Dronning Marys juveler

Margrethes gave til dronning Mary

På det danske kongeparets første gallaportrett, har dronning Mary fått med seg en helt spesiell gave fra svigermoren.

<b>OFFISIELT BILDE:</b> Det danske konge­paret er foreviget på et nydelig portrett.
OFFISIELT BILDE: Det danske konge­paret er foreviget på et nydelig portrett. Foto: Steen Evald
Publisert

Et majestetisk bilde. Kong Frederik, 55, og dronning Mary, 52, har tatt sitt første gallaportrett som kongepar.

Portrettet er tatt i Grønne Sal på ­Christiansborg Slot, og spesielt én detalj er verdt å legge merke til: Dronning Margrethe har gitt noe helt spesielt videre til svigerdatteren.

På brystet bærer dronning Mary et ­nydelig miniatyrportrett av kongen i en sløyfe av Dannebrog Ordensbånd.

Les også: Dronning Mary og kong Frederik: Slik falt de for hverandre

Dannebrogordenen

Gjennom generasjoner har det vært en tradisjon at kvinnelige medlemmer av kongefamilien bærer regentens ­miniatyrportrett.

På samme måte bar dronning Mary i sin tid som kronprinsesse et portrett av dronning Margrethe.

<b>DETALJ:</b> Miniatyrportrettet er utført av den britiske kunstneren Tom Mulliner.
DETALJ: Miniatyrportrettet er utført av den britiske kunstneren Tom Mulliner. Foto: Steen Evald

Den diamantbesatte ­ram­men er 200 år gammel og kom inn i det danske konge­huset med dronning Ingrid. Dronning Margrethe beholdt portrettet av sin far, Frederik 9., i rammen da hun arvet det etter sin mor, mens dronning Mary har erstattet det med et bilde av sin mann, kong Frederik.

På det nye gallaportrettet bærer kongen Søværnets ­gallauniform, mens dronning Mary har en ny kjole av Birgit Hallstein, som også sydde bryllupskjolen hennes og ­mange av de markante kjolene hun har båret gjennom årene.

<b>SAMLET FØR GALLAMIDDAGEN (F.V.):</b> Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit, Deres Majesteter Kong Frederik og Dronning Mary, Kong Harald og Dronning Sonja, og prinsesse Astrid, fru Ferner. 
SAMLET FØR GALLAMIDDAGEN (F.V.): Deres Kongelige Høyheter Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette-Marit, Deres Majesteter Kong Frederik og Dronning Mary, Kong Harald og Dronning Sonja, og prinsesse Astrid, fru Ferner.  Foto: Kimm Saatvedt / Det kongelige hoff

Den grønne kjolen, som er sydd i silke-velur med en elegant blondeoverdel, passer perfekt til smaragdsettet som dronningen bærer for første gang.

Settet ble designet av ­juveleren C.M. Weisshaupt og var en gave fra Christian 8. til dronning Caroline Amalie ved deres sølvbryllup 22. mai 1840.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

Gallaportrettet

Smaragdsettet, som til daglig kan ses som en del av Kongernes Samling på Rosenborg slott, er det eneste settet av kronjuvelene som også inneholder et diadem.

Til settet hører også en tredelt brosje, som består av åtte ­smaragder innfattet i gull, samt en rekke diamanter.

<b>VAKKERT:</b> Smaragdsettet består av et en tynn gullramme, hvor diamanter og de store smaragdsteinene er montert med mellomrom, <br>så lyset kan trenge gjennom steinene både forfra og bakfra.
VAKKERT: Smaragdsettet består av et en tynn gullramme, hvor diamanter og de store smaragdsteinene er montert med mellomrom,
så lyset kan trenge gjennom steinene både forfra og bakfra.
Foto: Iben Bolling Kaufmann/Kongernes Samling
<b>HISTORISK:</b> En del av settets grønne steiner kan spores tilbake til et smaragdkjede med tilhørende kors, som dronning Sophie Magdalene fikk av sin mann, Christian 6., ved fødselen av deres første barn, Frederik 5, i 1723.
HISTORISK: En del av settets grønne steiner kan spores tilbake til et smaragdkjede med tilhørende kors, som dronning Sophie Magdalene fikk av sin mann, Christian 6., ved fødselen av deres første barn, Frederik 5, i 1723. Foto: Iben Bolling Kaufmann/Kongernes Samling
<b>STILLES UT:</b> Smaragdsettet kan vanligvis ­oppleves som en del av Kongernes Samling på Rosenborg slott.
STILLES UT: Smaragdsettet kan vanligvis ­oppleves som en del av Kongernes Samling på Rosenborg slott. Foto: Iben Bolling Kaufmann/Kongernes Samling

Gallaportrettet vil være kongeparets offisielle bilde, som vil henges opp i statlige institusjoner tilhørende Danmark.


Denne saken ble første gang publisert 05/06 2024.

Les også