Kommentar fra kongehusekspert

– Dette er en krise for monarkiet

Jeg fikk vondt i hjertet da jeg så det koselige bildet av kong Harald og dronning Sonja foran nettbrettet på landsstedet på Mågerø. Den norske OL-innsatsen i Frankrike ble en liten oppmuntring for de to som i løpet av sine 33 år som kongepar neppe har alle opplevd enn mer turbulent sommer.

<b>MARIUS BORG HØIBY:</b> Marius Borg Høiby er siktet for kroppskrenkelse og skadeverk etter en hendelse natt til 4. august. Her fra Ingrid Alexandras 18 års-feiring i 2022.
MARIUS BORG HØIBY: Marius Borg Høiby er siktet for kroppskrenkelse og skadeverk etter en hendelse natt til 4. august. Her fra Ingrid Alexandras 18 års-feiring i 2022. Foto: Lise Åserud / NTB
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Det som skulle bli en rolig og fredelig sommer med en liten rundreise rundt om i landet med kongeskipet og late dager på idylliske Tjøme, der kongeparet skulle lade batteriene foran en travel høst, ble i stedet preget av daglige medieoppslag og en storm på sosiale medier.

De nesten utrolige utspillene til prinsesse Märtha og Durek Verrett som ingen ende vil ta, og siktelsen til Marius Borg Høiby for kroppskrenkelse og skadeverk må gjort vondt for vårt aldrende kongepar. Jeg synes oppriktig synd på kongen og dronningen.

Les også: Slik blir kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit som kongepar

Fikk ferien ødelagt

Selv om de forhåpentligvis ikke får med seg alt som ble skrevet, har de ganske sikkert mye av ferien ødelagt. Kong Harald fikk ikke de fredelige friukene han sikkert hadde drømt for restituere seg igjen etter sykdomsoppholdet i Malasysia og hjerteklaff-operasjonen på Rikshospitalet.

Kong Harald og dronning Sonja er vant med at det er mange som har meninger om både de to personlig, kongehuset og monarkiet. Men i mine snart 25 år som hoffreporter har jeg aldri opplevd at så mange har hatt en mening om de norske kongelige som denne sommeren.

<b>HYTTEKOS MED FORVIKLINGER</b>: Kongehusekspert Roger Øversveen fikk vondt i hjertet da han så disse bildene av kongeparet der de ser OL på en liten skjerm på hytta på Mågerø
HYTTEKOS MED FORVIKLINGER: Kongehusekspert Roger Øversveen fikk vondt i hjertet da han så disse bildene av kongeparet der de ser OL på en liten skjerm på hytta på Mågerø Foto: @detnorskekongehus/Instagram

I det som vanligvis er en stille ferietid, der folk stort sett er opptatt av seg og sine, har diskusjoner om kongehusets og monarkiets framtid foregått for fullt også blant de som ikke engang vanligvis bryr seg om livet blant de rojale.

Både på badestrender, fotballkamper, hoteller, restauranter og barer, ja til og med gaten, har jeg blitt stoppet av mennesker som vil dele sin mening om kongehuset.

De aller fleste har vært svært negative. Selv de som jeg vet elsker kongehuset, har slitt med å forsvare monarkiets framtid. De er sinte, skuffet og lei seg.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

<b>MED FAMILIEN: </b>Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og Marius Borg Høiby sammen med prins Sverre Magnus etter hans konfirmasjon i 2020.
MED FAMILIEN: Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og Marius Borg Høiby sammen med prins Sverre Magnus etter hans konfirmasjon i 2020. Foto: Lise Åserud/NTB/POOL

Fulgt kongeparet i to ti år

Det er et hardt slag for kongen og dronningen som med varme og omsorg og alle sine krefter gjør alt for Norge. Jeg har fulgt kongeparet i inn og i utland i to ti år, og sett deres engasjement og enorme arbeidsvilje på nært hold, og det gjør meg vondt å oppleve den belastingen og kritikken de nå opplever. Det har de ikke fortjent.

En periode trodde jeg faktisk at oppstyret rundt prinsesse Märtha og Durek Verrett ville avta. Jeg innbilte meg at det forelskede paret, som lørdag 31. august gir hverandre sitt ja i Geiranger, ville holde den avtalen de inngikk med kongeparet og kronprins Haakon om å holde en lav profil og ikke bruke prinsessetitelen i kommersiell sammenheng.

Men der tok jeg skammelig feil. De har brutt avtalen så mange ganger jeg har mistet oversikten. Nå senest med deres bryllups-gin, der de tillegg også brøt alkoholreglementet. Og dette kommer i tillegg til de forskjellige påstandene og sjokkerende utspillene som har kommet og stadig kommer med i diverse podkaster.

Da tenker jeg for eksempel på uttalelsene fra Durek om at Märthas venner kalte ham for narkolanger, at han stadig blir stoppet på gaten av damer som ber ham velge dem i stedet for prinsessen, at han følte seg mobbet i et kongelig bryllup og at brudeparet møttes i et tidligere liv da han var Farao og hun dronning.

Selv om kong Harald som far elsker prinsesse Märtha av hele sitt hjerte, må det være vanskelig å tilgi alle datterens avtalebrudd.

En tøff belastning for kongeparets er også siktelsen til Marius Borg Høiby, deres bonusbarnebarn. Kongen og dronningen har et nært forhold til Marius som de kjent nesten hele hans liv.

Saken fortsatt er under etterforskning av politiet , og alle sider i saken er ikke kjent. Men selv om Marius ikke har noen rolle offentlige rolle, er dette en uansett en hendelse som ikke bare rammer ham, men også kronprinsfamilien, kongeparet, kongehuset og monarkiet.

Selv de mest innbitte rojalister synes nå nok er nok. Jeg vil gå så langt som kalle dette en krise for monarkiet.

Denne saken ble første gang publisert 14/08 2024, og sist oppdatert 14/08 2024.

Les også