NRK-serien «Leo og de farlige»

– Det er noe av det verste jeg har opplevd

Den populære programlederen trekkes ofte mot samfunnstemaer andre holder seg unna. I prosessen lærer Leo Ajkic mye om seg selv. Det gjorde han også i møtet med de farligste innsatte i norsk fengsel.

<b>STERKT ENGASJEMENT:</b> Leo Ajkic lager ofte dokumentarer om samfunnets mørke sider. I sin nye NRK-serie er det forvaringsdømte han setter søkelyset på.
STERKT ENGASJEMENT: Leo Ajkic lager ofte dokumentarer om samfunnets mørke sider. I sin nye NRK-serie er det forvaringsdømte han setter søkelyset på. Foto: Jørn Grønlund
Først publisert

– Jeg var redd før jeg traff disse menneskene. Hvem var de? Hvordan hadde de blitt sånn? Det at noen havner i fengsel med forvaring, har som regel en forhistorie. Valgene vi tar, avhenger av hvordan man selv er blitt behandlet, hvordan man er oppdratt, psykiske lidelser; det er mange faktorer som spiller inn.

Noen av disse menneskene er i bunn og grunn ganske like alle andre. Kanskje noen har mer bagasje, men de har gjort noe som har fått store konsekvenser, forteller Leo Ajkic (40).

«Leo og de farlige»

Det er tydelig at dette er et tema som engasjerer programlederen. Han understreker flere ganger at det er mye han har lært gjennom TV-programmet. Både om seg selv og andre.

I dokumentarserien «Leo og de farlige» tar Leo seerne med bak fengselsmurene for å treffe de aller farligste blant oss. Mennesker som har begått grove forbrytelser, er dømt til forvaring, men som skal tilbake til samfunnet igjen.

<b>FORBRYTERE:</b> Som programlederen i «Leo og de farlige» møter Leo Ajkic blant annet voldtektsmenn og drapsdømte.
FORBRYTERE: Som programlederen i «Leo og de farlige» møter Leo Ajkic blant annet voldtektsmenn og drapsdømte. Foto: NRK

TV-profilen går blant annet i dybden på hvordan vi som samfunn håndterer slike mennesker.

– For de er jo dømt til å slippe ut igjen. De er dømt til å fikse det som er feil med dem. For å bli en bedre versjon av seg selv. Jeg ville se om systemet fungerer, og jeg vil at folk skal innse at det er et tema som er viktig for oss alle.

– Har vi lyst til at de skal rehabiliteres, og bli gode naboer når de slipper ut? Det er en serie som handler om mennesker, og hvordan vi er som samfunn, fastslår han.

Les også: Leo Ajkic: – Jeg var en «straigth-A student»

<b>SAMFUNNSSTRAFF:</b> Her og Nå møtte TV-profilen under NRKs høstlansering. Leo fortalte at han setter stor pris på sin egen frihet etter å ha besøkt de straffedømte bak murene.
SAMFUNNSSTRAFF: Her og Nå møtte TV-profilen under NRKs høstlansering. Leo fortalte at han setter stor pris på sin egen frihet etter å ha besøkt de straffedømte bak murene. Foto: Svein Brimi

«Leo og de utstøtte»

Leo forteller videre at det er mange spørsmål han fortsatt ikke har fått svar på. Men det er spesielt én ting han har lært seg å sette pris på etter at han lagde NRK-serien.

– Friheten! Den største straffen er jo at friheten blir tatt fra deg. Det er det verste. Du kan være på et sted med dårlige fasiliteter, men så lenge du er fri, betyr det ikke så mye. Nå setter jeg stor pris på min egen frihet, forteller han.

Det er ikke første gang Leo går i dybden på mørke eller såre temaer. Han har stått bak serier som «Leo og de utstøtte», «Rus» og «Flukt», som handlet om hverdagen til flyktninger. Programlederen forklarer hvorfor han trekkes mot slike samfunnsutfordringer.

<b>SERIESKAPER:</b> Leo er blitt hyllet for sine NRK-serier. I 2022 fikk han Gullruten for programserien «Rus». 
SERIESKAPER: Leo er blitt hyllet for sine NRK-serier. I 2022 fikk han Gullruten for programserien «Rus».  Foto: Bjørnar Morønning

– Jeg liker å svømme mot strømmen. Jeg liker å snakke om det mange holder seg unna. Jeg liker å ta opp temaer som splitter oss. For alle har en mening om fengsel og straff, men det er veldig få som er eksperter på dette.

– Hvis noen synes et tema er hvitt, mens andre mener det er svart – da vet vi at vi lager god TV. Når det er mange uenigheter, treffer vi en nerve, sier han.

Horoskop for sommeren 2024
Pluss ikon
Horoskop for sommeren 2024

Les også: Ser klar trend: – Folk har tatt med seg vaner fra pandemien

Samfunn og straff

Leo mener at uenighetene fort oppstår avhengig av hvilken side man står på når det begås kriminelle handlinger.

– For når det er vi, eller noen som står nær, oss som er offer, er vi klare på hva slags straff vi ønsker. Men tenk om det er din sønn eller bror som er forbryteren? Hva vil du at straffen skal innebære da? Skal de dømmes til en ny sjanse? Det er slike ting jeg ønsker folk skal tenke på, medgir han.

<b>OPPTATT AV SAMFUNNET:</b> Leo har tidligere laget serien «Uønsket», der han fulgte asylbarn i Norge. Her sammen med asylbarnet Mustafa Hasan.
OPPTATT AV SAMFUNNET: Leo har tidligere laget serien «Uønsket», der han fulgte asylbarn i Norge. Her sammen med asylbarnet Mustafa Hasan. Foto: Hanna Johre

Leo har selv erfart å bli utsatt for kriminalitet. På ferie i Mexico i 2019 ble han ranet av en guttegjeng som ville ha klokken hans.

– Det er noe av det verste jeg har opplevd. Jeg fikk en pistol mot hodet da jeg ble ranet. Men merkelig nok var jeg aldri redd da jeg lagde «Leo og de farlige». Jeg følte meg trygg. De som sitter i forvaring, har jo mye mer å tape ved å begå nok en feil. For det blir brukt mot dem senere og påvirker hvor lenge de skal sitte inne, forklarer han.

Les også: (+) Da faren forlot dem, tok Leonard Cohen til seg norske Axel. Den turbulente oppveksten satte dype spor

<b>GRUPPEKLEM:</b> Programlederen gir et innblikk i de forvaringsdømtes situasjon i den nye TV-serien. Her gir han en gruppe- klem i «Leo og de farlige».
GRUPPEKLEM: Programlederen gir et innblikk i de forvaringsdømtes situasjon i den nye TV-serien. Her gir han en gruppe- klem i «Leo og de farlige». Foto: NRK

Forebygge utenforskap

Ajkic mener det er en rød tråd i dokumentarseriene han har laget de siste årene. Enten det gjelder ungdomskriminalitet, rusmisbrukere, voldsdømte eller flyktninger.

– Det er at vi må jobbe mot utenforskap for å forebygge. Om færre føler på utenforskap, tror jeg mye kan løses, sier Leo Ajkic.