Psykolog Maria Abrahamsen

– Vi sykeliggjør helt normale følelser

«Forræder»-aktuelle Maria Abrahamsen mener at mye av det hun lærte på psykologstudiet, burde vært allmennkunnskap.

<b>MARIA ABRAHAMSEN:</b> – Det er interessant å tenke på hvor mye følelsene våre styrer oppmerksomheten vår. Jeg var ikke villig til å vurdere at Sverre Sundbø Krogh kunne være forræder fordi vi ble venner, forteller Maria.
MARIA ABRAHAMSEN: – Det er interessant å tenke på hvor mye følelsene våre styrer oppmerksomheten vår. Jeg var ikke villig til å vurdere at Sverre Sundbø Krogh kunne være forræder fordi vi ble venner, forteller Maria. Foto: Marius Gulliksrud
Publisert

«Forræder»-aktuelle Maria Abrahamsen kommer fra Farsund og er utdannet psykolog. Hun ble først kjent som Norges første psykolog på TikTok.

Ved å formidle psykologisk kunnskap på en lettfattelig og relaterbar måte fikk hun mange følgere på sosiale medier.

– Da jeg jobbet på sykehus, som psykolog for barn og ungdom, innså jeg at det var elementære ting mange unge ikke har kunnskap om, og som jeg mener de burde visst lenge før de kom til meg.

31-åringen synes det er overraskende at den grunnleggende forståelsen av egen psyke mangler. Ved å få kunnskap om den, kan man klare å skille mellom helt vanlige følelser og psykisk sykdom.

– Det er nyttig å vite hva forskjellen er mellom angst og frykt, og hvilke følelser det er normalt å kjenne på, og når man bør søke hjelp, sier Maria.

Psykologen tror en økt bevissthet kan gjøre oss sterkere.

– I dagens samfunn blir forbigående eller helt normale følelser sykeliggjort. Jeg ønsker å bidra til å skape en mer motstandsdyktig kultur, hvor vi tåler og aksepterer lidelse på en sunnere måte.

Les også: Mads Hansens drømmedeltaker: – I år er han med

<b>KREVENDE:</b>  Maria synes det var vanskelig ikke å vite hvem man kunne stole på i «Forræder» på TV 2. Her er i samtale med sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer. 
KREVENDE:  Maria synes det var vanskelig ikke å vite hvem man kunne stole på i «Forræder» på TV 2. Her er i samtale med sjakkspiller, Jon Ludvig Hammer.  Foto: TV 2

Har to barn

Maria har to barn på henholdsvis seks og ett år. Hun bruker ofte sin egen hverdag som inspirasjon til det hun deler på sosiale medier.

– Det er jo kaotisk å ha små barn, og jeg blir inspirert av hverdagskaoset.

Hun tror det kan være til hjelp å se at man ikke er alene om utfordringene man står i.

– Vi har en tendens til å være redd for å fortelle at vi har det vanskelig. Mange tror de er alene om en del følelser. Man føler seg mindre ensom når man ser at andre også opplever det samme. Det er godt å vite at det er normalt, og at man ikke er alene, sier Maria.

Les også: (+) Jeg har helikopterforeldre, og det begynner å bli klaustrofobisk for meg

Deltar i «Forræder»

Det ble en emosjonell berg-og-dal-bane da Maria deltok i TV 2-programmet «Forræder». Hun trodde i utgangspunktet at psykologbakgrunnen hennes ville hjelpe henne. Der tok hun feil.

– Jeg trodde jeg skulle klare å holde en emosjonell distanse, men jeg kjente på mange sterke følelser der inne. Jeg gråt mye, og det å bli mistenkeliggjort, er kanskje noe av det mest ubehagelige jeg har vært med på. Jeg innså dog at jeg også bare er et menneske, med de samme følelsene som alle andre, avslutter Maria.

«Forræder» sendes på TV 2 fredager kl. 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 27/09 2024.

Les også