Prinsesse Ingrid Alexandra

– Det var et historisk øyeblikk

Prinsesse Ingrid Alexandra sjarmerte i paradeuniform på Slottsbalkongen 17. mai, men hun kommer ikke til å bli mye å se offentlig fremover.

<b>UNIFORM:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra så ut til å trives i sin paradeuniform på Slottsbalkongen på nasjonaldagen.
UNIFORM: Prinsesse Ingrid Alexandra så ut til å trives i sin paradeuniform på Slottsbalkongen på nasjonaldagen. Foto: NTB
Publisert

Flere moteeksperter tippet at prinsesse Ingrid Alexandra (20) kanskje vil dukke opp i et av mamma Mette-Marits antrekk på nasjonaldagen.

De færreste hadde nok sett for seg at soldat Alexandra skulle stille i uniform av typen paradeantrekk 3, med avdelingsmerket på Brigade Nord og symboler som viser hennes tilhørighet til Ingeniørbataljonen.

– Det var et historisk øyeblikk da prinsesse Ingrid Alexandra stilte i paradeuniform på Slottsbalkongen 17.mai, og det var nok ikke bare meg som ble rørt da hun hilste barnetoget med en millitær honnør, sier Her og Nås kongehusekspert Roger Øversveen.

– Jeg tror også nok også mamma kronprinsesse Mette-Marit, pappa kronprins Haakon og besteforeldrene kong Harald og dronning Sonja var svært stolte. Det var nok en stor dag for hele familien.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

<b>TIDLIG OPPE:</b> Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon hilste tradisjonen tro barnetoget i Asker fra trappa på Skaugum klokken 08.15 på 17. mai.
TIDLIG OPPE: Kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra og kronprins Haakon hilste tradisjonen tro barnetoget i Asker fra trappa på Skaugum klokken 08.15 på 17. mai. Foto: NTB

Ny bunad

– Jeg tror nok de fleste ble overrasket da prinsessen stilte i uniform. Det har ikke skjedd ofte. Daværende kronprins Harald gjorde det samme to ganger i 1958 og 1959 da han avtjente sin førstegangstjeneste og da han gikk på Krigsskolen. Kronprins Haakon har aldri stilt i uniform 17. mai, forteller Øversveen.

Selv om det var Ingrids uniform som vakte oppsikt på nasjonaldagen, var det mange som også fikk med seg at hun stilte med en ny bunad da hun og pappa Haakon og mamma Mette-Marit hilste barnetoget i Asker på formiddagen.

Ingrid hadde på seg numedalsbunaden, som hun fikk i gave fra Nore og Uvdal kommune på 18-årsdagen. Kronprinsfamilien har et nært forhold til Uvdal siden deres hytte ligger der.

Les også: Mary og Mette-Marits nære forhold: – Møtes i hemmelighet

Privat lunsj på Kongsgården

Flere rojalister skrev på sosiale medier at de håpet Ingrid vil dukke opp under gallamiddagen til ære for kong Frederik (56) og dronning Mary (52) på Det kongelig slott, men de fikk dessverre ikke sitt ønske oppfylt. Ingrid glimret med sitt fravær.

Grunnen til at enkelte trodde at prinsessen ville dukke opp under middagen, var nok at kongehuset tidligere på dagen publiserte et bilde av Ingrid og kong Frederik under en privat lunsj på Kongsgården.

Men Her og Nå vet at selv om prinsessen hadde perm fra sin tjeneste ved Brigade Nord i Skjold leir, var det aldri aktuelt at hun skulle delta under statsbesøket fra Danmark.

Grunnen er ganske enkelt at både kong Harald (87), dronning Sonja (86), kronprins Haakon (50) og kronprinsesse Mette-Marit (50) vil at Ingrid skal få lov til å holde en lav profil noen år til.

– Prinsesse Ingrid Alexandra fikk stor respekt etter sine intervjuer og tale i forbindelse med sin 18-årsdag i 2022, og er allerede blitt svært populær hos både rojalister og folk flest. Verken kong Harald eller kronprins Haakon bør bekymre seg over at hun blir en utmerket kronprinsesse og trolig også dronning når den tid kommer, sier Øversveen.

<b>RØDRUSS:</b> Prins Sverre Magnus markerte at han var ferdig med utdannelsen på Elvebakken videregående skole og deltok ikke i den kongelige 17. mai-feiringen i år. Det er ikke kjent hva han skal gjøre til høsten.
RØDRUSS: Prins Sverre Magnus markerte at han var ferdig med utdannelsen på Elvebakken videregående skole og deltok ikke i den kongelige 17. mai-feiringen i år. Det er ikke kjent hva han skal gjøre til høsten. Foto: Det kongelige hoff

Kongeparet og kronprinsparet har i forskjellige sammenhenger gitt uttrykk for at utdannelse og studier vil bli prinsessens hovedprioritet i årene fremover. De vil at Ingrid skal leve mest mulig normalt, og ikke måtte ta på seg offentlige representasjonsoppgaver når hun de kommende månedene for eksempel har permisjon fra Forsvaret.

– Foreløpig skal prinsessen få lov til å konsentrere seg om utdannelse og studier, så vi får nok ikke se henne representere så mye i årene framover. Derfor synes jeg det var veldig hyggelig å få oppleve henne på 17. mai, sier Øversveen.


Denne saken ble første gang publisert 23/05 2024.

Les også