TV 2s Mads Kaggestad

Om det første møtet med kona: – Jeg satt hjemme og sturet. Så ringer Thor Hushovd

Som proff syklet han tusenvis av kilometer sammen med noen av verdens beste ryttere. Men det var da han overtok stafettpinnen som Tour de France-kommentator etter sin folkekjære far, at Mads Kaggestad virkelig kjente på ærefrykt.

<b>FAMILIEKJÆR: </b>Mads Kaggestad og kona Marita har vært gift i 15 år og har barna Nathalia og Liam sammen. Her fra årets 17. mai-feiring.
FAMILIEKJÆR: Mads Kaggestad og kona Marita har vært gift i 15 år og har barna Nathalia og Liam sammen. Her fra årets 17. mai-feiring. Foto: Privat
Publisert

– Jeg ville aldri turt å høre på de opptakene igjen. Da tror jeg at jeg ville revet meg i håret, sier Mads Kaggestad (47) og ler høyt.

Den tidligere proffsyklisten erindrer tilbake til de første årene som TV 2s sykkelkommentator, en jobb som startet i 2008.

Opplæring var det lite av, og Mads ble nærmest kastet ut i det. «Dette er rittet du skal kommentere. Her er kommentatorbua. Lykke til», var beskjeden. Det var synk eller svøm. Eller synk eller sykle.

– Men det er klart, etter 16 år som kommentator, begynner man å bli trygg i rollen, presiserer Mads.

Faren Johan Kaggestad

Faktisk så trygg at da faren Johan Kaggestad (80) sluttet som Tour de France-kommentator etter nesten 20 år som fast TV-inventar, var det sønnen som fikk overta stafettpinnen.

<b>KLEDD I TRIKOLOREN:</b> Mads Kaggestad bodde i Frankrike i flere år da han var proffsyklist. Siden 2021 har han vært tilbake i landet som Tour de France-kommentator. – Frankrike betyr mye for meg, sier han.
KLEDD I TRIKOLOREN: Mads Kaggestad bodde i Frankrike i flere år da han var proffsyklist. Siden 2021 har han vært tilbake i landet som Tour de France-kommentator. – Frankrike betyr mye for meg, sier han. Foto: Svein Brimi

Siden 2021 har det vært Mads og farens gamle makker Christian Paasche (55), som har inntatt kommentatorboksen sammen. At han har tatt over den legendariske jobben etter «fatter’n», som Mads omtaler faren som, ser han på som «ganske ærefullt».

– Tour de France er jo en veldig stor oppgave. Alle sa til meg at jeg nå skulle hoppe etter Wirkola, at det var store sko jeg skulle fylle etter fatter’n. Så jeg tar det på alvor og er alltid godt forberedt. Jeg begynner med forberedelsene allerede i mars, gjerne før, forteller Mads.

<b>UT PÅ TOUR, ALDRI SUR:</b> – Det var en drøm å bli proffsyklist, og det har vært veldig definerende for resten av livet mitt. Det bygger karakter å satse på en lidenskap og jobbe mot et mål, sier Mads.
UT PÅ TOUR, ALDRI SUR: – Det var en drøm å bli proffsyklist, og det har vært veldig definerende for resten av livet mitt. Det bygger karakter å satse på en lidenskap og jobbe mot et mål, sier Mads. Foto: Svein Brimi

For det er en sirlig jobb å skulle sette seg inn i hver lille bit av historie som sykkelrytterne passerer på veien. Kommentatorene går gjennom løypa kilometer etter kilometer, og må på forhånd prøve å gjette seg til hvilke broer, statuer eller bygg kameraene kan komme til å filme. Da må anekdotene være i boks.

Og det er nettopp slike supplerende historier Mads mener er mye av grunnen til at selv seere som ikke er særlig interessert i sykkel, benker seg foran TV-skjermen.

– Det er en reise, det er bildene og så er det dramaet. Det er alltid uforutsette ting som skjer, som bare kan skje i sykkelritt. Som at en hest hopper ut i feltet. Det er jo helt håpløst, men det blir fantastisk drama av det. I tillegg får man snakket om alt det flotte som Frankrike har å by på. Så kommer det sportslige og krydrer det hele – eller omvendt, sier han.

Les også: Mads Kaggestads rørende beskjed til pappa Johan

Kjøpte parabolantenne

Mads kan takke nettopp Tour de France for at han selv ble proffsyklist. Som sønn av Johan Kaggestad, var idrett selvsagt en naturlig del av oppveksten.

Johan regnes av mange som en pioner i norsk idrett, med en lang CV å vise til. Friidrett, skøyter, fotball, sykling og langrenn er bare noen av idrettsgrenene der Johan har gått inn i historiebøkene, enten som trener eller kommentator.

Han var også med på etableringen av Olympiatoppen i 1988, som har gjort Norge til en gullnasjon i idrett. Men for sønnen Mads startet syklingen som et enkelt transportmiddel på familiegården i Modum.

– Jeg tråkket rundt for å finne venner i oppveksten. Så kom jeg hjem en dag, og da hadde fatter’n kjøpt seg parabolantenne for å kunne følge enda mer på sport. Han var jo slik at han trykket på «record» bare han så et par joggesko på skjermen. Alt skulle analyseres. Det kartoteket han har med ulike idrettsopptak er helt ekstremt, humrer Mads.

Parabolantennen ga familien muligheten til å følge med på Tour de France. TV-bildene gjorde inntrykk på unge Mads. Det var flotte og bratte fjell, med ryttere som slet seg opp til toppen. Fjellsidene besto av publikumshorder som heiet. Et frø var dermed sådd.

– Etter det begynte jeg å visualisere at jeg var Tour de France-syklist når jeg syklet rundt etter vennene mine. Da jeg etter hvert spurte fatter’n om en proffsykkel, ble han overlykkelig, forteller Mads.

Les også: Da Karen-Marie Ellefsen dukket opp på TV-skjermen, kom det et leserinnlegg i avisa: «Nå er bunnen nådd»

<b>PÅ TO HJUL:</b> – Jeg har ikke tid til å sykle så mye lenger, medgir Mads. Som proffsyklist var han nærmest lenket til sykkelsetet. Nå bruker han sykkelen til lett mosjon et par ganger i uken.
PÅ TO HJUL: – Jeg har ikke tid til å sykle så mye lenger, medgir Mads. Som proffsyklist var han nærmest lenket til sykkelsetet. Nå bruker han sykkelen til lett mosjon et par ganger i uken. Foto: Svein Brimi

Barndomsvenn med Thor Hushovd

Allerede 12 år gammel begynte han å sykle med kompisen Thor Hushovd (46). De gikk på Norges Idrettsgymnas sammen, var på juniorlandslaget og diverse landslag, i Ringerike og i Crédit Agricole.

De ble proffe sammen, og Mads var også Thors hjelperytter på veien mot verdenstoppen. Mads kan i tillegg takke Thor for at han møtte kona Marita (44) i 2005.

– Vi bodde i hver vår lille franske landsby da vi syklet på samme lag. Jeg hadde veltet og skadet meg, når jeg egentlig skulle ha syklet Giro d'Italia. Jeg satt hjemme og sturet. Så ringer Thor og sier: «Er du klar over at det er fire venninner hos kona mi nå?»

Mads kjørte sporenstreks hjem til Thor – og falt pladask for Marita. I dag har paret vært gift i 15 år og er stolte foreldre til barna Nathalia (14) og Liam (12).

– Så ikke bare hjalp Thor meg med proffkontrakt, men han hjalp meg med å skaffe dame også, ler han.

Les også: (+) Gro Hammerseng-Edin: – Jeg elsket å være mamma, men jeg kjente også litt på misunnelsen

<b>BARNDOMSVENNER:</b> Mads møtte sin fremtidige kone hjemme hos kameraten Thor Hushovd i 2005. Her er duoen i Annecy i Frankrike i 2006, da de begge var proffsyklister. 
BARNDOMSVENNER: Mads møtte sin fremtidige kone hjemme hos kameraten Thor Hushovd i 2005. Her er duoen i Annecy i Frankrike i 2006, da de begge var proffsyklister.  Foto: Håkon Mosvold Larsen

Barna Nathalia og Liam

Kommentatorferdighetene til Mads kommer sågar familien til gode. Når sønnen Liam sliter på sykkel, spør han gjerne far om å kommentere sykkelferden hans.

– Da ser jeg hvordan moralen hans går opp. Begge barna mine følger med på Tour de France, og de synes det er gøy at jeg har en jobb som jeg gleder meg til. Det kunne fort vært vanskelig for familien at jeg reiser vekk en måned, men de sier at de klarer seg fint. Så ser de alltid frem til at jeg kommer hjem igjen, forteller han.

Faren Johan følger selvsagt også stolt med på sønnens TV-jobb fra sykehjemmet. En alvorlig nyrekollaps har ført til at han har vært avhengig av hjelp de siste årene. Flere ganger har han vært døden nær.

– Nå er han heldigvis bedre enn han var for ett år siden. Jeg tror det også har mye å gjøre med at han har fått litt avstand til tapet av min mor, som gikk hardt innpå ham. Nå har han avfunnet seg med situasjonen sin og finner glede i å sette seg delmål.

Les også: Erik Thorstvedt elsker livet som bestefar: – Det er veldig stas

<b>STOLTE AV HVERANDRE:</b> – Fatter'n har gjort mye for norsk idrett, sier Mads om sin kjære far. Johan er like stolt av sønnen, og fulgte selvsagt med på TV-innsatsen til Mads under Tour de France.
STOLTE AV HVERANDRE: – Fatter'n har gjort mye for norsk idrett, sier Mads om sin kjære far. Johan er like stolt av sønnen, og fulgte selvsagt med på TV-innsatsen til Mads under Tour de France. Foto: Henrik Ottersen

Syklet 30 000 kilometer

Mads avslører at Johan fulgte med på årets Bislett Games, og at han fikk med seg at den gamle 3000-meterrekorden til Grete Waitz ble slått av Karoline Bjerkeli Grøvdal. Johan var som kjent Gretes personlige trener i mange år.

– Det irriterte han seg litt over, men tenkte også at det var en sunn utvikling. Fatter’n har fortsatt et vinnerinstinkt, deler Mads.

Sønn Kaggestads egne vinner- instinkt fra sykkelkarrieren er nå overført til kommentatorbua han deler med makkeren Paasche. Sammenlignet med tidligere står Mads’ sykkel nærmest og samler støv i dag.

– Jeg er fortsatt glad i å sykle, og får kanskje til et par turer i uken. Men det kan ikke sammenlignes med tidligere. Jeg syklet over 30 000 kilometer i årene som profesjonell syklist. Jeg har rett og slett syklet fra meg, smiler Mads Kaggestad.

Denne saken ble første gang publisert 24/07 2024.

Les også