Kongehusekspert

– Taushet er ikke gull

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon nekter å kommentere siktelsen mot Marius Borg Høiby. Det er ikke en smart beslutning.

<b>TØFF PERIODE:</b> Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har mange utfordringer om dagen.
TØFF PERIODE: Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit har mange utfordringer om dagen. Foto: LISE AASERUD
Sist oppdatert

Dette er en kommentar og representerer forfatterens meninger.

Siktelsen mot Marius Borg Høiby er det store samtaleemnet på arbeidsplasser, idrettsarrangementer, kafeer og restauranter. Og spørsmålene blir flere og flere for hver dag, ettersom nye, sjokkerende og oppsiktsvekkende opplysninger kommer frem.

Men kronprinsparet vil ikke svare. Under den tre dager lange fylkesturen til Trøndelag fikk de to sjanser til å komme med en uttalelse eller svare på spørsmål om saken, men de benyttet ikke anledningen. Det burde de ha gjort.

I denne sammenhengen er taushet ikke gull. Jeg håper kronprinsparet tar til fornuft og stiller opp for pressen, men i skrivende stund er det lite som tyder på det.

Burde tatt avstand

Denne saken ser ut som den kommer til å forfølge mamma kronprinsesse Mette-Marit og bonusfar kronprins Haakon i lang tid fremover, og da mener jeg at de hadde gjort seg selv en tjeneste ved å kommentere den etterforskningen som nå pågår.

Jeg vet at kronprinsparet helst vil snakke om de stedene de besøker og det de opplever når de er på reise, men i dette tilfellet tok «Marius-saken» all oppmerksomheten uansett.

Jeg har full forståelse for at de ikke kan kommentere selve siktelsen, men de burde satt ord på den situasjonen de nå står i og burde på generell basis tatt avstand fra vold mot kvinner og i nære relasjoner uten å forhåndsdømme Marius, som fortsatt bare er siktet.

<b>– BURDE TATT AVSTAND:</b> Marius Borg Høiby avbildet etter Vennskapskamp i fotball på Skaugum stadion i 2022, Her og Nås kongehusekspert mener kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit burde tatt tydelig avstand fra handlingene Borg Høiby er siktet for.
– BURDE TATT AVSTAND: Marius Borg Høiby avbildet etter Vennskapskamp i fotball på Skaugum stadion i 2022, Her og Nås kongehusekspert mener kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit burde tatt tydelig avstand fra handlingene Borg Høiby er siktet for. Foto: Lise Åserud / NTB

Det er jeg sikker på at de hadde fått mye sympati for. Det er mange foreldre som er i en lignende situasjon eller har venner og familie som sliter med de samme utfordringene.

Les også: Kronprinsesse Mette-Marit: – Det er fint å være oss to

Vil ikke få fred

I stedet vil ryktene fortsette å gå om at de forsøker å skjule noe, at kronprinsesse Mette-Marit har forsøkt å påvirke fornærmede, at kriminelle har vanket på Skaugum, at politiet har gitt familien fordeler og loven ikke er lik for alle. Ikke minst på sosiale medier.

Men de vet nok godt at det ikke er snakk om å få fred fra pressen, og at de en dag er nødt til å kommentere saken. Jeg tror det hadde vært klokt å rive av plasteret med en gang. Det er aldri smart å løpe fra noe du vet at du aldri kommer unna. Å utsette ubehagelige ting, er sjelden et lurt trekk.

Jeg vet at kronprinsessen og kronprinsen setter sine tre barn svært høyt, og som far til to sønner i samme aldersgruppe som Marius, kan jeg bare forestille meg hvilket mareritt familien gjennomgår nå.

Ikke minst siden alle vet om deres utfordringer. Det kan ikke være lett å gjennomføre offisielle oppgaver, som besøket i Trøndelag, og bli fulgt med argusøyne både av mediene og folk flest. De fortjener all mulig respekt for at de likevel gjennomførte på en profesjonell måte.

Les også: (+) Kong Olavs ukjente historie: Ikke mange visste om hans plagsomme handikap

Uthengt

For kronprinsparets skyld håper jeg at de ikke leser sosiale medier. I hvert fall ikke i denne perioden. Angrepene og ryktene om kronprinsfamilien er så stygge og lite gjennomtenkte at det gjør vondt å lese. Jeg blir rett og slett skremt av det flere publiserer.

Jeg synes det verste er de som later som de kjenner de kongeliges indre liv, og mer enn gjerne deler sine «hemmeligheter». Spesielt reagerer jeg på påstandene om at kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon er dårlige foreldre, har sviktet i oppdragelsen av sine barn og kan skylde seg selv for at Marius Borg Høiby har innrømmet rusproblemer.

Jeg kjenner flere foreldre som har hatt lignende utfordringer med sine barn, men som er eksemplariske mennesker og forbilder som far og mor. Så slike angrep tar jeg sterk avstand fra.

Rusproblemer kan ramme alle, uansett sosial status. Og det var da heller ingen som «dømte» Thorvald og Karin Stoltenberg da deres datter Nini, søsteren til Jens og Camilla, sto frem med sine rusproblemer i sin tid.

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2024, og sist oppdatert 22/09 2024.

Les også