Rolv Wesenlund:

Legendariske Rolv Wesenlund: Få kjente til hans alvorlige side

Gjennom Fleksnes og flere andre folkekjære karakterer fikk Rolv Wesenlund oss til å le så tårene trillet. Få kjente til komikerens alvorlige side.

<b>DEN ALVORLIGE KLOVNEN:</b> Rolv Wesenlund var egentlig sjenert, og det gjorde ting vanskelig for ham når han skulle på scenen.
DEN ALVORLIGE KLOVNEN: Rolv Wesenlund var egentlig sjenert, og det gjorde ting vanskelig for ham når han skulle på scenen. Foto: Rolf M. Aagaard/Aftenposten/NTB
Først publisert Sist oppdatert

Allerede på 1960-tallet ble Rolv Wesenlund populær gjennom duoen Wesensteen, da han og Harald Heide-Steen jr. (med flere), fikk folk til å le seg skakke av sketsjer som Supperådet, Hos tannlegen og Doble Fustasjeopphengsforkoplinger.

Men enda mer populær ble han gjennom karakteren Marve Fleksnes, som gikk sporadisk som en serie på NRK fra 1972 til 1988.

«Dejå! Dejå!» og «Mayday, Mayday, LA8PV kaller!»

Hele Norge gikk rundt og siterte Marve Fleksnes etter TV-episodene der den påståelige ungkaren i hatt og frakk kverulerte seg gjennom livet og fikk oss til å gapskratte.

Folk i alle aldre benket seg foran TV-skjermen når det var tid for Fleksnes. Kanskje ikke så rart at han ble kåret til både Tidenes TV-øyeblikk og Folkets TV-favoritt. Populariteten lå kanskje i at vi alle kjente oss litt igjen i den tafatte ungkaren. I alle fall kjente vi noen som lignet ham.

• Født 17. september 1936 i Horten. Død: 18. august 2013

• Komiker, skuespiller, revyforfatter, program­leder, musiker.

• Mest kjent for rollen som Marve Fleksnes i TV-serien Fleksnes.

• Har spilt i flere norske filmer, en rekke revysuksesser og TV-programmer. Blant de mest kjente er TV-serien Fleksnes fataliteter fra 1972 til 2003, Bør Børson, Norske byggeklosser, Mannen som ikke kunne le og Den siste Fleksnes.


Utmerkelser:
Hedersprisen under Komiprisen, Amanda-­prisens Hederspris, Hedersprisen under Gullruten, Ridder av 1. Klasse av St. Olavs Orden, Lytterprisen, Vestfold fylkeskommunes Kunstnerpris, Årets Ølhund, Leonard­statuetten, Leif Justers Ærespris. Wenche Foss Ærespris.

Se mer

– Jeg har nok lagt igjen en del av meg selv i den karakteren, men samtidig er han er jo en slags gjennomsnittsnordmann, sa komikeren selv til NRK om rollen.

Etter hvert slo Fleksnes seg sammen med «Modern» (Magnhild) som ble spilt av Aud Schønemann og«Fadern» spilt av Finn Mehlum. Det gode samspillet med Aud Schønemann var noe av det komikeren trakk frem på sin 75-årsdag da han så tilbake på karrieren.

Hun som så ofte sukket og akket seg over sønnen og indignert utbrøt: «Næmen, tenk å si noe sånt til Modern sin …». Det norske folk elsket Fleksnes og Modern.

Tullet med maktpersoner

Ifølge Aftenposten forlangte Rolv Wesenlund å bli oppført som klovn i telefonkatalogen. Dette til Televerkets fortvilelse. Man var redd for at det var et forsøk på å drive gjøn med et statlig foretak. Men for Rolv var det
en hederskronet yrkestittel.

MODERN OG FLEKSNES: Den enormt populære NRK-serien Fleksnes handlet om den selvgode og stakkarslige ungkaren Marve Almar Fleksnes, spilt av Rolv Wesenlund. Aud Schønemann spilte Modern.
MODERN OG FLEKSNES: Den enormt populære NRK-serien Fleksnes handlet om den selvgode og stakkarslige ungkaren Marve Almar Fleksnes, spilt av Rolv Wesenlund. Aud Schønemann spilte Modern. Foto: NTB

Rolv Wesenlund spilte også andre karakterer som ble populære. Den hjelpe­løse snekkeren i Norske Byggeklosser og Bør Børson på Trøndelag Teater er også kjente og kjære øyeblikk.

I mange av sketsjene sine kledde Rolv Wesenlund seg i maktens gevanter og gjorde øvrighetspersoner litt mindre skumle for folk flest. Karakterene hans ble også et symbol på tåkefyrster gjennom sketsjer som Feriebiskop Fjertnes, justismakten og andre eksperter som drev med politisk tåkeprat.

Les også: (+) Benny fra Olsenbanden favoriserte én biltype

<b>LEGENDARISK DUO:</b> Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen i den kjente tannlegesketsjen. 
LEGENDARISK DUO: Rolv Wesenlund og Harald Heide-Steen i den kjente tannlegesketsjen.  Foto: NTB

Sosial angst

Det er vanskelig å forestille seg at den talentfulle komikeren kunne være sjenert og innesluttet privat. Etter hans død ble det kjent at Rolv Wesenlund ofte måtte avlyse forestillinger fordi han slet psykisk.

Til tider var han så redd for å gå på scenen at han måtte legges inn på sykehus.

Selv fortalte komikeren at han hverken sov eller spiste før forestillinger, skriver Per Egil Hegge i biografien Rolv Wesenlund … og takk for det. Forfatteren har gått i dybden på hvem komikeren var
– både som privatperson, men også som artist.

<b>GIFT:</b> Rolv Wesenlund giftet seg med Ruth Wærdahl i 1980. De fikk over 30 gode år sammen. Her er de to sammen rett etter vielsen. 
GIFT: Rolv Wesenlund giftet seg med Ruth Wærdahl i 1980. De fikk over 30 gode år sammen. Her er de to sammen rett etter vielsen.  Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB / NTB

Rolv Wesenlund ble født i Horten 17. september 1936. Faren tjenestegjorde i Japan under krigen, men kom aldri hjem slik andre krigsseilere gjorde. I stedet stiftet han en ny familie i Australia, uten at sønnen visste om det.

Savnet etter en far skal ha preget den unge Rolv i hele barndommen. Venner av ham sa at han lette etter sin identitet hele livet. Når folk spurte Rolv Wesenlund om faren, lukket han seg. Men i sitt eget familieportrett skal han ha skrevet at bestefaren var god å ha som en erstatning for faren i oppveksten.

Rolv ble tidlig interessert i jazz og skrev allerede som 17-åring kritiske artikler i lokalavisen Gjengangeren. Selv om han ikke drev det til noe stort innen jazzen, mener mange at musikken alltid preget arbeidet hans. Wesenlund var musikalsk hele livet, skriver Hegge.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

Ukjent halvbror

Skuespilleren giftet seg med produksjonssekretær Sissel Strøm Hanssen i 1959, men ekteskapet ble senere oppløst da han møtte Ruth Wærdahl, som han giftet seg med i 1980 og holdt sammen med til sin død i 2013. Med sin første kone fikk han tre barn.

Ifølge biografien om Rolv, fikk han aldri noe spesielt nært forhold til sine barn. Wesenlunds sønn Paal beskriver sin far som en «innesluttet mann» som turnerte og jobbet mye.

<b>FAR OG SØNN:</b> Rolv sammen med sønnen Paal. I disse dager er det ti år siden den folkekjære komikeren gikk bort.
FAR OG SØNN: Rolv sammen med sønnen Paal. I disse dager er det ti år siden den folkekjære komikeren gikk bort. Foto: Her & Nå

At Rolv hadde en halvbror i Australia, var også ukjent for de fleste. Også for Rolv selv – og den yngre halvbroren Thor som først møttes i 1975. Da hadde de visst om hverandre i åtte år. Ifølge biografien var de begge triste over årene de ikke fikk sammen. For Rolv skal det ha vært en stor sorg. Og broren Thor skal ha vært rasende på sine foreldre for dette.

De to brødrene fortsatte å brevveksle etter sitt første møte, og de utviklet et nært, varmt og humørfylt forhold. De møttes siste gang i 2007 da de to reiste sammen til Nord-Norge der de blant annet besøkte kirken i Henningsvær, hvor deres farfar og farmor giftet seg.

På sine eldre dager slet den folkekjære artisten med sykdom. Men han nøt pensjonisttilværelsen med sin kone Ruth i deres leilighet i Cannes i Frankrike.

I et av de siste intervjuene Rolv Wesenlund ga til Aftenposten, avslørte ekteparet at det var rollen i Bør Børson som hadde æren for at de to ble kjærester. Rolv hadde i 1973 tittelrollen i musikalen på Trøndelag Teater, og Ruth var danser og spilte Soline i forestillingen.

Rolv var ikke bare elsket av folket. Han var høyt verdsatt av sine kollegaer også. Like før Wenche Foss døde i 2011, sa hun at hun håpet årets Wenche Foss-pris ville gå til hennes gode venn Rolv Wesenlund. «Han har skapt mer latter og glede enn noen annen norsk kulturpersonlighet gjennom 50 år», var begrunnelsen til skuespilleren.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

En elsket klovn

Den siste tiden av livet trakk Rolv Wesenlund seg bort fra rampelyset. Han ble rammet av hjerteinfarkt og diabetes. I et intervju med NRK fra 2011 skal han ha fortalt at han hadde problemer med at ordene ikke ville ut og at han stammet. «Det er en plage når du er vant til å la smella gå», sa Wesenlund.

Rolv Wesenlund sovnet stille inn på Madserud sykehjem i Oslo med kona Ruth ved sin side, 76 år gammel, 18. august 2013. Han ble begravet på statens bekostning. Han etterlot seg tre barn og barnebarn.

<b>NRK-KJENDISER: </b>Fra glansdagene, den gang nesten alle norske kjendiser jobbet i NRK: F.v. Erik Bye, Vidar Lønn-Arnesen, Rolv Wesenlund og Erik Diesen.
NRK-KJENDISER: Fra glansdagene, den gang nesten alle norske kjendiser jobbet i NRK: F.v. Erik Bye, Vidar Lønn-Arnesen, Rolv Wesenlund og Erik Diesen. Foto: NTB

Daværende statsminister Jens Stoltenberg mintes ham som en elsket klovn, og han sammenfattet det særegne og det menneskelige ved hans nyskapende humor slik:

«Rolv Wesenlunds gave var hans evne til å la oss le med hjertet. I hans elleville humor lå et dypt alvor skjult. Han slo aldri nedover. Han fornedret ingen. Med varme og selvironi gjorde han små mennesker store. Rolv Wesenlund visste bedre enn noen at humor er et mektig våpen. Han misbrukte det aldri.

Rolv Wesenlund kalte seg klovn. Han var en elsket klovn – men også en talefør opprører. Mange mener at Rolv Wesenlund langt på vei skapte TV-humoren. Han fylte lørdagskvelden på 1960- og 1970-tallet med karakterer som i dag er blitt en del av fortellingen om oss selv», sa Jens Stoltenberg.

Kjendiser sto i kø for å hedre ham på sosiale medier. Fabian Stang oppsummerte det slik:

«LA8PV har sluttet å sende. En hedersmann har forlatt oss – og vi er alle litt fattigere. Takk for alt, Rolv, og hvil i fred.»

Kilder: Rolv Wesenlund … og takk for det!, av Per Egil Hegge (Juritzen forlag AS, 2014) Aftenposten, NRK, VG, Wikipedia