Kronprins Haakon fyller 51 år

– Varierer i perioder hvor bra det går

Kronprins Haakon har fått flere utfordringer de tolv siste månedene enn han hadde regnet med da han fylte 50 år i fjor. Starten på det nye tiåret har vært krevende.

<b>STOLT AV KONA:</b> Haakon legger ikke skjul på at han er imponert over hvordan Mette-Marit takler utfordringene sykdommen lungefibrose skaper for henne.
STOLT AV KONA: Haakon legger ikke skjul på at han er imponert over hvordan Mette-Marit takler utfordringene sykdommen lungefibrose skaper for henne. Foto: Det kongelige hoff
Sist oppdatert

Når kronprins Haakon fyller 51 år 20. juli, kan han se på tilbake på et av de mest begivenhetsrike og travle årene i sitt liv både profesjonelt og privat.

Helsetilstanden og den høye alderen til kong Harald (87) og den lumske og uforutsigbare sykdommen til kronprinsesse Mette-Marit (50) har ført til at kronprinsen har måttet vikariere både for sin far og kone.

Kongen var i fjor vår og høst sykmeldt i fire perioder på grunn av luftveisinfeksjon, korona og forkjølelse og fra 27. februar til 22. april i år som resultatet av at han ble akutt syk under et ferieopphold i Langkawi i Malaysia.

Dette har blant annet resultert i at kronprinsen i egenskap av å være regent både har holdt kongens tale under den årlige stortingsmiddagen og vært vert for Italias president Sergio Mattarella (83) da han var på statsbesøk til Norge.

I tillegg har han hatt en mer sentral rolle enn vanlig både under statsbesøket fra Moldovas president Maia Sandu (52) og Danmarks kong Frederik (56) og dronning Mary (52).

<b>FEIRER BURSDAG:</b> Haakon blir forhåpentligvis også på 51-årsdagen feiret med sang, kake og gaver på bursdagen.
FEIRER BURSDAG: Haakon blir forhåpentligvis også på 51-årsdagen feiret med sang, kake og gaver på bursdagen. Foto: NTB

Ros fra pappa

Kong Haralds helseproblemer, som også førte til at han måtte få operert inn en pacemaker på Rikshospitalet i Oslo i mars, har bidratt til at kongen permanent vil trappe ned på sine representasjonsoppgaver, og overlate mer til kronprins Haakon.

Men det bekymrer ikke kong Harald. Kronprins Haakon har gått i lære hos far fra han var liten gutt, og har gradvis fått prøve seg på nye oppgaver.

– Det er ikke noe problem. Han er veldig flink, sier en stolt kong Harald.

– Han er en veldig ettertenksom fyr. Han sier lite før han har tenkt seg godt om, sier kong Harald om sønnen og etterkommeren i et intervju med NRK.

– Det har han gjort hele livet, sier dronningen i samme intervju.

– Ja, fra han var tre år. Det var ganske brysomt, for han hadde tenkt ut alle motforestillingene som han tenkte at vi kom med. Så når vi kom med dem, hadde han svar på dem også. Så det var litt brysomt en stund, Men nå er det bare veldig fint, forteller kongen.

Les også: Kong Harald er den eldste monarken i Europa

«Året med kongefamilien»

Monarken synes både sønnen og svigerdatteren gjør en strålende jobb.

– Jeg er i hvert fall veldig stolt av kronprinsen – og av kronprinsessen, bekrefter kong Harald.

<b>REGENT:</b> I kong Haralds sykefravær var Haakon vert for Italias president Sergio Mattarella da han kom på statsbesøk til Norge.
REGENT: I kong Haralds sykefravær var Haakon vert for Italias president Sergio Mattarella da han kom på statsbesøk til Norge. Foto: NTB

– Ja, de er veldig dyktige, begge to. Og veldig hyggelige å være sammen med. Når man er så heldig å ha tid til det. Eller at de har tid til oss, fleiper dronning Sonja.

Pliktoppfyllende og profesjonelle. Slik beskrev Harald og dronning Sonja kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit, som begge fylte 50 år i fjor sommer, i programmet «Året med kongefamilien» 1. juledag i fjor.

– Da følte vi oss veldig gamle, sa kongen.

– Ja, men det er vi jo, sa dronningen.

– Det er vi. Men da følte vi oss som det også, svarte kong Harald og lo.

<b>EN PUST I BAKKEN:</b> En fridag hjemme på Skaugum er balsam for kropp og sjel for kronprins Haakon.
EN PUST I BAKKEN: En fridag hjemme på Skaugum er balsam for kropp og sjel for kronprins Haakon. Foto: NTB

Holdt pappas tale

Kalenderen for kronprinsen har i år vært fylt av audienser og møter, statsråd, konferanser, bedriftsbesøk, reiser rundt i hele Norge for å bli kjent med folk og land, og reiser utenlands for å fremme norsk næringsliv.

I tillegg har han fungert som regent – «kongevikar» – når kongen har vært på ferie eller vært sykmeldt.

Da kong Harald var sykmeldt med korona i oktober, måtte han for første gang stå over den tradisjonsrike stortingsmiddagen som holdes hver høst på Det kongelige slott.

Kronprinsen steppet inn som vert sammen med dronning Sonja. Han fikk oppdraget med å holde talen som kongen skulle ha holdt – en tale det tradisjonelt er knyttet store forventninger til.

– Jeg var jo litt spent på den talen, i og med at Haakon skulle lese kongens tale. Men det gikk jo veldig fint, sa dronning Sonja til NRK.

– Det ble morsommere når han leste den enn om jeg hadde lest den. Jeg var veldig fornøyd, og det tror jeg også de som var der var, sa kongen.

Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag

<b>KONGENS TALE:</b> Kronprins Haakon holdt kong Haralds tale under den årlige Stortingsmiddagen i fjor høst.
KONGENS TALE: Kronprins Haakon holdt kong Haralds tale under den årlige Stortingsmiddagen i fjor høst. Foto: NTB

Jobber som et lag

Selv om kong Harald nå er tilbake på jobb, og som han selv sier i en god form til å være 87 år, har kongehuset meddelt at majesteten fremover må trappe ned permanent for å ta hensyn både sin til alder og helse.

Men hvor mye mindre det egentlig blir å gjøre for kongen, er ikke hovedpersonen selv like sikker på.

– Det blir ikke så mye å trappe ned som man tror, sa han til pressen da han var til stede under feiringen av 400-årsjubileet til Kongsberg.

– Jeg tar det litt mer med ro av og til, men man kommer ikke til å merke så mye forskjell, sa monarken.

Kongehuset har varslet at kongen fortsatt skal gjennomføre sine konstitusjonelle oppgaver som statsoverhode.

Han skal også gjennomføre møter og audienser på Slottet og fortsatt dra på offisielle besøk rundt om i landet.

<b>ET LAGARBEID:</b> Sammen skal kronprins Haakon og kong Harald finne ut hvordan de skal utfylle hverandre fremover.
ET LAGARBEID: Sammen skal kronprins Haakon og kong Harald finne ut hvordan de skal utfylle hverandre fremover. Foto: [NTB

Vil ta sin del

Også under fylkesturen til Rogaland fleipet kong Harald om at han ikke tenkt å trappe ned, i hvert fall ikke der og da, og at han ikke ofret helsen en tanke på turen. Kronprins Haakon er imidlertid klar til å trå til når det trengs.

– Vi får det til sammen. Det løser vi på best mulig måte. Vi jobber som et lag, har kronprins Haakon uttalt til NRK.

Tronarvingen roste innsatsen både til faren og moren dronning Sonja.

– Og så må jeg si at de jo er utrolig aktive fortsatt, så jeg er veldig imponert over at de klarer å holde det tempoet de gjør. Og så synes jeg det er fint å kunne ta min del også, sa kronprins Haakon.

Les også: Mary og Mette-Marit har et nært forhold: – Vet at de har møttes uten at mediene har visst om det

<b>LITE FRITID:</b> Det siste året har det ikke vært mye tid til rusleturer med hunden Molly Fiskebolle for kronprins Haakon.
LITE FRITID: Det siste året har det ikke vært mye tid til rusleturer med hunden Molly Fiskebolle for kronprins Haakon. Foto: NTB

Uforutsigbar sykdom

Han må også være forberedt på å vikariere og representere uten kronprinsesse Mette-Marit. Selv om hun nå lenge har vært inne i en god periode, må hun av og til avlyse eller sykmelde seg. Det førte blant annet til at kronprinsen måtte gjennomføre den planlagte fylkesturen i september i fjor alene.

– Det er en alvorlig diagnose og en kronisk sykdom. Men jeg bruker ikke veldig mye tid på å være bekymret. Til nå har det vært stabilt, så stabilt som vi kunne håpe på. Det er veldig bra, sier kronprinsen til Aftenpostens A-magasinet.

<b>ALENE PÅ TUR:</b> Mette-Marits sykmelding gjorde at kronprinsen måtte reise på fylkestur til Vestland i fjor høst uten henne.
ALENE PÅ TUR: Mette-Marits sykmelding gjorde at kronprinsen måtte reise på fylkestur til Vestland i fjor høst uten henne. Foto: NTB

Han forteller at sykdommen er veldig uforutsigbar.

– Det varierer i perioder hvor bra det går. Det som er vanskelig én dag, kan gå veldig bra dagen etter. Det kan kanskje være litt vanskelig å forstå når man ser det fra utsiden. Symptomene kan komme plutselig. Hun blir litt fortere sliten, men hun har imponert meg, sier kronprinsen til magasinet.

<b>ALENE HJEMME:</b> Haakon og Mette-Marit får god plass når barna Ingrid Alexandra og Sverre Magnus nå flytter ut.
ALENE HJEMME: Haakon og Mette-Marit får god plass når barna Ingrid Alexandra og Sverre Magnus nå flytter ut. Foto: NTB

I et intervju med NRK snakker han også som konas sykdom.

– Jeg skulle jo ønske at det ikke var sånn, selvfølgelig. Samtidig så må man jo da ta hensyn til det. Og kanskje prøve å fokusere på mulighetene og alt det man faktisk får til. Alt vi kan gjøre. På den måten får vi kanskje gjort det beste ut av situasjonen. Det er jo begrensninger i alt, så man må bare finne en vei som er så bra som mulig, sier tronarvingen til NRK.


Denne saken ble første gang publisert 19/07 2024, og sist oppdatert 19/07 2024.

Les også