krimforfatterJohan Høst satset alt:

Johan løp på tredemølla da han fikk ideen som endret alt: – Det sa bare pang

Johan Høst levde på kona for å oppnå drømmen. Nå rives boken hans bort fra butikkhyllene.

<b>            JOHAN HØST:</b> For at Johans bok skulle bli noe av, måtte han ta ulønnet fri fra jobb for å skrive. Kona Hanne har dermed vært familiens hovedforsørger i halvannet år for at hans drøm skulle bli til virkelighet.
JOHAN HØST: For at Johans bok skulle bli noe av, måtte han ta ulønnet fri fra jobb for å skrive. Kona Hanne har dermed vært familiens hovedforsørger i halvannet år for at hans drøm skulle bli til virkelighet. Foto: Svein Brimi
Først publisert Sist oppdatert

Etter en lang dag med boksignering i Vestfold, har Johan Høst (50) så vidt rukket å komme innenfor dørene hjemme i Lillehammer når Her og Nå kommer på besøk.

Inne i det sjarmerende huset fra 1889 står flere pappesker med hans debutbok «En nasjon i sjakk» og venter på å bli signert. Mens vi møter forfatteren, ringes det fra forlaget og fra journalister.

Nå vil alle ha en bit av krimforfatteren etter at boka hans har mottatt 5-ere og 6-ere på terningen – og har blitt revet bort fra butikkhyllene.

– Det er rett og slett bare et eventyr. Selv en lillehamring som er stor i kjeften, blir litt stum. Det er en gammel drøm som går i oppfyllelse, at jeg hadde lyst til at det skulle være igjen noe etter meg. Jeg har skrevet mye for reklame, men det er litt som å skrive i sanden – for det fordufter bare. Nå har jeg kunnet tenke helt fritt og fortelle akkurat den historien jeg ønsket, smiler han.

<b>KRIMBOK:</b> – Forlaget har sagt at som debutant vil det å selge 5000 bøker være kjempebra. Men nå er boken trykket opp i 30.000 eksemplarer, og det ser ut til at det blir enda flere. Det er rett og slett bare et eventyr, smiler Johan.
KRIMBOK: – Forlaget har sagt at som debutant vil det å selge 5000 bøker være kjempebra. Men nå er boken trykket opp i 30.000 eksemplarer, og det ser ut til at det blir enda flere. Det er rett og slett bare et eventyr, smiler Johan. Foto: Svein Brimi

Boka «En nasjon i sjakk»

50-åringen har drevet reklamebyrået «Ferskvann» i 27 år, og mange drar nok også kjensel på ham som programvert for Norsk Tippings Extra-trekning på NRK.

Idéen til boka «En nasjon i sjakk» fikk han da han sto på tredemølla og løp i et treningsstudio. Foran ham var det flere skjermer som hadde sending fra ulike TV-kanaler. En skjerm viste et gisseldrama, den andre statsministerens tale under åpningen av Stortinget og på den tredje satt Magnus Carlsen og spilte sjakk.

– Da surret tankene i hodet: «Gisseldrama, statsministeren, sjakk». Plutselig sa det bare «pang», og så dukket idéen opp. Det var bare så tydelig. Når du har jobbet i reklamebransjen i mange år vet du når du har en god idé. Det var en ryggmargsrefleks på at: «Her har jeg noe». Jeg måtte bare gå av mølla, finne fram en blokk og notere alt ned. Da tenkte jeg: «Yes! Denne har jeg», forteller han.

I «En nasjon i sjakk» blir Norges statsminister kidnappet på påskefjellet, nærmeste bestemt på Hafjell.

Terroristen bak det hele stiller bare ett krav: At politikerne som sitter ved makten, spiller et sjakkparti om statsministerens liv. Hver gang terroristen tar en brikke, må et annet menneske bøte med livet.

Før det første trekket tas, stopper en trailer ved Stortinget, og hengerens vegger blåses av. På planet sitter statsministeren i et glassbur. Spillet er i gang, og det kjempes en desperat kamp mot klokken for å stoppe drapene, og redde det norske demokratiet.

Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite...
Pluss ikon
Sophie Elise helt privat: – Vi bodde i en trang kjellerleilighet og hadde lite penger

– Jeg tenkte: «Når kan du få tak i statsministeren ganske lett?». Jo, det er når han går på ski. Det gjør han hver påske, og han går så fort at han går fra disse livvaktene sine – så påsken var perfekt til historien. Ikke minst blir det også da en ekte påskekrim, smiler forfatteren.

Les også: Forfatter Kaja Nylund brøt ut av trossamfunnet Guds menighet

Kona Hanne Høstmælingen

Det smakfullt innredede huset er pyntet med påskeliljer og gåsunger, og kona Hanne (47), sønnen Lukas (18) og datteren Julie (21) forsyner seg av påskeegget.

Eldstemann Elias (24) studerer i København. Med tre barn og full jobb, slet Johan lenge med å få framdrift på bokprosjektet, men for halvannet år siden satte kona foten ned.

– Han har snakket om denne boka og idéen konstant i syv år. Det kom til et punkt der jeg tenkte: «Nå har vi hørt om denne boka veldig lenge». Da måtte han enten gjøre noe med det eller så burde han legge den bort og slutte å snakke om det, sier hun.

<b>HANNE OG JOHAN:</b> – Påsken er alltid fin når man bor i Lillehammer. Da trenger man ikke være på en hytte, for her kan vi gå til skiløyper selv om vi bor midt i byen. Det er helt supert, sier Hanne og Johan.
HANNE OG JOHAN: – Påsken er alltid fin når man bor i Lillehammer. Da trenger man ikke være på en hytte, for her kan vi gå til skiløyper selv om vi bor midt i byen. Det er helt supert, sier Hanne og Johan. Foto: Svein Brimi

Løsningen ble at Johan tok ulønnet fri fra jobb og måtte leve på familieterapeut-konas inntekt mens han skrev.

– Det høres ut som en dårlig deal å jobbe fullt mens jeg bare kunne sitte hjemme for å realisere min bokdrøm. Heldigvis takket hun ja til det. En stor takk til kona som har støttet drømmen min, og som har sagt at: «Dette skal vi klare sammen». Heldigvis ser det ut til at det lykkes, og det gjør det desto mer moro. Etter noen litt seige år økonomisk, er det greit å få noe igjen for det, smiler Johan.

50-åringen er lidenskapelig opptatt av film, og bokprosjektet startet opprinnelig som en idé til et filmmanus. Nå blir det ja-takk-begge deler, for planleggingen av filmatiseringen av boka er allerede godt i gang.

<b> FAMILIEN HØST:</b> – I påsken skal vi slappe av og spise godteri. Det har gått slag i slag med boklansering, så vi har egentlig ikke lagt noen planer. Påsken går nok med til å få landet Johan etter en hektisk og intens periode, smiler Hanne.
FAMILIEN HØST: – I påsken skal vi slappe av og spise godteri. Det har gått slag i slag med boklansering, så vi har egentlig ikke lagt noen planer. Påsken går nok med til å få landet Johan etter en hektisk og intens periode, smiler Hanne. Foto: Svein Brimi

– Det blir film, for en nordisk samproduksjon er på trappene. Det ligger i min natur å tenke stort, og drømmen er Hollywood. Jeg har allerede sett for meg i hodet hvordan det ville blitt dersom Hollywood-regissøren Christopher Nolan hadde regissert filmen. Det kunne blitt veldig bra, mener han.

Les også: (+) Kjære barna mine. Jeg er 70 år og har ett ønske

Ble kjærester i 1994

Denne påsken skal Johan slappe av hjemme etter en intens periode med boklansering. For ekteparet er påsken en spesiell tid av flere grunner, det var nemlig i påsken i 1994 at de bestemte seg for å bli kjærester. Men den aller første gangen de møttes var på curlingbanen.

– Hanne hadde et lite innhopp i curling. Selv har jeg gjort det brukbart og blitt norgesmester i curling fire ganger. Men med eget reklamebyrå og tre unger gikk det ikke å satse skikkelig. Da tenker jeg at jeg heller får produsere spillerne, så nå har jeg gjort det. Eldstemann har tatt bronse i prøve-OL og junior-VM, men har trappet litt ned. Yngstemann er et skikkelig talent. Han vant ungdoms-OL for to år siden og har vunnet junior-NM tre ganger allerede og skal snart spille junior-VM. Han er ordentlig på hugget, smiler trebarnsfaren.

Lukas (18) trenes av sølvvinnerne fra årets vinter-OL i Beijing, Kristin Skaslien (36) og Magnus Nedregotten (31). Her og Nå fulgte med da Johan og Lillehammer curlingklubb hyllet OL-heltene i den lokale ishallen.

<b>OL-HELTER:</b> Curlingekteparet Magnus og Kristin, som vant sølv i Beijing-OL, er trenerne til yngstesønn Lukas – og kjenner Johan godt fra før. – De er til stor inspirasjon for curlingmiljøet, sier den fire ganger NM-vinneren i curling.
OL-HELTER: Curlingekteparet Magnus og Kristin, som vant sølv i Beijing-OL, er trenerne til yngstesønn Lukas – og kjenner Johan godt fra før. – De er til stor inspirasjon for curlingmiljøet, sier den fire ganger NM-vinneren i curling. Foto: Svein Brimi

– Johan er curling-Norges moromann. Han minner om en «Petter Smart»-type som vimser litt rundt og finner på sprell her og der. Han har vært sånn passe god i curling og er speaker her når det er nasjonale mesterskap. Han er en primus motor i curlingmiljøet her, forteller Magnus som ikke er overrasket over at curlingvennen har skrevet bok.

– Johan er veldig kreativ, men jeg ble veldig overrasket da den første sekseren på terningen kom. Det synes jeg er så ekstremt imponerende, sier Magnus til Her og Nå, før den travle krimforfatteren prøver seg på isen med curlingekteparet.