Kronprins Haakon om livet med bonussønnen

Slik er hans forhold til Marius Borg Høiby

I boken som ble gitt ut om han i fjor, forteller kronprins Haakon åpent om hvordan det er å være bonuspappa til Marius Borg Høiby.

<b>BONUSPAPPA HAAKON:</b> Kronprinsesse Mette-Marit har tatt dette bildet av Haakon og Marius.
BONUSPAPPA HAAKON: Kronprinsesse Mette-Marit har tatt dette bildet av Haakon og Marius. Foto: Privat/Instagram
Sist oppdatert

Kronprins Haakon (51) forteller åpenhjertig om Marius Borg Høiby (27) i boken «Haakon – historier om en tron- arving», ført i pennen av Kjetil Østli.

I boken, som kom ut i fjor, legger han ikke skjul på sin kjærlighet til Marius, som nå etterforskes av politiet, og i skrivende stund er siktet for kroppskrenkelse, hensynsløs adferd, brudd på besøksforbud, skadeverk og trusler.

Det er fire fornærmede i saken.

Fant raskt tonen

I boken forteller kronprinsen om den første tiden med Marius.

– Da jeg ble sammen med Mette, ble jeg kastet inn i småbarnsfasen. Marius har jeg hatt i livet mitt siden han var to år. Først syntes han nok det var komplisert å forholde seg til meg. Jeg måtte stå på litt for å nå inn. Men det tok ikke så lang tid før vi fant tonen, forteller kronprins Haakon.

Ment alt var ikke like lett.

– Fra Marius var tre år, bodde vi sammen ganske fast. Plutselig skulle Mette noe, og der sto han og jeg. Han var tre og slo seg vrang et eller annet sted. Jeg ble usikker, folk stirret og tenkte sikkert: «Den gutten vil jo ikke være med kronprinsen!» Men jeg elsket å være sammen med Marius, forteller han.

GODE KOMPISER: Kronprins Haakon forteller om sitt forhold til bonussønnen i boken «Haakon – historier om en tronarving», som ble gitt ut i fjor.
GODE KOMPISER: Kronprins Haakon forteller om sitt forhold til bonussønnen i boken «Haakon – historier om en tronarving», som ble gitt ut i fjor. Foto: Lise Åserud

Han minnes imidlertid også noen utfordrende episoder.

– Jeg husker en påske i Sikkilsdalen. Vi hadde vært med på det tradisjonsrike påskerennet på Setra. Mette var dratt tilbake til hytta, jeg var ute med Marius, så ble han akutt sliten og svært misfornøyd. Han la seg ned og ville ikke gå – mens pressefolk sto og filmet og tok bilder.

<b>BONUSPAPPA:</b> Lille Marius ble en del av livet til kronsprins Haakon da han var to år gammel.
BONUSPAPPA: Lille Marius ble en del av livet til kronsprins Haakon da han var to år gammel. Foto: Erik Johansen

– Ok, hva ville ekspertene gjort? Vel, jeg løste det på min måte: «Blir du med hjem nå, skal du få masse godteri.» Det hørte journalistene. Ikke mitt stolteste øyeblikk, forteller Haakon.

Les også: Kronprinsesse Mette-Marit: – Det er fint å være oss to

God kroppskontroll

Kronprinsen ble raskt glad i den lille gutten.

– Marius var en veldig morsom og utrolig søt unge. Og så var han positiv til fysiske aktiviteter. Han likte slalåm tidlig, likte å være med ut og gjøre ting, ut å hoppe, stå på vannski, surfe, wakeboard, drive med alle mulige sånne aktiviteter, forteller tronarvingen i boken.

– Tidlig så jeg hvor god kroppskontroll han hadde, hvor raskt han behersket trampolinehopping og triks i vannet. Han sto alpint fra han var tre år og på surfebrettet kort tid etterpå. Han var tøff og koordinert, forteller Haakon.

Marius utfordret også Haakon.

– Da jeg var barn, var jeg jo ikke så tøff og ikke så koordinert. Å se Marius utfolde seg, gjorde meg stolt. Det var fantastisk å se han klatre og lære saltoer og alt mulig. Jeg var jo ikke sånn. Men Marius har presset meg på fysiske ting, som å ta baklengs salto i vannet. Det er ikke blitt en naturlig del av repertoaret mitt, men jeg gjorde det noen ganger. Han var god til å utfordre meg der, forteller bonusfaren.

– All den gleden som kom med å være sammen med han, gjorde det enda mer naturlig å gå inn i foreldrerollen. Ansvar kan være positivt. Det er bruk for deg, noen trenger deg. Det er noe fint i det, forteller Haakon.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

<b>GOD STEMNING:</b> Marius og kronprins Haakon har alltid fleipet mye med hverandre.
GOD STEMNING: Marius og kronprins Haakon har alltid fleipet mye med hverandre. Foto: Lise Åserud

Gikk på ski

Tronarvingen og Marius fant også ut at de hadde felles interesser.

– Han begynte på ski. Vi fant et fellesskap i skimiljøet, han og jeg. Han endte på idrettslinjen på Wang og var idrettsutøver på ski i en lang periode. Etter hvert fikk jeg til og med lurt han med på rando-turer. Vi gikk i Uvdal, og én gang var han med til Turtagrø. Han likte jo best å henge i skiparken, men nå er han entusiastisk på å finne noen bra linjer utenfor bakken også, forteller kronprinsen.

<b>FELLES INTERESSE:</b> Både Marius Borg Høiby og Haakon er veldig glad i vinter-aktiviteter.
FELLES INTERESSE: Både Marius Borg Høiby og Haakon er veldig glad i vinter-aktiviteter. Foto: Heiko Junge

I boken, som ble utgitt i forbindelse med hans 50-årsdag, beskriver Haakon sin bonussønn slik:

– Marius har jo også en naturlig kulhet som jeg ikke hadde i ungdomsårene. Men det jeg synes er finest ved han, er når han på julaften, flere år på rad, besøker en venn som trenger besøk akkurat den dagen, eller når han holder taler i en venns bryllup. Han har omsorg i seg, Marius, og i tillegg til all energien er han morsom. Han elsker å tulle med oss. Han karikerer oss alle sammen, og han er flink til det. Ingrid og Magnus elsker når Marius er med. På tur, i bakken, på sommeren, eller på en middag: Stemningen løftes når han kommer, forteller kronprins Haakon.

Les også: Slik blir kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit som kongepar

Stolt av barna

Kronprinsen har et nært forhold til både prinsesse Ingrid Alexandra (20), prins Sverre Magnus (18) og Marius.

– Jeg har tre barn som jeg er utrolig stolt av. Det er en gave å ha mennesker i livet som du virkelig liker å være sammen med. Vi har vært heldige. Jeg er takknemlig for å ha fått være tett på fra de kom helt nye, til de blir 18 og som voksne, forteller tronarvingen.

– Mette sier at jeg burde ha med i boken at jeg er så glad i barna at det kan gjøre vondt. Det er jo litt sånn. Jeg er så glad i å være sammen med dem, og jeg vil så ekstremt gjerne at de skal ha det bra. Å være forelder gjør en ikke lykkelig hele tiden, men man kjenner at man driver med noe dypt meningsfull, forteller kronprins Haakon i boken.


Denne saken ble første gang publisert 20/09 2024, og sist oppdatert 20/09 2024.

Les også