Øystein Sunde
Øystein og familien var på bilferie da barna plutselig sa: «Mamma ække her»
Bokaktuelle Øystein Sunde holder fremdeles et høyt tempo. Han sier det handler om å være leken. Hjemme venter kona Gudrun – og togbanen.
– Hvor jeg henter inspirasjonen fra?
Det virker som Øystein Sunde (77) synes spørsmålet kunne ha vært bedre.
– Den bestiller jeg på postordre fra Sverige, svarer han på sitt kjente, kvikke vis.
Selv om han er forkjølet, har den folkekjære artisten nettopp avsluttet enda en konsert. Til glede for hans mange trofaste følgere er tempoet ungdommelig høyt. Han har æret sitt publikum med mer enn 3000 konserter og show.
Ja, hvilke spørsmål bør man presentere for en musikalsk «gullsmed»? Siden han slo gjennom i 1970, har han trolig hørt de fleste. Likevel tar han seg tid til å svare. Til tross for at han av venner og bekjente beskrives som litt sky og tilbakeholden.
Den jordnære mannen fra Skarnes påminner også:
– Nå står jo alt du trenger å vite i biografien min.
Biografien «Sånn er’n bare»
Biografien «Sånn er’n bare» er skrevet av Aftenposten-journalisten Asbjørn Bakke. Den vil trolig havne under flere juletrær i år.
I vel ti år har den populære artisten blitt spurt om å utgi en biografi. Til slutt kapitulerte han overfor forlaget Manuskript.
– Det har blitt en bra bok, er hans beskjedne dom.
– Men er livet mitt egentlig så interessant? legger han til.
Utenfor scenen retter han ikke frivillig søkelyset mot seg selv. Sånn sett hadde det nok passet ham bedre å bli sivilingeniør. Det var også den opprinnelige planen. Sangtekster skrev han bare til festlige lag.
Men alt ble endret etter at debutsingelen «Jaktprat» kom ut i 1970. Siden har Sunde solgt over én million album, og blant annet vunnet fem Spellemann-priser og blitt utnevnt til kommandør av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden.
– I vår tid har det å være kjendis blitt et yrke, brummer han.
Det er ingen tvil om hva han synes om det.
– Jeg ønsker å bli anerkjent for den jobben jeg gjør.
På scenen, med en av sine mange gitarer i hendene, er han i sitt ess. Du kan kjenne det der du sitter i salen. Alle ler av hans «ordkunstneri», og latteren blir en del av musikken. På vei ut av konsertsalen henger smilet igjen hos folk.
Les også: Rybaks store livsvalg: – Det rareste som har skjedd i livet mitt
«Blå blå mandag»
Gjennom to mannsaldre har titler og fraser fra tekstene hans, som «morn, du!», «kjekt å ha», «du må’kke komme her og komme her», blitt en del av det norske dagligspråket.
Men musikeren hviler ikke på sin høye stabel av laurbær. 77-åringen skaper stadig nye låter med tidsaktuelle tekster. Denne konserttirsdagen ble for oss farget av den nyeste: «Blå blå mandag».
Hans imponerende evne til å være nyskapende henter opp igjen spørsmålet, «hva er kilden til hans inspirasjon?»
– Jeg har bevart det lekne i meg, er hans beskjedne forklaring.
En lekenhet som under feiringen av hans 40-års dag på et hotell i Kongsvinger førte til at de gallekledde gjestene ble møtt av hvert sitt byggesett fra Ikea. De måtte montere sammen en stol – for å kunne sette seg til bords. Én gave til jubilanten var en moped. Festen tok av da kona Gudrun prøvekjørte den i ball- salen!
Sunde smiler når det nevnes, men holder fast ved spørsmålet.
– Å finne på nye formuleringer, er for meg en lek. Det finnes ingen brønn å fiske morsomheter ut av. Jeg finner inspirasjon ved å se meg rundt, eller å lese aviser.
Det hender også at det dukker opp en idé mens han ser på TV.
– Å skrive en låt, er litt som å legge et puslespill. Men først må jeg jo skape brikkene, forklarer han.
«Puslespill» heter også en samleboks med alle Øystein Sundes hovedutgivelser. Den ble utgitt i 2012 med et begrenset opplag på 100 eksemplarer. Sammen med boksen fikk du én puslespillbit.
I forkant av konserten på Folketeateret i Oslo møttes eierne av disse brikkene. Vi snakket med én av dem, Petter Scherven (57), kjent fra «Typisk Norsk» på NRK1, som røper at de har blitt en eksklusiv «puslespill-gruppe».
I artisten Øystein Sundes indre er det stadig nye sanger som vil bli skrevet ned – og delt.
– Jeg hadde gått på veggen om jeg hadde nektet dem å komme ut, sier han.
Kona Gudrun Grydeland
Selv om hans musikalske liv på scenen krever mye reising, har jubilanten ingen planer om å trappe ned. «Alt det andre» rundt artistlivet, som å trå på «røde løpere», har han ingen interesse av. Øystein drar heller hjem til sin kjære Gudrun Grydeland (71). De giftet seg i 1975, er foreldre til Turid (43) og Torbjørn (41), og har i dag seks barnebarn.
På Skarnes har ekteparet en felles sløydbod. Hun er snekker, han holder på med modellfly og tog. Mens hun tar seg av beplantningen i hagen rundt den storslåtte, 160 meter lange «Gofotbanen», sørger han for at alt går på skinner.
– Da jeg fylte 70, syntes familien at jeg trengte en ny hobby, forteller han.
Så da fikk han teoribøker, kurs og oppkjøring på gravemaskinførerkort. Nå kan han derfor kjøre gravemaskiner opp til 25 tonn.
– Jeg er nok en annen person hjemme, betror han og grubler litt på det.
– Når jeg går på scenen, tar jeg på meg spelleskjorten. Jeg blir den folk flest kjenner, artisten Sunde. Å være morsom, er jo en jobb. Hjemme er jeg, tja, Øystein. En bestefar som passer på å ikke bli en gretten, gammel gubbe.
Les også: (+) Da mannen min holdt tale for meg på 50-årsdagen, skjønte jeg at noe var veldig galt
Prater varmt om kona
Hvem er så kona Gudrun? Hun var bare 19 år da hun dro for å se Øystein opptre. Han var en stigende stjerne i «Christiania Fusel & Blaagress». Da han oppdaget henne, var det gjort.
Året etter at de ble kjærester, gikk han ned på kne i snøen og fridde.
– Vi to har hatt mye moro sammen, mimrer han.
Som da gjestene etter vielsen i Ullern kirke fikk beskjed om å møte på forskjellige holdeplasser. De nygifte hadde nemlig leid en trikk, og i den ble gjestene hentet til fest.
– Gudrun og jeg trives i hverandres selskap, slår Øystein fast.
Privat er han en mann av få ord. Men når han prater om kona, sier de som kjenner ham, at det kommer en egen varme i stemmen hans. Men den samme mannen glemte henne også en gang igjen på en bensinstasjon!
– Vi var på vei hjem fra hytta i Rondane, forteller han.
– Ungene var små og svigerfar var med. Jeg svingte innom en bensinstasjon for å pante noen flasker, men la ikke merke til at også Gudrun gikk ut av bilen.
Så Øystein satte seg etterpå inn igjen og kjørte av gårde.
– Først da jeg sa noe til henne, uten å få svar tilbake, kom det fra ungene: «Mamma ække her», forteller Øystein og ler godt.
Les også: (+) Jeg ble alltid så amper da jeg var sammen med mor. Nå forsto jeg hvorfor
Lekte mye sammen
At han ble pappa, resulterte for øvrig i låten «Bleieskiftarbeider». Noe som ga norske ordbøker enda et Sunde-begrep.
– Da barna var små, var jeg nok mindre hjemme enn mange fedre. Vi tok igjen noe av det tapte ved å leke mye sammen. Å være leken, er også en god egenskap å ha som bestefar.
Neste år kan Gudrun og Øystein feire gullbryllup. Han sier hun vet bedre enn å forvente en sang i gave.
– Kjærligheten mellom oss holder vi for oss selv, slår han fast.
At kona i biografien er nevnt 187 ganger, forteller hvor viktig hun er for ham. «Sånn er’n bare» rommer, som Øystein Sunde selv sier, «alt vi trenger å vite», fra han ble født til dags dato.
En mer enn 50 år lang historie med plateutgivelser, showsuksesser, TV-produksjoner og samarbeid med de beste innen norsk showbiz, som Ingrid Bjørnov, Gitarkameratene, Halvdan Sivertsen, Eldar Vågan, Dizzie Tunes & Grethe Kausland, Hege Schøyen og Vazelina Bilopphøggers – for å nevne noen.
Han dro også til Nashville og møtte bluegrass-musikere, som førte til historiske «Kjekt å ha».
Han hoster sårt, nok en gang. Det er på tide å pleie forkjølelsen.
De siste tre årene har det gått i ett med turné med bandet «Meget i sløyd» og showet «Karusellskapssyk». Det har blitt mange ekstrakonserter.
– Det skal bli godt å komme hjem til Gudrun, sier han familiekjær.