Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal

Det siste mesterskapet sammen: – Det blir selvsagt et tomrom

Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal har vært bestevenner i over 15 år. Nå skal håndball-duoen spille sitt siste mesterskap sammen for Norge.

<b>BESTEVENNER: </b>Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal har kjent hverandre i over 20 år, og de siste 14 årene har de kjempet sammen på landslaget. Her klemmer venninnene hverandre etter at Norge slo Danmark i EM i 2022.
BESTEVENNER: Nora Mørk og Stine Bredal Oftedal har kjent hverandre i over 20 år, og de siste 14 årene har de kjempet sammen på landslaget. Her klemmer venninnene hverandre etter at Norge slo Danmark i EM i 2022. Foto: Bjørn S. Delebekk
Publisert

Endelig er det klart for OL i Paris, og Nora Mørk (33) og Stine Bredal Oftedal (32) er klare for å kjempe for Norges ære. De to håndballveteranene har vunnet både VM- og EM-gull flere ganger, men ingen av dem har vunnet OL-gull.

Lekene i Paris blir trolig også den aller siste muligheten de to får til å kapre et OL-gull sammen, for Stine har bestemt seg for å ta en pause fra landslaget etter OL, og mest sannsynlig legger hun opp.

– Jeg er ganske lei av jaget etter å prestere. Og så er jeg lei av å reise mye og være borte fra folk som jeg er veldig glad i og vil bruke mye tid på. Med de sesongene vi har, så blir det generelt lite tid til andre ting enn håndball. Jeg føler at jeg går i en uendelig greie, beskrev hun til VG i fjor høst.

Stine er forlovet med den tyske håndballspilleren Rune Dahmke (31), og planen er å flytte til ham i Kiel etter å ha bodd fra hverandre i hele syv år.

Les også: TV-guide: Slik blir OL i Paris 2024

<b>UNGE STJERNER:</b> Nora måtte tørke tårene og fikk trøst av Stine etter at Norge tapte for Sverige i gruppespillet i EM i 2010. Dette var duoens aller første mesterskap for landslaget. Norge tok revansj og slo Sverige i EM-finalen.
UNGE STJERNER: Nora måtte tørke tårene og fikk trøst av Stine etter at Norge tapte for Sverige i gruppespillet i EM i 2010. Dette var duoens aller første mesterskap for landslaget. Norge tok revansj og slo Sverige i EM-finalen. Foto: Bjørn S. Delebekk

Møttes i håndballhallen

Det blir uvant for Nora å fortsette på landslaget uten Stine når OL er over.

– Det blir selvsagt et tomrom, men jeg kommer til å ha Stine resten av livet. Det er en tid for alt, sa hun til VG i fjor.

<b>MYE MORO:</b> De to bestevennene tilbringer så mye tid som de klarer sammen, og deler alltid rom når de er på tur eller i mesterskap med det norske landslaget. Her er de fra VM i Serbia 2013.
MYE MORO: De to bestevennene tilbringer så mye tid som de klarer sammen, og deler alltid rom når de er på tur eller i mesterskap med det norske landslaget. Her er de fra VM i Serbia 2013. Foto: NTB

At de to håndballspillerne vil holde kontakten videre, er det liten tvil om, for Stine og Nora har kjent hverandre i over 20 år og vært bestevenner siden de var 15 år gamle.

Begge jentene er født i 1991 og møttes til dyst i kamper siden før de ble tenåringer. Stine spilte for Nit-Hak fra Nittedal rett nord for Oslo, Nora for Bækkelaget i hovedstaden.

– Vi møttes i håndballhallen da vi var 12–13 år gamle. Hun var den beste på laget sitt. Vi hadde mange tøffe kamper da vi var små også. Vi spilte ganske mange finaler og vekslet på å vinne. Det var spennende hver gang, fortalte Nora i et intervju med VG i 2015.

Stine har fortalt til Aftenposten at førsteinntrykket av Nora var at hun var litt skummel, men jentene fant fort tonen.

– Stine var stjernen på laget deres, og vi hadde jeg og tvillingsøsteren min. Det var alltid 2 mot 1, forklarte Nora til Aftenposten.

Etter hvert ble de ikke lenger bare konkurrenter, men også lagvenninner da begge ble tatt ut på samme kretslag, så juniorlands- lag og deretter A-landslaget i 2010. Allerede i deres første mesterskap (2010) ble det EM-gull.

Les også: Kirsten og Thorir har vært sammen i over 30 år: – Jeg er utrolig stolt over Thorir

<b>GULLJENTENE:</b> Stine og Nora har vunnet en rekke medaljer sammen på landslaget. Her jubler de med gull og seierstrofeet etter at Norge tok EM-gull i 2016 etter å ha slått Nederland i finalen i Göteborg.
GULLJENTENE: Stine og Nora har vunnet en rekke medaljer sammen på landslaget. Her jubler de med gull og seierstrofeet etter at Norge tok EM-gull i 2016 etter å ha slått Nederland i finalen i Göteborg. Foto: NTB

Alltid god stemning

Håndballjentenes Knoll og Tott setter stor pris på hverandre både på landslaget og privat.

– Hun er veldig viktig for meg, og vi står veldig tett, har Nora fortalt til NTB.

Nora forteller at Stine er en veldig lett person å være sammen med og at latteren alltid sitter løst.

– Jeg er veldig glad i henne. Hun er utrolig snill og omtenksom. I tillegg har hun en evne til å le av alt og er flink til å skape humør. Det setter jeg pris på, har Nora skrytt til VG.

Stine forteller at hun alltid koser seg i Noras selskap og at de har det kjempegøy sammen.

– Hun er selvironisk på en del ting, tør å spøke og liker å være småfrekk. Og det synes jeg er veldig morsomt. Det blir god stemning, fortalte hun til VG.

Les også: (+) Kjæresten min hadde fridd. Da gjorde venninnen min det utenkelige

<b>KONKURRENTER HÅND I HÅND:</b> I 2022 møttes de to til dyst med hvert sitt klubblag. Nora og Vipers vant knepent 30–29 over Stine og hennes Györ fra Ungarn da lagene møttes i Champions League i Kristiansand.
KONKURRENTER HÅND I HÅND: I 2022 møttes de to til dyst med hvert sitt klubblag. Nora og Vipers vant knepent 30–29 over Stine og hennes Györ fra Ungarn da lagene møttes i Champions League i Kristiansand. Foto: Tor Erik Schrøder

Forloveden Rune Dahmke

I 2016 signerte Nora Mørk for den ungarske toppklubben Györ. Året etter fulgte Stine etter, og i to år spilte de ikke bare sammen på landslaget, men også på klubblaget. De to bodde rett i nærheten av hverandre og spiste ofte middag sammen.

<b>PÅ SAMME LAG:</b> Venninnene har også spilt på samme klubblag. Fra 2017 til 2019 spilte både Nora og Stine for storklubben Györ i Ungarn.
PÅ SAMME LAG: Venninnene har også spilt på samme klubblag. Fra 2017 til 2019 spilte både Nora og Stine for storklubben Györ i Ungarn. Foto: NTB

Venninnene har hatt både oppturer og nedturer sammen.

– Vi har vært der for hverandre når det er tøft. Det har vært veldig viktig å ha gjensidig støtte. Gjennom disse årene har vi kjent på ulike ting. Men vi heier på hverandre. Det er en viktig ting for meg i hvert fall, forklarte Stine til VG i fjor.

<b>MYE Å FEIRE:</b> Stine og Nora er bestevenner både på landslaget og privat. Her feirer de EM-gullet på banketten etter å ha slått Danmark i finalen i 2022.
MYE Å FEIRE: Stine og Nora er bestevenner både på landslaget og privat. Her feirer de EM-gullet på banketten etter å ha slått Danmark i finalen i 2022. Foto: Bjørn S. Delebekk

Hun har spilt for Györ siden 2017, mens Nora siden 2019 har spilt for både CSM Bucuresti i Romania, Vipers i Kristiansand og nå i Esbjerg i Danmark.

Selv om Stine mest sannsynlig legger ballen på hylla etter OL, blir det nok fortsatt mye fokus på håndball fremover uansett for begge venninnene, for mens Stine skal gifte seg med den tyske landslagsspilleren Rune Dahmke, er Nora kjæreste med den svenske håndballspilleren Jerry Tollbring (28).

Denne saken ble første gang publisert 25/07 2024.

Les også