Ole Paus (1947–2023)
Ole Paus var gift tre ganger og fikk seks barn
Den folkekjære visesangeren ble bare 76 år gammel, men Ole Paus har for alltid skrevet seg inn i den norske folkesjelen med sine poetiske tekster.
12. desember i fjor sovnet artisten, gitaristen, låtskriveren, satirikeren, humoristen, samfunnskritikeren og forfatteren Ole Paus stille inn på Drammen sykehus.
I september samme år ble han rammet av hjerneslag og måtte avlyse planlagte konserter. Han kom seg aldri igjen, og døde med sine nærmeste rundt seg.
– Takk for hvert bidige øyeblikk med deg, elskede pappa, skrev sønnen Marcus Paus (44) på Facebook.
Mistet mamma tidlig
Ole Christian Paus kom til verden i Oslo 9. februar 1947. Allerede da han var fire å gammel, mistet han mamma Else. Hun døde av polio og ble bare 35 år gammel.
– Jeg husker henne ikke. Antagelig fordi jeg var så knyttet til henne. Det er vel slik at det man ikke klarer å håndtere ofte blir fortrengt. Alle som mister foreldrene kjenner jo på savnet. Akkurat da var det synd på meg, men bortsett fra det, hadde jeg en veldig fin barndom, fortalte han til VG i 2013.
Faren hans jobbet mye i utlandet, så han vokste opp hos tanten og bestemoren.
– Det var aldri mangel på verken kjærlighet eller omsorg. Så når først galt skulle være, var jeg heldig. Tante Hedvig, som på en måte ble mammaen min, var et enestående menneske, fortalte han til Vi over 60 i fjor.
Også Ole ble smittet av polio da han var barn, men han angret nesten på at han hadde fortalt det av hensyn til dem som virkelig har vært alvorlig rammet.
– Det gikk bare på høyrebeinet. Jeg har aldri vært handikappet, men har vært dårlig til bens. De som kjenner meg godt, ser det på ganglaget mitt. Men i forhold til mange andre er det ikke noe å snakke om, fortalte han til Vi over 60.
Les også: Ole Paus og sønnens unike forhold: – Jeg er veldig stolt av Marcus
Ny nasjonalsang
Han ble oppdaget av Alf Cranner og debuterte som plateartist allerede som 23-åring i 1970 med «Der ute – der inne». Siden har han vært en av Norges aller mest folkekjære visesangere.
Totalt ga hun ut over 40 plater innen ulike sjangre enten alene eller i samspill med andre kjente navn som Ketil Bjørnstad, Jonas Fjeld, Rolv Wesenlund, Harald Heide-Steen jr. og til og med rockebandet Motorpsycho.
Blant de mest kjente sangene finner vi blant annet «Det begynner å bli et liv», «I en sofa fra IKEA», «Satan lever», «Mæsjen og påsjen» og «Nå kommer jeg og tar deg».
Hans aller mest kjente låt gjennom karrieren ble nok likevel kanskje «Mitt lille land». Låten ble opprinnelig skrevet på oppdrag for organisasjonen Fra Nei til Ja i forbindelse med EU-avstemmingen i Norge i 1994. Senere brukte TV 2 sangen som melodi i reklamefilmer for TV 2 Nyhetene.
Etter terrorangrepene 22. juli 2011 ble «Mitt lille land» en del av nordmenns sorgprosess. I 2014 fikk sangen status som en av Norges nye nasjonalsanger.
Gift og skilt tre ganger
Gjennom livet hadde Ole Paus draget på damene og hadde forhold og ekteskap med flere kjente kvinner.
I 1973 ble han sammen med den 11 år eldre skuespilleren Henny Moan, som tidligere var gift med forfatteren André Bjerke.
De fikk sønnen Sole sammen i 1974 før de gikk hver sin vei i 1976. Selv om forholdet tok slutt, følte Ole at han sto i gjeld til skuespilleren som åpnet nye dører for ham.
– Henny er den store i mitt liv, hun som virkelig åpnet en ny verden for meg, og tok meg med inn i den. Det var fantastisk å oppleve. Hun er fremdeles et utrolig menneske, skrøt han til Vi over 60.
I 1979 giftet han seg for første gang med artisten Anne Karine Strøm, som representerte Norge tre ganger i «Eurovision Song Contest» på 1970-tallet. Sammen fikk de sønnen Marcus Paus, som jobber som samtidskomponist.
I 1991 giftet han seg med journalisten Randi Heide og adopterte hennes to døtre. Også dette ekteskapet tok slutt, og 10 år etter det andre bryllupet giftet han seg igjen.
Sammen med legen Benedicte Paus fikk han også to døtre før det i 2016 ble kjent at også dette ekteskapet var over.
Til sammen var Ole Paus pappa til seks barn, to sønner og fire døtre. Han har kalt dem for en grenseløs gave.
– Barna betyr alt for meg, og det er viktig for meg å ta dem på alvor. Jeg er nok ikke like leken som kanskje andre foreldre er. Samtidig er det er bra for barna å møte voksne. Det er så dumt når foreldre gjør seg dummere enn de er.
– Jeg prøver å være til stede for dem hele tiden, for jeg er grenseløst glad i dem, men man må også sette grenser, sa han til VG i 2013.
Les også: Ingar Helge Gimles sterke avsløring: Fikk hjerteinfarkt
Vennene sørger
Gode venner og kolleger er i dyp sorg over å ha mistet Ole Paus. En av hans eldste venner er musikeren og forfatteren Ketil Bjørnstad (71).
– Jeg kjente Ole helt siden august 1970, for 53 år siden. Og det å møte en mann av Oles karakter så tidlig i livet, er en stor gave, forteller han til NRK.
De to ble gode venner og kolleger og hadde kontakt helt til det siste.
– Jeg har ingen ord som kan rettferdiggjøre og forklare hvor viktig han har vært i mitt liv. Han har vært et mirakel av en venn, forklarer Bjørnstad til VG.
Artisten Inger Lise Rypdal (74) fikk sjokk da hun fikk dødsbudskapet.
– Vi har jobbet mye sammen. Ole var så klok, og han var veldig omtenksom, veldig ujålete. Han hadde så mange fantastiske måter å se livet på, forteller hun til VG.
Siste farvel
Ole Paus skrev en rekke sanger som andre artister ble kjent med, for eksempel «Innerst i sjelen» med Sissel Kyrkjebø (54). Gullstrupen fra Bergen mener at norsk kulturliv har mistet en bauta.
– Ole var en unik og svært begavet musikalsk og verbal personlighet med et varmt og stort hjerte. Han var en raus person som virkelig brydde seg om dem han hadde rundt seg, skryter artisten til Aftenposten.
En annen som også jobbet tett med Ole Paus i en årrekke, og som fikk nyte godene av å jobbe med en så god låtskriver, er Jonas Fjeld (71).
To av hans store hits, «Engler i sneen» og «Tordensky», var det Ole Paus som hadde skrevet teksten til.
– Han var en god venn. Ole skrev jo nesten alle tekstene for meg siden begynnelsen på 1990-tallet. Deretter var vi «To rustne herrer» sammen senere, forteller Fjeld til NRK.
Artisten fra Drammen besøkte Ole bare noen timer før han døde.
– Jeg holdt ham i hånden og ga ham en klem. Dette er vanskelig å snakke om, det er så mange følelser, forklarer han.
Les også: (+) Vi var på hytta da jeg merket at noe var alvorlig galt med mannen min
Ikke redd for døden
Ole Paus er en få som har opplevd å få en gate oppkalt etter seg mens han fortsatt levde. I 2019 ble han hyllet med Ole Paus’ gate i Elverum, stedet han bodde noen år i oppveksten og som han spøkefullt kalte «grøfta til høyre for Hamar et sted».
Da han rundet 70 år i 2017, var han ærlig i et intervju med Dagsavisen.
– Jeg angrer på mye. Hvis et menneske på 70 år sier de ikke angrer på noe, da står du ansikt til ansikt med en psykopat, mente han.
Artisten hadde ikke tenkt mye på sin egen død.
– He-he. Nei, jeg tenker ikke så ofte på det. Men når jeg først tenker på det, så er det ikke med redsel. Det er med nysgjerrighet. Jeg er ikke redd for å dø, fortalte han til VG i 2014.