Kronprins Haakon fyller 50 år

– De færreste trodde nok at dette paret ville klare å fylle oppgavene sine

Når kronprins Haakon fyller 50 år 20. juli, er det en ungdommelig jubilant vi kan feire. I stedet for å invitere Euopas kongelige til glitrende gallafest, har han valgt å rette søkelyset mot Norge og alle oss som bor her.

<b>KRONPRINSPARET:</b> I mai i år var kronprinsparet i London og bivånte kroningen av kong Charles og dronning Camilla. Selv vil de ikke bli kronet på samme måte, da kroning ble avskaffet i Norge etter kroningen av kong Haakon og dronning Maud. Kronprinsens foreldre valgte i stedet å bli velsignet i Nidarosdomen.
KRONPRINSPARET: I mai i år var kronprinsparet i London og bivånte kroningen av kong Charles og dronning Camilla. Selv vil de ikke bli kronet på samme måte, da kroning ble avskaffet i Norge etter kroningen av kong Haakon og dronning Maud. Kronprinsens foreldre valgte i stedet å bli velsignet i Nidarosdomen. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

I løpet av våren har kronprinsparet besøkt fem steder i Norge for å lage en fortelling om landet vårt og samtidig få presentert saker de bryr seg ekstra mye om.

De fem reisene skal også bli til en dokumentarfilm som skal sendes på TV2, det er bare å glede seg.

25. august blir det bakgårdsfest på Slottet. Da skal kronprinsparet feire både bryllupsdag og at de begge fyller 50 år i sommer.

Kronprins Haakon har bursdag 20. juli, og kronprinsesse Mette-Marit blir 50 år 19. august. Og 25. august har paret vært gift i 22 år, klart det må feires!

Kronprins Haakon Magnus

Kronprins Haakon ble født på Rikshospitalet 20. juli 1973. Han ble kronprins da farfar kong Olav døde i 1991, og han har hele tiden blitt oppdradd til rollen som vår fremtidige monark.

Selv om han har en eldre søster, sa loven den
gangen at en gutt skulle komme først i arverekkefølgen til tronen.

<b>FAST BLIKK:</b> Helt fra han var liten har kronprinsen hatt et fast og rolig blikk. Han er både psykisk og fysisk godt rustet til oppgaven som ligger foran ham. 
FAST BLIKK: Helt fra han var liten har kronprinsen hatt et fast og rolig blikk. Han er både psykisk og fysisk godt rustet til oppgaven som ligger foran ham.  Foto: NTB

Født 20. juli 1973, sønn av Kong Harald og dronning Sonja, og fjerde generasjon i det norske kongehus. Har tatt 1. avdeling av krigsskoleutdannelsen ved Sjøkrigsskolen i Bergen, og har en mastergrad i internasjonal politikk med fordypning i bistandsspørsmål. Gift med Mette-Marit Tjessem Høiby, som ble Norges kronprinsesse ved giftermålet i 2001. Far til prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus.

Se mer

Først i 1990 ble arveretten til tronen forandret slik at også jenter kunne bli monarker. Kronprins Haakon har flere ganger uttalt at han må, når den tid kommer, fylle rollen som kongen av Norge på sin egen måte, og derfor kanskje bli en litt annen konge enn sin far.

– Vi har forskjellige personligheter og er forskjellige mennesker, og jeg må ikke prøve å være noen andre enn meg selv, sa kronprinsen i et intervju med TV2 i 2020.

<b>FAMILIETID:</b> Kronprins-familien, med kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, prins Sverre og kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius, fotografert i hagen hjemme på Skaugum, september 2007.
FAMILIETID: Kronprins-familien, med kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Ingrid Alexandra, kronprins Haakon, prins Sverre og kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius, fotografert i hagen hjemme på Skaugum, september 2007. Foto: Getty Images

I anledning 50-årsjubileet har vi ringt til folk som både har tilbrakt dager på den iskalde Grønlandsisen sammen med kronprinsen, folk som har sett ham i arbeid på nært hold, og folk som har fulgt ham siden han var barn.

– Han er så god at han er en torn i øyet på alle republikanere, sier Carl-Erik Grimstad, tidligere soussjef ved Det kongelige hoff.

Les også: Slik er kongefamiliens store samling av festplagg og bunader

Imponerende godt forberedt

– Han er en utrolig hyggelig og dyktig kronprins. Han er flink til å lytte og flink til å se folk, og han er alltid imponerende godt forberedt, sier ordføreren i Oslo, Marianne Borgen. Hun har samarbeidet med kronprinsen ved flere offisielle arrangementer.

<b>LIGNER SIN FAR:</b> Marianne Borgen er ordfører i Oslo og har vært på jobb med kronprinsen flere ganger. Hun synes han har den samme folkeligheten og evnen til kontakt som sin far. 
LIGNER SIN FAR: Marianne Borgen er ordfører i Oslo og har vært på jobb med kronprinsen flere ganger. Hun synes han har den samme folkeligheten og evnen til kontakt som sin far.  Foto: Terje Pedersen/NTB

– Jeg synes det er så flott at han bruker så mye tid på å snakke med ungdom, lytte til deres erfaringer, ideer og bekymringer. Han viser i handling at han verdsetter frivillighetens betydning i vårt samfunn, og hvilken stor og viktig jobb frivilligheten gjør for å bidra til å skape tillit, tilhørighet og fellesskap. Og kronprinsen er alltid så blid, positiv og nær. Det gjør at folk føler seg godt ivaretatt i hans nærvær, fortsetter Marianne, og fremhever særlig hans genuine interesse for miljøet og de klimautfordringene
verden står midt oppe i.

– Gjennom det engasje­mentet sender han signaler om hvor viktig det er med handling både lokalt og internasjonalt, sier ordføreren.

Karrieren var i ferd med å ta av og bryllupsinvitasjonene var sendt ut. Så...
Pluss ikon
Karrieren var i ferd med å ta av og bryllupsinvitasjonene var sendt ut. Så skjedde det utenkelige

Kristi Marie Skrede har hatt ansvaret for å dekke kongehuset for NRK i over ti år.

Hun har fulgt de kongelige på reiser, dekket de fleste høytider og sovet på jordgulv i Tanzania sammen med kronprinsessen. Hun presiserer at det å dekke kongehuset ikke er det samme som å produsere kjendisstoff.

– Kongehuset er samfunnsstoff, sier Kristi Marie, som er en stor beundrer av vår flotte kronprins.

<b>ALLTID BEREDT:</b> NRK-reporter Kristi Marie Skrede har fulgt kongehuset i over ti år og er fascinert av hvor godt forberedt kronprinsen alltid er når han stiller på et oppdrag. Her er hun på reise med kronprinsessen i Sikkim i India
ALLTID BEREDT: NRK-reporter Kristi Marie Skrede har fulgt kongehuset i over ti år og er fascinert av hvor godt forberedt kronprinsen alltid er når han stiller på et oppdrag. Her er hun på reise med kronprinsessen i Sikkim i India Foto: Bengt Kristiansen, NRK.

– NRK skal markere kronprinsens 50-årsdag 20. juli, og vi skal sende direkte fra bakgårdsfesten på slottet 25. august, sier hun.

– Kronprinsen er ein hardtarbeidande mann. Han førebur seg alltid til fingerspissane, les rapportar og er veldig godt førebudd når han stiller til noko. Han har sjølv sagt at han som ung grubla mykje på korleis han skulle vere i den rollen som er hans i kongehuset, og at han konkluderte med at han må gjere det på sin eigen måte, sier hun.

– Kronprinsen har gjort klare val i kva han engasjerer seg i, som blant anna FNs utviklingsprogram for dei aller fattigaste i verda. Der har kronprinsen gått all in. Og engasjementet for miljøet og havet. Og når han gjer det, gjer han det med heile seg. Han set seg inn i forskninga og prøver å sjå samanhengar, forteller Kristi Marie.

– Når kronprinsparet, i det året dei begge fyller 50, har valt å reise rundt og rette søkelys på fem stader i Norge i staden for å invitere heile Europas kongelege til gallafest, er det ganske typisk for begge to. I staden for kongeleg fest vel dei å være saman med menneske frå heile landet og bruke denne anledninga til å feire det Norge vi alle saman har bidrege til å skape gjennom dei siste 50 åra, sier Kristi Marie.

Les også: Durek Verrett: – Jeg møtte barna hennes som hennes homofile venn

<b>GLAD I BARN</b>: Kronprinsen tok seg god tid til å prate med barn som kom til Skaugum i årets 17. mai-tog. Kontakten var det tydeligvis ingenting å si på. Barna hadde mye på hjertet, og kronprinsen lyttet.
GLAD I BARN: Kronprinsen tok seg god tid til å prate med barn som kom til Skaugum i årets 17. mai-tog. Kontakten var det tydeligvis ingenting å si på. Barna hadde mye på hjertet, og kronprinsen lyttet. Foto: Getty Images

Det kongelige hoff

Carl-Erik Grimstad var kronprinsesse Sonjas sekretær i tre år. Senere ble han soussjef ved Det kongelige hoff, og har etter det blitt benyttet som kommentator i forbindelse med saker som berører kongehuset.

– Jeg har fulgt kronprinsen siden han var 18 år og begynte å utøve sin offisielle rolle som deltager i statsråd. Det er nesten ufattelig at han nå allerede er blitt 50 år, sier Carl Erik, som er full av beundring for kronprinsen.

<b>ET GUTTEBARN:</b> Han var nummer to i søskenflokken, men fordi han var gutt rykket han fremst i arverekken. Slik var det før, men ikke nå lenger.
ET GUTTEBARN: Han var nummer to i søskenflokken, men fordi han var gutt rykket han fremst i arverekken. Slik var det før, men ikke nå lenger. Foto: Erik Thorberg/NTB

– Det er ikke mange eksempler i Europa på tronarvinger som har klart seg så bra som vår kronprins, sier han, og nevner særlig den oppgaven kronprinsen påtok seg da han valgte å gifte seg med en kvinne som hadde opplevd helt andre omgivelser enn kongelige ballsaler, sier han.

– De færreste trodde nok at dette paret ville klare å fylle oppgavene sine, men det har de gjort til gagns. Kronprinsen har stått ved sitt valg og gjort det så bra at han nok for mange republikanere er blitt en irriterende utfordring. Han har vært et forbilde for kronprinsessen, og dermed også bidratt til at hun klarer å fylle sin rolle, det står det respekt av, synes Carl-Erik.

<b>IMPONERT:</b> Carl-Erik Grimstad synes kronprins Haakon gjør en så god jobb at selv de som vil kvitte seg med kongehuset må la seg imponere. – Den beste kronprinsen i Europa, mener han. 
IMPONERT: Carl-Erik Grimstad synes kronprins Haakon gjør en så god jobb at selv de som vil kvitte seg med kongehuset må la seg imponere. – Den beste kronprinsen i Europa, mener han.  Foto: Privat

Johnny fra Stovner

– Det har vært mange tøffe tak, men kronprinsen har vært heldig som har en slik far som kongen som rollebilde og samtalepartner. Det er helt tydelig at de to har et godt og nært forhold, sier han.

Vår tid stiller helt andre krav til kommunikasjon enn hva som var tilfelle da kong Harald var kronprins. Det synes Carl-Erik at kongefamilien har håndtert på en bra måte.

– Det at kronprinsen i sin tid kunne slå en spøk og si at han var Johnny fra Stovner, sier litt om hvilke forandringer vi har vært vitne til. Kommunikasjonen mellom Det kongelige slott og folket er adskillig mer avslappet og naturlig nå enn for 50 år siden, og det er bra, sier Carl Erik og ønsker kronprinsen hjertelig til lykke med dagen.

Historien om kronprinsen alias Johnny fra Stovner oppsto etter følgende hendelse: En lørdagskveld like før kronprinsen fylte 18 år sommeren 1991 var han og en del venner i Kragerø. Litt ut på kvelden ble de sultne og oppsøkte en pølsekiosk.

Damen bak disken gjenkjente kronprinsen og ble ganske så paff: ‘Jammen, er ikke du …’ begynte hun. ‘ Ja, jeg er Johnny fra Stovner,’ svarte kronprinsen og smilte. Dette kom en journalist for øret, og selvfølgelig ble det store avisoppslag. Siden ble begrepet Johnny fra Stovner klebet til kronprinsen, men alltid med et positivt fortegn.

Les også: (+) Da den søte prinsessen kom til verden, var det ingen som tenkte at hun en dag skulle bli dronning

<b>FREMTIDENS KONGE:</b> En dag skal kronprins Haakon overta tronen, det har hele hans oppdragelse og utdannelse forberedt ham på. Vi er ikke et sekund i tvil om at han vil klare å fylle rollen. 
FREMTIDENS KONGE: En dag skal kronprins Haakon overta tronen, det har hele hans oppdragelse og utdannelse forberedt ham på. Vi er ikke et sekund i tvil om at han vil klare å fylle rollen.  Foto: Getty Images

Over Grønlandsisen

Harald Dag Jølle er polarhistoriker på Norsk Polarinstitutt ved Universitetet i Tromsø, som er Norges arktiske universitet.

Han var nylig på en reise over Grønlandsisen sammen med kronprinsen, og der i 30 grader minus under teltduken var det ikke mye luksus, akkurat. Vi spurte Harald Dag hva som imponerte ham mest ved kronprinsen?

– Jeg tror jeg må svare pågangsmot og optimisme. Eller kanskje energi. Vi var sammen på en krevende ekspedisjon, hvor vi kitet 1200 kilometer på drøye to uker. Jeg visste at kronprins Haakon var en dyktig kiter – det var en forutsetning for å delta på en slik ekspedisjon. Men når du sliter lange dager over isen krever det mye energi å slå opp telt i sterk vind, fyre primus, smelte vann og gjøre alle de andre tingene som er helt nødvendig i et barskt naturmiljø, 3000 meter over havet og ned mot 30 minusgrader.

– Her viste kronprinsen hvilket overskuddsmenneske han er. Og hans kunnskap og nysgjerrighet om klimaspørsmål og polar­historie bidro sterkt til å løfte den faglige samtalen underveis. Han ble liksom aldri for sliten eller for trøtt til å delta i debatten. Like blid. Like engasjert. Ja, energien hans er imponerende, sier Dag Harald.

Les også: Prins William: – Å aldri skulle si ordet «mamma» igjen kan høres ut som en liten ting. Men for mange, meg inkludert, er det ikke bare et ord, det vekker vonde minner

<b>LEVDE PRIMITIVT:</b> Harald Dag Jølle er polarhistoriker og ledet en ekspedisjon over Grønlandsisen der kronprinsen var med og levde på samme primitive vis som de andre. Jølle ble særlig imponert over kronprinsens energi og nysgjerrighet.
LEVDE PRIMITIVT: Harald Dag Jølle er polarhistoriker og ledet en ekspedisjon over Grønlandsisen der kronprinsen var med og levde på samme primitive vis som de andre. Jølle ble særlig imponert over kronprinsens energi og nysgjerrighet. Foto: Vegard Ulvang

Ungdommelig 50-åring

– Vi er heldige som har en så engasjert, aktiv og inkluderende kronprins, sier statsminister Jonas Gahr Støre når vi ber ham beskrive jubilanten.

<b>UNGDOMMELIG:</b> Statsministeren synes kronprinsen er en svært ungdommelig 50-åring, som han ikke minst viste da han kitet over Grønlandsisen for ikke lenge siden. – Det var imponerende, sier Jonas Gahr Støre.
UNGDOMMELIG: Statsministeren synes kronprinsen er en svært ungdommelig 50-åring, som han ikke minst viste da han kitet over Grønlandsisen for ikke lenge siden. – Det var imponerende, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Tuva Åserud/NTB

– Kronprinsen jobber hardt og følger opp en fin tradisjon fra sin far, om å møte og bli kjent med folk over hele landet. Dessuten er han en svært ungdommelig 50-åring, som han ikke minst viste da han kitet over Grønland. Det er imponerende! Kronprins Haakon er en varm, reflektert og kunnskapsrik person som tar oppgaven sin på alvor. Samtidig har han alltid et glimt i øyet og godt humør. Jeg har stort utbytte av samtalene jeg har med ham, sier statsministeren.

Også partileder Erna Solberg har mye pent å si om kronprinsen.

– Han arbeider hardt for Norge med reiser og representasjon i inn- og utland, han er lyttende og engasjert i menn­eskene han møter på sin vei. Jeg kjenner ham som en varm, reflektert og kunnskapsrik mann, som også har arvet noe av sin fars humor. Jeg håper Kong Harald har mange gode år igjen, men når den dagen kommer at det blir et skifte, er jeg trygg på at monarkiet vårt er i de beste hender.

<b>I DE BESTE HENDER:</b> Erna Solberg håper kong Harald har mange gode år igjen, men når den dagen kommer at det blir et skifte, er hun trygg på at monarkiet vårt er i de beste hender.
I DE BESTE HENDER: Erna Solberg håper kong Harald har mange gode år igjen, men når den dagen kommer at det blir et skifte, er hun trygg på at monarkiet vårt er i de beste hender. Foto: Rune Hellestad/Getty Images

– Jeg vil gjerne få gratulere kronprinsen så mye med 50-årsdagen. Jeg håper at både han, kronprinsessen og resten av familien får en hyggelig feiring og en veldig fin sommer sammen. Det tror jeg vi alle unner dem, sier Erna.