Salum Ageze Kashafali om Paralympics

Norges gullhåp: – Familien min har spart og tatt ekstravakter på jobben

Nå sikter Salum mot en ny seier på 100 meter under Paralympiske leker i Paris. – Det er fint å vinne ett OL-gull, men det er enda bedre å vinne to, sier Salum.

<b>SKAL VINNE:</b> Svaksynte Salum har et eneste mål under Paralympics i Paris – å stå på toppen av seierspallen.
SKAL VINNE: Svaksynte Salum har et eneste mål under Paralympics i Paris – å stå på toppen av seierspallen. Foto: Svein Brimi
Publisert

– Jeg tror hun er den stolteste moren i hele verden, sier sprinteren Salum Ageze Kashafali (30) med et smil da vi møtte ham under den tradisjonelle «Jordbærfesten» i forbindelse med Bislett Games.

30-åringen ble født i Kongo med en sjelden netthinnesykdom ( Stargardts sykdom, jour.anm.) som fører til et gradvis tap av synet og i dag har han kun to prosent syn.

Han kom til Norge som flyktning da han var ti år og familien har alltid vært Salums viktigste støttespillere.

– Vi kommer fra en tøff bakgrunn, og det var en lang reise fra Kongo til Norge. Det ble også noen tøffe år da vi kom hit, men nå har jeg oppnådd mer enn mamma kunne drømt om var mulig …

– Støtten fra mor er fantastisk. Det var ingen som trodde at jeg skulle komme til Paralympics og vinne. At jeg gjorde det betyr mye for mamma – det betyr mye for hele familien, sier Salum og smiler varmt.

Les også: Salum Kashafali: – Det var så ille at jeg ikke hadde lyst til å leve lenger

En form for genetisk betinget netthinnesykdom har fått navnet Stargardts sykdom.

Mens de aller fleste arvelige netthinnesykdommene, samlet under diagnosebetegnelsen retinitis pigmentosa, først fører til tap av synscellene i netthinnens perferi, stavene, er det netthinnens sentrale del, macula, og den type synsceller som kalles tapper, som først rammes ved Stargardt.

Sykdomsbildet minner om det som foreligger hos mange eldre, som får såkalt aldersrelatert maculadegenerasjon, med gradvis økende tap av skarpsyn og fargesyn. Men siden den er genetisk betinget, kommer symptomene tidlig. Derfor brukes begrepet ”juvenil”, og de fleste får en diagnose i barndom eller ungdom, før 20-årsalderen.

Det er altså tap av sentralsynet som er karakteristisk for Stargardt. Sidesynet beholdes i de fleste tilfeller.

Det er i dag ingen behandling for Stargardt, men det planlegges behandlingsforsøk både med genterapi og medikamenter i årene som kommer.

Kilde: https://rpfn.no/stargardts-sykdom-en-omvendt-for-for-rp/

Se mer
<b>STOLT:</b> Mamma Cecilie feller ofte en tåre når de snakker om sønnens prestasjoner. 
STOLT: Mamma Cecilie feller ofte en tåre når de snakker om sønnens prestasjoner.  Foto: Eli Gunnvor Grønsdal

Familien i Paris

All tiden Salum vier til idretten, føler han til tider går på bekostning av familien.

– Jeg tilbringer altfor lite tid med familien. Jeg er ofte på reise – jeg må trene målrettet for å oppnå målene mine. Familien min har forståelse for det og er veldig støttende. De forstår hva det betyr for meg, det betyr mye for dem også, sier han.

Hele familien kommer til å være til stede i Paris når han løper 100 meter, og de har jobbet hardt for å kunne få til det.

– Familien min har spart og tatt ekstravakter på jobben. Det er kjempestort for meg. Det er ikke ofte de får se meg konkurrere, i hvert fall ikke på en så stor arena.

– At familien er der gir meg ekstra energi og motivasjon til å yte det lille ekstra. Jeg har egentlig ikke ord som kan beskrive hvor mye det betyr for meg. Det kan hende jeg feller en tåre, sier Salum åpenhjertig.

Les også: (+) Maren Lundbys nye liv: – Jeg skifter nesten personlighet

<b>PÅ HJEMMEBANE:</b> Salum jubler for seier på 100 meter for parautøvere under årets Bislett Games. 
PÅ HJEMMEBANE: Salum jubler for seier på 100 meter for parautøvere under årets Bislett Games.  Foto: Heiko Junge

Tidenes raskeste parautøver

For fire år siden vant 30-åringen 100 meter i Tokyo med tiden 10:43 og ble dermed tidenes raskeste parautøver. Nå er målet enda en gullmedalje.

<b>VERDENS RASKESTE:</b> Under Paralympiske leker i Tokyo i 2020 satte Salum ny verdensrekord, og ble med det tidenes raskeste parautøver på 100 meter. 
VERDENS RASKESTE: Under Paralympiske leker i Tokyo i 2020 satte Salum ny verdensrekord, og ble med det tidenes raskeste parautøver på 100 meter.  Foto: Torstein Bøe

– Det er fint å vinne ett OL-gull, men det er enda bedre å vinne to. Jeg har trent så mye, dag inn og dag ut, for å oppnå målene mine. Jeg reiser ikke hjem uten gullmedaljen, sier han og ler.

Denne saken ble første gang publisert 28/08 2024.

Les også