Henny Moan (1936-2024)
– Han hadde planlagt at meg skulle han ha
Skuespiller Henny Elisabeth Moan gikk bort søndag 8. september. Hun ble 88 år gammel.
Søndag 8. september døde skuespiller Henny Elisabeth Moan, 88 år gammel. Det bekrefter sønnen Sole Christian Paus.
– Hun levde, som hun var – fryktløs og for kunsten hele sitt liv. Hun valgte aldri den enkleste vei, men fant sine egne stier, skriver han i en uttalelse.
Sønnen opplyser til VG at moren gikk bort etter kort tids sykdom.
– Det gikk fort og var fredfullt, sier sønnen til VG.
I 2021 intervjuet Her og Nå den kjente skuespilleren. Les intervjuet her:
Intervjuet fra 2021
– Har det gått 63 år allerede? Jøss!
Henny Moan (85) virket overrasket over hvor fort tiden hadde gått siden hun spilte i grøsseren «De dødes tjern» fra 1958.
Filmen er for lengst gått inn i historien som en av de store klassikerne, og var en kjempesuksess da den kom på kino.
Den er tidligere blitt kåret til den fjerde beste norske filmen gjennom tidene, og den ble det store gjennombruddet for Henny.
Men selv om et besøk hjemme hos skuespillerlegenden i Bærum var som en reise tilbake i tid – der det aller meste var bevart slik det var da hun og forfatter André Bjerke bodde der – var Henny mer opptatt av å leve i nuet. Hun fortalte om turer i parken, drømmen om å skaffe seg en hund, og lengselen etter å se teater under koronapandemien.
Kanskje er det derfor hun lattermildt utbrøt: «14 år siden? Gud bevare meg vel», på spørsmål om hvordan tiden hadde vært siden hun pensjonerte seg i 2007.
Henny ble tilbudt rollen som Liljan Werner i filmklassikeren – uten å måtte gå på audition. Det var fem år etter at hun ble tatt opp i det første kullet ved Statens Teaterskole i 1953, bare 17 år gammel. Pengene for å komme seg til Oslo hadde hun spart ved å jobbe på en bensinstasjon i hjembyen Narvik.
– Jeg hadde jo allerede spilt i filmer og stått på scenen en del da tilbudet kom. Instruktøren skulle absolutt ha meg til den rollen, og det ble da veldig bra. Romanen leste jeg først da jeg takket ja til filmen, men den gjorde meg så redd at jeg ikke torde å sove om natten. Jeg var vettskremt! Den var grusom, fortalte hun.
Les også: Torkjell Berulfsen: – Torkjell var en klok, snill og varm mann
Ektemannen André Bjerke
Boken er blitt kåret til en av tidenes beste norske krimromaner, og André Bjerke hadde selv en rolle i filmen. Kjærligheten blusset fort opp på filmsettet mellom den vakre skuespilleren og den 18 år eldre forfatteren.
– Det var der det begynte. André hadde bil og ble kjørt rundt av sin tidligere kone. De var riktignok separert, men han hadde ikke sertifikat. Jeg spurte om jeg kunne se på bilen. Jeg var jo veldig «karslig» siden jeg hadde jobbet på bensinstasjon, og jeg kjente godt til biler. Dessuten hadde jeg sertifikat, enda så ung jeg var, fortalte hun.
Da Henny spurte forfatteren om hun kunne få bilen, lød svaret: «Ikke nu, men senere.»
– Jeg ble aldeles stum. Han sa det så alvorlig at jeg ble redd. Det viste seg at han allerede hadde planlagt at meg skulle han ha. De hadde nok snakket en del om meg da jeg skulle være med i filmen, så han kjente vel litt til meg.
– Jeg var populær på den tiden; jeg var både i aviser og blader. Det ble en intens tid med nyforelskelse. André var så sjenert og klarte ikke å gå naturlig da han skulle spille inn scener. Han var ingen skuespiller, men en ordets mann!
Les også: (+) Jeg ble mor for mine to barnebarn. Til slutt måtte jeg ta drastiske grep
«De dødes tjern»
Henny og André giftet seg i 1959, året etter at filmen ble spilt inn. I 1960 kom datteren Vilde til verden, og tre år senere kjøpte de det røde huset i Bærum. Skuespillerdivaen beskrev livet med Bjerke som fylt av prat om kunst, krim og litteratur.
Begge var opptatt av det paranormale, som er en rød tråd i historien til «De dødes tjern». Fra huset hadde Henny utsikt til forfatterens dikterhus i hagen, som han pusset opp selv. Ved siden av ruver et stort grantre, som ble plantet oppå Andrés skrivemaskin etter at han døde.
– Han som aldri hadde slått inn en spiker før, leste seg grundig opp på snekkeri. André isolerte, tapetserte og satte inn dører og gulv. Både hans fetter, Jens Bjørneboe, og Ole (Paus journ.anm.) har vært kreative i det lille huset, fortalte Henny, som var samboer med den kjente musikeren i 1970-årene. Sammen fikk de sønnen Sole Paus.
Da Henny og André gikk hver til sitt i 1972, beholdt de det gode vennskapet frem til han døde i 1985. De gode minnene fra tiden der paret falt for hverandre er foreviget i grøsserfilmen. Men da skuespilleren så filmen igjen i 2019, var det helt andre ting hun hadde i tankene.
– Det var da Frogner kino var nyoppusset, og jeg ble invitert til innvielsen. Og det er jo faren ved å kunne historien så godt, at man sitter der og tenker på hva man kunne ha gjort bedre eller annerledes. Filmen er veldig spennende, men jeg så mer på egen prestasjon enn å følge med på historien, sa hun.
I 2020 ble Moan hedret av kong Harald da hun ble utnevnt til Kommandør av St. Olavs Orden for sin innsats i kulturlivet. «En stor ære», som hun selv sa. Med forestillingen «Ad Astra» tok hun farvel med skuespillerkarrieren i 2007 – etter mer enn 50 år i rampelyset.
Denne saken ble første gang publisert 10/09 2024, og sist oppdatert 10/09 2024.