Martin Johnsrud Sundby fra «16 ukers helvete»

Advarer mot treningstabber

Martin Johnsrud Sundby mener mange tror de må være motiverte for å trene. – Du trenger ikke være motivert for å trene, men du må ha disiplin til å gjennomføre, sier han til Her og Nå.

<b>MARTIN JOHNSRUD SUNDBY:</b> Langrennshelten Martin Johnsrud Sundby har trent hele livet, og han trener fortsatt hver dag. Det er sjelden han føler seg motivert for å trene, men siden treningen er en del av hverdagen og er blitt en rutine, gjør han det likevel.
MARTIN JOHNSRUD SUNDBY: Langrennshelten Martin Johnsrud Sundby har trent hele livet, og han trener fortsatt hver dag. Det er sjelden han føler seg motivert for å trene, men siden treningen er en del av hverdagen og er blitt en rutine, gjør han det likevel. Foto: Morten Bendiksen
Først publisert Sist oppdatert

I 2021, etter fem OL-medaljer og åtte VM-medaljer, valgte langrennsløperen Martin Johnsrud Sundby (38) å legge opp.

I etterkant har energibunten fra Røa i Oslo viet mye av tiden sin til å hjelpe andre å komme i form.

I fjor debuterte Martin også som programleder og treningsveileder for «16 ukers helvete» på TVNorge. Her skal seks kjendiser gjennom et tøft trenings- og kostholdsregime for å komme i best mulig form.

Her og Nå møtte mannen med to OL- og fem VM-gull i forbindelse med lanseringen av sesong to.

Les også: Legene fant aldri ut hva som var galt med Martin Johnsrud Sundby: – Har alltid vondt når jeg står opp om morgenen

<b>16 UKERS HELVETE:</b> Her er gjengen Martin skal lede gjennom et 16 ukers trenings- og kostholdsregime. Bak står Alex Rosén, Steffen Iversen, Mads Clemmetsen og Jonathan Romano. Foran står Trine Haltvik, programlederne Anette Skarpaas Ramm og Martin Johnsrud Sundby samt Jenny Jenssen.
16 UKERS HELVETE: Her er gjengen Martin skal lede gjennom et 16 ukers trenings- og kostholdsregime. Bak står Alex Rosén, Steffen Iversen, Mads Clemmetsen og Jonathan Romano. Foran står Trine Haltvik, programlederne Anette Skarpaas Ramm og Martin Johnsrud Sundby samt Jenny Jenssen. Foto: Discovery Channel

«16 ukers helvete»

Men man må selvfølgelig ikke være med i ekstrem-programmer for å komme i form, og Martin mener det er spesielt en ting flere gjør feil når de skal begynne å trene.

Født: 26. september 1984, Oslo

Yrke: Tidligere langrennsløper og programleder

Høyde: 1,74 m

Barn: Markus, Max og Magnus

Ektefelle: Marieke Heggeland

Se mer

– De aller fleste er glad i «babyskritt» når de skal starte med noe nytt, og det samme gjelder for trening. Lager du deg en veldig ambisiøs og omfattende treningsplan, er sannsynligheten for at du ikke klarer å gjennomføre den ganske stor, poengterer han.

Og hvis du tenker at du bør sitte og vente til den store motivasjonen dukker opp, må du tenke om igjen.

– Jeg tror mange sitter hjemme og venter på at treningsmotivasjonen skal falle ned i hodet på dem, men det kommer den aldri til å gjøre. Det gjør den ikke hos meg heller. Jeg er veldig sjelden motivert for å trene, men jeg har det som min daglige rutine, forklarer 38-åringen.

Det er altså ikke noe hokus pokus. Du må bare gjøre det.

– Du trenger ikke være motivert for å trene, men du må bare ha disiplin til å gjennomføre, utdyper han.

Les også: Ida Creeds ektemann måtte opereres for en kul i ryggen. Etterpå ringte han for å fortelle den voldsomme konsekvensen av inngrepet

<b>PROGRAMLEDER:</b> Martin og med medprogramleder for «16 ukers helvete» på TVNorge, Anette Skarpaas Ramm. Anette er klinisk ernæringsfysiolog, og sammen har de startet firmaet Kickstart Health.
PROGRAMLEDER: Martin og med medprogramleder for «16 ukers helvete» på TVNorge, Anette Skarpaas Ramm. Anette er klinisk ernæringsfysiolog, og sammen har de startet firmaet Kickstart Health. Foto: Discovery Channel

Mister muskelmasse

Man trenger heller ikke å gå milevis på ski eller løpe maraton for å komme i bedre form.

– Én ting som er veldig tilgjengelig, er å ta på seg skoene og gå en tur ut. Da venner du deg til å være mer i bevegelse. Turene er små skritt, men i riktig retning, forklarer Martin.

Fra vi passerer 30 år begynner vi å miste muskelmasse. Og for de fleste av oss er den eneste måten å opprettholde denne på å trene.

– Når du har gått en stund, finner du kanskje tre-fire styrkeøvelser du synes er kurant, også legger du de til de daglige gåturene.

<b>MÅ TRENE:</b> Selv om Martin la opp i 2022, trener han fremdeles mye. Nå har han også startet et firma hvor han hjelper folk flest å komme i form.
MÅ TRENE: Selv om Martin la opp i 2022, trener han fremdeles mye. Nå har han også startet et firma hvor han hjelper folk flest å komme i form. Foto: Ole Martin Wold / NTB

Martin mener det kan være lurt å dempe forventningene til hvor fort man vil se og føle en endring.

– Jeg tror mange har en idé om at form og fysikk utvikler seg veldig fort, og hvis de ikke de får veldig raske resultater, blir de demotiverte.

Rådet hans er derfor å sette seg et realistisk tidsperspektiv.

– Du kan spørre deg selv: Når skal jeg velge å bli demotivert? Du vil ikke se resultater etter tre uker, men setter du et litt lengre tidsperspektiv – for eksempel fire måneder, da vil noe ha skjedd, slår han skråsikkert fast.

Les også: (+) Jeg var så sultefôret på nærhet at jeg tok det jeg kunne få

Disiplin etter syv uker

Det viktigste rådet fra Martin er kanskje derfor å holde ut.

– Hvis du holder i tre uker og ikke lenger, vil du aldri se oppsiden av å gjøre en slik endring. Du må bare stå i det og skape disiplin, mener han og trekker frem at de fleste av oss klarer å ha disiplin på andre områder i livet, og at det derfor er fullt mulig å klare det samme når det gjelder trening.

– Vi klarer å stå opp på morgenen, vi går på jobb. Vi har disiplin når det kommer til våre daglige rutiner. Jeg anbefaler derfor å gjøre treningen til en del av din daglige rutine – å sette av 30 minutter til å trene hver dag er ganske tilgjengelig for de fleste, mener den tidligere OL- og verdensmesteren.

<b>SØNNEN MARKUS:</b> Martin med sønnen Markus under ski-VM i Seefeld i februar 2019. Martin tok tre medaljer – bronse på 30 km skiathlon og gull både på 15 km klassisk og på herrestafetten i mesterskapet i Østerrike.
SØNNEN MARKUS: Martin med sønnen Markus under ski-VM i Seefeld i februar 2019. Martin tok tre medaljer – bronse på 30 km skiathlon og gull både på 15 km klassisk og på herrestafetten i mesterskapet i Østerrike. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

38-åringen trener hver dag, ikke fordi han har lyst, men fordi han ikke har det bra uten.

– Hvis du holder disiplinen i syv uker er det ikke noe vei tilbake. Da har du det ikke lenger bra hvis du ikke beveger deg. Og da føles det heller ikke så tungt å komme seg på trening. På de syv ukene har også kroppen din vennet seg til de gode endorfinene du får når du trener. De vil du savne hvis du slutter. Prøv i syv uker og meld tilbake hvordan det gikk, oppfordrer Martin Johnsrud Sundby oss med et bredt smil.