Mette-Marit fyller 51 år

– Det er fint å være oss to

Kronprinsesse Mette-Marit innrømmer at livet har forandret seg for henne og kronprins Haakon. De har fått mer tid til hverandre.

<b>METTE-MARIT OG HAAKON: </b>– Vi har hverandre, og det er fint å være oss to, forteller kronprinsesse Mette-Marit.
METTE-MARIT OG HAAKON: – Vi har hverandre, og det er fint å være oss to, forteller kronprinsesse Mette-Marit. Foto: Det kongelige hoff
Sist oppdatert

19. august fyller Kronprinsesse Mette-Marit 51 år.

Bursdagsfeiringen blir ikke helt som vanlig, med tanke på det i den siste tiden har stormet rundt kongehuset, etter at kronprinsessens sønn, Marius Borg Høiby (27), ble pågrepet og siktet for skadeverk og vold mot en kvinne etter en hendelse natt til 4. august.

Etter pågripelsen av sønnen utsatte Mette-Marit avreisen til OL i Paris til helgen etter siktelsen. Kronprins Haakon (51) kalte hendelsen for «en alvorlig sak».

– Det er jo en alvorlig sak når politiet er involvert på den måten som de er, men samtidig er det ikke riktig av meg å gå inn i detaljene i saken, fortalte han da han møtte pressen under et besøk i OL onsdag 7. august.

Høiby har gjennom sin forsvarer Øyvind Bratlien innrømmet bruk av vold og rusbruk og også åpnet opp om at han sliter med psykiske utfordringer, skriver Nettavisen.

Også Høibys ekskjærester Juliane Snekkestad og Nora Haukland har kommet med anklager mot Høiby etter at siktelsen ble klar.

Saken er fortsatt under etterforskning av politiet.

Les også: Kongehusekspert: – Dette er en krise for monarkiet

<b>BURSDAG:</b> 19. august fyller kronprinsesse Mette-Marit 51 år. Hun vil bli feiret privat.
BURSDAG: 19. august fyller kronprinsesse Mette-Marit 51 år. Hun vil bli feiret privat. Foto: Det kongelige hoff

Hjemme på Skaugum

I et tidligere intervju har kronprinsparet fortalt at de gruer seg til dagen hverken prinsesse Ingrid Alexandra (20), prins Sverre Magnus (18) og Marius Borg Høiby (27) ikke lenger bor hjemme på Skaugum.

– Vi merker at vi har mye mer fritid, mye mer tid til å gjøre andre ting. Vi har begynt å gjøre ting vi gjorde da vi var helt unge: Gå på kino, gå på utstillinger og lunsj i byen, fortalte kronprinsesse Mette-Marit til VG.

Hun har et litt ambivalent forhold til kronprinsparets nye tilværelse.

– Jeg sier ikke at jeg liker det, det at de forlater redet. Men jeg synes det er helt fantastisk å se barna i den alderen der de er på vei til å finne seg selv. Som helt egne folk, og der de skal lage sin egen plan for sitt liv. Som ikke har noe med oss å gjøre, men som bare er dem. Det synes jeg er en fantastisk fase å få lov til å følge med på, fortalte hun.

<b>SAKUGUM:</b> Det blir stillere og stillere hos kronprinsparet på Skaugum etter hvert som barna forlater redet..
SAKUGUM: Det blir stillere og stillere hos kronprinsparet på Skaugum etter hvert som barna forlater redet.. Foto: Det kongelige hoff

Kronprinsessen innrømmet også at den nye livsfasen er litt vemodig.

– Ja, alle sånne faseskifter har noe vemodig over seg. Men det er først og fremst bare fantastisk å se dem utvikle seg som mennesker, sa hun til avisen.

Les også: Kronprins Haakon: – Varierer i perioder hvor bra det går

Har hverandre

Sammen med kronprinsen har hun nå startet en ny epoke i livet.

– Jeg føler at alle jeg kjenner, synes de blir mer travle når barna flytter ut, og det tror jeg er sant. Uansett: Vi har hverandre, og det er fint å være oss to, fortalte Mette-Marit til VG.

Det har vært noen hektiske måneder, noe som ikke minst skyldes både pågripelsen av sønnen, og mye planlegging av hennes litteratur-tog, som i år gikk fra Elverum til Røros med stopp i Alvdal.

<b>HJEMME PÅ BESØK:</b> Prinsesse Ingrid Alexandra avtjener førstegangstjenesten i Brigade Nord, men hadde permisjon under årets 17. mai-feiring.
HJEMME PÅ BESØK: Prinsesse Ingrid Alexandra avtjener førstegangstjenesten i Brigade Nord, men hadde permisjon under årets 17. mai-feiring. Foto: NTB

– Det har vært ganske mye å gjøre på jobb. Det har vært en hektisk vår. Men samtidig utrolig fint med disse forberedelsene til litteraturtoget. Jeg har blitt tvunget til å faktisk sette meg ned og lese. Og det å gi meg selv det rommet, det har vært veldig deilig, har kronprinsesse Mette-Marit fortalt tidligere.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

<b>HEKTISK VÅR:</b> Kronprinsesse Mette-Marit kan se tilbake på noen travle måneder. Her sammen med forfatter Linn Ullmann på Elverum.
HEKTISK VÅR: Kronprinsesse Mette-Marit kan se tilbake på noen travle måneder. Her sammen med forfatter Linn Ullmann på Elverum. Foto: NTB

Sommerverksted

Mette-Marit elsker å lese bøker også i ferien, men har også flere andre interesser.

– Når det er dårlig vær på sommeren i Norge, er det viktig å ha noe å gjøre med hendene. Da blir folk, og spesielt barn, mye roligere. Så vi har hatt mye verksted hos oss. Jeg har nok alltid vært opptatt av at de skal få utløp for kreativiteten sin. Det tror jeg er viktig for alle barn. Men de må finne sin egen lidenskap, sa hun i et intervju med magasinet Norsk Husflid.

<b>FLYTTER UT:</b> Prins Sverre Magnus, som avsluttet videregående nå i juni, er klar til på flytte fra pappa Haakon og mamma Mette-Marit.
FLYTTER UT: Prins Sverre Magnus, som avsluttet videregående nå i juni, er klar til på flytte fra pappa Haakon og mamma Mette-Marit. Foto: Det kongelige hoff

Selv han har hun forelsket seg i veving.

<b>NY LIDENSKAP:</b> Mette-Marit elsker å veve, og har hentet mye inspirasjon på Raulands- akademiet i Vinje.
NY LIDENSKAP: Mette-Marit elsker å veve, og har hentet mye inspirasjon på Raulands- akademiet i Vinje. Foto: NTB

– Jeg tror egentlig familien synes det er veldig koselig at jeg vever. Hvis det er kveld og jeg har innslag som må slås hardt, så blir de litt irriterte, kanskje. Men jeg tror de er lei av at jeg snakker så mye om vev. Haakon vet mer om vev enn han gir uttrykk for å ha interesse for, i hvert fall. Heldigvis har jeg mange andre jeg kan snakke med vev om, sa hun.

Denne saken ble første gang publisert 18/08 2024, og sist oppdatert 18/08 2024.

Les også