Anette Bøe
«Poff», sa det. Så var livet til Anette Bøe endret for alltid
Da Anette Bøe gikk fra supersprek til sengeliggende på et øyeblikk, var hun så langt nede at hun lurte på om livet var verdt å leve.
Anette Bøe er igjen aktuell i rampelyset etter at hun kom inn som en av utfordrerne i Farmen kjendis 2025, sammen med Ole Rosén-Lystrup og Noah Vasstrand.
Fortsettelsen av denne saken er fra høsten september 2023.
– «POFF», sa det. Så var det som om tusenvis av illsinte veps fylte hodet mitt, forteller den tidligere verdensmesteren i langrenn, Anette Bøe (65), til Her og Nå.
Vi møter Anette og samboeren Hans Petter Myhre (65) i Anettes barndomshjem i Larvik. Her er paret jevnlig på besøk hos Anettes mor Wenche (87).
Barndomshjemmet vekker gode og varme minner. Hendelsen Anette snakker om, den dagen det sa «poff», er ikke et slikt et.
Det koster den tidligere toppidrettsutøveren enormt mye å gjenskape hendelsen og tiden etterpå. Anette har vært gjennom flere tøffe tak i livet, men denne dagen for 20 år siden ble starten på livets kanskje tøffeste kamp.
– Det viste seg å være «sudden deafness», som betyr at man blir døv og får tinnitus. Det var så fælt at det gjør vondt å snakke om det, men jeg gjør det likevel og håper åpenheten kan hjelpe andre i lignende situasjon, sier Larvik-jenta.
Diagnosen barotraume
Året var 2003 og Anette var på jobb som reiseleder for sponsorer som skulle til ski-VM. Som reiseleder var en av skiessets oppgaver å følge gruppene fra flyplassen i lavlandet til hotellet og arenaen i høyden.
Det var under den aller siste turen opp i høyden det sa «poff». På et øyeblikk var hørselen på venstre øret borte, og en voldsom tinnitus fylte hodet, i samme åndedrag kom også svimmelheten seilende.
– Det var ikke vondt, men det var en forferdelig følelse. Alt gikk helt rundt, jeg klarte ikke stå oppreist. Jeg ble rett og slett sengeliggende. Det var et sjokk. Jeg gikk fra å være helt frisk til å ligge nede med «brukket rygg».
Vel hjemme i Norge ble Anette sendt på sykehus. Diagnosen var barotraume.
Barotraumer er skader som oppstår i kroppen når atmosfæretrykket i kroppens hulrom blir forskjellig fra atmosfæretrykket i omgivelsene. Hun fikk beskjed om at det var en skade på det indre øret som det ikke var noe å gjøre med.
– Dette må du leve med, sa de.
Anette, som var et eneste stort smil da Her og Nå kom, ser trist ut. Selv om det er 20 år siden er sjokket, sorgen og fortvilelsen brent inn i hukommelsen.
– Det sendte meg inn i en dyp depresjon. Det ble en lang sorgprosess da jeg fikk vite at dette må jeg leve med. Beskjeden om at du aldri vil bli bra igjen, var tøff å akseptere, forteller Anette beveget.
Les også: (+) Jeg har dårlig samvittighet. Burde jeg ha skjønt hva som skjedde med min gamle mor?
Eksmannen Ole-Jacob Libæk
På denne tiden var Anette gift med skipsreder og tidligere president i Norges Ishockeyforbund, Ole-Jacob Libæk (1937–2021). Deres felles barn, Billie, Oliver og Thea var små. Den plutselige tilstanden gikk hardt utover familien og mammarollen.
– Det ble vanskelig. Det var forferdelig. Jeg bare lå der i sengen. Jeg hadde ikke kapasitet til familien – til barna mine. Jeg ble overfølsom mot høye lyder.
– Jeg gikk med ørepropper i det gode øret, fordi det gode øret sympatiserte med øret som var ødelagt. Jeg kunne ikke ta ut av oppvaskmaskinen fordi jeg ikke klarte lydene. Å dusje var en lidelse, minnes hun.
Fra å være en glad og positiv jente, kone og mamma ble alt snudd på hodet. På det mørkeste tenkte hun at hun ikke orket mer.
– Jeg tenkte at dette er ikke noe liv. Det var så grusomt at jeg var inne på tanken om at jeg ikke ville leve lenger, forteller Anette og ser ned en stund før hun løfter hodet og fortsetter:
– Jeg synes det er flaut å si det nå. Det er ikke noe jeg er stolt av, men på den tiden var det helt svart, forteller hun åpenhjertig.
65-åringen refererer til fasen som «Det svarte hullet». Men hun kjente at hun måtte opp, så hun lette etter håp. Hun søkte etter noe eller noen som kunne hjelpe henne å få et verdig liv, og reiste blant annet til Frankrike.
Les også: Datterens hjerteskjærende ønskeliste til jul fikk Mai Camilla til å innse hva som var galt
Fikk hjelp hos HLF
Hjelpen fant hun imidlertid hjemme i Norge, hos en øre-nese-hals-spesialist ved navn Carsten Tjell ved Arendal sykehus og hos HLF (Hørselshemmedes Landsforbund).
– De tok fatt i meg og hjalp meg ut. De viste meg hvilke muligheter som fantes. Carsten Tjell skal ha mye av æren for at jeg har lært meg å leve med øresus. Han oppfordret meg til å komme meg ut i naturen. Han trente meg slik at jeg fant balansen igjen.
– Og HLF har vært helt enestående – de har vist veien i dette ukjente terrenget, vist meg hvilke hjelpemidler jeg kan dra nytte av, og foreslått hvilke kurs som kunne hjelpe meg i min situasjon. Jeg er veldig takknemlig for alt de har bidratt med, sier Anette og smiler.
Den tidligere toppidrettsutøveren fant også styrke i det hun hadde lært gjennom idretten.
– Jeg husket noe av det viktigste vi lærte på Idrettshøgskolen. Det var å alltid tenke positivt og finne løsninger.
Parallelt med kampen for å mestre den nye hverdagen og tilstanden, var Anette også i en tøff prosess med forsikringsselskapet.
Prosessen ble en enorm sten til byrden. Etter seks år med kyndig hjelp fra advokat Geir Lippestad, som da var generalsekretær i HLF, ble hun tilkjent 1,1 millioner kroner i erstatning av forsikringsselskapet.
– Det tok nesten seks år, men advokat Geir Lippestad var helt fantastisk og sto ved min side hele veien. Seieren hjalp og gjorde meg sterkere mentalt, understreker Anette.
Les også: Dette bør du vite om fatigue: – En sykelig form for trøtthet man ikke kan sove seg frisk fra
Kjæresten Hans Petter Myhre
Fra 2003 og frem til i dag har livet gått i bølger for larvikingen. For sykdom og elendighet skulle ramme igjen. I 2011 var Anette døden nær da hun utviklet sepsis etter å ha blitt angrepet av gule stafylokokker, spondylodiskitt.
Året etter, i 2012, gikk hun og ektemannen Ole-Jacob fra hverandre, og i 2014 mistet Anette sin umistelige søster, billedkunstneren Birgitte Bøe.
Men ingenting i livet er konstant – ikke engang elendighet. Og i 2020, skulle lykken endelig vise seg igjen.
– Jeg var på middag hos noen venner i Larvik. Der var også Hans Petter Myhre. Jeg vet ikke helt hva som skjedde, men vi fant tonen umiddelbart.
Hans Petter bodde og jobbet i Kambodsja og var hjemme i Larvik på ferie. Anette og Hans Petter fant raskt ut at de var like gamle, at foreldrene hadde vært omgangsvenner og at de hadde tilhørt samme seilklubb i ungdommen. Det var kjærlighet ved første møte.
Hans Petter var like eventyrlysten som Anette. Og siden denne kvelden har det vært de to. Hans Petter dro aldri tilbake til Kambodsja, i stedet flyttet han sammen med Anette på hytta i Uvdal i Nore og Uvdal kommune.
– Hans Petter og jeg koser oss. Han har vært gjennom mye han også. Vi er hverandres støtte og et bra team. Jeg føler meg heldig som møtte kjærligheten i voksen alder, det hadde jeg ikke trodd, sier Anette med et varmt smil.
Les også: Gråtkvalt Vendela takker ektemannen
Lever fortsatt med tinnitus
65-åringen lever fortsatt med tinnitusen og med hørsel på kun ett øre, men hun har lært å håndtere den permanente tilstanden.
– Jeg bruker teknikker for å tenke bort tinnituslyden. Jeg har lært meg å slappe av igjen. Yoga og mindfulness har hjulpet meg mye. Det å være ute i naturen har vært veldig positivt, samt å være i aktivitet. Det hjelper å høre lyden av vær og vind, blader, sjø og bølgeskvulp, forklarer hun.
Anette har også lært å lure hjernen til å ikke høre tinnituslyden. Dette ble spesielt viktig for å få søvnen tilbake.
– Til å begynne med skulle jeg lære meg å få sove igjen, da brukte jeg pusteteknikker og tanker. Jeg lærte å tenke bort – å overliste hjernen. Det er hjernen som hører lyden. Det tok sin tid, men nå får jeg stort sett sove om natten.
Etter det ble kjent at skilegenden hadde blitt rammet av «sudden deafness», har flere i samme situasjon tatt kontakt med henne. Det har betydd mye for Anette å hjelpe andre – å vise at det finnes håp selv om tilstanden er permanent.
– Jeg kom meg opp av «det svarte hullet». Det har gitt meg muligheten til å vise mennesker i samme situasjon at de kan få et godt og verdig liv. Det betyr mye for meg å hjelpe andre. Jeg vet det finnes håp, hjelpemidler og teknikker som gjør det fullt mulig å ha et fint liv.
Savner stillheten
Det er én spesiell ting skilegenden savner fra tiden før hun fikk tinnitus.
– Det jeg savner aller mest er å være i naturen og lytte til stillheten. Det savner jeg veldig. Det å sitte høyt på en fjelltopp å ikke høre annet enn vindpust. Det er borte for alltid, det får jeg ikke igjen.
Samtidig er Anette takknemlig for det livet hun lever i dag.
– Jeg har fortsatt ett øre, og det hører jeg veldig godt på. Og livet, det er godt å leve – det er en gave.
Les også: (+) Mannen min ble mer og mer stille og ville være i fred. Så snakket jeg med svigermor
Hva er tinnitus?
Tinnitus, eller øresus, brukes om en subjektiv lydopplevelse uten at det er noen ekstern lydkilde og uten at pasienten er hallusinert. Det kan arte seg som et sus, surr, brusing, motorlyd, ringing eller en pipelyd. Lyden kan være pulserende eller klikkende, og intensiteten kan variere. Tilstanden kan være ledsaget av hørselstap.
Tinnitus er et ganske vanlig fenomen. I en amerikansk studie går det frem at cirka en av seks har opplevd tinnitus, og at omtrent en av 20 opplevde hyppige episoder med tinnitus i løpet av det siste året.
Symptomet er vanligst hos eldre voksne, og hyppigheten av tinnitus er aller størst i aldersgruppen 60–69 år (14 prosent). Opplevelsen kan også forekomme hos barn, og det er ingen kjønnsforskjell av betydning.
Hva er årsakene til tinnitus?
Årsakene til tinnitus kan være mange: Medikamenter, ørevoks, tette øretrompeter ved forkjølelse, støyskade, aldersbetinget hørselstap, kronisk mellomørebetennelse, Ménières sykdom, otosklerose, blodmangel, muskelspasmer, hodeskade, stress.
Sjeldnere årsaker er vestibularisschwannom (tidligere kalt akustikusnevrinom, svulst på hørselsnerven), ulike nevrologiske sykdommer, blodåresykdommer.
Behandling mot tinnitus:
I Norge er det flere modeller som blir brukt i behandling av tinnitus. I mange tilfeller vil en kombinasjon av behandlingsmodeller være mest effektivt.
Lydbehandling, kognitiv terapi eller behandling etter nevrofysiologisk modell er noen av behandlingsmodellen.
HLF (Hørselhemmedes landsforbund) har vært en god støtte for Anette. De kan gi nyttig informasjon om kurs, behandlingsmetoder. HLF har en rekke likepersoner for tinnitusrammede over hele landet.
Kilde: NHI