Gulljenta Maren Lundby imponerte med sølv i VM

Maren Lundby: – Tror aldri jeg har vært så langt nede

Maren Lundby har hatt to svært trøblete år, men hopperen fra Toten ga aldri opp. I VM fikk hun endelig lønn for innsatsen hun har lagt ned.

<b>LYKKELIG SØLVVINNER: </b>Noen ganger kan en sølvmedalje føles som en seier. Maren Lundby overrasket i hvert fall de aller fleste – inkludert seg selv – da hun tok individuelt sølv i storbakken under VM i Planica.
LYKKELIG SØLVVINNER: Noen ganger kan en sølvmedalje føles som en seier. Maren Lundby overrasket i hvert fall de aller fleste – inkludert seg selv – da hun tok individuelt sølv i storbakken under VM i Planica. Foto: NTB
Først publisert Sist oppdatert

Maren Lundby (28) vant OL-gull i 2018, VM-gull i normalbakken i 2019 og et nytt VM-gull i 2021 da stor bakke sto på programmet for aller første gang.

OL i 2022 gikk i vasken, og da VM i Planica i år sto for tur, ble Maren regnet som en outsider – også av seg selv.

16, 24, 19, 21, 12, 17 og 16 var nemlig de litt triste resultatene fra verdenscupen før hun reiste til VM. Likevel klarte Maren å ta med seg både sølv og bronse i bagasjen hjem fra Planica.

«Et møte med Maren»

Selv om Maren vant det historiske gullet i Oberstdorf i 2021, var det likevel da problemene startet for henne.

Allerede før mesterskapet hadde hun fått problemer med forbrenningen, og i hemmelighet foregikk en intens kamp for å gå ned fire kilo helt frem til rennet startet.

Født: 7. september 1994

Alder: 38 år

Fra: Toten

Yrke: Skihopper

Se mer

– Da jeg kom til VM, var jeg omtrent fire kilo for tung. I samarbeid med en ernæringsfysiolog kvittet jeg meg med dem, forteller hun i boken «Et møte med Maren».

Hun kapret den gjeveste medaljen, men det skulle vise seg i ettertid at det hadde kostet henne mye å presse kroppen ned fire kilo for å vinne det gullet.

<b>MAREN LUNDBY:</b> Under OL i Pyeongchang i 2018 ble Maren historisk da hun tok Norges aller første hoppgull på kvinnesiden. Det smakte godt for Toten-jenta.
MAREN LUNDBY: Under OL i Pyeongchang i 2018 ble Maren historisk da hun tok Norges aller første hoppgull på kvinnesiden. Det smakte godt for Toten-jenta. Foto: Morten Bendiksen

Sommeren 2021 gikk hun opp 14 kilo uten at hun skjønte hva som skjedde med kroppen hennes.

– Perioden fra april til september var den verste. Da storma det greit inni meg, det var skikkelig frustrerende. Det var ikke bare å gi opp heller, det føltes litt som om uansett hva jeg gjorde, så ble det feil. Tror aldri jeg har vært så langt nede som jeg var i den perioden der, i hvert fall ikke med tanke på hoppingen. Da var det bekmørkt, innrømmer hun i boken.

Les også: Maren Lundby åpner opp om fremtiden: – Jeg ønsker meg familie og barn

Deltok i «Skal vi danse»

I august 2021 stilte hun overraskende opp som deltager i populære «Skal vi danse» på TV 2. Mange rynket på nesen over at en toppidrettsutøver kunne prioritere på denne måten i den viktige oppkjøringen til OL i Beijing.

Først i oktober fortalte hun om den egentlige grunnen til at hun valgte å bruke tid på et underholdningsprogram.

– «Skal vi danse» var et forsøk på å finne noen svar som kanskje kunne ta meg til OL. Jeg tror ikke det er så mange som har sett for seg at det var på den måten, fortalte hun til NRK.

<b>SKAL VI DANSE 2021:</b> Høsten 2021 deltok Maren i «Skal vi danse». Seerne stemte henne videre hver uke sammen med dansepartneren Philip Raabe. På grunn av overbelastning i bena måtte hun etter hvert trekke seg fra konkurransen.
SKAL VI DANSE 2021: Høsten 2021 deltok Maren i «Skal vi danse». Seerne stemte henne videre hver uke sammen med dansepartneren Philip Raabe. På grunn av overbelastning i bena måtte hun etter hvert trekke seg fra konkurransen. Foto: Espen Solli / TV 2

I intervjuet forklarte hun gråtkvalt at det stilles ekstreme krav til ulike ting i skihopping, og at vekt er én av dem. Hun var ikke villig til å slanke seg på en uforsvarlig måte for å bli klar til OL. Dermed tok hun det vanskelige valget om å droppe hele sesongen og mesterskapet i Beijing.

– Det er veldig tungt. Jeg tror det er et bra valg, og jeg gjør det for å ta vare på meg selv, for ikke å ta noen snarveier. Jeg vet at jeg alltid har vært veldig flink til å gjøre ting ordentlig, og det har jeg tenkt til å fortsette med, sa hun til NRK.

Etter at Maren fortalte ærlig om vanskelighetene hun sto i, strømmet støtteerklæringene på. Under utdelingen av «Idrettsgallaen» i januar 2022 ble hun kåret til «Årets navn» av det norske folk.

Samme år ble hun også tildelt Fredrikkeprisen, som er Sanitetskvinnenes ærespris og høyeste utmerkelse, for hennes åpenhet om idrettsutøveres helse og kroppspress og som nytenkende rollemodell for unge jenter.

– Det setter jeg stor pris på. Det føles ekstra godt siden det er på grunn av andre ting enn idrettsprestasjoner – at jeg har satt søkelyset på noe annet. Jeg tenkte meg godt om før jeg tok valget om å være åpen, fortalte Maren til VG.

Les også: Dette er de verste Skal vi danse-skadene

<b>ÅRETS NAVN:</b> Åpenheten Maren viste høsten 2021 gjorde at det norske folk stemte frem hopperen til å vinne prisen «Årets navn» under «Idrettsgallaen» i 2022.
ÅRETS NAVN: Åpenheten Maren viste høsten 2021 gjorde at det norske folk stemte frem hopperen til å vinne prisen «Årets navn» under «Idrettsgallaen» i 2022. Foto: NTB

Ubalanse i hvileforbrenningen

Etter lang tid fant Maren i fjor ut hva som var forklaringen på vektproblemene. Utallige tester viste til slutt at hvileforbrenningen hennes ikke lenger var i balanse.

– Under hvile forbrenner vi mest fett. Av en eller annen grunn tyder tester på at kroppen min ikke forbrenner fett under hvile. Da blir det en ubalanse, fortalte hun til Oppland Arbeiderblad.

Planene ble endret slik at hun begynte å trene mer utholdenhet. Det ble mer løping, skigåing, svømming og utholdenhetstrening samtidig som hun opprettholdt et riktig fokus på basistreningen.

– Målet er å være med og konkurrere neste vinter. Jeg må se an i løpet av sommeren når jeg kan komme tilbake i bakken, det er ikke noe jeg stresser med. Jeg vil fortsette å trene teknikk utenfor bakken og ikke hoppe så mye. Det har jeg hatt suksess med tidligere, sa hun til VG i februar i fjor.

554 dager etter VM-gullet satte hun utfor hoppkanten igjen – på sin egen 28-årsdag. Hun var spent på hva tiden fremover ville bringe, og det aller største målet var selvsagt å komme seg til VM i Planica.

– Jeg er hverken gullfavoritt eller medaljekandidat, men en liten outsider skal du få lov til å si at jeg er. Det er flott egentlig. Alt kan bli en bonus. Og blir det ikke det, går livet videre uansett, sa Maren til VG rett før VM.

Les også: (+) Britt hadde prøvd «alt» – så fant hun endelig metoden som sendte henne ned i vekt

<b>HJEMME PÅ TOTEN:</b> Maren har jobbet svært hardt de siste årene, og i Planica-VM fikk hun endelig resultater. Her er hun på sofaen til mamma Kristin hjemme på Toten sammen med katten Pondus rett før jul i 2019.
HJEMME PÅ TOTEN: Maren har jobbet svært hardt de siste årene, og i Planica-VM fikk hun endelig resultater. Her er hun på sofaen til mamma Kristin hjemme på Toten sammen med katten Pondus rett før jul i 2019. Foto: Morten Bendiksen

Bakkerekord i Planica

Og bonus ble det i aller høyeste grad! Først i form av en bronsemedalje sammen med lagvenninnene Anna Odine Strøm (24), Eirin Maria Kvandal (21) og Thea Minyan Bjørseth (19).

<b>BRONSELAGET:</b> Sammen med Anna Odine Strøm, Eirin Maria Kvandal og Thea Minyan Bjørseth kapret Maren en bronsemedalje i lagkonkurransen. Fire dager senere klatret hun ett steg høyere på pallen.
BRONSELAGET: Sammen med Anna Odine Strøm, Eirin Maria Kvandal og Thea Minyan Bjørseth kapret Maren en bronsemedalje i lagkonkurransen. Fire dager senere klatret hun ett steg høyere på pallen. Foto: NTB

Så klinket hun til med ny bakkerekord i første omgang i storbakken i Planica. Etter to omganger holdt det til en sølvmedalje!

– Det er ganske uvirkelig etter alt som har vært de siste to årene. Jeg har hatt en ganske røff vei tilbake, så å stå her med en sølvmedalje er mye mer enn jeg hadde håpet og drømt om, forklarte hun til NRK etter den fantastiske innsatsen i Planica.

<b>SATTE REKORD: </b>I det første hoppet imponerte Maren med splitter ny bakkerekord i storbakken i Planica med 139,5 meter. Det holdt til delt førsteplass. Andrehoppet var litt kortere, og dermed ble det sølv på henne.
SATTE REKORD: I det første hoppet imponerte Maren med splitter ny bakkerekord i storbakken i Planica med 139,5 meter. Det holdt til delt førsteplass. Andrehoppet var litt kortere, og dermed ble det sølv på henne. Foto: NTB