Dronning Sonja «gjemmer seg» i folkemengden
Dronning Sonja avslører hemmelighet: – Da er det ingen som ser meg
Når dronning Sonja bor på Slottet, prøver hun å gå tur i Slottsparken hver dag. Etterpå strekker hun ut inne i Lindelysthuset.
Selveste dronning Sonja (86) stilte nylig opp i Aftenpostens intervju-serie «Mitt Oslo», der både kjente og ukjente mennesker med et nært forhold til hovedstaden gir gode bytips.
Dronningen gir selvsagt tips og info om Slottsparken og hvilke ting man kan se og gjøre i de ulike delene av den store parken.
At dronning Sonja er glad i friluftsliv og turgåing, er velkjent, men at majesteten faktisk går daglige morgenturer i Slottsparken midt i Oslo sentrum, er kanskje ikke like kjent.
– Jeg forsøker å gå tur her hver dag når vi bor på Slottet. Tidlig om morgenen går jeg med strømmen av folk, aldri mot. Da er det ingen som ser meg. I det hele tatt er det fabelaktig mange mennesker som bruker parken.
– Da Slottet sto ferdig i 1849, hadde byen 15 000 innbyggere. I dag har parken ca. 1 million besøkende hvert år, forteller hun til Aftenposten.
Les også: (+) Spådommen Sonja Haraldsen fikk som ung jente, skremmer henne den dag i dag
Slottsparken
På spørsmål fra avisen om det finnes maken til kongelig byslott med et bugnende park-anlegg noe annet sted i verden, svarer dronningen:
– For ordens skyld har jeg spurt meg for. Svaret er nei, ble jeg uten videre fortalt. Det ekstra spesielle er at parken alltid er åpen, og alltid har vært åpen helt siden kong Oscar I innviet Slottet for 174 år siden.
– Uten videre kan folk også gå rett under vinduene våre. Dagens konge har bestemt at det fortsatt skal være akkurat slik, forklarer hun.
Les også: Kronprins Haakon har selv fortalt meg at faren alltid har gitt ham lov til å prøve og feile
Strekker ut i Lindelysthuset
Dronningen er enig i at Dronningparken, som ligger i det sørvestlige hjørnet av parken, er mindre kjent enn Slottsparkens hoveddel, som er åpen for alle gjennom hele året.
– Årsaken er trolig at denne delen er stengt for publikum fra 1. oktober til 18. mai hvert år. Flere områder, slik som Sommerro-alleen, er faktisk eldre enn Dronningparken selv. I enden der, ser du, ligger Lindelysthuset. Utelukkende består det av sirlig beskårede lindetrær.
– Der inne pleier jeg å strekke ut når jeg går tur i parken. Grasiøse nyperoser stråler rett utenfor, ser jeg nå. Nydelig, forteller hun til Aftenposten.
Lindelysthuset ble oppført mellom 1854 og 1857 og er et åttekantet lysthus i sveitserstil, ifølge kongehuset.no.
Det lille huset har blitt gjort om til parkbibliotek ved flere anledninger.