Kong Harald hyller dronning Mary

Koste seg kongelig med dronning Mary

Dronning Mary fikk mye oppmerksomhet fra kong Harald i hans tale under gallamiddagen til ære for Danmarks nye kongepar på Det kongelige slott. Men det var et annet kjendispar som stakk av med oppmerksomheten før middagen.

<b>HYGGELIG KVELD:</b> Dronning Mary og kong Harald koste seg sanmen under gallamiddagen på Det kongelige slott.
HYGGELIG KVELD: Dronning Mary og kong Harald koste seg sanmen under gallamiddagen på Det kongelige slott. Foto: NTB
Sist oppdatert

Kong Harald (87) og dronning Mary (52) trives i hverandres selskap.

Både under det norske kongeparets offisielle besøk til Danmark i fjor sommer, og det nye danske kongeparets statsbesøk til Norge nylig var det tydelig at de to setter stor pris på hverandre.

Gjensynsgleden var også stor da de møttes igjen i Oslo. Også under gallamiddagen på Det kongelige slott, der kong Harald hadde dronning Mary til bords, var stemningen svært god. Latteren satt løst hele kvelden.

Kongen benyttet også anledningen til å hylle dronningen i sin tale.

– Kjære Mary, du tok på deg en stor oppgave da du gikk hen og forelsket deg i denne sporty dansken.

– Du ga avkall på mye som var trygt og kjent. Du gjorde Danmark og danskene til ditt eget hjerteland og hjertefolk. Jeg vet at du også har vært en stor støtte for vår alles kjære dronning Margrethe, sa kong Harald.

<b>NYTT DIADEM: </b>Dronning Mary ble ledsaget av kong Harald. Hun bar det kostbare perlepoire-diademet som tidligere tilhørte svigermor dronning Margrethe.
NYTT DIADEM: Dronning Mary ble ledsaget av kong Harald. Hun bar det kostbare perlepoire-diademet som tidligere tilhørte svigermor dronning Margrethe. Foto: Svein Brimi
<b>STILIG PAR:</b> Kronprinsesse Mette-Marit hadde på seg jakke fra den norske designeren Gunhild Nygaard. Skjørtet var fra @temperleylondon». Hun bar også sin ametyst-tiara. Både hun og kronprins Haakon var også ikledd den danske elefantordenen.
STILIG PAR: Kronprinsesse Mette-Marit hadde på seg jakke fra den norske designeren Gunhild Nygaard. Skjørtet var fra @temperleylondon». Hun bar også sin ametyst-tiara. Både hun og kronprins Haakon var også ikledd den danske elefantordenen. Foto: Svein Brimi

Gift i 20 år

Han kommenterte selvfølgelig også at Mary og kong Frederik (56) hadde 20 årsbryllupsdag under sitt besøk i Norge.

– Nettopp i dag har dere to vært gift i 20 år. Vi synes det er veldig hyggelig at dere valgte å feire bryllupsdagen deres her sammen med oss i aften. I løpet av disse årene har dere sammen oppdratt fire flotte barn – Christian, Isabella, Vincent og Josephine.

– Kronprinsparet og prinsesse Ingrid Alexandra var med og feiret prins Christian, som nå har blitt kronprins, sin 18-årsdag i fjor. Dronningen og jeg er takknemlige for at de nære slekts- og vennskapsbåndene mellom våre to familier også videreføres gjennom nye generasjoner.

– Det betyr mye for oss alle, tror jeg. Og vi forventer selvsagt at også dere vil videreføre tradisjonen med å tilbringe mengder av tid i de norske «fjelle» og omfavne den noe særnorske langrennssporten, sa kong Harald.

Les også: Kong Frederik og dronning Mary feirer sin store dag i Oslo

<b>UPS: </b>Her går det gærent for Amalie Iuel og Aksel Lund Svindal.
UPS: Her går det gærent for Amalie Iuel og Aksel Lund Svindal. Foto: Svein Brimi
<b>GIKK FEIL:</b> Amalie Iuel og samboer Aksel Lund Svindal fikk ikke den beste starten på gallamiddagen. I prosesjonen på vei inn i store festsal gikk de til høyre, i stedet for rett frem. De ble raskt gjort oppmerksom på det lille feiltrinnet, og lo godt av sin «lille tabbe». De var de første gjestene som ankom, og ikke mange fikk med seg opptrinnet. Men dessverre for Amalie og Aksel foreviget flere fotografer hendelsen …
GIKK FEIL: Amalie Iuel og samboer Aksel Lund Svindal fikk ikke den beste starten på gallamiddagen. I prosesjonen på vei inn i store festsal gikk de til høyre, i stedet for rett frem. De ble raskt gjort oppmerksom på det lille feiltrinnet, og lo godt av sin «lille tabbe». De var de første gjestene som ankom, og ikke mange fikk med seg opptrinnet. Men dessverre for Amalie og Aksel foreviget flere fotografer hendelsen … Foto: Svein Brimi

Kong Frederik og dronning Mary

Det danske kongeparets statsbesøk skjedde ikke bare på dagen 20 år etter at de giftet seg, men også på dagen fire måneder etter at kong Frederik og dronning Mary ble Danmarks nye kongepar.

– Det var et stort øyeblikk for oss alle da du, Frederik, gikk ut på balkongen på Christiansborg slott den 14. januar. Det var rørende å oppleve varmen og gleden som knyttet deg og det danske folk sammen i den stunden, sa kong Harald.

<b>TENNISSTJERNE:</b> Casper Ruud ladet opp til French Open med en kongelig gallamiddag i Oslo med kjæresten Maria Galligani.
TENNISSTJERNE: Casper Ruud ladet opp til French Open med en kongelig gallamiddag i Oslo med kjæresten Maria Galligani. Foto: Svein Brimi
<b>NORSK-DANSKE:</b> Landslagstrener Ståle Solbakken og kona Anniken har bodd i København i mange år, og har et nært forhold til Danmark.
NORSK-DANSKE: Landslagstrener Ståle Solbakken og kona Anniken har bodd i København i mange år, og har et nært forhold til Danmark. Foto: Svein Brimi

Han som nå er Europas eldste monark, kom også med et lite råd til den ferske, danske kongen.

– Folkets støtte alene kan ikke bære en konge. Man trenger også å leve i kjærlighet med sine aller nærmeste. Så da du fikk selskap av familien din på balkongen denne helt spesielle dagen, håper jeg du kjente på den styrken som trengs. For familien er kanskje ditt aller viktigste støtteapparat. Det har i hvert fall jeg erfart, sa kong Harald.

Kanskje hadde kongen fått med seg skandaleoppslagene i Danmark og Spania om Frederiks angivelig nære forhold til meksikanske modellen Genoveva Casanova (47).

Les også: (+) Kong Olavs ukjente historie: Ikke mange visste om hans plagsomme handikap

<b>MIDDAG MED «TANTE»:</b> Kong Frederik ledsaget dronning Sonja inn til middagen. Hun var i kledd Erik Mortensens lakserosa gallakjole som hun brukte første gang i dronning Margrethe og prins Henriks sølvbryllup i 1992.
MIDDAG MED «TANTE»: Kong Frederik ledsaget dronning Sonja inn til middagen. Hun var i kledd Erik Mortensens lakserosa gallakjole som hun brukte første gang i dronning Margrethe og prins Henriks sølvbryllup i 1992. Foto: Svein Brimi

Personlig tale

Kong Frederik var både spøkefull, men også alvorlig og personlig i sin tale til den norske kongen og til Norge under gallamiddagen.

Den ferske danske kongen hyllet kong Haralds kongegjerning.

<b>ALVORLIG OG MORSOM:</b> Kong Frederik snakket mye om utfordringene verden står overfor i sin tale, men fleipet også med at norske TV-serier har gjort sitt til at danske ungdommer skjønner betydningen av «tuller du?» Og «serr»?
ALVORLIG OG MORSOM: Kong Frederik snakket mye om utfordringene verden står overfor i sin tale, men fleipet også med at norske TV-serier har gjort sitt til at danske ungdommer skjønner betydningen av «tuller du?» Og «serr»? Foto: NTB

– «Alt for Norge» er ditt valgspråk, som det var din fars og din farfars. Tre ord som slår tre generasjoners dedikasjon fast. Du har om noen tatt ordene på deg, sa kong Frederik.

– Du har gitt alt. Og når det ikke var mer å gi, har kronprins Haakon og resten av familien trådt til. Deres samhold har betydd alt i en vanskelig tid, sa Frederik.

– Deres majesteter. Kjære onkel Harald og tante Sonja. Mary og jeg ser alltid frem til å besøke Norge. Vi koser oss, sa kongen spøkefullt på norsk, til latter blant gjestene.


Denne saken ble første gang publisert 23/05 2024, og sist oppdatert 23/05 2024.

Les også