TV 2s Mushaga Bakenga
Oppgjør med rasismen: – I det siste er det blitt veldig ekstremt
TV 2s nye fotballekspert har blitt utsatt for rasisme siden han var liten gutt, og Mushaga Bakenga mener at rasismen bare har blitt mer ekstrem.

Mushaga Bakenga (32) bestemte seg før jul for å legge ballen på hyllen etter å ha vært fotballspiller i blant annet Rosenborg, Tromsø og Stabæk, samt å ha hatt flere utenlandsopphold i Belgia, på Kypros og til slutt i India.
Selv om idrettskarrieren er avsluttet, blir det likevel fullt fotballfokus for 32-åringen fremover. Mushaga signerte nylig en toårsavtale med TV 2. Her får han en utvidet rolle der han både skal være fotballekspert, innholdsskaper og konsept- utvikler.
– Jeg ønsker å komme med noe eget. Være med å bygge nye profiler og skape gode relasjoner mellom klubber, spillere og folket. Alt som kan føre publikum tettere på fotballen, rett og slett, forteller han selv i en pressemelding fra TV 2.
I disse dager er han også aktuell som ansikt utad for VM-genseren fra Trondheim. Mesterskapet starter 26. februar. Dale of Norway står bak genseren og kaller kampanjen for «Vi er alle samme ulla», der tanken er å fremme mangfold og inkludering.

Norways nye VM-genser.
Rasisme i Norge
Nettopp inkludering er en viktig kampsak for Mushaga. Helt siden han var ni år gammel, har trønderen fått rasistiske tilrop på fotballbanen. Han har blant annet blitt kalt «niggerunge» og «apekatten», fått drapstrusler og blitt bedt om å dra tilbake til jungelen.
– Jeg har fått sånn hele livet, men i det siste er det blitt veldig ekstremt, har han fortalt til Aftenposten.
Det toppet seg sommeren 2023 da Mushaga spilte for fotballklubben Stabæk. Han bommet på en straffe i oppgjøret mot Sandefjord, og da han åpnet Instagram etter kampen, haglet det med sjikanerende og rasistiske meldinger.
Da et 13 år gammelt søskenbarn i Trondheim gikk av fotballbanen på grunn av rasistiske tilrop, var det nok for Mushaga. På sosiale medier delte han skjermdumper som viste flere av de stygge meldingene han hadde fått.
– Noe må skje her, tenkte jeg. Dette er ikke noe stakkars meg-greie. Jeg ville gi beskjed til andre mørkhudede barn om at dette skjer, og at det handler om å gi totalt blanke i de folkene som kommer med hetsen. Så ville jeg vise folk at rasismen finnes i Norge, fortalte han til Adresseavisen.
Les også: (+) Kulturminister Lubna Jaffery åpner opp: – Det koster mye å fortelle
Står opp for de unge
Selv mener han at han dessverre har blitt så vant til hetsen at det preller av på ham, men han ønsker å stå opp for de unge slik at alle skal kunne spille fotball og kose seg uavhengig av hudfarge, kjønn, legning og religion.
– Flere yngre spillere har tatt kontakt med meg, spesielt de med utenlandsk opprinnelse. De forteller at de setter pris på at jeg representerer dem. Jeg gjør dette fordi jeg vet at de kommer til å få de samme kommentarene. Jeg forteller dem at det kommer til å bli tøft og forklarer hvordan de skal tåle å stå i dritten, sier han til Aftenposten.

Mushagas foreldre er fra Kongo, og 32-åringen reiser til hjemlandet minst én gang i året. I 2018 startet han og familien hjelpe- organisasjonen Jabez Verden, som står bak skolen College Namunguna. Drømmen er å åpne flere skoler og barnehjem i Kongo.
– Jeg vil gå ut av dette livet med at jeg har gjort mitt for å skape en bedre verden, forklarer han til Adresseavisen.
I fjor ble han kåret til Årets trønder for sin kamp mot rasisme og sitt arbeid med hjelpeorganisasjonen, og i september fikk han Marcus Rashford-prisen for arbeidet med å bygge skolen.