Kronprinsesse Victoria

Tilbake på skolebenken: Må ha militær utdannelse

Kronprinsesse Victoria har to travle år foran seg. Denne høsten startet hun nemlig på sin offisersutdanning samtidig som tobarnsmoren fortsatt skal representere det svenske kongehuset.

<b>NYE UTFORDRINGER:</b> I august begynte kronprinsesse Victoria på offisersutdanningen SOFU for å få en dypere forståelse innen taktikk, krigsvitenskap og militærstrategi.
NYE UTFORDRINGER: I august begynte kronprinsesse Victoria på offisersutdanningen SOFU for å få en dypere forståelse innen taktikk, krigsvitenskap og militærstrategi. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna
Sist oppdatert

I over 20 år har kronprinsesse Victoria (47) tatt forskjellige utdanninger innen Försvarsmakten, som er den svenske versjonen av Forsvaret. Nå er Sveriges tronarving tilbake i militæret for å ta offisersutdannelsen SOFU.

Dette skal gi henne enda mer kompetanse før hun en dag skal bli øverstkommanderende i det svenske forsvaret når hun blir Sveriges dronning.

– Med store forventninger fortsetter jeg i dag min militære utdannelse ved Försvarshögskolan. Sammen med de andre kadettene kommer jeg fremover til å fordype meg i blant annet taktikk, krigsvitenskap og militærstrategi, fortalte hun i en pressemelding fra Kungahuset.

Klar for nye studier

Kronprinsessen fortalte videre at hun så frem til en interessant og givende studietid sammen med sine nye medelever.

– Ambisjonen min er å legge all energien min i offisersutdannelsen for å kunne representere Sverige og Försvarsmakten på best mulig måte.

<b>INTERESSERT:</b> Den 47 år gamle tobarnsmoren fulgte nøye med da den første forelesningen i krigsvitenskap var i gang.
INTERESSERT: Den 47 år gamle tobarnsmoren fulgte nøye med da den første forelesningen i krigsvitenskap var i gang. Foto: SPA / dana press

SOFU-utdannelsen inneholder både teoretiske og praktiske deler og vil foregå både på Försvarshögskolan på oppdrag for Försvarsmakten og ved forsvarets ulike enheter rundt om i landet.

Utdannelsen tar mellom 20 og 25 måneder, det kommer an på hva slags militær erfaring hver person har fra tidligere.

Les også: (+) Nini var gift med to fettere: Ble fordømt av sine egne foreldre

<b>EN AV MANGE:</b> I løpet av 20 til 25 måneder skal Victoria og resten av denne gjengen gjennomføre offisersutdanningen SOFU i regi av Försvarsmakten.
EN AV MANGE: I løpet av 20 til 25 måneder skal Victoria og resten av denne gjengen gjennomføre offisersutdanningen SOFU i regi av Försvarsmakten. Foto: Sara Friberg/Kungl. Hovstaterna

Statssjef

Det svenske hoffets informasjonssjef Margareta Thorgren forteller til Aftonbladet at dette er en forberedelse til Victorias kommende oppdrag som statssjef i fremtiden.

– Det er en utdannelse i samarbeid med Försvarsmakten og Försvarshögskolan. Kronprinsessen skal studere taktikk innen marinen og skal også gjennom studier i luftforsvaret og hæren. Så den berører alle forsvarsgrener og er bred og dyptgående, forklarer hun til avisen.

Thorgren forteller at SOFU-utdannelsen blir kronprinsessens hovedfokus fremover.

<b>ROJAL INSPEKSJON:</b> Sommeren 2022 besøkte kronprinsesse Victoria Älvsborg amfibieregemente utenfor Göteborg. Her overrakte hun en fane fra kongen før hun inspirerte blant annet granatkastere, granater og andre våpen.
ROJAL INSPEKSJON: Sommeren 2022 besøkte kronprinsesse Victoria Älvsborg amfibieregemente utenfor Göteborg. Her overrakte hun en fane fra kongen før hun inspirerte blant annet granatkastere, granater og andre våpen. Foto: SPA / dana press

– Men vi får selvfølgelig se en kombinasjon med hennes offisielle arbeid.

Les også: Kronprinsesse Victoria har fått gaven hun ønsker seg mest

Må ha militær utdannelse

Johan T. Lindwall, som er sjefredaktør i Svensk Damtidning, mener at dette er et helt naturlig skritt for kronprinsessen med tanke på fremtiden.

– Dette inngår jo i kronprinsesse Victorias fremtidige jobb som statssjef i Sverige. Hun skal bli dronning i Sverige, og da må hun ha militær utdannelse. Og hun begynte allerede i 2003 på sin militære utdannelse der hun gjennomgikk en grunnleggende soldatutdannelse i tre uker utenfor Södertälje. Og det var litt som «mini-førstegangstjenesten» for henne, og etter det har hun tatt flere ulike forsvarsutdanninger, sier kongehuseksperten til SVT.

<b>BLE ØNSKET VELKOMMEN:</b> Kronprinsesse Victoria ble tatt imot av universitetslektor Emma Björnehed og kommendör Anders Widén fra Försvarshögskolan.
BLE ØNSKET VELKOMMEN: Kronprinsesse Victoria ble tatt imot av universitetslektor Emma Björnehed og kommendör Anders Widén fra Försvarshögskolan. Foto: SPA / dana press

Han sier at prinsesse Estelle (12) en dag skal gå i akkurat samme militære fotspor som sin mor.

– For det er sånn at skal du en dag bli statssjef i Sverige, da skal du kunne håndtere alle de ulike våpenslagene som finnes i Sverige og ha den grunnleggende utdannelsen. Victoria har gått krigsstrategi, hun har lært grunnleggende militærutdannelse, som jeg nevnte tidligere, hun har lært grunnleggende taktikkøvelser, og nå er det en offisersutdannelse, forteller Lindwall.

<b>PÅ ØVELSE:</b> For tre år siden deltok kronprinsesse Victoria i øvelsen «Gränsland21» sammen med norske og svenske soldater fra Heimevernet. Her fikk hun øve seg på tøffe oppgaver i Sälen i Dalarna, ikke langt fra norskegrensen. 
PÅ ØVELSE: For tre år siden deltok kronprinsesse Victoria i øvelsen «Gränsland21» sammen med norske og svenske soldater fra Heimevernet. Her fikk hun øve seg på tøffe oppgaver i Sälen i Dalarna, ikke langt fra norskegrensen.  Foto: SPA / dana press / dana press

Denne saken ble første gang publisert 16/09 2024, og sist oppdatert 17/09 2024.

Les også