Pernille Sørensen:

– Innerst inne tror jeg at barna blir ødelagt av det

Da Pernille Sørensen vokste opp på 80-tallet, lærte hun at Barbie-dukker var et dårlig kvinne-ideal, og at gameshow var forkastelig ødsling med penger. Det er hun glad for i dag.

<b>UPEDAGOGISK:</b> I NRK-serien «Våre beste år» spiller Pernille en upedagogisk 80-tallsmor, som prøver å skåne barna sine fra kabel-TV, kapitalisme og merkeklær. 
UPEDAGOGISK: I NRK-serien «Våre beste år» spiller Pernille en upedagogisk 80-tallsmor, som prøver å skåne barna sine fra kabel-TV, kapitalisme og merkeklær.  Foto: Jørn Grønlund
Først publisert Sist oppdatert

– Jeg spiller Siri, en upedagogisk og usjarmerende mor på 80-tallet. Jeg har en veldig koselig mamma, men bortsett fra det, er det mye som er likt i måten jeg vokste opp på.

– Karakteren min mener at barn skal leke med ekte leker, og at He-Man- og Barbie-dukker ødelegger kreativ lek. Jeg fikk heller ikke leke med Barbie. Hun var et dårlig kvinneideal, forteller Pernille Sørensen (46) når vi snakker om rollen i den nye NRK-serien «Våre beste år».

Nei til kabel-TV

Her og Nå møter skuespilleren på NRKs sommer- og høstlansering. I serien spiller Pernille en raddis-mamma som forsøker å redde barna sine fra forfallet som kapitalismen, de onde markedskreftene, kabel-TV og merkeklær vil føre til.

Selv om dette er en ekstremversjon av Pernilles oppvekst, bringer det tilbake minner.

– Jeg vokste opp i et rekkehus i en akademikerfamilie. Jeg fikk ikke merkeklær. Jeg fikk heller ikke se på TV-serien «Dynastiet», selv om det var det eneste jentene i klassen snakket om. Pappa var den eneste i gata som takket nei til kabel-TV. Vi hadde NRK og SVT1, forteller Pernille og ler.

<b>RADDISFAMILIEN:</b> I serien «Våre beste år» gjør musiker og tidligere vinner av «Stjernekamp» Bjørn Tomren sin skuespillerdebut. Han spiller Pernilles ektemann. Barna spilles av Tobias Solli Kaarfald og Cala Holmboe. 
RADDISFAMILIEN: I serien «Våre beste år» gjør musiker og tidligere vinner av «Stjernekamp» Bjørn Tomren sin skuespillerdebut. Han spiller Pernilles ektemann. Barna spilles av Tobias Solli Kaarfald og Cala Holmboe.  Foto: NRK

Pernille tok seg turen til venninner for å få med seg TV-programmer foreldrene ikke likte.

– Jeg overnattet ofte hos en venninne som hadde TVNorge, for å se på gameshowet «Casino». Pappa syntes det var et forkastelig program – «tenk å ødsle rundt med penger på den måten», sa han. Jeg vokste opp veldig nøkternt, men jeg ønsket selvfølgelig å ha det slik som de jeg så i reklamene, hadde det.

Som voksen setter hun pris på standpunktene foreldrene tok.

– Nå er jeg glad mamma og pappa gjorde det på den måten. Vi fikk med oss noen sunne verdier. Mamma har senere innrømmet at hun muligens overdramatiserte litt når det kom til hvor ødelagt vi skulle bli av Barbie-dukken, sier skuespilleren og ler.

Les også: Dagens unge aner ikke hva dette er

<b>MORSOM:</b> I 2016 vant Pernille Sørensen publikumsprisen under «Komiprisen», og mange seere har humret godt over rollefiguren «Lisbeth» i serien «Side om side».
MORSOM: I 2016 vant Pernille Sørensen publikumsprisen under «Komiprisen», og mange seere har humret godt over rollefiguren «Lisbeth» i serien «Side om side». Foto: NRK

Ektemannen Dagfinn Lyngbø

Pernille har to sønner med ektemannen, komikeren Dagfinn Lyngbø (51). I oppdragelsen av egne barn har hun funnet en slags middelvei.

– Jeg er nok ganske streng på skjermtid, men jeg har lagt meg i et slags mellomlandskap. Jeg kjører ikke total fornektelse av at det digitale eksisterer, men jeg liker det ikke, og innerst inne tror jeg at barna blir ødelagt av det.

– Det var først da jeg traff Tobias at jeg fikk lyst på barn
Pluss ikon
– Det var først da jeg traff Tobias at jeg fikk lyst på barn

Pernille liker ikke forandring, og det kan være utfordrende i møte med en galopperende utvikling.

– Jeg har innsett at barna er nødt til å lære seg å bruke det digitale fornuftig. Det gjelder å finne den perfekte balansen hvor ingen blir ødelagt, men hvor de samtidig er i takt med vennene sine.

– Jeg stritter nok litt imot, jeg er ikke glad i endringer. Jeg har tatt «Big Five-testen» (personlighetstest, journ.anm.) og fått konstatert at jeg er lite åpen for endringer, sier 46-åringen.

Les også: (+) Jeg har helikopterforeldre, og det begynner å bli klaustrofobisk for meg

<b>SLUTTET:</b> Pernille var en del av satireprogrammet «Nytt på nytt» i åtte år, før hun i fjor takket for seg. 
SLUTTET: Pernille var en del av satireprogrammet «Nytt på nytt» i åtte år, før hun i fjor takket for seg.  Foto: NRK

«Våre beste år»

Innspillingen av den nye serien har gitt Pernille en bedre forståelse for hva foreldrene gjennomgikk da hun vokste opp.

– Jeg håper også serien kan gi barna en forståelse av at selv om det kan virke som om jeg levde i steinalderen, så var livet ganske likt likevel, avslutter hun med et smil.