
– Ja, det har jeg gjort. Jeg har hatt kvelder der jeg har tatt meg en is, eller hvor jeg har spist en annen middag enn det jeg skulle. Men jeg har ikke drukket alkohol på 16 uker.
– Oppnådde du målet ditt?
– Ja, og mye mer enn det jeg hadde håpet på. Hele reisen er ekstrem, og jeg føler at jeg har oppnådd ekstreme resultater. Målet mitt var at jeg skulle ta fallskjermlappen. Det har jeg drømt om lenge. Jeg hoppet tandem da jeg var 19 år, men siden det har jeg vært for tung. Nå håper jeg at jeg har gått ned nok til å få tatt fallskjermlappen i påsken. Jeg skal også gifte meg til sommeren, så det er noen dresser det hadde vært gøy å passe inn i.
6. Alex Rosén
– Hva var utgangspunktet ditt?
– Utgangspunktet var at jeg var ganske ferm. Jeg var stor, men jeg følte aldri det. Jeg har alltid følt meg veldig fin og vakker. Men jeg kjente at jeg kunne bli enda finere. Når det startet, dro jeg bare på og gjorde som jeg fikk beskjed om.
Født: 11. mars 1968
Alder: 54 år
Yrke: Komiker og musiker
Bosted: Jar i Bærum kommune
Ektefelle: Silje Anette Urbye (46)
Barn: Nicolai (15) og Thomas (16) Rosén
– Hvordan var prosessen, og hva var mest utfordrende?
– Det gikk litt dårlig i starten fordi jeg har så veldig mye annet på timeplanen. Dette er ikke som på «Farmen» hvor du er på et sted og i «bobla». «16 ukers helvete» kommer i tillegg til det vanlige livet ditt. Men jeg har faktisk vært i en sånn treningsboble. Det har egentlig ikke vært veldig utfordrende. Jeg ville gjerne kalt det «16 uker i himmelen». Det har egentlig bare vært kult hele tiden. Du får klare retningslinjer og kjenner utvikling gjennom hele perioden.
– Jeg har oppdaget at det er kostholdet som betyr mest for å gå ned i vekt – 80–90 prosent er kosthold. Jeg liker all mat, men det er veldig nyttig å lære hva man ikke skal spise. Det vanskeligste å kutte ut for min del var vafler. Jeg kan lett spise av dem. Når det gjelder trening, har jeg vært litt av og på. Jeg har to til tre show i uken, noen ganger mer. Men da har jeg forsøkt å bo på hoteller med treningsrom. Når du står opp og trener før frokost – det funker bra – da blir du så fresh resten av dagen at du virkelig kjenner hvor deilig det er å leve og hvor deilig det er å ha en frisk kropp. Den følelsen har jeg nå. Jeg føler at jeg har tatt 20 år av alderen min.
– Har du jukset underveis?
– Da Aune Sand skulle tilbake til USA, var jeg hjemme hos ham og drakk en flaske champagne. Og da lutefisken kom fra Værøy i Lofoten. Da drakk jeg litt juleøl og litt akevitt, fordi det må man ha til lutefisk. Det er de eneste to gangene jeg har forbrutt meg, med unntak av den helgen da Tommy Steine og Sturla Berg Johansen kom på showet mitt. Da måtte jeg ta et par pils. Da ble jeg full av tre slurker, men jeg har det jo like gøy når jeg er edru.
– Oppnådde du målet ditt?
– Jeg har absolutt oppnådd målet mitt, tror jeg. Målet mitt er å leve lenge. Jeg er på børs og har skrevet en bok som heter «Aksjeskolen», noe av det viktigste for å tjene penger på aksjer er å leve lenge slik at du får oppleve renters rente. Jeg vet ikke om målet er oppnådd, men jeg har i hvert fall lagt et godt grunnlag. Det andre målet mitt er at jeg skulle få lavere oksygenopptak fordi jeg skal reise til planeten Mars. Alex Rosén skal til Mars, og det er ikke så lenge til!