Ole-Kristian Bryhn og familien
– Fra den hytteturen har det vært oss to
Den sympatiske skytteren ble møtt med åpne armer og heiarop av samboeren Silje og datteren Anja (1,5) etter sjokkseieren i «Mesternes mester». Nå åpner paret opp om hvordan de møttes.
Det knitrer hjemmekoselig i peisen og blafrer innbydende i stearinlys når Her og Nå trår over dørkarmen hjemme hos toppskytteren Ole-Kristian Bryhn (34).
Lille Anja (1,5) møter oss med nysgjerrige, brune øyne og et smil som etterlater liten tvil om hvem som er pappaen.
– Jeg rakk akkurat å få med meg 1-årsdagen til Anja før jeg dro for å delta på «Mesternes mester». Da jeg kom hjem igjen, hadde hun lært seg å gå! Hun var plutselig blitt så stor i løpet av de ukene.
– Gjensynsgleden var enormt stor. Jeg savnet jentene mine veldig. Det er de som er min aller viktigste seier, konkluderer den ferske «Mesternes mester»-vinneren.
Vant «Mesternes mester»
Ole-Kristian sliter fortsatt med å ta sjokkseieren innover seg, noen måneder senere. Nå gleder han seg over å omsider kunne dele bragden med omgivelsene.
– Jeg synes fortsatt det er litt uvirkelig. Hele «Mesternes mester»-eventyret kom så brått på og at jeg attpåtil gikk helt til topps, føles helt rått. Det er nå når det har rullet over TV-skjermene jeg endelig greier å kjenne på gledesrusen, erkjenner Ole-Kristian.
Samboeren Silje Sebjørnsrud (30) nikker ivrig samtidig som hun setter en kanne velduftende kaffe på spisebordet.
– Jeg er veldig overrasket over at han greide å slå Anders Aukland! Samtidig er jeg ikke overrasket over at han kom så langt.
– Mammaen til Ole-Kristian var redd han skulle ryke først. Jeg vet hvor allsidig og smart Ole-Kristian er, så jeg var aldri i tvil om at han kom til å gjøre det bra, skryter samboeren, og legger en kjærlig hånd på armen til sin utkårede.
Da Ole-Kristian stilte opp som superreserve på få dagers varsel, endte Silje og Anja opp med å dra alene på hytteferien de hadde planlagt sammen forrige sommer.
På tur hjem fra «Mesternes mester»-oppholdet i Lindesnes, rakk Ole-Kristian å få med seg noen timer på den idylliske hytta i Arendal før tiden var inne for utsjekk.
– Da fikk han en god klem. Jeg er så stolt over hva han har fått til, smiler Silje bredt.
Les også: Vant «Mesternes mester» 2024: – Helt sinnssykt
Samboeren Silje Sebjørnsrud
Det er den lille familien livet sentrerer seg rundt i dag. Med blant annet 21 mesterskapsmedaljer i bagasjen, hvorav ni gull, valgte Ole-Kristian å legge opp som skytter på toppnivå i 2018. Og når en dør lukkes, åpnes som kjent en annen.
Denne gangen var det nærmere bestemt hyttedøra som førte ham til sin store kjærlighet.
– Vi hadde visst om hverandre i lang tid og vanket i samme vennekrets. Men det var først i forbindelse med en hyttetur til Geilo, alt klaffet.
– En hyttetur jeg ikke kunne vært med på om det ikke hadde vært for at jeg hadde lagt opp samme år. Fra den turen, har det vært oss to, forteller mesterskytteren.
Silje avslører at det var hun som hadde stilt inn siktet på Ole-Kristian den påskeuken i 2018.
– Broren til Ole-Kristian var sammen med en venninne av meg den gangen, og det var de to som inviterte oss med på hyttetur. Da hadde jeg allerede møtt Ole-Kristian på en nyttårsfest noen år tidligere, men den gangen var han opptatt.
– Jeg syntes han var veldig kjekk og hadde det i baktankene da jeg fikk byttet ut noen vakter på jobben for å bli med på hytteturen. Det skulle vise seg å være noe av det smarteste jeg har gjort! stråler Silje, som til daglig som jobber som barnesykepleier i kommunens ambulerende tjeneste.
Les også: (+) Anne Lindmo: – For å bevare kjærligheten må man fortsette å tulle, fortsette å kysse og fortsette å heie på hverandre
Datteren Anja
Lille Anja tygger fornøyd på noen druer i bakgrunnen. Med jevne mellomrom avbryter hun med muntre og insisterende barnelyder. De siste årene har det flotte paret hatt fullt fokus på denne lille menneskeaspiranten.
I dag kan de kjenne på den altoppslukende forelskelsen i sin lille datter som stort sett smiler og sover seg gjennom dagene. Det tok likevel tid før de nybakte foreldrene kunne nyte tilværelsen fullt ut.
– Anja hadde tremåneders kolikk, så det var tøffe tak den første tiden. Vi sov på skift og var ekstremt slitne, forteller Ole-Kristian.
Fire måneder gammel ble Anja døpt. Da skyllet alle følelsene over bondesønnen, som en flodbølge.
– Jeg hulkegråt meg gjennom dåpen. Det var så stort og så rørende å være der for Anja sammen med hele familien.
– Dette var like etter kolikken hadde gitt seg. Vi hadde levd i en boble uten søvn over en lang periode. Vi var så slitne at vi nesten glemte kjærligheten oppe i søvnmangelen. Jeg har alltid vært lettrørt, men der og da tror jeg kanskje at det gikk litt opp for meg, hvor stort det var å bli pappa.
Silje nikker anerkjennende. De har fått hodet over vannet nå og setter pris på alle milepælene de får oppleve sammen med Anja.
– Det er ikke vanskelig å se hvor glad Ole-Kristian er i Anja. Han er en leken og aktiv pappa som elsker å tulle med henne nede på gulvet, sparke ball med henne på gresset og ta henne med seg ut.
– Det er også fint å høre når han prater om Anja med mammaen sin på telefonen. Da kommer gjerne tårene igjen, ler Silje hjertelig.
Les også: (+) Mamma sier hun ikke vil være bestemor og det er så sårt
Jobber som brannmann
I dag jobber Ole-Kristian som fulltids brannmann, et yrke han tok med seg fra tiden han satset aktivt. For selv om 34-åringen står igjen som en av de mestvinnende skytterne i Norgeshistorien, var det ikke et yrke han kunne leve av.
– Økonomi var grobunn for en del bekymring da jeg var aktiv. Selv med et stipend fra Olympiatoppen og noen kroner fra Skytterforbundet, var det ikke noe å leve av. Det var en kabal som måtte gå opp. De gangene jeg ikke skulle reise eller trene, prøvde jeg å få vakter på brannstasjonen.
– Det var tøft i perioder, men det gikk rundt på et vis, innrømmer «Mesternes mester»-profilen, som i dag trives stort i det han omtaler som «drømmejobben» på Røyken brannstasjon.
Svimte av på standplass
Det var faren som banet vei for Ole-Kristians skytterkarriere. Han drev selv med skyting, og Ole-Kristian var bare syv år gammel da han fikk teste farens luftgevær hjemme på gården i Røyken. Ti år gammel fikk han sin første børse, og dermed var han solgt.
– Fra tidlig alder gjorde jeg absolutt alt jeg kunne for å bli så god som mulig. Jeg sto over både russetid og konfirmasjon for å bli god til å skyte. Da jeg la meg om kvelden, gledet jeg meg til skyteøkten dagen etterpå.
– Jeg elsket å drive med det og følte ikke at jeg ofret noe. Har du ikke den indre motivasjonen, blir du heller ikke best, mener den tidligere toppskytteren.
Smilet lurer i munnviken når han prater om sin store lidenskap. Gleden over å ha fulgt drømmen, lyser gjennom. På rekke og rad, trygt gjemt i et glasskap i stuen, står håndfaste bevis alle merittene.
Men skytterkarrieren bød også på tøffe tak. Da han var i USA i forbindelse med World Cup i 2015, ble det svært så dramatisk på standplass.
– Det var 40 grader ute og med det utstyret vi har på, ble det ekstremt varmt. Jeg hadde også slitt med stoffskiftet i forkant. Så, da vi sto der og skjøt, merket jeg at jeg ikke følte meg helt pigg.
– Da jeg skulle legge ned børsa og gå ut av skytterstilling, gikk jeg rett i bakken. Da jeg våknet, hadde de kledd av meg og satt meg opp på en stol, forklarer Ole-Kristian om den skremmende opplevelsen.
Les også: Birgitte Lersbryggen ble utestengt fra idretten: – Gjør vondt den dag i dag
La opp
Hendelsen endte med at han måtte trekke seg fra World Cup-runden og sette seg på et fly hjem til Norge. Kvalmen ble sittende i kroppen og Ole-Kristian måtte hvile seg i form igjen etter den ubehagelige opplevelsen.
Han fikk aldri noen konkrete svar på hva som egentlig skjedde denne dagen. Tanken på hvor galt det kunne ha gått, ble sittende i ham i lang tid etterpå.
– Jeg fryktet det skulle skje igjen. Om jeg hadde stått låst i skytterstilling da jeg besvimte, kunne hodet havnet rett i betongen. Og hva om jeg hadde stått med ladd våpen og ikke hadde hatt kontroll over hvor børsepipa gikk? I verste fall kan du risikere en dødsulykke.
– Det forstyrret tankene mine mye da jeg skjøt i etterkant. Jeg hadde egentlig bare hatt flaks den gangen, nikker han alvorlig.
Drøye to år senere valgte Ole-Kristian å legge børsa på hylla. I hvert fall oftere enn før. Fra å trene 4–5 timer daglig og satse på toppnivå, ville han nå trappe ned og fokusere på jobb, venner og familie. Men så sent som i februar 2023 ble han likevel innendørs landsmester på Landsskytterstevnet.
– Da jeg var ute på konkurranser, fikk jeg bilder og meldinger fra venner som var på stranda, grillet og tok seg en fest. De hadde ferie, rett og slett – som jeg aldri hadde hatt. På et tidspunkt føltes det naturlig å droppe satsingen. Toppen var nådd og jeg var klar for å starte på det nye livet, smiler han fornøyd.