Var sykemeldt I et år:

Hotel Cæsar-stjernen snakker ut: Ble sykmeldt i ett helt år

Eks-skuespiller Nathalie Tonga slet med angst og var sykemeldt i et helt år. Så fant hun sin egen vei ut av mørket.

SCENESKIFTE: Nathalie, som spilte i Hotel Cæsar fra hun var 18 til 23 år, har lagt skuespillerkarrieren på hylla enn så lenge.
SCENESKIFTE: Nathalie, som spilte i Hotel Cæsar fra hun var 18 til 23 år, har lagt skuespillerkarrieren på hylla enn så lenge. Foto: Privat.
Først publisert Sist oppdatert

Mange vil huske Nathalie Tonga (34) fra såpeserien Hotel Cæsar på TV2 på 2000-tallet, i rollen som Liv Liland.

Hun ble på den tiden en kjent profil i underholdningsbransjen og rollen i Hotel Cæsar hadde hun i fem år.

Jenta med de nøttebrune øynene ble omtalt av Se og Hør som et av landets nye sexsymboler.

Men å være i rampelyset kunne være krevende til tider, og etter at TV-kameraene ble slått av, ble livet alt annet enn enkelt.

Samlivsbrudd

I 2013 gikk hun på en alvorlig smell. Etter å ha slitt med depresjoner siden tenårene, sa kroppen stopp for jenta fra Svartskog utenfor Oslo.

– Jeg har nok bestandig hatt tungsinn og vært melankolsk – helt siden jeg var barn, egentlig. Det handler nok om at jeg alltid har hatt et dypt følelsesliv. I tillegg hadde jeg noen vanskelige opplevelser i ungdomstiden, forteller hun.

En venn av familien gikk bort i selvmord, noe som var vanskelig og overveldende å oppleve tidlig i tenårene.

I det vanskelige året 2013 gikk Nathalie gjennom et vondt samlivsbrudd, som endte i skilsmisse.

– Det var nok reaksjonene etter dette som førte til at jeg gikk på en smell, forklarer hun.

Les også: – Det har vært veldig hardt

Liv Liland dør

Dere har kåret "Tidenes Hotel Cæsar-scene"! Vi har spurt dere her på Facebooksiden vår om hvilken scene som har gjort størst inntrykk på dere gjennom tidene, og det var denne scenen med Liv og Jens August fikk absolutt flest stemmer :) Hva synes du om denne scenen?

Posted by Hotel Cæsar on Monday, May 9, 2016

Et vondt år

Det gjør vondt å tenke tilbake på den dystre tiden. Nathalie husker at hun skulle på ungdomsskole-reunion det året.

– Det var ingen god kveld og jeg var lei meg over hele livssituasjonen min, forteller hun.

Eksmannen hadde nettopp flyttet ut og de gikk fremdeles i terapi. Det føltes vanskelig å skulle treffe igjen mennesker som hun hadde hatt kjipe opplevelser med i løpet av ungdomstiden.

– Jeg gruet meg skikkelig til det. Det endte med at jeg drakk for mye alkohol den kvelden. Jeg våknet opp dagen etter med voldsom fylleangst, forteller Nathalie åpenhjertig.

Problemet var at angsten ikke slapp taket. Tre dager senere skulle hun på jobb som flyvertinne, men hadde fremdeles angsten i kroppen.

Hun var på vei til å sjekke inn på flyet, men kjente at det ikke ville være forsvarlig å gå om bord. Nathalie dro hjem igjen. Det endte med at hun aldri kom tilbake i den jobben.

Året med sykemelding ble et vondt år. Hun beskriver lange perioder med minimalt med søvn, skamfølelse rundt det å ikke være i jobb, og problemer med å få i seg mat.

Gjennom hele perioden gikk hun i terapi. Psykologen sa at hun måtte konsentrere seg om to ting: Å spise og å sove.

– Dette er en situasjon jeg ikke unner min verste fiende. Det var virkelig intenst og om man ikke har opplevd noe liknende selv, tror jeg ikke man kan forestille seg hvor altoppslukende det er, sier Tonga.

Ut av mørket

Det som hjalp Nathalie ut av mørket den gangen for åtte år siden, var å begynne med yoga og meditasjon. Dette var noe hun hadde fått tips om av leger og psykologer i de årene hun gikk i terapi.

Å mestre disse teknikkene har tatt tid og krefter, og hun holdt nesten på å gi opp.

– Men så prøvde jeg videre likevel. I starten bare noen få minutter, med å bli oppmerksom på kroppen og pusten. Litt etter litt klarte jeg å gi mer plass til den type øvelser, forteller Nathalie.

Både yoga og meditasjon har vært til god hjelp i kampen mot angsten.

– Når man har angst, så mister man kontakten med kroppen, på en måte. Yoga gjorde at jeg klarte å lande, og få kontakten med kroppen tilbake, forteller hun.

FANT KJÆRLIGHETEN: Tony og Nathalie møttes på blind date i november 2017. Nathalie ble raskt sjarmert av den litt rufsete australieren og oppdaget at de hadde mye til felles.
FANT KJÆRLIGHETEN: Tony og Nathalie møttes på blind date i november 2017. Nathalie ble raskt sjarmert av den litt rufsete australieren og oppdaget at de hadde mye til felles. Foto: Privat.

Møtte samboeren

Det er også et annet moment som har gjort henne godt. Kjæresten Tony kom inn i Nathalies liv da hun minst ventet det.

Hun hadde reist til Australia på utveksling i 2017. Like før hun skulle reise hjem til Norge, ble hun satt opp på blind date av venner.

På det tidspunktet var hun ikke ute etter et forhold, men ble raskt sjarmert av Tony.

– Han er en type litt utenom det vanlige; driver med yoga, mediterer og spiser ikke kjøtt. Jeg følte at vi møttes på så mange av grunnverdiene fort. Det var da jeg møtte han at jeg klarte å gi plass til yoga og meditasjon som en fast del av min daglige rutine, forteller hun ivrig.

Tre år senere er hun og Tony samboere i Port Douglas, et rolig tettsted ved kysten nord i landet. Nathalie tror klimaet i Australia passer henne bedre.

Å slippe unna mørketida har vært helt fantastisk for den mentale helsen, ifølge henne selv. Hun opplever at det i Australia er innafor å leve et mindre stressende liv.

– I Norge synes jeg det er et voldsomt jag etter karriere, og å måtte leve livet på den ene eller andre måten. At det er en slags oppskrift man må følge for å ha et vellykket liv. Her nede er det en høyere toleranse for å finne sin egen vei, mener hun.

– Tror du på skjebnen?

– Vel, jeg tenker at alt i livet skjer for en grunn. Jeg ser tilbake på hvordan jeg endte opp der jeg er i dag. Jeg er takknemlig for det som ikke fungerte, for det førte meg videre til neste steg. Det er noe større enn oss selv, som har en plan med ting, sier hun.

Les også: Exit-Sonja om smertene: – Jeg ble innlagt på akutten

Kraftfullt å ta grep selv

Det målrettede arbeidet med å komme seg ut av mørket har båret frukter og Nathalie har i dag et godt liv.

Hun har et sterkt ønske om å hjelpe andre som havner i samme uføre som henne selv. Derfor har hun utdannet seg til meditasjonslærer og yogalærer.

Selv om hun er bosatt «down under» kan hun enkelt hjelpe norske kunder via nettet.

– Jeg ønsket å la de verktøyene som har fungert for meg, bli en stor del av hverdagen min. Samtidig ønsker jeg å bringe dette videre til mennesker som strever, slik at de kan lære seg verktøy for å håndtere den type ting, forteller hun engasjert.

– Kan yoga og meditasjon virkelig hjelpe for alle som sliter med disse tingene?

– Jeg kan ikke si at det finnes en universell regel som hjelper for alle. Men jeg har veldig tro på pusten som verktøy. Det er absolutt verdt å prøve ut dersom man føler seg kaller til det, sier hun.

Nathalie understreker at hun har fått enormt god støtte gjennom det tradisjonelle helsevesenet i Norge. For henne har det fungert godt å kombinere lege- og psykologhjelp med yoga og meditasjon.

– Å ta ansvar for sin egen mentale helse ved å utforske og gjøre noen grep selv – det tror jeg er vanvittig kraftfullt. Jeg tror alle kan ha godt av å jobbe med å få kontakt med sitt indre sjeleliv, kroppen og pusten sin, fortsetter hun.

LIVSGLEDE: Yoga og meditasjon har gitt Nathalie Tonga et bedre liv. – Det kan fortsatt komme tunge dager, men problemene stikker ikke så dypt lenger, forteller hun.
LIVSGLEDE: Yoga og meditasjon har gitt Nathalie Tonga et bedre liv. – Det kan fortsatt komme tunge dager, men problemene stikker ikke så dypt lenger, forteller hun. Foto: Privat.

Ikke lenger et offer

Den dagen det gikk opp for Nathalie at yoga og meditasjon fungerte for henne, ble et vendepunkt.

– Da gikk jeg fra å være et offer til å bli en som tok tak selv. Det var veldig befriende! Det er mange ting en lege eller psykolog kan hjelpe deg med, men til syvende og sist er det du selv som må gjøre jobben, fastslår hun.

Selv om 33-åringen har fått det mye bedre, kan det fortsatt komme tunge dager.

– Det er ikke sånn at jeg er 100 prosent lykkelig til enhver tid. Jeg har fremdeles perioder der jeg sover dårlig, og har tendenser til litt depressive og angstfylte perioder. Men det stikker ikke så dypt lenger, forklarer Nathalie og legger til:

– Jeg er ikke «bullet proof» selv om jeg har tatt disse utdanningene og jobber med dette. Vi er fremdeles mennesker som har våre utfordringer.

Selv om hun trives godt i Australia, kan det by på utfordringer å bo så langt vekk fra hjemlandet. Nathalie har ikke sett venner og familie i Norge siden jula 2019, siden pandemien har stoppet all reiseaktivitet.

Det har vært vanskelig, særlig siden moren hennes ble alvorlig syk i denne perioden. Moren er nå friskmeldt. Også gjennom denne tiden har yoga og meditasjon har vært en stor støtte for Nathalie.

– Det er ikke en mirakelkur som kan fikse alt. Men det hjelper en til å få perspektiv, få ting litt på avstand og klarne hodet. Samt å rydde opp i katastrofetanker – slike har jo lett for å slå rot når man er i en unntakstilstand som nå, forklarer hun.

Les også(+): Vi ventet et alvorlig sykt barn. Da kom sjokkbeskjeden fra mannen min

Å leve i nuet

Hver morgen står Nathalie tidlig opp for å meditere. Dette er svært viktig for henne, for meditasjon gjør at det skal mer til før hun blir stresset og lei seg.

– Er det én ting vi har lært av pandemien, så er det at å ta vare på den psykiske helsen er utrolig viktig, slår hun fast.

For Nathalie er det viktig å ha en velværerutine bestående av nok søvn, mat som kroppen blir glad av, meditasjon og naturen. For øvrig er hun glad i de mer aktive formene for meditasjon.

– Dette passer også for oss som synes det kan være overveldende å sitte stille. Og det har jeg lyst til å bringe ut i verden, sier hun.

Nathalie er utdannet i en yogastil som heter TriYoga, og er første sertifiserte lærer fra Norge innen dette. Dette er en type yoga som hun følte hun «fikk til» uten å være så veldig myk.

– Jeg har alltid trodd at man måtte det for å bli god i yoga, men det må man altså ikke. Man må bare finne riktig type yoga for seg og sin kropp, sier hun.

Det å slippe stresset og å bringe fokuset tilbake til her og nå, føles som et kall for Nathalie Tonga.

– Det er så lett å bli fanget i en slags runddans i hverdagen hvor den ene dagen tar den andre, og vi glemmer å stoppe opp og sette pris på der vi er akkurat nå. Det er et konstant jag; om jeg bare får den jobben, bilen eller huset – DA blir jeg lykkelig. Men i virkeligheten er det nuet som gjelder, avslutter hun.

DAGLIG RUTINE: Hver morgen står Nathalie tidlig opp for å meditere, og etterpå tar hun gjerne en kopp urtete på verandaen. – Meditasjon er svært viktig for meg. Da skal det mindre til før jeg blir stresset og lei meg, sier hun.
DAGLIG RUTINE: Hver morgen står Nathalie tidlig opp for å meditere, og etterpå tar hun gjerne en kopp urtete på verandaen. – Meditasjon er svært viktig for meg. Da skal det mindre til før jeg blir stresset og lei meg, sier hun. Foto: Privat.

Psykolog: – Bidrar til å gi indre ro

Yoga og meditasjon kan være et fint supplement for å bedre den psykiske helsen, mener psykolog Kristin Vikjord. Forskning har gjentatte ganger vist at yoga og meditasjon er bra for den psykiske helsen.

Kristin Vikjord er både psykolog og yogalærer og er opptatt av å integrere yoga i arbeidet som psykolog, men er tydelig på at yoga ikke alltid er løsningen på problemene.

– På hvilken måte kan meditasjon og yoga hjelpe mot angst og depresjon?

– Det har en effekt over tid når man har lært seg det – både for å roe ned, samt å øke perspektivet på egne tanker. Både yoga og meditasjon stimulerer til å gi perspektiv på tanker og følelser, spesielt negative tankerekker. Man bruker den dype pusten, og det stimulerer til mer indre ro, sier Vikjord.

PSYKOLOG: Kristin Vikjord.
PSYKOLOG: Kristin Vikjord.

Hun påpeker at for mennesker med angst så er det høy alarmberedskap, med stress- aktivering hele tiden. Da er det fordelaktig å få konkrete øvelser som kan bidra med å roe ned.

– Ved angstaktivering så får man et redusert pustemønster; dette lukker seg av. Det er nyttig å lære seg pusteteknikker, og det er lurt å øve på disse så ofte som mulig, forklarer hun.

Råd til oppstart

Ifølge Vikjord er rolig og terapeutisk yoga den type yoga som anbefales ved angst og depresjon.

– Denne kan gi relativt umiddelbar effekt. Ved meditasjon må man jobbe litt mer for å få resultater. Men på lang sikt har det også veldig god effekt, sier Vikjord.

Når hjernen og kroppen blir rolig, kan det hjelpe oss til å handle mer konstruktivt og velge klok atferd for oss selv. Når man skal lære seg meditasjon eller yoga så gjelder det å praktisere jevnlig, og man kan gjerne begynne med korte økter. Det finnes mye god info på nett - og Vikjord anbefaler The Breathing App, som er gratis.

– Hvis man føler det er vanskelig å starte opp selv, så finnes det også mange kurs online, som er lett tilgjengelige, sier hun. Vikjord understreker likevel at yoga ikke alltid er løsningen på problemene.

– I noen tilfeller kan det virke mot sin hensikt. Dersom vanskene forsterkes under trening eller yoga, anbefales det ikke. Yoga skal heller ikke brukes som eneste verktøy, men kan være et fint supplement, sier hun.

Hun understreker at man skal kontakte lege dersom man sliter psykisk over tid.