Kong Frederik og dronning mary på besøk

– Har mye å lære av kong Harald

Siden kong Harald på grunn hjerteoperasjonen og sin høye alder skal ta det roligere, overlot monarken flere av sine vanlige oppgaver til kronprins Haakon da kong Frederik og dronning Mary kom på statsbesøk til Norge.

<b>STOR RESPEKT:</b> – En ung konge som meg har mye å lære av kong Harald. Han er en erfaren og en hjertelig konge som vil en godt, sier kong Frederik.
STOR RESPEKT: – En ung konge som meg har mye å lære av kong Harald. Han er en erfaren og en hjertelig konge som vil en godt, sier kong Frederik. Foto: NTB
Sist oppdatert

Selv om det var kong Harald (87) og dronning Sonja (86) som hadde invitert kong Frederik (56) og dronning Mary (52) til Norge, og offisielt var vertskap for det nye danske kongeparet, fikk de god hjelp av kronprins Haakon (50) og kronprinsesse Mette-Marit (50).

Kronprins Haakon som vikar

Kong Harald har gjort store fremskritt etter at han ble syk på ferie i Malaysia og måtte operere inn pacemaker, men kongen gjør tilpasninger i sitt program, av hensyn til sin høye alder.

Dette vil innebære varig reduksjon i antall og omfang av aktiviteter kongen vil delta på.

Kronprinsen stilte derfor opp som vikar-vert for sin far under statsbesøket fra vårt naboland.

<b>HYGGELIG GJENSYN:</b> Kronprins Haakon ønsket kong Frederik velkommen til Norge.
HYGGELIG GJENSYN: Kronprins Haakon ønsket kong Frederik velkommen til Norge. Foto: NTB
<b>GODE VENNER:</b> Kong Frederik og kronprins Haakon satte stor pris på å få tilbringe to dager sammen. De ville gjerne sett hverandre oftere.
GODE VENNER: Kong Frederik og kronprins Haakon satte stor pris på å få tilbringe to dager sammen. De ville gjerne sett hverandre oftere. Foto: NTB

Han inspiserte H.M Kongens Garde sammen kong Frederik under den offisielle mottagelsen på Honnørbrygga i Oslo, og ledsaget også monarken under kransenedleggelsen ved Nasjonalmonumentet på Akershus festning.

Les også: Kong Harald: – Jeg håper det skal bli bedre

<b>UVANLIG SYN: </b>Kronprinsparet og det danske kongeparet tok T-banen til Ulsrud.
UVANLIG SYN: Kronprinsparet og det danske kongeparet tok T-banen til Ulsrud. Foto: LISE AASERUD/NTB
<b>OVERRASKET: </b>Solglade Oslo-boere i Bjørvika trodde knapt sine egne øyne da et stort kongelig følge plutselig kom gående.
OVERRASKET: Solglade Oslo-boere i Bjørvika trodde knapt sine egne øyne da et stort kongelig følge plutselig kom gående. Foto: NTB

Gode venner

Sammen med kronprinsesse Mette-Marit var han også verter for kongen og dronningen under et besøk til Oslo Science City og MiNaLab, et besøk i Østmarka nasjonalpark og en arkitekturvandring ved Oslo havnefront. Der fikk de fire også selskap av dronning Sonja.

Haakon og Frederik har kjent hverandre siden de var barn, og har utviklet et nært forhold opp igjennom årene.

<b>UVANLIG ANTREKK:</b> Mette-Marit og Mary måtte kle seg litt annerledes enn vanlig da de besøkte MiNaLab i hovedstaden.
UVANLIG ANTREKK: Mette-Marit og Mary måtte kle seg litt annerledes enn vanlig da de besøkte MiNaLab i hovedstaden. Foto: NTB

Mette-Marit og Mary har også blitt gode venner, og det var helt tydelig at gjensynsgleden var stor da kronprinsparet hentet kongeparet på deres skip Dannebrog like utenfor sentrum av Oslo. Stemningen var i det hele tatt svært god under det to lange besøket.

<b>TAKK FOR NÅ:</b> Kronprinsesse Mette-Marit fikk en god klem av dronning Mary ombord på Dannebrog før hun og kong Frederik satte kursen hjem til København.
TAKK FOR NÅ: Kronprinsesse Mette-Marit fikk en god klem av dronning Mary ombord på Dannebrog før hun og kong Frederik satte kursen hjem til København. Foto: NTB
<b>LYSTIG MÅLTID:</b> Kronprinsesse Mette-Marit og kong Frederik var i toppform under Regjeringens lunsj på Akershus slott.
LYSTIG MÅLTID: Kronprinsesse Mette-Marit og kong Frederik var i toppform under Regjeringens lunsj på Akershus slott. Foto: NTB

– Vi er ikke bare familie og kolleger, vi er venner, sa kong Frederik i en sin tale under gallamiddagen på Det kongelige slott.

Les også: (+) Kong Olavs ukjente historie: Ikke mange visste om hans plagsomme handikap

Mye til felles

Men i talen kunne ikke sporty Frederik skjule at han ikke likte å bli slått av Haakon i Birkebeineren.

– For min egen del husker jeg tydelig ’Birkebeinerrennet’ som en stor naturopplevelse og en personlig seier, selv om jeg måtte se meg slått av kronprins Haakon to år på rad, og til og med høre på at hans ski manglet smøring, sa den danske kongen.

<b>FELLES INTERESSE:</b> Både det norske kronprinsparet og det danske kongeparet trives godt ute i naturen. Her er de ved Ulsrudvann i Østmarka i Oslo.
FELLES INTERESSE: Både det norske kronprinsparet og det danske kongeparet trives godt ute i naturen. Her er de ved Ulsrudvann i Østmarka i Oslo. Foto: NTB

Haakon og Mette-Marit og Frederik og Mary har delt mye både offisielle og private erfaringer i den tiden de begge var kronprinspar, og de norske vil garantert kunne lære mye av hverandre selv om deres danske venner nå er blitt kongepar.


Denne saken ble første gang publisert 22/05 2024, og sist oppdatert 22/05 2024.

Les også