Kong Harald fyller 87 år

Kong Harald er den eldste monarken i Europa

Dronning Margrethes beslutning om å gi fra seg tronen til sønnen Frederik har ikke inspirert kong Harald. Han har ingen planer om å abdisere.

<b>KONG HARALD:</b> Kong Harald skal besøke seks nye kommuner i april og mai.
KONG HARALD: Kong Harald skal besøke seks nye kommuner i april og mai. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Først publisert Sist oppdatert

Onsdag 21. februar fyller kong Harald 87 år. Men selv om han nå er 20 år eldre enn den alderen der folk flest pensjonerer seg, har han ingen planer om å abdisere fra den norske tronen.

Norges monark har ikke latt seg påvirke av at hans gode venninne dronning Margrethe (83) valgte å abdisere 14. januar i år.

– Jeg fastholder det jeg har sagt hele tiden; at jeg har avlagt en ed til Stortinget, og den varer livet ut, sa kong Harald i et møte med pressen i forrige måned.

Han har nå vært konge i 33 år, og er den eldste monarken i Europa.

Kongen begynner nok å bli lei av å få spørsmålet om han vurderer å trekke seg.

– Jeg tror jo at journalistene tar et svar for et svar, men det gjør de som kjent ikke. For meg er det enkelt. Vi holder på til «the bitter end». Det er noe med at kongen er død, leve kongen, sier kong Harald i Harald Stanghelles bok «Kongen forteller».

<b>GIR ALT:</b> Europas eldste monark er avhengig av krykker, men til og fra kongeskipet Norge støtter han seg til landgangen.
GIR ALT: Europas eldste monark er avhengig av krykker, men til og fra kongeskipet Norge støtter han seg til landgangen. Foto: NTB

Fyller 87 år

I anledning Hans Majestets 87-årsdag 21. februar har vi snakket med flere som har møtt kongen personlig ved ­ulike anledninger.

– Hans Majestet Kongen er en klok og hyggelig mann som jeg har stor respekt for. Han er et varmt menneske med humor og glimt i øyet. Jeg ønsker kong Harald til lykke med 87-årsdagen, og takker ham for den gode jobben han gjør for Norge. Gratulerer med ­dagen, hilser statsminister Jonas Gahr Støre.

<b>STATSRÅD:</b> Hver fredag har kong Harald møte med regjeringen. Kronprins Haakon er også til stede.
STATSRÅD: Hver fredag har kong Harald møte med regjeringen. Kronprins Haakon er også til stede. Foto: NTB

Han møter kongen ukentlig på regjeringsmøtet som heter Kongen i statsråd, og ved flere anledninger der han også treffer andre medlemmer av kongefamilien.

– Jeg setter stor pris på møtene med kongen. Talene hans har endret seg med årene, slik det norske samfunnet har endret seg. Kongen har alltid noen tydelige budskap i talene sine og er dyktig til å sette ord på det som er viktig for oss og som mange kjenner seg igjen i. Han peker av og til på aktuelle, konkrete utfordringer i samfunnet. Han ser det store i det lille – og er nær, medmenneskelig og inkluderende. Det treffer barn, voksne og eldre.

<b>MOTTAGELSE: </b>Flere dager i uken tar kong Harald imot til audiens på sitt kontor. Her møter han Omans nye ambassadør til Norge, Maitha Saif Majid Al Mahrouqi.
MOTTAGELSE: Flere dager i uken tar kong Harald imot til audiens på sitt kontor. Her møter han Omans nye ambassadør til Norge, Maitha Saif Majid Al Mahrouqi. Foto: NTB

– Han har hatt mange viktige budskap, og det er særlig tre temaer jeg opplever at kongen har tatt opp flere ganger, nemlig klimasaken, mobbing og diskriminering. Jeg synes kongen taler klokt om viktigheten av å redusere klimaendringene og verne om miljøet og naturen, men også om hvordan vi alle kan utgjøre en forskjell ved hvordan vi snakker til, om, respekterer og tar vare på hverandre, sier statsministeren.

Les også: Kong Frederik X: – Jeg vil være menneske

Kongereporter

Wibecke Lie er NTBs tidligere kongehusreporter. Hun har ­intervjuet alle medlemmene i kongehuset flere ganger og deltatt på utallige kongelige reiser, middager og statsbesøk siden 1986. I dag er hun pensjonist.

– Jeg har alltid hatt et godt forhold til kongefamilien – uten at jeg på noen måte kjenner dem privat. Jeg har fulgt dem som journalist på mange reiser og i utallige andre sammenhenger og alltid sett på dem som gode forbilder som ønsker det beste for sitt land og folk. Mitt inntrykk er at kongen er en person som er svært opptatt av det samfunnet vi lever i, og at han i større grad enn sin far evner å følge med i utviklingen. Og så elsker jeg hans humoristiske sans, sier Wibecke Lie.

– Det at kongen er en moralsk veileder, helt uten å være moraliserende, gjør inntrykk på meg. Det samme gjelder når han i talene sine trekker frem mennesker han har møtt i løpet av året og beskriver hvordan de har gjort inntrykk på ham. For eksempel da han snakket om en av selgerne av «=Oslo», og da han møtte en gruppe barn som hadde en oppvekst preget av vold i ­familien. Det er tydelig at møter med slike mennesker gjør inntrykk på ham, forteller hun.

Les også: (+) Da den søte prinsessen kom til verden, var det ingen som tenkte at hun en dag skulle bli dronning

<b>ALDRI HELT FRI:</b> Selv når kong Harald tar en pause på Kongsseteren, holder han kontakten med sine medarbeidere. Dette bildet er tatt av dronning Sonja.
ALDRI HELT FRI: Selv når kong Harald tar en pause på Kongsseteren, holder han kontakten med sine medarbeidere. Dette bildet er tatt av dronning Sonja. Foto: NTB

Feirer i utlandet

Det er ikke kjent hva kongen skal gjøre på bursdagen sin i år, men ifølge VG skal han feire privat.

– I tidsperioden der kronprinsen er regent, er kongen på privat opphold i utlandet, opplyser Slottet til NTB.

I fjor feiret han 85-årsdagen på vinterferie i utlandet sammen med familien.

– Kongens bursdag sammenfaller med vinterferien i hovedstaden, noe som gjør at han flere ganger har benyttet muligheten til å ta med hele storfamilien på ferie når han fyller år. I fjor var han med kone, barn, svigerdatter og barnebarn på Mauritius, og da han fylte 80 var samme gjengen i Sør-Afrika, fortalte Se og Hørs kongehusekspert, Caroline Vagle, til Dagbladet i fjor.

Les også: Durek Verrett: – Jeg møtte barna hennes som hennes homofile venn

Britiske yacht

Programmet for 2024 bærer da heller ikke preg av at kongen går med planer om å arbeide mindre. Han lar seg ikke stoppe av hverken alder eller krykker, og har fortsatt som mål å reise på offisielt besøk til alle landets 359 kommuner.

Nå gjenstår 16, men det tallet blir redusert i løpet av våren. Etter fylkesturene til Agder og Rogaland fra 26. til 30. mai kan kong Harald krysse av fem nye kommuner.

<b>FORNØYD MED VIKAREN:</b> Kronprins Haakon vikarierer som regent når kong Harald er syk, som senest nå i februar. – Det går bra. Han er flink, sier kongen.
FORNØYD MED VIKAREN: Kronprins Haakon vikarierer som regent når kong Harald er syk, som senest nå i februar. – Det går bra. Han er flink, sier kongen. Foto: NTB

Froland, Åseral, Lund, Randaberg og Vindafjord står på programmet når kong Harald og dronning Sonja (86) legger ut på tokt med K/S Norge om tre måneder.

Den opprinnelig britiske yachten med det karakteristiske hvite skroget, som ble gitt i gave fra det norske folk til kong Haakon i 1947, brukes ofte av kongeparet på fylkesturer.

– Det hadde vært nesten, ikke helt, men nesten umulig å gjøre slike turer med bil og hotell. Her har vi et eget hotell med oss på ryggen. Det er helt fantastisk. Å komme hjem til egen seng og egne folk rundt oss. Det er en stor fordel, sier kong Harald i «Året med kongefamilien» på NRK.

Les også: Åpner opp: – Ari var veldig god med Marius

<b>ET HØYDEPUNKT:</b> Dronning Sonja og kong Harald setter stor pris på de årlige fylkesturene. Da får de møte folk der de bor.
ET HØYDEPUNKT: Dronning Sonja og kong Harald setter stor pris på de årlige fylkesturene. Da får de møte folk der de bor. Foto: NTB

Statsbesøk til Europa

Allerede i april skal han også en besøke en «ny kommune» – Skaun i Trøndelag. Et besøk som har blitt utsatt to ganger. I april i fjor ble kong Harald stoppet av snøkaos, og i august måtte han melde forfall på grunn av forkjølelse.

– Vi får håpe det klaffer denne gangen. Det blir tredje forsøk, sier kong Harald.

Denne gangen skal dronning Sonja også være med. Det var opprinnelig ikke planen.

Dronningen er selvfølgelig også med når et statsbesøk til Europa etter det Her og Nå forstår skal gjennomføres senere i år.