Tiril Sjåstad Christiansen

Røper bryllupsplaner på en herregård i Sverige

Før hadde Tiril hele verden som lekegrind. Nå er det lille Grimstad, ny jobb og to små-rollinger som er «hele verden» for den tidligere skistjernen.

<b>VIKTIGST:</b> Selv om hverdagene er hektiske og arbeidsdagene ofte lange for Tiril og Stian, er det barna som er viktigst. Ved å ta dem med på hverdagsgjøremålene, får de tilbrakt mye tid sammen.
VIKTIGST: Selv om hverdagene er hektiske og arbeidsdagene ofte lange for Tiril og Stian, er det barna som er viktigst. Ved å ta dem med på hverdagsgjøremålene, får de tilbrakt mye tid sammen. Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg
Sist oppdatert

– Jeg har aldri hatt det så travelt.

Tiril Sjåstad Christiansen ler der hun suser mellom butikkene. Siden nyttår har den tidligere freestyledronningen vært senterleder ved Odden butikksenter i Grimstad.

Snøbrett og konkurransetøy er byttet med jobbuniform og sko som må tåle mange tusen skritt om dagen.

Sammen med samboer Stian og de to barna, Vega (3,5) og Skage (snart 2), har hun slått seg til ro i idylliske Grimstad. Eller ro og ro – 29-åringen er veldig sjelden i ro, og langtidsplanlegging er ikke hennes sterkeste side.

Energisk og full av ideer har hun tatt fatt på sitt nye liv, og for første gang har hun en «vanlig» jobb. Men helt vanlig er den ikke.

Å være senterleder med ansvar for 37 butikker betyr arbeidsoppgaver fra å lage videosnutter til sosiale medier til å skifte lyspærer eller rigge lydanlegg til arrangementer.

– Jeg er en potet. Kan brukes til alt.

Tiril ler sin trillende latter.

<b>SENTERLEDER:</b> Siden nyttår har Tiril jobbet som senterleder ved Odden Senteret i Grimstad. Der har hun ansvar for 37 butikker.
SENTERLEDER: Siden nyttår har Tiril jobbet som senterleder ved Odden Senteret i Grimstad. Der har hun ansvar for 37 butikker. Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg

Jobber som senterleder

Selv om senterlederjobben krever mye, er Tiril tydelig på at barna kommer først. Hun og pappaen skifter på å ha hentedager i barnehagen. Den som har «barnefri», kan jobbe lenge.

<b>SOSIAL:</b> Senterleder Tiril blir beskrevet som energisk og sosial av kollegene sine. Minst et par ganger om dagen forsøker hun å ta seg en runde for å snakke med de ansatte i butikkene.
SOSIAL: Senterleder Tiril blir beskrevet som energisk og sosial av kollegene sine. Minst et par ganger om dagen forsøker hun å ta seg en runde for å snakke med de ansatte i butikkene. Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg

– Når både Stian og jeg har doble stillinger – minst – så må vi prioritere knallhardt for å få det til å gå rundt. Min «oppskrift» er å ta barna med i hverdagslige gjøremål. Det blir det mye kvalitetstid av, sier Tiril, som understreker at hun synes det er gøy å jobbe under press.

– Man trenger ikke å planlegge alt så veldig nøye for at det skal bli bra, mener Tiril.

I tillegg til å ha ansvar for 37 butikker, er Tiril influenser med stor aktivitet på sosiale medier. Samboer Stian er osteopat med egen klinikk, samtidig som han og pappa Dag Otto Lauritzen har lansert klesmerket DO2 Design.

<b>POTET:</b> Arbeidsoppgavene som senterleder varierer fra å lage videoer til å ta ut av oppvaskmaskinen. – Jeg er en skikkelig potet, sier Tiril.
POTET: Arbeidsoppgavene som senterleder varierer fra å lage videoer til å ta ut av oppvaskmaskinen. – Jeg er en skikkelig potet, sier Tiril. Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg

Og de som følger henne på Instagram, kan se at både Vega og lillebror Skage tar del i oppgavene både ute og inne.

Les også: (+) Dag Otto Lauritzen åpner opp om tøffe tak i familien: – Det gikk hardt inn på alle

Robuste barn

Tiril elsker å være ute, og hun elsker alt som gror. Hun er arvelig belastet når det gjelder hage- og blomsterstell. Både bestemor og mor var kjent for å ha Geilos fineste hager. Selv 750 meter over havet fikk Sjåstad-damene hagen til å bugne i blomsterflor.

– Fingrene mine blir grønnere og grønnere for hvert år. I år har vi prøvd oss på grønnsaker også, forteller Tiril.

<b>RABARBRATID:</b> Tiril elsker hagearbeid – og det smitter over på barna. Her er det tid for rabarbrahøsting – og rabarbrablader kan bli super-flott hatt.
RABARBRATID: Tiril elsker hagearbeid – og det smitter over på barna. Her er det tid for rabarbrahøsting – og rabarbrablader kan bli super-flott hatt. Foto: Privat

Hun prøver å finne på minst én uteaktivitet med ungene hver eneste dag – året rundt. Sammen har de snekret lekestue og bygd rabarbrablad-hus til brunsneglene. Gulrøtter er plantet og de første jordbærene høstet.

– Jeg er opptatt av matauk og gjenbruk, og jeg er ganske nøye på hva ungene får i seg. Vi lager heller is av smoothie enn å kjøpe saftis på butikken. Når de er med og dyrker frem grønnsaker fra frø til middagstallerken, får de et helt annet forhold til maten. Vega smaker på alt med stor entusiasme. Skage er foreløpig litt mer tilbakeholden, sier Tiril, som synes mange foreldre henger seg opp i bagateller og dill og dall.

<b>FRA BUNNEN:</b> Tiril er opptatt av kostholdet til barna og lager all mat fra bunnen av. – Jeg elsker å lage mat – og drømmer om å drive hotell en gang, røper Tiril.
FRA BUNNEN: Tiril er opptatt av kostholdet til barna og lager all mat fra bunnen av. – Jeg elsker å lage mat – og drømmer om å drive hotell en gang, røper Tiril. Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg

– Det er for få foreldre som tar seg tid til å ta barna med på hverdagslige gjøremål. Gjør heller det enn å henge deg opp i en diskusjon om hvorvidt ungen skal ha knesokker eller ankelsokker på seg, oppfordrer Tiril.

– Jeg liker å være litt gammeldags og «rar». Jeg gidder ikke følge strømmen. Unger er ikke laget av bomull. De tåler en støyt og har godt av å prøve seg, sier Tiril, som mener robuste barn er lykkelige barn.

Les også: «Bomullsbarn»: – Kan føre til mindre robuste barn

<b>KLATREMUS:</b> Tirl er opptatt av at barna skal være aktive og ikke pakkes inn i bomull. Derfor har de satt opp klatrevegg i stua.
KLATREMUS: Tirl er opptatt av at barna skal være aktive og ikke pakkes inn i bomull. Derfor har de satt opp klatrevegg i stua. Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg

Vant «Farmen kjendis»

Som toppidrettsutøver hadde Tiril 250 reisedøgn i året og hele verden som lekegrind – og bare seg selv å tenke på. I 2018 la hun opp etter å ha røsket med seg to gull, to sølv og en bronse i X-games – ekstremsportutøvernes viktigste konkurranse. Overgangen til å bli bofast har vært stor.

– Jeg slet litt i starten. Jeg var jo ikke vant til å være mer enn maks et par måneder på hvert sted. Det var konkurranser i Australia den ene uken og i Østerrike den neste. Grimstad er en fantastisk by og folkene her helt topp, men vi får se hvor lenge jeg klarer å holde meg i ro.

– Den største overgangen ved å begynne i fast jobb, var å ikke ha den friheten jeg hadde tidligere. Det blir nok noen nye eventyr etter hvert. Kanskje må vi ta barna med på jordomseiling …

<b>TID FOR LEK:</b> Uansett hvor travel dagen er, har mamma og pappa alltid tid til å leke med Vega (3 1/2) og Skage (2).
TID FOR LEK: Uansett hvor travel dagen er, har mamma og pappa alltid tid til å leke med Vega (3 1/2) og Skage (2). Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg

Etter idrettskarrieren har Tiril både vunnet «Farmen kjendis» – og vært programleder for samme program i fire sesonger – i tillegg til å ha ledet «Idrettsgallaen» på NRK.

– Jeg elsket «Farmen». Det var tilbake til røttene. Jo mer selvforsynt jeg klarer å bli, jo bedre. Drømmen er et lite gårdsbruk med dyr, hest og stall. Katt og kanin. Grønnsaker og bær.

– Savner du kjendislivet?

– Jeg har aldri følt meg som «kjendis» eller gått spesielt mye på røde løpere. Jeg har vært heldig å få prøve nye, spennende ting. Det er det man vokser på – å tørre å hoppe i nye ting. Målet er at når jeg en gang sitter på gamlehjemmet, skal jeg ha gjort så mange gøye ting at jeg ikke angrer på at jeg ikke turte eller ikke hadde tid.

Les også: Dette er deltagerne i «Farmen kjendis» 2025

<b>MIDDAG:</b> Midt i det hektiske småbarnslivet kommer det godt med at svigers inviterer på middag innimellom. Fra venstre Skage, Dag Otto, Ellen, Stian, Tiril og Vega.
MIDDAG: Midt i det hektiske småbarnslivet kommer det godt med at svigers inviterer på middag innimellom. Fra venstre Skage, Dag Otto, Ellen, Stian, Tiril og Vega. Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg

Drømmer om mange barn

Selv om livet er aldri så hektisk med to smårollinger i barnehage, drømmer Tiril om flere barn – «en hel haug», som hun selv uttrykker det.

– Da Stian og jeg ble sammen, var vi enige om at vi skulle ha mange barn. Så fikk vi Vega, og han ble litt mer skeptisk til «prosjektet». Og så kom Skage.

<b>KOSESTUND:</b> Det er godt å slappe av med en bok i bestefar Dag Ottos fang etter travel dag i barnehagen. 
KOSESTUND: Det er godt å slappe av med en bok i bestefar Dag Ottos fang etter travel dag i barnehagen.  Foto: Elisabeth Grosvold Altenborg

– Stian er ikke fullt så sikker på at vi skal ha veldig mange barn. Men han er ikke vanskelig å overtale, så det blir i alle fall minst ett til, røper Tiril.

– Hvordan får du tid til alt – og i tillegg ønsker du deg enda flere barn?

– Jeg er født med en superkraft. Jeg har så mye energi, sprudler Tiril – og etter et par timer i hennes tempo, er det ikke vanskelig å tro henne.

Les også: Amalie Iuel: Drømmer om fem barn og minibuss

Røper bryllupsplaner

Det er snart seks år siden Tiril og Stian forlovet seg i vinter-eventyret på svigerforeldrenes hytte på Hovden. Egentlig skulle bryllupet blitt feiret på et italiensk slott i 2020, men pandemien satte en stopper for det.

Nå har Tiril lagt øynene på et nytt «åsted» for den store festen: en herregård i Sverige. Men når det blir, har paret ikke bestemt.

– Selv om ikke langtidsplanlegging alltid er min greie, skal jeg ha god tid på å forberede bryllup. Jeg vil ha et skikkelig stort, romantisk bryllup – med masse gjester. Det må bli en fest som speiler meg og Stian, der vi feirer livet og kjærligheten. Gjestene må være fra alle epokene i livene våre, men detaljene har jeg ikke landet ennå. Akkurat nå går livet i «hundre og texas».


Denne saken ble første gang publisert 16/09 2024, og sist oppdatert 16/09 2024.

Les også